Reklama

Reklama

Film Johnny: Chaplin jaký byl před 20 lety

  • Česko Chaplin mezi filmaři (více)

Obsahy(1)

Chaplin okouní před keystoneskými filmovými ateliéry, prohlíží si herce valící se dovnitř. Náhodou dovnitř také pronikne. Pozoruje život a práci filmařů, ale ve studiu je ztracený. Plete se a odevšad jej vyhazují. Při natáčení vypjaté scény se zamiluje do dívky a vyrazí jí na pomoc. Když se na něj všichni vrhnou, odežene je pistolí - rekvizitou. V ateliérech mezitím vypukne požár. Všichni vybíhají ven a začínají s ohněm bojovat. Přijíždějí hasiči a Chaplina i některé další smete proud vody. Nakonec se Chaplin pokusí získat mladou herečku, ale neuspěje. Film má dokumentární hodnotu a zobrazuje dobovou práci ve filmových ateliérech. (Weissik)

(více)

Recenze (16)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Každý nějak začínal a byť se v téhle stařičké grotesce již formuje ten starý známý tulák Charlie, pořád je to spíš jen o ksichtění, které možná tehdejší publikum i bavilo, nedokážu posoudit, ale situační gagy (tedy ty vtipné či pořádně ztřeštěné) se objeví až v samotném závěru. Hasiči se stříkačkou pak předčí prakticky veškerou Charlieho předchozí snahu o vyvolání alespoň úsměvu.  O fous lepší než nepovedené Tango Tangle, dvě  trochu rozpačité hvězdy. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Chaplin je neprekonateľný vo vytváraní neorganizovaného chaosu, ktorým nakazí všetkých okolo, samého seba a nakoniec i prostredie, kde sa momentálne vyskytuje. Tak aj tu. Najprv v relatívnom kľude prichádza do kina. Sériou drobných incidentov naruší priebeh predstavenia. Příznačnou je scénka jeho dojatia sa filmom. Rozplače sa tak intenzívne, až totálne premočí slzami kapesník. Pri jeho žmýkaní si zamočî nohavice, pričom prudko vstane a narušenie pokojného sledovania je na svete. V druhej polovici filmu sa mu podarí vniknúť do filmového štúdia. Naruší priebeh nakrúcania, spôsobí požiar, vydesí celý štáb, pokazí všetky scénky v progrese. Hasiči miesto požiaru mieria hadice na klbčiacich sa hercov, alebo sa venujú studenej sprche určenej Chaplinovi. Všetci chaosia, aby sa všetko skončilo namiesto nakrúcania filmu, masívnou nezmyselnou naháňačkou. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"I don't want any bums around here."     Jedna z tých lepších Chaplinových keystoneoviek, na dosiahnutie čoho ale nebolo treba veľa, vzhľadom na ich prevážne chabú kvalitu. Je originálna (a aj informačne cenná) tým, že sa jej dej odohráva vo filmových ateliéroch štúdia Keystone a herci štúdia hrajú sami seba (ide vlastne o film vo filme), okrem samotného Chaplina, ktorý sa ako vandrák neustále niekomu do niečoho pletie (hlavne prekáža pri nakrúcaní filmu). Nedá sa síce povedať, že by to bolo nejako mimoriadne vtipné, ale aspoň je to úsmevné a aj to sa cení (najviac ma pobavilo Charlieho zadržanie kopu do zadku a jeho "cvičenie" s pištoľou). Videná verzia z roku 2010 s výbornou hudbou od The Mont Alto Motion Picture Orchestra, v takom klasickom štýle (vo valčíkovom rytme).     "A fire! Just what we need to finish the picture." ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

První kroky Ch. Chaplina.¬         Rok 1914 byl úvodním rokem Chaplinovy tvorby filmové. Na třicet pět krátko- případně středometrážních grotesek plus jeden dlouhometrážní snímek ve směs postrádaly větší kvalitu, žertéřství rovnalo se sotva tak jednomu a půl míčku artisty, místy bylo až rozpačitě trapné. Je zřejmé, že společnost "Keystone Studios", s níž měl Chaplin uzavřenu roční smlouvu, si spíš než na kvalitu potrpěla na množství.¬                 Podobně tomu bylo i následujícího roku a počátkem roku 1916, kdy Chaplin pod hollywoodskou společností "Essaney" natočil svých dalších patnáct krátko- příp. středometrážních snímků. Ač v té době už znám a oblíben natolik, že mohl diktovati podmínky producentům a vybírati z nich, nebyla úroveň Ch. snímků ve směs vysoká, ze jména hledíme-li na ně nedobovýma očima.¬                 Není však třeba odsunouti tyto první filmové krůčky a kroky někam do zapomnění, svou kvalitou spolu s vkusností se vyrovnají řadě nynějších zábavných pořadů tak jistě, jako že Ch. Chaplin natočil později taková díla jako "Moderní doba" či "Diktátor".¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

[Keystone - Premiéra 2.3.1914] Podivně uspořádaná změť záběrů s lehce dokumentárním, ale o to méně zábavným nádechem. Pouze některé scény vyvolají lehký úsměv, zbytek, především kvůli stereotypnosti, vyšumí do prázdna. Za zmínku však stojí Chaplinova velmi expresivní mimika. [35%] ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o první komedii studia Keystone, kde se používá jako kulisa budova studia. (Mr.Ocek)
  • Cigareta, kterou si Charlie (Charles Chaplin) podpálí od pistole, je již zapálena, jak dokazuje přítomnost kouře před podpálením. (Mr.Ocek)
  • Ačkoliv některé zdroje uvádí, že Mack Sennett si ve film zahrál jako režirér, role byla obsazena Edgarem Kennedym. Sennett je pouze producent. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama