Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Recenze (160)

Nach 

všechny recenze uživatele

Tohle si tak slabé hodnocení nezaslouží (58%). Rusové se předvedli a vytvořili zde opravdu krásný vikingský příběh z dob pádu antického Říma. Příběh o mladém ne příliš urozeném panovníkovi, který se stane uznávaným vojevůdcem. Příběh o starých bozích a jejich konfrontaci s novou křesťanskou vírou. Příběh plný epických bitev, chytrých nápadů, nádherných širokých záběrů a skvělých kulis, kostýmů i lokací. Fakt mě to kvalitativně dostalo a co se negativů týče, tak tam bych zařadil v první polovině občasné se ztrácení v postavách a tu a tam i nepřehledné kamery během akčních sekvencí. Jinak velký palec nahoru. 75% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Mě osobně se film líbil, ačkoliv jsem čekal poněkud něco jiného. Celou dobu člověk nevidí nic jiného, než boje. Trochu se to podle zbabralo tím, jak způsobem je vylíčeno přijetí křtu. Na to, co o christianizaci vím, se mi to prostě nějak nezdá. Jinak je jasné, že spousta věcí je fabulací autorů. Ovšem líbilo se mi, že film je v podstatě konzistentní, řekl bych, že věci technického rázu, jsou provedeny dobře, a to se málokde vidí. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Čtyři scenáristé nestačili na to, aby příběh nějak držel po kupě, protože jsem se upřímně ztrácel v ději, který skákal sem tam bez jakýchkoli vysvětlení nebo návazností. No, ale řežba to byla slušná a historicky reálie skvěle zpracované, takže nakonec spokojenost, i když to mělo svoje mouchy. 70% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Spektakulárny ruský epos, ktorého vizuál a výprava sa pokojne môže rovnať hollywoodskym veľkofilmom. Aspoň čo sa týka vizuálu a veľkolepej výpravy. Príbeh je už trochu krkolomnejší, chvíľu trvá, o čo všetkým ide a zdá sa každému ide o niečo iné. Zo začiatku som sa strácal v menách i postavách, naviac každý druhý mal dlhé vlasy, prípadne aj bradu a rozlišovať ich bol neraz problém. Čo však neznamená, že aj herci boli jeden ako druhý, práve naopak, v Rusku vyrástla jedna či dokonca rovno dve silné herecké generácie a obsadenie je starostlivo vyberané. Na akciu i masové scény sa pozeralo veľmi dobre, aj keď nejaké prehnané veci sa aj tam vyskytli - napr. "splavovanie" riečnymi loďami na blate. Záver vyviera trochu do ztratena a je trochu škoda, že nekončí napr. veľkolepou záverečnou bitkou. Pre Rusov je však kontakt s kresťanstvom niečo ako osvietenie, ktoré zjavne prevyšuje svetské boje. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplné pocity se ve mně hromadí. Dokud Voloďa nečuchne ke kadidlu, jde o velmi vkusnou exhibici, v níž banda z fjordů vydatně ukájí své všemožné frojdy. Naraziv ovšem na Irinu, kteroužto si před tím narazil jeho bratr (jehož Voloďa záhy nechal narazit na meče své varjažské soldatesky), degraduje nám řezník kyjevský na horlivou kudlanku, které se všechno to doposud nadšeně páchané fuj fuj násilí příčí jak svícen v konečníku klášterní novicky, přičemž tato jeho nová poloha vrcholí při cestě do Krymu, aby ho osvobodil od zlé protiimperátorské junty a kajícně si zde poplakal při zpovědi v chersonské bazilice. Finále, ve kterém se v Kyjevě řádně oslaví příchod pravoslaví, je pak vskutku síla. Zkrátka velkoruské agitační vytírání si prdele s historií v nejlepší tradici sovětského filmu a k té hrůze ještě vymydleně metrosexuální Kozloj v titulní roli podruhé oficiálně vysvěcovaného megalomanského tyrana. Ale pokud se nad to jakž takž povznesu a v souladu s přikázáním páně artisty opakovaně nastavím, musím uznat, že to byla celkem koukatelná ahistorická podívaná. Protože když se nad tím zamyslím, mohlo být i hůř - třeba kdyby si part svatého knížete rovnou střihnul jeho kremelský jmenovec... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pozitiva: výtečný zeměpisný a historický výlet. Fakta jsem si byl nucen dohledat, řada výborných kulturních a civilizačních kontrastů- Rusové- Pečeněhové- Byzantinci. Bojové scény, stavby měst, lokace. Negativa: Vladimíra bych jako knížete nikdy nedokázal následovat. Ta postava není vůdcem význačným rodem ani vlastnostmi, při první příležitosti by ho někdo v noci podřízl. Tady je celý průser filmu, jelikož to nefunguje ani jako hrdinský epos, ani jako legenda o svatém Vladimírovi. Vladimír je úplně bezkrevný a nerozhodný "vůdce", družina by ho sama zabila a našla si jiného. Doba byla tvrdá a měkoně by si do čela lidi nedali. Neztotožnil jsem se s ním. 60% ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Neskúmal som bližšie vierohodnosť zobrazených udalostí, ale zdá sa, že faktograficky v podstate sedia - samozrejme až na idealizovaného Vladimíra. Čo ma ale totálne odrovnalo bola vskutku veľkoryso realizovaná vierohodnosť zobrazenej doby a prostredia. Teda stredovek ako sa patrí, v každom detaile. Dážď, krv, blato... slama, špina, prach... rodokmeň, česť, vášeň. Nohy šmýkajúce sa v krvi. Znásilnenie princeznej pred očami rodičov. Atď. Dej je o tom, ako Vladimír Sviatoslavič skrze hroby a krv ku sviatosti prišiel - a s ním aj celá Rus. A hoci v skutočnosti bol tento schopný vladár s nespočetným množstvom manželiek a mileniek a ešte väčším počtom detí nepochybne omnoho viac "stredoveký", a jeho obrátenie bolo zrejme dielom politického rozhľadu a vypočítavosti, konverzia vo VIKINGOVI bola presvedčivejšia, než som kedy videl v akom biblickom filme. Takto nejak mohli konverzie z osobných pohnútok v tých časoch skutočne vyzerať, takto si to viem predstaviť. Že či išlo o politickú objednávku, sa mi nechce riešiť. Každopádne je to asi najpôsobivejší veľkofilm zo stredoveku, ktorý som videl od KRÁĽOVSTVA NEBESKÉHO. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Vizuál je parádní - to bez debat. Vůbec celá technická stránka je skvělá, včetně castingu. Nevědět předem, že jde o ruský film (viděl jsem to s dabingem), myslel bych si, že jde o Hollywoodské áčko. Tady ale pozitiva končí a přichází to, s čím mají ruské filmy strašně problém (alespoň ty, co jsem v poslední době viděl). Špatná dramaturgie a neuchopitelnost děje. Vůbec už nevím, o čem to vlastně bylo, o co těm postavám šlo -co, proč, jak. Prostě tma. Jen se tam courali z lokace do lokace a tahali sebou nějakou ženskou... Tvůrci se měli soustředit radši na pořádný děj a ne na to, jak se v ultrazpomaleném záběru proletí slepice. Totálně zabité, škoda. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem byl ohromen velikostí celého projektu. Samotné ohromení mi však nevydrželo příliš dlouho. Scénář totiž ani zdaleka neodpovídá velikosti filmu, což je dozajisté škoda. A když máte dlouhou metráž a špatný scénář, tak vám zpravidla film zhořkne jako lžíce Stevia rebaudiana na jazyku. 60% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Subjektívne film trvajúci asi 5 a pol hodiny. Ale to je jediná chyba, ktorá sa mu dá vytknúť, ovšem, keď sa nebudeme baviť o historickej presnosti. Pokiaľ ale nemáte čo a chcete zabiť čas, máte radi históriu, nahé ženy, bradatých mužov, mŕtve kone a všade striekajúcu krv, môžem len odporučiť. Výprava je fajn, celý film je prakticky jeden veľký súboj, dozviete sa niečo o vládcoch Kyjevskej Rusi a očarí vás tá ruská špinavosť a kostýmy. 4 z 5 ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc tomu uškodila ta jejich víra, i když vím, že na tu dobu se to hodí. Ale já jako ateista tohle špatně nesu a tím to odneslo i hodnocení. Ale i když se přikloním k víře a těch nesmyslel okolo, musím i tak říct, že byli nudné části, které nemohu prominout. První půle filmu byla velmi dobře zpracovaná, ale pak už to šlo do kopru. Sorry jako :) ()

TKKMR 

všechny recenze uživatele

Historických filmov sa nenatáča zrovna veľa, takže po tejto stránke iniciatívu Rusov o čosi takéto chválim. Viking ma celkom bavil a myslím si, že je zručne natočený, zásadná vec, ktorá ma však na ňom rozčuľovala bola postava nerozhodného a slabošského kniežaťa Vladimira. ()

SamVimes 

všechny recenze uživatele

Spíš než klasickým filmem o třech aktech je Viking roztříštěnou koláží epizod. Má problémy s dramaturgií, u nepříliš dobře zvládnuté expozice a dokonce i u návaznosti scén. Jakoby se vystříhala další hodinu materiálu... čemuž napovídají i vystřižené scény, z nichž bych přinejmenším dvě okamžitě vrátil zpátky (a kdo ví kolik dalších jich ještě skončilo na podlaze střižny nebo vyhozených ze scénáře). To má za výsledek chabé motivace a prokreslení postav, divák se nemůže do příběhu pořádně ponořit (nemluvě o tom, že moc není s kým se ztotožnit) a film tak působí trochu odtažitě. Na druhou stranu ale Viking vypadá fantasticky - interiéry i exteriéry, kostýmy, rekvizity, na tom všem si někdo dal hodně záležet. A třeba úvodní scéna na sněhu je na oko vyloženě nádherná. Stejně tak se nešetřilo ani na výpravných bojových scénách. S učesanějším scénářem to mohl být vynikající film, i tak ale nabízí dostatek působivých scén i výjevů, kvůli kterým stojí za vidění. ()

Scar 

všechny recenze uživatele

Konečne slovanskí bojovníci zobrazení tak, ako naozaj vyzerali. Ich vojenský um, ani výbava nezaostávala za vikingami. Chválim slušné dobové reálie, vrátane zbraní. Prkotiny v štýle nátepníkov ala Hercules nemám potrebu spomínať. Dobovejšia mohla byť hudba, ktorá však ale vôbec nebola zlá. Pre všetkých, ktorý tu v komentároch spomínajú nejaké vikingské prostredie - preberte sa. Toto je slovanská prostredie, s pár vikingami. Nemusíte si to vo svojich hlavičkách nijak zamieňať. Naši predkovia boli obávanejší bojovníci ako vikingovia a zvesti o ich zverstvách sú pomerne dobre písomne zaznamenané. Viac takýchto filmov a ideálne aj seriálov. ()

NoFiction 

všechny recenze uživatele

Příšerně utahané, bez jakéhokoliv náboje a místy snad až nepřehledné. Těch pár slušných bitev tenhle snímek rozhodně nezachrání. 133 minut lze strávit rozhodně jinak. ()

Gyrphos123 

všechny recenze uživatele

A já se tak těšil... obrovské zklamání. Trailer lákal na parádní akci, výpravu, prostě navnadil neuvěřitelným způsobem, ale výsledek nestojí téměř za nic. Jediné, co film slíbil a také splnil je výprava. Té se asi moc nedá vytknout, ale příběh, akce ? Tak toho se tu ve kvalitní míře nedostane. Nechápu, proč měl Vladimír takové postavení, jaké nakonec měl, když si to tak vezmu,za celou dobu jsem ho snad neviděl bojovat, takový srab a nesympatický blb. 2 a půl hodiny sledování nezajímavých dialogů, modliteb... to jsem si opravdu pod tímto titulem nepředstavoval. Nuda a ještě jednou nuda...Tohle se opravdu se seriálem Vikings nedá porovnávat, nesahá jim to ani po kotníky. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Z deníčku ruského bastarda (raný středověk): pondělí: brácha zabil bráchu úterý: zabil jsem z kamarády zbývajícího bráchu a zapíchal si (bez kamarádů) středa: kamarádi mnou zabitého bráchy mě chtěl¨jí vyhnat z tátova domu čtvrtek: ani nevím jak, ale furt jsem doma a to přesto, že rodinné harmonii je daleko pátek: přijeli bohatí borci z jihu sobota: dělá špinavou práci za borce z jihu neděle: pánbůh s námi a zlý pryč! Jako řemeslně je to bomba - akce, výprava, kamera, hudba, ale jsou to spíš epizody než velký příběh, vypravěč zbytečný, ale Rusového rádi, drsný je to jak Rus sama. Až někdo bude stavět středověký theme park, Kravčuk by u toho neměl chybět... 60% ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Po několika úžasných filmových zážitcích, pocházejících z Ruských luhů a plání, přišlo nyní s Vikingem docela výrazné zklamání, jelikož prakticky jediné, co jsem na této podívané dokázal vnímat jako pozitivum, byla působivá atmosféra, dominující syrovým a špinavým vizuálem, zbytek je ale skutečně buď jen průměrný, v mnoha ohledech pak až vyloženě slabý odvar, kam musím hned na prvním místě zařadit opravdu nezáživnou, až dokonce ubíjející zápletku, která krom tuctovosti vážně nenabízí nic jiného. Ten příběh nemá šmrnc, nápad, spád, hodně se tu jen nudně kecá, nemá to žádný pořádný vývoj, gradaci a prostě vůbec ve mně nedokázal vyvolat jakýkoliv zájem. Za slabou pak považuji i akci, která sice hned na začátku, při lovu bizona, navnadí na slušnou jízdu, nic podobně efektního a choreograficky zajímavého se už ale v následujících minutách neobjeví , a zbytek akce tak tvořili jen nepřehledné, chaotické a nezábavné souboje, postrádající jakoukoliv velkolepost a navíc i nějaké ty explicitnější scény, což vzhledem k již zmíněnému špinavému vizuálnímu zpracování také moc nechápu, nehledě na to, že jí vlastně ani moc nebylo. Co se jinak postav a jejich hereckých představitelů týče, to bych zařadil do té kategorie průměrné, filmu tudíž neublížili, zároveň ho ale ani nijak neoživili. Napětí a emoce tu pak chyběli úplně, takže opakuji, jak mě Rusové posledních pár filmů nadchli, tak v tomto případě došlo ke zcela opačnému efektu, bylo to strašně dlouhé, nezáživné, neefektní, zkrátka nic, moc. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Vikinga sráží do kolen, i přes jeho nesporné formální kvality, samotný děj, způsob vyprávění a práce s postavami... ()

Silwer odpad!

všechny recenze uživatele

To je tak utahaná blbost..jako to že ve filmu je spousta nelogičností a totálních hovadin bych přešel kdyby aspoň ty bitky za něco stály..To si radši pusťte Vikingy s Banderasem.. ()

Reklama

Reklama