Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Recenze (160)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

pojdme, zahrajeme si na vikingy a uděláme to s nádechem Xeny a Sorbolese....opravdu ta béčkovitost na mě doléhala každou vteřinou a těch 133 minut trvalo snad celou věčnost ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výpravný historický akčňák made in Russia. Vizuálně je zde řada zajímavých scén, ale jako celek mi film nesedl, což může být i tím, že mi je ruská produkce docela vzdálená a jen výjimečně se mi trefí do noty. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Výprava i akční scény velkolepé. Jinak se mi to zdálo takové průměrné, občas jsem nechápal motivace postav. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre ruského diváka skvelá podívaná, ale Nerusovi to nemusí prísť zaujímavé. Bez naštudovania problematiky sa trochu stráca, málokto má vedomosti o tom, ako sa vyvíjala Kyjevská Rus v 10.-11. storočí. Filmársky je to natočené dostatočne špinavo, stredovek z toho dýcha. Príbehovo je problém nájsť si sympatie k hlavnej postave, hoci myšlienka, že i hriešnik sa môže obrátiť je tu podaná celkom dobre. Mnoho ľudí bude možno vidieť problém v tom, že pointa smeruje k christianizácii Rusi. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rusi sa pustili do svojej histórie razantným spôsobom a diváka pooblievali litrami krvi v nespočetných bitkách a súbojoch. Nebolo by to na škodu, keby sa celý príbeh neutopil práve vo výprave, spomalených záberoch na efekt a násilí. Samotný dej je roztrieštený a nesúrodý, čo je najväčšou slabinou filmu. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film z historie Kyjevské Rusi. Tedy mohlo to být natočeno lépe, ale i tak mě ten film zaujal a celkem se mi líbil. Z těch 3 synů nebyl asi ani jeden dobrý člověk, ale Vladimír se jím nakonec přeci jen stal. Pokud se chcete dozvědět něco o historii Kyjevské Rusi, tak určitě doporučuji zkouknout. Flm zaslouží slušné 3*. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zaprvé nebýt toho, že jsem si na Wikipedii před projekcí přečetl něco o příslušném období ruských dějin, tak nevím nevím, jak bych ten divácky nevstřícný děj filmu vstřebal. Působí tak zmateně, jako kdyby nejenom střihač, ale i scénárista a rejža byli sjetí muchomůrkami. Ani z Tarkovského Andreje Rubljova jsem napoprvé neměl tak zamotanou šišku. A zadruhé se nemůžu ubránit dojmu, že onen slavný kníže Vladimir I., byl ze všech filmových mužských rolí (a že jich bylo) vyobrazený jako ten bezkonkurenčně největší budižkničemu, přizdisráč a neschopný slaboch, za kterého neustále rozhodovali, bojovali nebo dělali špinavou práci jiní, a který se zmohl jenom na ošukávání na pospas mu vydaných ženských. A fakt, že byl později prohlášen za svatého, protože v Kyjevské Rusi z vypočítavosti nastolil byzantské křesťanství, vypovídá hodně o pokrytectví pravoslavné církve, které si v tomhle případě nijak nezadá s pokrytectvím katolickým. Příběhu pak nasadila korunu závěrečná scéna kolektivního křtu šťastně rozesmátého prostého lidu, kterýžto výjev mi evokoval kýčovité malůvky z jehovistických časáků. Dvě hvězdy za opravdu skvělou výpravu, za nějaké ty syrové rubačky, za psychedelickou scénu s Vikingy plujícími z rozbahněného kopce na lodích do bitvy s Pečeněhy, prostě za působivý vizuál. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rusové se plácli přes kapsu a nutno přiznat, že tyhle rubly jsou dobrá investice. Je sice pravda, že pokud dojde na nějaký souvislejší děj a dialogy, tak to kapánek hapruje, ale o tom to tady není. Viking je luxusní středověká rubačka s parádní výpravou, potoky krve, masovými scénami a výborným hereckým obsazením. Navíc vikingové a jejich slovanští souputníci vypadají přesně tak, jak by měli vypadat a Vikings prominou, ale o podobných kostýmech se jim může jenom zdát. Zdolávání hradeb a bitky vůbec mají svojí úroveň a i když se tvůrci nevyhnuli jistým lapsům (pěší pronásledovaní jízdních Pečeněhů, lodě) působí i tyhle chybičky zábavně. Co se střetu pohanů a křesťanů týče, není to tak hrozné, jak je tu občas podáváno a ta v pravdě křesťanská agitka přijde až v samotném závěru, ale to se dá vzhledem k dosavadnímu ději snadno přejít. Takhle by to šlo a vůbec bych se nezlobil, kdyby se Kravčuk v podobném stylu pustil třeba do Alexandra Něvského. 85% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Strašlivé rozporuplný film. Na jednu stranu vyspělý vizuál, luxusní hudba a tak celkově je to dost možná nejlépe vypadající ruský historický film, výborné herecké výkony a dobová atmosféra, jenže co naplat, když je to celé tak neskutečně chaoticky odvyprávěné. Už od začátku je dost náročné se ve filmu vůbec zorientovat a i poté jsou motivace postav jednou velkou záhadou. Korunu tomu dodává divný závěr, který se nese na prokřesťanské vlně. Závěrečné dobývání je poněkud odfláknuté. Paradoxně jsou vystřižené scény pomalu lepší jak samotný film. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka vizuálneho zobrazenia historického sveta ( výprava, kostýmy ) a technického prevedenia bojových scén, ide o jeden z najlepších historických spektáklov posledných rokov. Lenže snímok obsahuje aj dialógové scény a tie akoby vypadli z nejakého slovenského televízneho seriálu plného intríg a umelej romantiky. Viem si preto predstaviť, ako by taká pocta nejakému ( ako spomína Cervenak ) Slovanskému kráľovičovi dopadla. Malo by to všetko, okrem tých bojov. A šup s tým rovno na TV Šľachtičná. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PREČO SOM HO NEZABIL? STAL SA MOJOU SÚČASŤOU V TOMTO ŽIVOTE A INÝ MA UŽ NEČAKÁ." __ Spomínam si, s akým nadšením bol ,,Viking" onoho času dobre prijatý tunajšími užívateľmi a následne s odporúčaniami propagovaný. Dokonca aj ja som po ňom obhliadal na internete, až som ho napokon videl premiérovo na televíznej obrazovke. Dojmy z ambiciózne podaného projektu boli rozpačité. Priveľmi som nerozumel deju pôsobiacemu prekombinovane, chaoticky, napriek častej akcii miestami nudne, hoci jednotlivé scény sa snažila zachraňovať vizuálna stránka porovnateľná s vysoko rozpočtovou hollywoodskou produkciou. Z celého množstva bojových akčných sekvencií ostanú v mysli rezonovať najmä tie s vykopávaním totemov starých zabudnutých bohov a jazda lode dole svahom. Mnohé iné prakticky okamžite zanikajú, v čom vidím absenciu naturalistických krvavých záberov, ktoré boli pravdepodobne v TV verzii odstránené. Navyše knieža Vladimír s vynikajúcim nejednoznačným charakterom miešajúcim všetky prednosti i nedostatky by si predsa len zaslúžil herecky vyzretejšieho predstaviteľa. Ako sa teda postaviť ku filmu, ktoré slabé stránky mu spočítali užívatelia IMDb v jeho omnoho slabšom ratingu? Napokon všetko vyriešil záver s filozofickým podtónom a zároveň s typickým naturelom. Z počiatku som uvažoval o podpriemernom hodnotení, až scény kajania sa, dialógu na pobreží a hromadného krstu a časový odstup od videného ma presvedčili prihodiť jednu hviezdičku navyše. Daný námet si teraz väčšmi predstavujem spracovaný baladickejšie, s dávkou mysticizmu a čiernobielou kamerou po vzore ,,Andreja Rubľova" alebo ,,Markéty Lazarovej". (1395. hodnotenie, 128. komentár k filmu) ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu parádní epická výprava a správně drsná atmoška. Na straně druhé ovšem 2 hodiny, kdy jsem prakticky ani nevěděl, co přesně se děje (střih?) a abych se přiznal, lehce jsem se i přes skvělý vizuál nudil. Ztrácel jsem se v ději, byl jsem naprosto mimo z postav, z jejich motivací a cílů. Jo Rogněda.. to byla kost a její příběhová linka byla asi nejzajímavější, ale opět, chybělo mi xxx scén, abych si k ní udělal nějakou hlubší a trvalejší vazbu... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Akční historický thriller z období vikingů. A navíc v ruské produkci. Není to zlé, ale při sledování filmu budete mít pocit, že tu je tak nějak všechno, co se dalo očekávat a není tu nic moc navíc. Násilí, které je zde zobrazováno, mi přišlo tak nějak jako násilí samo pro sebe, na efekt, než z jakéhokoli jiného důvodu, postavy mě nezaujaly. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi jsem se těšila, abych já, milovnice historie a bitev, byla zklamána. Jak nerada to říkám, ach ach. Orientace v ději byla dost složitá, jakoby scénárista si vždy řekl jejda, tohle tam šoupnu taky a bez jakékoliv příčiny šup tam, a ty si to nějak přeber. No, vizuál fakt super, bitvy nebyly v rukavičkách a řezali se o život. Ale zkrátka, po šesti letech výroby mě film jako celek zklamal. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Neskutečně epická výprava (nemůžu uvěřit, že to stálo jen 20 milionů dolarů) a špinavá syrová atmosféra je tu poněkud zabitá nechci říct přímo propagandistickým scénářem, nicméně dost silně zaměřeným vůči všemu pohanskýmu, kdy jsou tu pohani vykreslený jako krvelačný a násilnický bestie, včetně Vladimíra, kterej jakmile se dá na křesťanství, stane se neškodným beránkem a dokonalou křesťanskou agitku pak šperkuje závěrečná prosluněná (ve značným kontrastu se zbytkem filmu) scéna s hromadným křtem, kam se najednou oslavně vrhaj všichni domorodci, div že si huby úsměvem od radosti neroztrhnou. Postavy se taky chovaj tak nějak nesrozumitelně, jakoby jim byla vystříhaná spousta scén (vystřižený scény, co jsou na konci filmu, to ve výsledku trošku vylepšujou, aspoň co se týká vztahu Vladimíra, Iriny a pohanský děvuchy). Ale i přes tuhle kritiku (z božích trailerů jsem byl dost přehypovanej) to rozhodně nuda nebyla a pro milovníky historie to nabízí spoustu (většinu) skvělých momentů. Pro čtenáře Bohatýra od Červenáka pak dvojnásob (Pečeněgy vraždící okolo Muromě jsem si při čtení jako mongoloidní nájezdníky nepředstavoval, ale člověk se pořád učí). ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Zábery z vtáčej perspektívy film oživili, nakoľko výpravný štýl filmu príliš nesedel aj keď pri historických filmoch je niekedy nevyhnutný. Mohlo to dopadnúť aj horšie. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Trošku som mal zmätok v tých menách a trvalo mi pokiaľ som sa zorientoval, ale moc nechýbalo, aby som udelil 4*. Dosť kvalitný počin a nebyť tej azbuky v úvode, tak by som si myslel, že je to veľkofilm z USA. ()

Reklama

Reklama