Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Recenze (160)

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě špatný snímek, atraktivní a slušně zobrazené prostředí, solidní výprava a ne úplně nezajímavý děj. Bohužel je to ale natočené pouze pro Rusy, kteří vzývají významné představitele matičky a jsou k nim velmi nekritičtí. Film se historie nedrží prakticky vůbec, zařazení vlivu křesťanství na Olega z toho už dělá pěknou dějepisnou míchanici, kdy zároveň vše budí dojem, že veškeré události proběhly ve velmi krátkém časovém horizontu. Pro Evropana je scénář obtížně stravitelný, protože Rusko prostě svým uvažováním a mentalitou je Evropě velmi vzdálené, takže zatímco průměrný Rus film zřejmě bez problémů přijme, Evropan těžko. Nevadila obtížnější orientace v charakterech, ale jasný režisérův záměr ve směru automatického přijetí osob ve snímku, v tom je klíč problému, přirozená ruská povaha v kontrastu s klasickým evropským uvažováním, které by potřebovalo hlavní hrdiny aspoň trochu přijmout. Takže snímek určitě neodsuzuji, ale už se na něj určitě znovu nepodívám. ()

DAPDO odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem dokoukal se sebezapřením. Nečekal jsem, že by rusové natočili film o Vikingách a bylo to něco extra skvělýho, ale tohle bylo teda něco. Ten film neměl nic. Už na začátku mi přišla smrt jednoho ze tří bratrů, neohroženýho Olega, spíš k zasmání. Další pokračování bylo místama až nelogický, postavy nepřehledný. A to vydrželo až do sto třicáté třetí minuty. Postava hlavního hrdiny, Vladimíra, se mi tak znechutila, že jsem si přál, aby mu ta blonďatá pipka, kterou ojel před dvaceti lidma, uřízla péro a narvala mu ho do huby. Rusové by se měli držet svýho Mrazíka, Stalingradu a carů, nazvat film Viking, ve kterým je jich hrstka, působí ironicky, asi tak, jak kdyby Troška natočil heterosexuální porno. Ještě, že mám Vikingy zafixovaný z jinejch filmů a něco o nich vím, protože bejt mladej a setkat se s Vikingama poprvý až teď, tak si o nich budu myslet né nic pozitivního. Marně hledám, za co bych dal aspoň tu jednu hvězdu, ono většinou v těchhle filmech o hovně jsou koukatelný třeba ty bitvy, ale tady mě neoslovily ani ony. ()

Blowler 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, který hodnotím, aniž bych ho dokoukal do konce.. kvůli absenci děje. Úplně o ničem. Velká výprava nic neřeší. ()

Romi1010 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale toto sa može páčit iba rusofilovi. Konanie postáv nedáva zmysel, herecké vykony patetické, nehovoriac vykrádanie iných filmov/seriálov - Vikingova, Kráľovstvo nebeské. Odobrať právo na komentovanie, tomu kto dal viac ako 3*. Už ten názov Viking vôbec nesedí. ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

Tři s ušima odřenýma do krve. K čemu je úchvatná vizuální stránka, když film za dvě a půl hodiny vytasí dvě působivé scény (sexuální scéna, masový křest v Dněpru) a zbytek tvoří nepřehledné bitvy a krkolomně vystavěný příběh, kterému chybí pospolitost a divák si musí domýšlet, co se stalo mezi dvěma zdánlivě nesouvisejícími scénami. Zpracování zachraňuje obsah každých pět minut a jenom to dělá z Vikinga něco víc než jen tuctovou historickou řežbu. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Tak další film z ruské tvorby, tentokrát s pár vikingama. Příběh o tom kdo z bratrů ovládne celou zemi a bude knížetem. Příběh nijak těžký, ale hodně natáhlej, šlo by to určo zkrátit. Hudební doprovod teda nic extra...Akce stojí za to a je ji dostatek. Moc filmu z tohoto prostředí není, takže rád jsem koukl, ale asi si tenhle film moc dlouho pamatovat nebudu.. 6,5/10 ()

alienemo 

všechny recenze uživatele

Nie som veľmi oboznámeny s ruskou tvorbou, preto ma tento film veľmi prekvapil. Jediné čo mu môžem vytknúť je zle spracovaný dej. Áno, da sa v ňom orientovať, ale je to dosť chaotické. K tomu sa pridáva zlá nádväznosť scén. Inak je tu vidieť výborne točené akčne scény, veľmi dobra kamera, výprava, kostýmy, herci. Prakticky všetko je na rovnakej úrovni ako u západnych tvorcov a v mnohom prekonáva fantasy tvorbu hollywoodu. Určite sa oplatí dať tomuto filmu šancu. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Za mě velké zklamání. Ponechávám stranou epickou reklamu filmu. Rovněž nejsem typ, který se vyžívá v samozvané historické akci bez kontextu a silných charakterů. Film se nám snaží ukázat historické kořeny Východního bratra. Nic proti tomu, že charaktery postav jsou trochu jiné, jen nevím, proč všichni protagonisté jsou toliko nesympatičtější - pomstichtivec, uplakánek, fanatička ... a ti další. Bohužel, s tou akcí je to také takové nemastné - nějaké potyčky (nic většího ve snímku nenalezneme) nejsou špatné, ale mají poměrně málo prostoru ve prospěch zmučených výrazů, čučení do prostoru apod. Střihač měl mít více sebereflexe a více tlačit na pilu. Čímž se dostávám k závěru, kdy film mj. ukazuje přechod Rusů ke křesťanství. Krásně však současně ukazuje všechny vady náboženství, což si nejsem jist, zda domýšlí. Nejsilnější scénou pro mě není žádná z "hlavních scén", ale snaha jednoho válečníka ochránit svého syna v nábožensky poněkud hutné atmosféře. P.S. Vikingové jsou ve filmu nájemná banda (rozuměj sousedi na dovolené), která má sebou i jednoho berserkra - nic více, nic méně. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem si sliboval víc a začátek to taky naznačoval. V celkovém dojmu pak byly jakési rozpaky. Zpracování historického filmu zvládli v Rusku dost dobře. Ať už to byly kostýmy, lokace, kulisy a hlavně různé boje a dobývání. Něco však bylo špatně mezi tím. Nenadchnul mě ani závěr, kde udatný ruský a pohanský bojovník, kníže – levoboček a zároveň vůdce vikingské tlupy, náhle změní všechny hodnoty a po krátkém proslovu kněze se vrhne na křesťanskou víru. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Úchvatná výprava, perfektní stylizace, parádní bojové scény, super vizuál a atmosféra raného středověku ... což ale naplat, když styl vyprávění je mírně řečeno chaotický a podivně roztříštěný. Identifikovat se v něm s kýmkoliv je trochu těžké a tak až do konce jsem si tam nenašel oblíbenou postavu. Vladimir, který jí má být je hodně nejednoznačný týpek s nejasnými pohnutkami, se kterým nemáme kdy se pořádně seznámit. Rubanice střídá rubanici a než se člověk naděje, ráchá se ve svěcené vodě. Ale proč ksakru? ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Zostali vo mne rozporuplné pocity po pozretí filmu. Na jednej strane máme špičkové kulisy, kostýmy, slušných hercov a bitky a na druhej strane tu máme divný scenár, rozprávača a nesúrodé scény. No a nelogické chovanie niektorých postáv. Neviem ani prečo sa film volá Viking, sú tam len veľmi okrajovo a z pobytu Vladimíra vo Švédsku nie je nič. A to, že sa na konci podivne pokresťančili a zaviedli ten mor do slovanských zemí, to keby viem, tak to ani nepozerám. ()

TornadoETA 

všechny recenze uživatele

Vikingové sice v příběhu mají menší roli, ale jinak to s názvem prakticky nesouvisí. Začátek chaotickej a hlavně ani nebavil, ale dal jsem šanci a hle ... velmi příjemně se to rozjelo. Obzvlášť chválím výběr prostředí, kostýmy, výpravu a choreografii. Rusové mají vůbec specifický styl natáčení filmů .. znovu u mě stoupli. ()

karlosss18 

všechny recenze uživatele

Film má přes 2 hodiny a stejně se tam nic moc neděje. Vladimir jako kdyby byl napůl němý, v celém dějství řekl jenom pár vět. A celkově příběh nestál skoro za nic. Natočený to je ovšem velmi pěkně, je vidět, že do toho rusové dost zainvestovali. Škoda, že neumějí sepsat žádný pořádný scénář...50% ()

Azrail 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce je film vypiplaný ve všech detailech. Herecké výkony netřeba nějak rozpytvávat, nikdo mě vyloženě nezklamal a postavy knížete a jeho pobočníka Svenelda byly zahrané vyloženě skvěle. Co bych filmu vytknul, je velká chaotičnost děje a taktéž chaotické jednání většiny postav. Po většinu filmu člověk vůbec nechápe, proč některá postava udělala to či ono, a mě k pochopení pomohla jen celkem značná znalost historie Kyjevské Rusi. Příběhy postav nejsou příliš rozvedené a tak si s výjimkou Svenelda a Vladimíra k nikomu nejde vypěstovat nějaký větší vztah. Normálně bych dal takovému filmu maximálně tři hvězdy, ale dávám 4, hlavně kvůli tomu, že kvalitních rubaček ze slovanské, potažmo varjažské (vikingské) historie moc nenajdeme, a když, tak jen v televizní produkci, která toho mnoho nenabídne. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

30% - komentář 20ti slovy: "Chaoticky" odvýpravěné a často jsem se neorientoval, kdo je kdo a co kdo proč dělá. Ale bitvy a celkový vizuál na vysoké úrovní. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

veľkolepý film po každej stránke, jedine trocha nesúrodý scenár odradzuje ťažko chápajúce konzumné masy...krásna oslava víťazstva kresťanstva nad zaostalým pohanstvom - to zasa odrádza liberálov a ateistov ()

caladhiele 

všechny recenze uživatele

Nedoporučuju. Z historického, psychologického a narativního hlediska naprosto podprůměrné. Osloví leda tak larpery a dřevárníky jako inspirace při výrobě hodně odpudivého kostýmu na akci. ()

regentor 

všechny recenze uživatele

Historické drama z počátků Ruské státnosti.Je zjevné, že v pozadí filmu je i silný politický podtext naroubovaný na pohanské mýty a přerod k christianizaci Kyjevské Rusi což se po rozpadu SSSR,úpadku ideje komunismu, náramně hodí jako nová mantra ovládaní společnosti současného Ruska.Snímek samotný není až takovým filmovým ternem jak si leckde můžeme přečíst. Vladimir,necharizmatický až unylý bastard knížete Svjatoslava který se půl filmu potácí jak pod vlivem konzumace lysohlávek ještě ke všemu ztvárněný Danilou Kozlovskim který moc hereckého kumštu nepobral, se vrací v doprovodu Varjažských Vikingů aby uplatnil svůj nárok na knížecí stolec.Po úvodní pasáži lovu na zubra která je velmi zdařilá se celý film posouvá do roviny intrik, žvanírny a všeobecné zrady.Vladimir se však díky mečům Varjagů stává knížetem ale musí odrazit ůtok na Kyjev vedený zbytky Jaropolkových mužů s množstvím mongoloidních nájezdníku stepního Kagana.Pokud zatím snímek nebyl extra výživný přijde akčnější pasáž. Ovšem jako neoriginální vykrádačka nejméně tří filmů .Mongolové se snaží překonat díky žebříkům opevnění města a tak jsme svědky toho jak se obráncům podaří jeden srazit a ostatní padají přesně jako obléhací věže ve filmu Království nebeské. Záhy je veden protiútok ze strany obránců pevnosti kteří se však dostanou do obklíčení mongolů a tak podle vzorce z Gladiátora tvoří čtverec proti jízdnímu útoku.Následně jeden z nich , hromotluk s obrovskou sekyrou je proklán šípy a oštěpy jako přes kopírák z Ohněm a mečem . Jde zde však i vlastní invence tvůrců když v závěrečné bitevní scéně , sice už za jiných okolností než před Kyjevem ,je použito lodí v boji na souši ze svahu...Bohužel ve filmu je až příliš úlisností, žvatlání a jakýchsi vnitřních polemik hlavních postav na úkor akčnosti a zajímavého příběhu. Na Rusy však v celku zajímavý počin včetně obsazení do role Vikinga Joakima Nätterqvista kterého známe jako Arna templáře.K podívání určitě ano jako něco světoborného, to zase tedy ne. ()

Reklama

Reklama