Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Recenze (160)

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Neskutečně povedená výprava, kostýmy i výběr herců. Vypadá to sakra dobře. Kde vše kulhá (a to je opravdu jediné) je scénář. Psali ho Rusové a proti je vše tskové "rusky toporoné a přiblblé". Kamera i triky jsou věrohodné (krev stříká proudem) a pak příjde blábolení a hledání Boha... 3,5 hvězdičky zaokrouhleno nahoru. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Síce hviezdičkovo rovnako ako Legenda o Kolovratovi, ale objektívne ďaleko lepšie. Nehralo sa to na 300vku, malo to svoju vlastnú drsnú tvár. Škoda len toho castingu. Danila Kozlovskij je totiž asi taký istý "viking" ako Antonio Banderas, ale ten je svojim herectvom úplne inde. Pritom je Danila tiež sympatický herec, jeho filmy ako Ekipaž alebo ešte lepšie Legenda 17 mám rád. Aby som bol objektívny, samozrejme nedávam "len" tri hviezdy kvôli Danilovi. Film bol viac roztiahnutý, ako by bolo vhodné, pretože až natoľko veľkolepý príbeh, ako sa ho veľkolepo snažil podať, nemal. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Film začíná scénou lovu na zubra, z níž pozorný divák sezná, že ogaři bojaři staré Rusi museli být naprostí idioti. Dál se to pak odehrává stejně. Výprava jest velkolepá. Jen občas není zcela jasné, kdo zrovna vraždí koho a proč. Všichni mají hodně fousů, takže se to špatně poznává. O historii si jeden nemůže dělat iluze. O tom, co bude na jejím konci, taky ne. ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Po stránce výpravy skvělé, příběhově celkem o ničem. Velký opus o tom, jak se v Rusku prosadila pravoslavná církev... ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

kteří dobyvatelé neměli na rukách krev?A i v moderních dějinách?Všichni.Snímek je propracovaný v detailech .od masek ,kostýmů a rekvizit.A samozřejmě exteriérů.Kde už ani nepřekvapí úpravy v digitálu. ()

merit1 

všechny recenze uživatele

Modré filtre a nezvládnuté digitálne zviera dokážu z filmu, ktorý si zakladá na naturálnosti, ubrať veľa z dojmu. Na druhej strane, spomínaná prirodzenosť, výborné exteriéry aj interiéry, spolu s bitkami a krvou sa vyskytujú hojne a je to viac ako pozerateľné. Avšak príbehu chýba kompaktnosť. Striedanie jednotlivých dejových pasáží je urýchlené, bez väčšej prípravy, čím sa dej stáva plochý a prerod hlavnej postavy málo uveriteľný. Najviac citov ponúkla osudová láska, ktorá sa nakoniec javila ako hlavná Vladimirova motivácia. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že každý ze scenáristů napsal několik dílů seriálu, který si ale tvůrci nakonec rozmysleli, tak z něj udělali alespoň jakýsi výtah. Přesně takto totiž Viking působí, jako seriál by byl lepší a dával větší smysl. Děj je odvyprávěn zbytečně rychle, i přes jeho jednoduchost, to chce opravdu mnoho pozornosti, aby bylo pochopeno vše a to včetně jednání postav, ke kterým si díky tomu těžko vytvořit jakýkoliv vztah. O to víc "překvapí", jak velký prostor je věnován závěrečným prosluněným scénám... ta horší snad opravdu jen v mysli Vladimira. Jsou to snad ty nejdelší scény ve filmu a zároveň i nejnudnější, protože ve zbytku je Viking opravdu velkolepá podívaná. Bitevních scén je zde mnoho a všechny jsou velice dobře natočeny! Souboje vcelku propracované, stejně tak masové scény, ale třeba i kostýmy (i když samozřejmě fantasy). Ozvučení filmu je taktéž na vysoké úrovni, což je znát zase především v bitevních scénách, ale velkolepá je i hudba. Je to jednoduše film na plátno, i proto je velká škoda, že se ho u nás "nikdo neujal"! Taková pomoc k vysvětlení jsou bonusové scény v titulcích (když máte tu správnou verzi), přeci jen pomohou a doplní. Přesto ale zůstávám u názoru, že si takové téma žádalo seriál, úspěch by i byl zaručen. 60% ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Parádní výprava a produkce, skvělé kostýmy, dobré válečné scény, krev, slušné obsazení a pěkná kamera. Bohužel příběhově to až taková paráda není, scénář mě moc nenadchl. Asi je to mojí neznalostí tématu, ale to jak vlastně Vladimír za celej film nic neudělá sám, vše za něj provedou, rozhodnou jiní, snad s výjimkou bitky na hradbách a nápadu s loděmi na souši, které mu ale ujedou..., spěchá na bojiště a nemá meč, tak se musí bránit kamenem... Mě ta postava byla čím dál tím nesympatičtější. Silné 3 hvězdy hlavně za skvělé řemeslo. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Velkolepý historický spektákl, u něhož počáteční nadšení z úvodní lovecké scény s gigantickým zubrem postupně vystřídalo zklamání, přestože jde o film se skvělým vizuálem a opravdu působivě vykreslenou drsnou dobovou atmosférou. Na přesvědčivých kulisách a do detailu vypracovaných kostýmech je vidět, že na produkci se vskutku nijak nešetřilo. Bohužel, snímek postrádá jakoukoliv smysluplnou zápletku nebo příběh, který by nebyl příliš chaotický a dokázal diváka během oněch dvou hodin zaujmout (anebo alespoň neuvrhnout do zmatku). Způsob natočení bojových scén nezapírá inspiraci Gladiátorem (v některých scénách je to až do očí bijící), ale když dva dělají totéž, není to totéž. Děj filmu je nepřehledný, přecpaný drsnými souboji a bitvami každého proti každému, až se v něm kvůli zmatenému scénáři divák postupně přestává orientovat. Škoda, jak se říká: méně je někdy více. Film měl určitě našlápnuto k vyššímu hodnocení, ale víc, než na tři hvězdy to tentokrát nevidím. ()

Evlin 

všechny recenze uživatele

Při tom scénáři museli chlapci chytat amnézii, neboť ten film je tak chaotický, že i Římané pak radši hodili otočku na lodi a řekli, že si spletli film. 40% ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Místy nejasné a zmatkovité. Konec úplně vedle. Vůbec jsem ho nepobral. Kostýmy, prostředí, kulisy, atmosféra, ... však na jedničku. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Zmatený jak tři dny mrtvej občan.Ale nejhorší je podivnej pratekkno soundtrack.Vole,rusácí balalajkujou pomálu i při startu vesmirnoj stancii a tady,kde by mohli tamburaší zešílet-govno! ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zle, trocha zvlastny scenar; najprv lietaju celkom dlho hlavy a useknute ruky, slow-motion zabery na prepichovane srdce, verejne znasilnovanie manzelky, poprava svokrovcov a podobne. Dej je spory, lapidarne povedane; obcas dake prapodivne dialogy, ktorych podstatu clovek moze asi len hadat. Sekanice vyborne, sto-bodove, detailne, velko-vypravne. Kazdy vlasaty chlpac vypada rovnako, takze som zvacsa nechapal, komu sa odkotulala hlava a spliechala rytmicky krv z krku po nej; no ale tak sumarne, na 3* to vystaci v pohode. Konci to pokrestancenim totalnych pohanov, co si cely cas rezali hlavy, proste dosli na to, ze laska je lepsia nez nenavist, ze si treba vediet odpustit, nez kazdemu urvat hlavu. Z tohto hladiska to dava sice ako-taky zmysel, ale volake je to kostrbate i tak. 3* za dobre posolstvo ku koncu a nefalsovane sekanice. Dalsie 2* chybaju za divny dej a nerozlisitelnost, kto komu rezal hlavu vlastne. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Bylo to zvláštní, hlavně asi proto, že s ruskou kinematografií mám pramalé zkušenosti a na jejich styl nejsem moc uvyklá. Ale snad právě i pro tu zvláštnost se mi to líbilo. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že film, který začíná citátem Mao Tse-Tunga může být dobrý, ale skutečně je. Slušně zahraný drsný historický velkofilm. Rusům podobné historické válečné či dobrodružné látky jdou a bývají občas i méně pitomé než ty americké. Každopádně je to raně středověká velkoformátová podívaná a takových moc není. Rád si to někdy vpálím znovu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Silně zasněžené lesy, rozbahněná města, epické bitvy, působivé kulisy a kostýmy. To všechno je ruský historický velkofilm o křtiteli Ruska princi Vladimírovi. Snímek pochmurný, ponurý a kupodivu velmi brutální a krvavý. V podstatě se jedná o válečný film, neboť se jde dějově od jedné bitvy do druhé. Jak už to však u takových filmů bývá, se skutečnou historii to má pramálo společného. Příběh jako takový se zřejmě vlivem přemíry bitev stal dosti chaotický, takže vyznat se nad důvody činů je na celé věci asi to nejtěžší. Ale také se může stát, že pro někoho bude příběh druhořadý a bude si užívat jen oné bitvy, takže si dějových podivností ani nevšimne. Svět Vikingů se však tvůrcům povedl a dalo by se říct, že je výprava srovnatelná se seriálem ´Vikingové´ (2013-20). Někdo dokonce samotný začátek danou atmosférou srovnává se seriálem ´Hra o trůny´ (2011-19). Zdá se, že tento věhlasný seriálový počin nás bude pronásledovat ještě hodně dlouho. Každopádně ruská kinematografie tímto skutečně překvapila. Značně vysoký rozpočet je skutečně znát. Škoda jen, že se pořádně nezapracovalo na scénáři. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Drahá a pečivá výprava plus cca 20 minut celkem strhujících válečných scén, toť klady 133' trvajícího, ambicemi přetékajícího filmu. A teď už jen ten humus. I kdyby se vynechal ten kýčovitej křestní závěr v barvách obrázků Strážní věže, tak by to celý byla nacionalisticky-křesťanská propaganda sloužící Putinovi k upevňování národní hrdosti. Hlavnímu hrdinovi by spíš slušelo serfařský prkno v Pobřežní hlídce a i tam by patřil k hereckému podprůměru. Ruská duše, ruská mentalita - to překládá můj mozek, jako afektovaný přehrávání s gesty herců, který mi často nedávají vůbec smysl. Zpomalovačky - a to tak že fakt pomalé a velmi časté - klasické to způsoby b-čkových režisérů.To, že se to odehrává celý v bahně ani náhodou neznamená, že by to bylo alespoň z 50% historicky věrohodné. Schválně si v blízký době pustím Andreje Rubleva a vůbec nevadí jiné století. Samotnýho by mě zajímalo, jestli tam taky uvidím tohle přehrávající čůrákování anebo budu znova tak nadšenej jako kdysi. Dost si přeju aby Andrej Kravčuk byl žabař a Tarkovskij zůstal i nadále pro mne géniem. ()

Reklama

Reklama