Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Recenze (160)

Indian0 

všechny recenze uživatele

Komplikované, postavy sa mi miešali a až dlhšom čase som si ich ako tak usporiadal. Pre laika ťažko zoraditeľné, málo vysvetlené. Financií zjavne do tohto filmu neboli dané v primeranej čiastke čo sa odzrkadlilo aj na kvalite filmu. Dejovo ani nie že slabé, ale priveľmi komplikované a ako som už písal slabo vysvetlené. A opätovné zhliadnutie by to skôr zhoršilo ako zlepšilo. Hodnotím to na takých 50% ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený historický film, tak jak to právě Rusové umějí. Ale umějí to i lépe, a to tady nebylo znát. Jen slabý odvar toho nejlepšího, co v této zemi natočili z historie. Ale i tak se jedná o syrový špinavý film, kterému vládne nálada násilí, krvavých bitek, ale i hlubší přemítání o smyslu života, o víře, o Bohu. Na jedno podívání je to skvělý film, napodruhé bych to ale už nezvládl. Bohužel. ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

Dost podhodnocené - předpokládám, že proto, že je to ruské. Vizuálně naprosto famózní, v tom směru je to brutální historický nářez, jaký nemá obdoby. Herecké obsazení je také výborné, akorát hlavní hrdina je trochu moc buzíček jak z reklamy na pánské tampony. Taky zbytečná křesťanská agitka na konci to alespoň v mých pohanských očích trochu sráží, ale nebylo to nějak nevkusně urputné a propagandistické, jak jsem se bál podle mnoha komentářů. Trochu je problém taky jakási úsečnost v příběhu, který je vyprávěn jakoby formou eposu, kdy autor předpokládá čtenářovu znalost látky. Někdy jsem měl tudíž v ději a postavách trochu zmatek. Je to na takových 78 - 80 %, ale že to má tak nízké hodnocení tak dám plný počet. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Podivuhodný produkční název poněkud mate diváctvo, které očekává přímočarou středověkou akci a namísto toho shlédne epickou výpravu za duší Rusi a za křesťanským probuzením. Ponechávaje stranou, zda je odvrácení se od Černoboga hodno takové úcty, a nedumaje nad snahou ruských tvůrců zdůraznit vlastní - a v současnosti podezřele moderní - vikingské (varjažské) předky, přikyvuji skvěle pojednanému Temnému věku včetně výpravy, zvyků i nálady. Tleskám také pohledné akci a povedeným hereckým výkonům a o to víc mne mrzí nedotažený scénář, který neustálým odkazováním na svatost hlavního nemehla pouze zakrývá své nedostatky. ()

BarGoldstein 

všechny recenze uživatele

Jediný přínos filmu je ten, že nám reálně ukazuje, jak to vypadalo před 11 stoletími na většině obývaných území a jak to (ruku na srdce) vypadá na východ od Vysočan dodnes. Totéž platí o chování těch dvounohých tvorů, jež se trochu štítím nazávat lidmi. Jinak je to plytké rusácké divadýlko nesouvislého děje, které se dokonce v poslední třetině stane koktavou flanďáckou agitkou! ()

littleplayer odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toto bola iná pichovina.... Podľa popisu to mohol byť zaujímavý film. Ale nie je. Prvá hodina a pol je hurá systém. Ten sa bije s tým, ten sa spojí s tým, ten tamto a tak dokola. Potom poďme dobiť mesto a staňme sa kresťanmi. Môj hrdý slovanský duch vrie zlosťou po zhliadnutí tejto sračky. Nikdy viac a nikdy znova. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Dnešná ruská kinematografia ma neberie... v príbehu som sa strácal, neviem prečo, za čo, či pre koho, proti komu a načo. Potešila výprava, kamera a vcelku dôstojná choreografia bitiek. ()

leonidas odpad!

všechny recenze uživatele

no to je geniální myslím, že to se ve světové kinematografii ještě nestalo, aby někdo natočil film kde z hlavního hrdiny dělá soustavně outsidera . např. hned od začátku při bitvě je nějakej omámenej nevím z čeho když to mnělo spíš povzbuzovat pak znásilní nějakou holku a de brečet na dvůr a každýmu je úplně ukradený (což by asi jako aspirant na budoucího knížete být neměl. a takhle se to táhne celým filmem.nevím jestli existoval ve skutečnosti ale tady se jeví jako úplný nýmant, který je od začátku do konce úplně na nic akorát ke konci přijme křest. proč? to ví jenom scénaristé, kteří těchhle bodyčeků udělaly na díváka víc. ()

NikaIn 

všechny recenze uživatele

Ja neviem,bolo to ako keby vypustili hromadne pacientov psychiatrie s veľmi silným psychickým postihnutím. Ani som to nedokázala dopozerať,lebo ma to rozčuľovalo ()

mansonn 

všechny recenze uživatele

dej filmu sa deli na dve urovne..... prva polka kde mate pocit ze konecne vidite dalsi dobry diel z ruskej dielne po vlkodavovi z kmena sedych psov ci par dobrych vojenskych a potom je tu druha cast filmu, ach jaj to co bolo. Radse mali film v polke ustrihnut a ukoncit lebo druha cast deja sa neda pozerat, teatralne herecke vykony striedaju nedomyslene situacie a deravy dej ()

frantad 

všechny recenze uživatele

Svěží vánek ve filmové tvorbě, žádný homosexuál, lesba ani transsexuál, žádná propagace mezirasového sexu, dokonce ani žádný negr tam, kde nepatří. A potom, že nejde natočit historický film, který není prošpikovaný výše uvedenou propagandou. Jinak, dějově bohatý film, nádherná krajina, skvělé masky. Mínus jen za těch pár lehce rozpoznatelných digitálních záběrů. ()

acokaja.pije 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že v Rusku se chlastá ve všech oborech, kinematografii nevyjímaje. Potenciál i peníze tvůrci naprosto nedokázali využít a vyšla jim z toho slátanina slepená z jednotlivých záběrů, evidentně podle toho jak kdo byl zrovna schopen držet kameru. Logiku v tomto filmu nehledejte, zůstala patrně na dně láhve vodky. ()

Alekks80 

všechny recenze uživatele

Má to spoustu skvělejch míst i scén. Třeba hned na začátku, jak proletěj na koních skrz ty zasněžený smrky, to je prostě luxus. Je to taky správně špinavý, evidentně to stálo spousty rublíků a vůbec to vypadá dost věrohodně. Jenže je to typicky ruský. Střihač se spolu se scénáristou někde zlili vodkou jako mužici a strašně často to vůbec nedává smysl. Hodně pomůže, když si člověk o tom nejprve něco přečte, protože z filmu se to nedozví. Velká část se odehrává až po smrti obou starších bratrů. Většina historicky důležitých událostí proletí filmem jako by se nic nestalo, zato se spousta času věnuje pomstě jednoho ušmudlanýho vousáče a to bez jakýhokoliv vyvrcholení a úplně zbytečně. No a v neposlední řadě z toho moc dobře nevychází ani Vladimir, z kterýho udělali asi největšího poseru od Dněpru po Don. Je to hrozná škoda, protože chybělo fakt málo a byla by to pecka. Takhle jsou to sice silný tři hvězdy, ale pořád jenom tři. ()

KiJi odpad!

všechny recenze uživatele

Typická ruská kinematografie - těžkopádné a pomalé vyprávění, které musí posunovat vypravěč. A další body jsou ještě horší než ruská kinematografie: struktura děje je příšerná, příběh moc smysluplný není, hlavní hrdina neví, co má dělat, a když něco udělá, přejete si, aby raději nic nedělal. Souboje trapné a nemožné, navíc je jich tam velmi málo. Těch vikingů se tam několik mihne, občas jakoby zabojují, pak jsou jen komparzem. Zde platí - výborný trailer, příšerný film. ()

Motyuek 

všechny recenze uživatele

Rusové se rozhodli pro husarský kousek. Zfilmovat úsek své hóóódně divoké historie o rurikovci Vladimírovi, který do země přivedl křesťanství, za což byl posléze patřičně svatořečen. Dost to vypovídá o zoufalství křesťanů, kteří byli pro dobro své víry ochotni svatořečit kohokoliv. A podobně zoufale si počínali i tvůrci, kteří se bratrovraha, kráčejícího svou zemí v čele hordy krvežíznivých vikingů, snaží vykreslit jako pokorného a oddaného muže, co neublíží ani mouše. Kdyby se Vladimír v reálu choval jen pět minut tak, jak se chová celou dobu ve filmu, tak ho jeho válečníci kuchnou samým studem sami a nemusí se o to pokoušet celá banda nepřátel. Přestože se tvůrci docela drželi historických pramenů (Vladimír skutečně vjede do prázdného Kyjeva bez boje), už nám tak nějak společně s tím zapomněli sdělit důležitá fakta, že Kyjev byl prázdný proto, že Vláďa svého brášku z města vylákal lstí. Divák, neznalý historie raného Ruska, si pak říká jestli ti Rusáci byli vůbec někdy normální, protože film, bez těchto důležitých fakt moc nedává smysl. Nepomůže tomu ani to, že Kyjevský velkokníže a pán celé širé Rusi tak tak ubrání Kyjev (ve filmu o velikosti průměrného dvorku) před pětadvaceti Pečenehy aby jen o pár dní později v čele tisíců vojáků dobíjel největší byzantské město v oblasti a s těmi samými Pečeněhy se v rámci nudy při obléhání vypořádal jen tak bokem jednoho rána jako rozcvičku pro rozdýchání kocoviny po večerní kalbě. Kalbu musel zažít i filmový štáb. Zřejmě předem slavil dokončení filmu, což se trestuhodně podepsalo na závěrečných scénách, u kterých už jsem se modlil k bohu i já a to proto, aby to už konečně skončilo. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Jako film je to špičková práce, která se může směle rovnat s nejlepšími hollywoodskými konkurenty. Musel jsem to však brát jenom jako špinavou fantasy, protože jako reálný dějepis mi to přišlo vyloženě odporné. Chtělo se mi zvracet z toho, jak se překrucují hodnoty našich předků. Jestliže někdo zobrazí ve filmu slovanského žrece jako holohlavého psychopata, tak je něco špatně. Jestliže někdo zobrazí mocnou Kyjev té doby jako tuctové primitivní hradiště, tak je něco špatně. Jestliže někdo zobrazí naše pohanské předky jako primitivní špinavá prasata, tak je něco špatně. No hlavně, že křesťanský chrám na Korsuni působil patřičně velkolepě a v kontrastu s primitivním hradištěm Kyjeví (která byla mnohem větším městem). Jestliže tady někdo tvrdí, že film je ruskou propagandou, tak se šeredně plete. Tento blbý film je propagandou křesťanskou, lépe řečeno propagandou ruské pravoslavné církve, a jeho prvořadým účelem je zabít v lidech slovanského ducha a namluvit jím, že být Slovanem je na hovno. Lepší je být křesťanem. Nasrat! ()

Reklama

Reklama