Reklama

Reklama

Chaplin strážcem veřejného pořádku

  • USA Easy Street (více)

Charlie sa stáva strážcom verejného poriadku v najhoršej štvrti, kde sa policajti odvažujú mimo policajnú stanicu len vo väčších skupinách. Jemu sa však podarí celkom úspešne zvádzať súboj s miestnym zloduchom a pri tom stíha venovať svoju pozornosť krásnym ženám. (STV)

Recenze (27)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Chaplin v dosti zbídačelém stavu vidí jedinou cestu ke své záchraně ve vstupu do policejních služeb. V ulicích zuří "nepokoje" - policisté se sotva odvažují mimo stanici, kdyžtak pouze ve větších skupinách, a tak uvítají každého, kdo by za ně odváděl tuto extrémně špinavou práci. Chaplin se ukáže víc než schopným policajtem, který si poradí i s jedním ultra nebezpečným, agresivním a nezvladatelným hromotlukem - a to hned naněkolikrát. Při tom pochopitelně nezapomíná svoji pozornost spravedlivě dělit mezi narušitele veřejného pořádku a příslušnice krásnějšího pohlaví. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zdařilá chaplinovka, která má řadu dobrých, humoristických okamžiků a několik dobrých potyček. Chyba: Ve scéně, kdy Chaplin poprvé uzemní pomocí pouliční lampy rabiáta, si všimněte, že po "knockoutu" leží hlavou směrem od kamery, ale v dalším záběru leží obráceně, tj. hlavou ke kameře. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Anakonda se mi z toho nevzpřímila, ale několikrát jsem se zasmál. I po více než 100 letech prudce koukatelné a restaurátoři odvedli skvělou práci. Díky nim jsem snímek viděl prakticky ve FullHD rozlišení, což byl velmi zajímavý zážitek. Jsem zvědavý, po kolika z těch dnešních paskvilů štěkne po 100 letech pes. Myšleno od roku 2020, kdy je nutné plnit filmové směrnice a vkládat do filmů buzeranty, trans nemocné čůráky a dodržovat BLM směrnice, aby někde na druhém konci světa nějaký černoušek neplakal. Docela mě zaskočilo, jaký byl náhled na drogy před 100 lety. Za něco takového by byl dnešními diváky Chaplin zřejmě ukamenován. [70 %] ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Je takmer neuveriteľné, že po 100 rokoch od vzniku sa dá s trochou zhovievavosti pozrieť táto čiernobiela nemá groteska a dokonca sa aj na niektorých scénach pousmiať. Ktorému filmu zo súčasnej produkcie sa to podarí? Zažil som éru nemých grotesiek v dobe, keď tvorili podstatnú časť našej zábavy. V ďalšej etape pridal Chaplin k niektorých dielam hudobný sprievod a najnovšie som si pozrel storočnú grotesku po remastrovaní, bez škrabancov a iných obrazových nedokonalostí. Musím sa priznať, že mi trochu chýbali. Grotesku nehodnotím, lebo som zástancom samostatnej kategórie krátkometrážnych filmov. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Fenomenálna práca, hodná zapamätania, pretože to nemá absolútne žiadnej tvorivej, vizuálnej chyby, sledovanie „Ľahkej ulice” napovedá, že jej stvoriteľ, musí byť GÉNIUS... ! A veruže je. CHAPLIN JE FENOMÉN ! ()

anais 

všechny recenze uživatele

Krátká chaplinovka, jejíž humor vyplývá hlavně z legračních honiček a bitek na sto způsobů. Charlie se stane policistou a natluče jednomu zloduchovi, ze kterého mají všichni v ulici strach. V ulici se postaví kostelík a všichni se dají na víru. Teď se může zdát, že se jedná jen nějakou křesťanskou agitku, ale to jsem spíš špatně napsal. Je tu hora úžasných gagů ten závěr je na tom to nejlepší. Amen. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že v Chaplinově grotesce uvidím narkomana, kterej si buchnou píchne drogu, o sjetém Chaplinovi nemluvě. Asi nejslabší groteska s Chaplinem, co jsem zatím viděl, humoru tu teda moc není, ani ty honičky a rvačky nejsou nic moc, navíc mě Chaplin při jeho politickém přesvědčení trošku zklamal celkovým vyzněním grotesky (Chaplin jakožto udatný policista chodící se modlit do Armády spásy, no fuj). Tradičně skvělý tu je Eric Campbell, začínám tomuto herci přicházet na chuť. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dej nebol úplne extra zábavný, trocha sa to preháňalo, navyše bolo vidieť, že niektoré údery ani nepadli a záver s tou drogou, že akoby zvládneš aj nemožné plus nasledované akoby správnym uhladeným životom si ma veľmi nedostal, ale dá sa na to pozerať, nie je to úplná katastrofa. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pán Chaplin tu už viditeľne dospieval. Z jeho grotesiek sa začali stávať nielen slapstick humbuky s jednoduchými gagmi, ale aj sociálne ( tu si môžte zaradiť vzhľadom téme aj iné ) kritiky a začína vkladať viac emócií. Skvelý kraťas, ktorý je takmer dokonalým predobrazom legendárneho THE KIDa. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Grotesky pořád lepší než veselohry. Na "Pokojné ulici" se dějou věci. Chaplin prodělal podobnou cestu jako potom třeba Beatles. Z tuláka se stal seržant. Tady je ještě tulákem, ale už v policajtské uniformě. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v říjnu 2019. Klidná ulice je satirickou zuřivostí cirkusového klauna. Charlie Chaplin si rozvzpomněl na své dětství a položil základní charakteristiku bludného kruhu sociální tíže. Neutuchající nadšení těží z neposednosti pohybu a niterných pocitů, násilí bídy je odrazem osobní frustrace a víru v naději v lepší zítřky nelze lehkomyslně pohřbít. Kromě Charlieho v roli nezaměstnaného tuláka, který se rozhodne pro společensky spořádaný život a přijme nabízenou práci policejního strážníka, zaujme také násilnický tyran ulice (Eric Campbell), mladá, do duše vlídně promlouvající zástupkyně Armády spásy a vzletné Charlieho romantické okouzlení (Edna Purviance), horlivý kazatel spořádané cesty životem (Albert Austin), hrubiáni a feťáci (Lloyd Bacon a William Gillespie), chudá násilníkova žena (Charlotte Mineau), policejní náčelník (Tom Wood), či zástupkyní Armády spásy navštívený otec mnoha dětí (Loyal Underwood). Klidná ulice aneb Chaplin strážcem veřejného pořádku je na prvním místě cirkusovou klauniádou v bolestech pohybu, ale je také satirickou fraškou s důvtipem sebeobrany a se zvoláním prostořekého hlasu. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Pomalé opouštění groteskového syžetu a přechod k sentimentálně dramatickým komediálním příběhům. Svoji výstavbou groteska připomíná pozdější Světla velkoměsta - patos a sentiment (Armáda spásy, pomoc chudým) je prokládán komickými výstupy (Charlie proti vazounovi). Jenže tady je ještě happyend, zatímco později... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další Charlieho kvalitní a velmi povedený kus s naprosto geniálním fórem s bitkou mezi Charliem a vazounem. Bitek a povedených scének je ale víc a samozřejmě ani děj není vůbec špatný, právě naopak. Rozhodně jedna z těch kvalitnějších Charlieho krátkých grotesek. 75%. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Od Chaplinovy grotesky jsem čekal víc. Zábavnější mi přijdou filmy Bustera Keatona, které jsou ze stejné doby. tak snad budou další Charlieho filmy lepší. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Groteska lepšia ako priemerná, ale ešte to nie je dokonalý Chaplinov film. Najlepším momentom je kop s rozbehom, ktorý skolí naraz piatich protivnikov, to sa aj dnešné ázijské filmy nechytajú. A najviac prekvapujúci moment drogista so striekačkou. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Eric Campbell to tam riadne mlátil. Charliemu sa páči pozdrav rukou z nosu a svoj policajný odznak hodlá využívať vo svoj prospech. Ich spoločné scény sú tiež výborné. Dynamická kamera im prospieva. Charlieho kŕmenie detí ako sliepok je veľmi vtipné. Tentoraz sa ideme túlať až do útrob ulíc ku narkomanom. A že veru bude aj Charlie naspeedovaný. Je aj iný film, kde postava Erica Campbella vzdá úctu Charlieho postave? ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

Bezdomovec stretne v kostole pracovníčku charity (Edna Purviance), ktorej sľúbi zmenu. Chaos v uliciach núti políciu o nábor nových pracovníkov. V uniforme sa Charlie vrhá v ústrety gangu na čele z neohrozeným a neuveriteľne silným vodcom (Eric Campbell), ale odhodlanie Charlieho nakoniec privedie nastolenie kľudu v meste, pomáha chudobným aj svojej známej pracovníčke charity. ()

Reklama

Reklama