Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chaplinova figurka lázeňského hosta je jen vzdáleně příbuzná s jeho tulákem, spíše navazuje na Chaplinové předfilmové jevištní úspěchy v pantomimickém skeči “noc v londýnském kabaretu”. Groteskní scény tu přecházejí do baletních, zejména v masérské místnosti.Zvláště působivé je zakončení u lázeňského pramene, do něhož byl vylit obsah zabavených lahví s kořalkou. (formelin)

(více)

Recenze (20)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Chaplin navazuje známosti, navazuje zlozvyky a poměrně se zdržuje přílišného násilí - i když vousáčova, dveřmi občas drcená hlava by byla patrně jiného názoru. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Další příjemná chaplinovka, tentokrát v lázních, kde Charlie zapřičiní nejedno vzrušení. Scéna u pramene léčivé vody byla příjemně úsměvná a pasáž u maséra neměla chybu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Bravúrne, bravúrnejšie, najbravúrnejšie. Tulák je tak trochu v inej polohe, ako som bol doteraz zvyknutý ho vidieť. Asi preto, že je v kúpeľoch, kam si vo veľkom kufri priniesol „tekutý obsah” , ktorý skončí v “liečivej vode” , ktorú vypijú PACIENTI, a predstavte si, aký bude o chvíľu CHAOS, keď sa staré tetky napijú tejto minerálky, a ako sa budú potom trmácať z nohy na nohu... ? Ani nie, na pol - hodinu som bol so starými - známymi, a zábava : graduje, graduje... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Perfektní groteska - Chaplin tu hraje postavu podobnou tulákovi, jen jaksi honosnější (bílé sako...). Hrdina, opilec, přijede do lázní, kde jsou jeho zásoby alkoholu omylem naházeny do léčivého pramene, na což ráno doplatí všichni pacienti i zaměstnanci pořádnou kocovinou. Ohromné množství skvostných gagů řadí tento filmek k Chaplinovým nejlepším z jeho raného období. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Věčně ožralý Chaplin přitáhne do lázní obrovský kufr plný chlastu a začnou se dít věci - počínaje na mol ožralými pikolíky a po té, co se alkohol dostane do zřídla s minerální vodou, ožralou, veselící se a tančící celou kolonádou konče. Nejlepší scéna je v masérně - masér je fakt řízek, pod jehož rukama bych nechtěl skončit. Obstojný, leč ne z těch lepších Chaplinovských kousků. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Charlie se toho nebojí ani v lázních :-) Hodně povedené. Nepřetržitá smršť skvělých scének, těžko vybrat nějakou, která výrazněji vyčnívá. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Dobrá divočina.. Chaplin jako bodrý alkáč snažící se v lázních (né příliš svědomitě) zbavit svého návyku, zase rozjíždí pohybové kreace jako ze zlaté éry hong kongských mlátiček. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v říjnu 2019. Léčebná kúra je zběsilostí cirkusového klauna. Hlavním aspektem je choreografie náročné pohybové akrobacie životně vitálního tempa a ohniskem jsou propracované alkoholové hrátky. Charlie Chaplin je nepoddajným živlem se škodolibou neuctivostí a zuřivost pohybu je jeho životodárným pramenem. Vedle Charlieho v roli alkoholika, nastupujícího na lázeňské kurýrování, zaujme také mladá a opilstvím pohoršená lázeňská pacientka (Edna Purviance), neurvale tokající a se dnou se léčící hromotluk (Eric Campbell), extrémistický lázeňský masér (Henry Bergman), snaživý lázeňský ošetřovatel (Albert Austin), nesvědomitě opilý lázeňský pikolík (James T. Kelley), či ctihodnost a spořádanost bránící vedoucí sanatoria (Frank J. Coleman). Léčebná kúra aneb Chaplin v lázních je pohybovou rošťárnou cirkusového klauna s pestrou škálou typů fyzického humoru a s nejsmysluplnější motivací k podstoupení léčby. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Chaplinova pohybová exhibice, Od dveří, přes maséra, až k zavěrečnému frmolu tu Chaplin předvádí svoji kondičku. Někdy sice trochu samoúčelně, ale to najdeme později i u Belmonda. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

To lepší z druhého období.¬         Jedna z těch lepších grotesek natočených Ch. Chaplinem v jeho druhém období, kdy v rr. 1916–18 točil krátko- či nejvýš středometrážní grotesky. Chaplinovi se v tomto období už daří točiti i snímky lepší úrovně, než jaké dosahovaly v jeho prvním období úvodního jeho filmového vyučení v rr. 1914-15, nicméně kvalita snímků je rozkolísaná a ne všechno z tohoto období lze označiti za podařené. Ze strany Chaplina sílí tlak na kvalitu děl, což vrcholí rozvázáním smlouvy s "First National Exhibitors' Circuit" a založením vlastní podílnické společnosti "United Artist Corporation" v lednu 1919, pod jejíž záštitou vytváří prakticky všechna svá zbývající díla, od ještě krátkometrážního "Profesora" po celovečerní komediální drama "Světla ramp".¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Film prvým (alebo druhým) záberom ukazuje dynamickú kameru. Slovné spojenie švihák lázenský musí pochádzať odtiaľto. Kabínka je geniálna, Charlie sa snaží aj o chvaty a nie je tu chvíľka nudy. ()

everlong 

všechny recenze uživatele

velmi vtipná groteska. Chaplin jako alkoholik abstinent (tentokrát nejde o Tuláka), opět je zde nepřeberné množství gagů a vtipných momentů - nejlepší se odehrávají u "léčivého pramene"....asi začnu jezdit do lázní: DÁLE HRAJÍ: John Rand (Male Nurse and Masseur) James T. Kelley (Ancient Bell Boy) Frank J. Coleman (Proprietor) Leota Bryan (Nurse) Tom Wood (Patient) Janet Miller Sully (Spa Visitor) Loyal Underwood (Spa Visitor) William Gillespie (Man in Shoe-Throwing Battle) ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

The Cure - Charlie v kúpeloch - alkoholik, snažiaci sa v kúpeloch vyliečiť z neduhu pitia, avšak úloha je to neľahká, nepomáha ani liečivý prameň, ani masáže. Až stretnutie s krásnou dievčinou (Edna Purviance) ho privedie na správnu cestu. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Chaplinův desátý film z celkových dvanácti pro Mutual, uveden šestnáctého dubna 1917. Scéna s alkoholem naházeným do léčivého pramene a jeho následné pití našinci jistě připomene podobnou scénku ze snímku "U pokladny stál". A ten masér je fakt brutální. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Lázeňské prostředí bylo vhodně zvoleno. Tomu masérovi bych se nechtěl dostat pod ruku. Tak odtud byl převzaný nápad do Burianova U pokladny stál kde nechtěně vylili kořalku do lázeňského pramene. Parádně jsem se bavil. ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Na němých groteskách, a zvláště Chaplinových, je fascinující, že se u nich člověk dokáže zasmát i po 100 letech od jejich vzniku. I v době, kdy už je zhýčkaný vším, co za svůj život viděl v televizi a je stále náročnější divák, který se s lecčíms nespokojí. Zub času tyhle skvosty ještě dlouho nenahlodá. ()

Reklama

Reklama