Reklama

Reklama

Chaplin obětí nešťastné lásky

  • USA Cruel, Cruel Love

Komický skeč s nešťastně zamilovaným světákem, který hledá různé způsoby, jak skoncovat se životem. Vzdálená paralela nápadu s opilým milionářem, zabývajícím se myšlenkou na sebevraždu z filmu "Světla velkoměsta". (formelin)

Recenze (16)

pursulus 

všechny recenze uživatele

Výjimka z pravidla.¬         Z prvního období Chaplinova, tedy ze snímků z rr. 1914-15 — kdy si ještě "vyhmatával" možnosti své a umění filmového (a později se také dá se říci marně snažil prosazovati ve smluvním vztahu kvalitnější nátočty) — je toto jeden z mála zdařilých. Na nějakých patnácti minutách má snímek skutečný promyšlený děj a dobře vedenou dramatickou linku; sám Chaplin pak skutečně hraje v souladu s dramatem, a ne se jen tak tváří pohazujíc nohama rukama.¬                 Jako prakticky vždy si v tomto období psal Chaplin scénáře sobě sám a často sám i režíroval; často místo něj režíroval jeho herecký souputník, producent řady Chaplinových snímků Mack Sennett. Na kvalitě snímků s Chaplinem té doby se ale změna režiséra nijak neprojevila, proto můžeme považovati vydařenost snímku "Cruel, cruel love" za šťastnou náhodu — i pro to, že jde o jeden z prvních Chaplinových počinů (natočeno v březnu 1914).¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Chaplin nejprve rozkošně toká, při čemž je vyrušován závistivým služebnictvem. Posléze však upadne v podezření, že byl otráven, a připravuje se na vlastní smrt. Chaplinovka místy až hororová, když si Charlie představuje, co ho čeká v pekle a předvede tak pár pěkně vyděšených úšklebků. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Zde Chaplin předvádí pouze povedené grimasy, jinak celkově skeč zavání průměrností. Nápad nic moc, vtipné to také moc není, a tak zůstávají pouze grimasy. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Potěší vidět Chaplina v poněkud jiné roli než je otrhaný tulák. :) Překvapením je jistě i jiný knír. Příběhově tato groteska také potěší a její originální název (nakonec ale i ten český) je opravdu výmluvný. Scéna s vidinami, resp. Charlieho grimasy, neměly chybu. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Chaplin v zajatí (ne)šťastnej lásky, zmietaný medzi priazňou a nepriazňou osudu (a vtipkujúcimi sluhmi, ktorí si z neho robia žarty). Rómeom a Júliou mierne zaváňajúci zvrat v druhej polovici je trochu netradičným a zaujímavým prvkom, ktorý u Chaplina príliš často nevidíme, už kvôli tomu stojí za to si ju pozrieť. Inak opäť priemer, i keď miestami zábavný. 60% ()

anais 

všechny recenze uživatele

Raný Chaplin – nehraje tu Tuláka, ale bohatého nápadníka, který se kvůli zlomyslné služebné pohádá se svou snoubenkou. Rozejdou se, on vypije nějakou skleničku, udělá se mu špatně, a mysl si, že se otrávil. Nakonec to celé dobře dopadne, podivným neustále se smějící člověk mu odhalí tajemství skleničky – byla v ní jen voda. Tento film není ani tak zábavný, jako spíš zajímavý, a to ze dvou důvodů. Tím prvním je něco na způsob skutečného příběhu (maximálně zhuštěného), kterých v těchto raných grotekách mnoho nebylo. Tím druhým důvodem je nestandardní Chaplinův výkon, který je na hony vzdálen Tulákově líbivosti. Chaplin se tu neuvěřitelně šklebí a jeho gesta jsou maximálně teatrální. U tohoto filmu si živě dovedu představit onoho člověka, který v časech němého filmu postával vedle plátna a popisoval, co se na něm právě odehrává. Například scéna v níž Chaplina popichují svými vidlemi dva pekelníci jistě sváděla k barvitým popisům. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tak toto mi nepripadalo zrovna podarené. Samozrejme zlá kvalita a zrýchlený obraz zodpovedajú dobe, ale toto si ma nezískalo, nezabavil som sa, podľa mňa to nie je jeden z Chaplinových najlepších filmov a u ďalších vystupujúcich a tvorcov ani nevravím. Pre verejnosť sa týmto známymi nestali, nie je to nič extra a podľa mňa ani dobré. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Vyloženě povedené záběry se mísí s těmi opravdu ne moc povedenými. Ve výsledku tak poměrně zábavná groteska která je místy poněkud příliš ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jedna z tých Chaplinoviek, ktoré sú založené na príbehu a nie na na šialených gagoch. Preto sa ani nestala obľúbenou klasikou. Mimoriadna je tu akurát vidina pekla a namiesto kopancov do zadku sú tu priam kung-fu kopy až do hrudníka. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Dear Charlie, There has been terrible mistake. I still love you. Minta"     Začiatky génia filmového plátna v štúdiu Keystone boli dosť biedne, ako ukazuje aj táto krátka groteska obvyklej (ne)kvality. Ono je to skôr tragédia než komédia (aspoň väčšiu časť filmu), tie tragické grimasy, ktoré tu Charlie dokáže vystrúhať, sú priam neskutočné. Partnerku tu Charliemu robí Minta Durfee, ktorá sa mi zo všetkých "jeho žien" páči asi najmenej. Humor tejto grotesky ma síce nerozosmial, ale evidentne sa dobre zabávali aspoň protagonisti (stále sa tam niekto prihlúplo smeje, hlavne služobníctvo). Zaujme aspoň Chaplinov netradičný vzhľad (podobný ako v jeho prvotine Making a Living (1914)). Nebyť tých debilných kopancov z výskoku na konci filmu, bol by môj dojem lepší. Videná verzia z roku 2010 s veľmi dobrou hudbou The Mont Alto Motion Picture Orchestra, so zhoršenou obrazovou kvalitou (zašumené). ()

curil 

všechny recenze uživatele

Mně se líbí i ranné Chaplinovy grotesky, které ještě nejsou tak vymakané jako jeho pozdější filmy. Tento film patří v pořadí asi na deváté místo ve studiu Macka Sennetta, kdy ještě Charlie nebyl první hvězdou studia. Zápletka je těžce neoriginální, když se nevinný Chaplin zaplete s družkou své milé a ta ho zavrhne na věky věků. To by nebyl Charlie, aby se z toho nějak nevyhrabal. Motivace Chaplinova komorníka zaměnit jed za vodu, jen aby byla sranda) je poněkud morbidní. Co kdyby ho napadlo udělat to opačně? Film byl považovaný za ztracený, později zrekonstruován, ale zachovalo se jen devět minut ze šestnácti. ()

Reklama

Reklama