Reklama

Reklama

Děti z Kouřové hory

(seriál)
  • Nový Zéland Children of Fire Mountain (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Příběh odehrávající se na Novém Zélandu na počátku 20. století líčí střet mezi světem Maorů a bílých osadníků. Hlavním motivem je záměr Sira Charlese Pembertona postavit na území Maorů lázeňské sanatorium. Další linií příběhu je postupně vznikající přátelství mezi Sarah Jane (vnučkou Sira Charlese) a Tomem (synem majitele hotelu, kde Sir Charles bydlí). Výraznou postavou je i Doomey Dwyer. Ten se dostává do konfliktu se zákonem díky nelegální výrobě alkoholu, který pak prodává Maorům. Seriál získal ocenění ve třech kategoriích na Feltex Television Awards. (mibara)

(více)

Recenze (41)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Seriál s dětskými hrdiny, s dětským viděním světa, se stylem přijatelným pro děti - pro dospělého těžký oříšek k zodpovědnému zhodnocení. Mohl bych snadno vyčítat černobílost postav, jejich průhlednost a určitou plochost, dík níž přechází až v karikatury. Jenže stejně jako se dospělí chovají k dětem jinak, než se chovají mezi sebou, tak pro ně i jinak točí seriály. Kouřová hora nabízí dětem daleké kraje, hry v přírodě i dobrodružství. Vesnici pod horou obývají děti, s kterými by se mohl dětský divák docela dobře ztotožnit. Nemají žádné superschopnosti, jsou sice v jádru dobré, ale tropí kdejakou lumpárnu a je pro ně obtížné nahlédnout dlouhodobější následky svých činů - jsou však ve věku, kdy se právě to učí a jsou postaveni před nebezpečí, s nímž si dítě může poradit, a volby, které dítě dokáže posoudit. Je otázka, nakolik bylo nutné moudrost a přímost Maorů nadřazovat bílému muži, ale snad dluh cítěný vůči původnímu obyvatelstvu takové stranění omlouvá. Slabé ****. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Podobně jako "Děti ze Síria" nebo "Pod horou", jeden z největších kultů tehdejších socialistických pořadů Vega a Magion dnes už silně polozapomenutých. Navzájem se přetahujíc o přízeň tehdejších televizních diváků v hlasování o "NEJ" seriál na přání. Postavy jako Te Purinuji, sir Charles Pemberton, Hema, Miss Proctor, byli stejně nezapomenutelné jako celý tento seriál odehrávající se asi v roce 1900 v malém městečko na úpatí nebezpečné sopky a v sousedství rezervace domorodých Maorů. Od té doby vím co byli ty Maoři vlastně zač:-)) "To je TABU!" Znělo vždy z úst jednoho z těch Maoru. Podobně jako u "Dětí ze Síria", v současné době ČT už na ně nevlastní vysílací práva. Chjo:-(( ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento dobrodružný novo zélandský televízny seriál som ako malý chalan pozeral s doslova zadržaným dychom. Domorodí Maorovia boli pre mňa strašidelne exotickí. Stret bielých osadníkov s pôvodnými obyvateľmi Nového Zélandu ma detsky fascinoval a do iste miery ovplyvnil môj televízny vkus. Dnes už by som len veľmi matne vedel opísať dej a nespomenul by som si ani na jedno meno postavy z tohto titulu. No seriál "Deti z Dymovej hory" mi hlboko utkvel v pamäti. Je to skoro zabudnutá nostalgia na ktorú iste nikdy celkom nezabudnem. Spomienka na detstvo. *** ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 18.2.1984, réžia slovenského znenia = (ČST Bratislava)+SLOVENSKÁ DVD PREMIÉRA: GO CRAZY / NOVÝ ČAS = 4.5.2010 - prvé DVD vydané čisto so slovenským dabingom aj pre ČR. Bohužiaľ nie preto, žeby snáď český distribútor odrazu začal brať ohľady aj na slovenských divákov. No narozdiel od pôvodného pražského dabingu ČST, ten pôvodný slovenský vyrobený pre ČST Bratislava sa CHVALABOHU zachoval. (4.5.2010) ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Z nostalgie, 5 * dávám jen kvůli dětskému pohledu na seriál před dvaceti lety, teď by to bylo asi mnohem méně, už to nechci ani vidět, abych si nezkazil ty vzpomínky a jak jsem se u toho jako dítě bál. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Docela ráda bych se znovu podívala. Seriál si v kostce pamatuju. Ale už ne moc detaily. Sůva Duajer (Dwyer), to si pamatuju dobře. Ale myslím si s odstupem času, (i když jsem to tehdy zřejmě tak nevnímala), že to bylo dost depresivní. Z místa, kde byla nehostinná příroda a sopky. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Už si téměř nevzpomínám, o čem to bylo. Bylo to v pořadu Vega a připadalo mi to hrozně tajemný. Pomalovaní Maoři a prostředí Nového Zélandu. Škoda, že už asi nikdy neuvidím. ()

corona 

všechny recenze uživatele

som rada že som ako dieťa mohla pozerala takéto seriály a nemusela som hladieť na rôznych mutantov, čarodejníkov a zabíjačky netvorov!!!!!! ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Pod novozélandskou sopkou sa v roku 1900 rozkladá belošské kúpeľné mestečko, ktorého obyvatelia sú odhodlaní v mene kráľovnej Viktórie a pre vlastný prospech scivilizovať Maoriov. Tí z toho nie sú nadšení a zanovito uctievajú duchov Hory, ktorá sa o nich stará. Mostom medzi cudzími svetmi sú deti z oboch komunít. Neskutočne pozitívny, až naivne krásny seriál. Takmer všetky postavy sú tu čierno-biele, posolstvá dielka majú priam náboženský charakter a Maori morálne prevyšujú belochov. Potešujúce, nezávadné, starosvetské a napínavé. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Vzpomínky na 80 léta a Magion. Tento seriál jsem pravidelně sledoval a minulý rok se objevill na levném DVD. Znovu jsem to shlédl a pohled už je samozřejmě jiný, ale stále to má své kouzlo. Kadajča mstitel kmene. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Na tento třináctidílný novozélandský seriál si už dnes vzpomene málokdo, ale v době, kdy běžel na tehdejší ČST (80. léta), představoval poměrně hojně sledovanou solidní dobrodružnou podívanou pro děti. Odehrával se na začátku 20. stol. v městečku ležícím na úpatí sopky kdesi na Novém Zélandu. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Další z klenotů našeho dětství ,které nám servírovala ČST. Rovněž mraky let nereprízované ,jaká škoda. Jediný co si vybavím je sopka a jakýsi pomalovaný lidi prý Maorové. A že to bylo někdy začátkem století ,ale víc už né. Přece jenom je to víc jak 20 let co to dávali. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Oblíbený seriál mých dětských let. Malí hrdinové prožívající své příhody a dobrodružství v městečku na Novém Zélandu, v sousedství původních obyvatel Maorů. Výborný díl, kdy se děti vypraví do tajuplné jeskyně Tapu, dávného pohřebiště Maorů, a objeví zde tajnou palírnu "Sůvy" Dwyera. ()

Reklama

Reklama