Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Scar 

všechny recenze uživatele

Konečne slovanskí bojovníci zobrazení tak, ako naozaj vyzerali. Ich vojenský um, ani výbava nezaostávala za vikingami. Chválim slušné dobové reálie, vrátane zbraní. Prkotiny v štýle nátepníkov ala Hercules nemám potrebu spomínať. Dobovejšia mohla byť hudba, ktorá však ale vôbec nebola zlá. Pre všetkých, ktorý tu v komentároch spomínajú nejaké vikingské prostredie - preberte sa. Toto je slovanská prostredie, s pár vikingami. Nemusíte si to vo svojich hlavičkách nijak zamieňať. Naši predkovia boli obávanejší bojovníci ako vikingovia a zvesti o ich zverstvách sú pomerne dobre písomne zaznamenané. Viac takýchto filmov a ideálne aj seriálov. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Film začíná scénou lovu na zubra, z níž pozorný divák sezná, že ogaři bojaři staré Rusi museli být naprostí idioti. Dál se to pak odehrává stejně. Výprava jest velkolepá. Jen občas není zcela jasné, kdo zrovna vraždí koho a proč. Všichni mají hodně fousů, takže se to špatně poznává. O historii si jeden nemůže dělat iluze. O tom, co bude na jejím konci, taky ne. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Bohatý rozpočet je tu poznať. Po technickej a výpravnej stránke ide naozaj o výborne odvedenú prácu. Nadchli ma aj jednotlivé bitky a naturálne dobové zobrazenie života vtedajšej spoločnosti - špina, krv, surovosť... Čo sa týka dejovej linky, autori sa tu miestami nepochopiteľne a úplne zbytočne odkláňajú od historických reálií, ich zachovanie by nijak neuškodilo atraktivite samotného príbehu. Veď väčšinou je aj tak skutočnosť dostatočne zaujímavá aj bez rôznych prikrášlení. Len ako perlička, Vladimír I. bol celkom kanec. Mal 6 manželiek, ktorých mená sa poznajú a ešte niekoľko ďalších, o ktorých nie sú žiadne záznamy (ale ich deti sú známe). Dokonca podľa viacerých prameňov jedna z nich mala byť Češka. Celkovo veľká spokojnosť, za poslednú dobu v tomto žánri to najlepšie z Ruska. Nechápem to nízke hodnotenie, snímok si červené čísla s prehľadom zaslúži. 80/100 ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Velkolepý historický spektákl, u něhož počáteční nadšení z úvodní lovecké scény s gigantickým zubrem postupně vystřídalo zklamání, přestože jde o film se skvělým vizuálem a opravdu působivě vykreslenou drsnou dobovou atmosférou. Na přesvědčivých kulisách a do detailu vypracovaných kostýmech je vidět, že na produkci se vskutku nijak nešetřilo. Bohužel, snímek postrádá jakoukoliv smysluplnou zápletku nebo příběh, který by nebyl příliš chaotický a dokázal diváka během oněch dvou hodin zaujmout (anebo alespoň neuvrhnout do zmatku). Způsob natočení bojových scén nezapírá inspiraci Gladiátorem (v některých scénách je to až do očí bijící), ale když dva dělají totéž, není to totéž. Děj filmu je nepřehledný, přecpaný drsnými souboji a bitvami každého proti každému, až se v něm kvůli zmatenému scénáři divák postupně přestává orientovat. Škoda, jak se říká: méně je někdy více. Film měl určitě našlápnuto k vyššímu hodnocení, ale víc, než na tři hvězdy to tentokrát nevidím. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Spektakulárny ruský epos, ktorého vizuál a výprava sa pokojne môže rovnať hollywoodskym veľkofilmom. Aspoň čo sa týka vizuálu a veľkolepej výpravy. Príbeh je už trochu krkolomnejší, chvíľu trvá, o čo všetkým ide a zdá sa každému ide o niečo iné. Zo začiatku som sa strácal v menách i postavách, naviac každý druhý mal dlhé vlasy, prípadne aj bradu a rozlišovať ich bol neraz problém. Čo však neznamená, že aj herci boli jeden ako druhý, práve naopak, v Rusku vyrástla jedna či dokonca rovno dve silné herecké generácie a obsadenie je starostlivo vyberané. Na akciu i masové scény sa pozeralo veľmi dobre, aj keď nejaké prehnané veci sa aj tam vyskytli - napr. "splavovanie" riečnymi loďami na blate. Záver vyviera trochu do ztratena a je trochu škoda, že nekončí napr. veľkolepou záverečnou bitkou. Pre Rusov je však kontakt s kresťanstvom niečo ako osvietenie, ktoré zjavne prevyšuje svetské boje. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • V květnu 2016 byl na jedné z lokací natáčení otevřen první ruský filmový park – Kinopark „Viking“. Park se nachází na Krymu nedaleko obce Pereval'ne. (Všežrout)
  • Kostýmoví dizajnéri v rámci príprav na film navštívili viacero miest a krajín ako Čínu, Indiu, Fínsko, Švédsko, lotyšskú metropolu Riga či bieloruský Minsk. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama