Reklama

Reklama

Chaplin si vydělává na živobytí

  • USA Making a Living (více)

Obsahy(1)

Tato groteska je unikátní tím, že se jedná o Chaplinovo úplně první účinkování ve filmu. Ve srovnání s pozdějšími filmy má Charlie neobvyklý vzhled. V cylindru a žaketu vypadá jako někdo z lepší společnosti. Jedná se ovšem také o typicky sennettovskou grotesku, což znamená sled gagů bez většího děje. Charlie na začátku hovoří na ulici s mužem, který se chystá právě požádat dívku o ruku. Předběhne ho a s dívkou se zasnoubí. Když se potkají u ní doma, začne rvačka. Muž nakonec odchází do práce - do redakce a tiskárny novin. Zanedlouho tam zavítá i Charlie, který si přečte na ulici inzerát, že shánějí redaktora. Je přijat a vyráží do terénu. Jeho sok narazí na autohavárii, udělá pár exkluzivních fotek a napíše si poznámky, poté zachraňuje řidiče. Chaplin jde okolo, fotoaparát i poznámky sebere a vydává za své. Rozlícený redaktor jej pronásleduje do cizího domu, kde se opět poperou. Charlie unikne, vydá svůj článek a opět se musí vydat na útěk před pronásledovatelem. (Weissik)

(více)

Recenze (25)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je úplně první Chaplinův film! Charlie je tu zajímavě ohozen, používá monokl a má hodně nezvykle upravený knír. Hraje podvodníčka, který ukradne jednomu reportérovi jeho senzační snímky autohavárie a vydává je za vlastní. Dost živé a hodně groteskní. Zajímavé záběry automobilové nehody (spíše katastrofy) a dokonce jedna postelová scéna in flagranti. Charlie se dost snaží a prokazuje, že v něm vězí více než ve většině okolních němých herců. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Chaplinův debut není sám o sobě zrovna výjimečný, ale jistě je to příjemný kousek, který svých 12 minut utáhne bez problémů. Zajímavé je, jak rychle dokázal Chaplin vklouznout do své polohy. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Chaplin vtrhl na plátna kin jako velká voda. Film plný energie a nepopiratelný dobový nadprůměr. Že se ještě dále zlepšoval? Tenhle důvod z toho pro mně průměrný kraťas nedělá. Charlieho odlišná image zpětně určitě zaujme. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Charlie Chaplin v dobe, keď ešte nebol tým Chaplinom, akého všetci poznáme. Jedná sa o jeho prvý film a zároveň prvú grotesku, ktorá je však pri svojej jednoduchosti a zápletke, postavenej na prostom neustálom narážaní na seba s istým pánom nepríliš zábavná a tým pádom aj nezaujímavá. Chaplin tu hrá čisto zápornú postavu podvodníka a zlodeja, ktorý sa snaží z každej situácie vyťažiť čo najviac pre seba, takže napríklad pri automobilovej havárii miesto zapojenia sa do záchranných prác ešte ľudí, ktorí pomáhajú šoférovi zavalenému automobilom, ešte bezostyšne okradne. Kvôli tomu k nemu človek nemôže cítiť žiadne sympatie a celý príbeh je prosto nezaujímavý a nemá ďaleko k nude. 40% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Chaplinův debut a je třeba říct, že se rozhodně povedl.  Jeho postava je sice opět mrzké povahy, ale v tehdejších groteskách to byl spíš standard než že bychom se setkávali s vyloženými klaďasy. Vcelku zlomyslná doba, řekl bych. Na druhou stranu tu rozhodně Chaplin předvádí celou škálu rozličných akrobatických gagů, přemetů, vozembouchů, inu vše co tehdejší komik potřeboval k úspěchu a ve svém prvním filmu je rozhodně za největší hvězdu.  Je hezké vidět, jak se jeho postava vyvíjela a z podvodníčka, hochštaplera a floutka se stává starý známý dobrosrdečný tulák Charlie. Na debut a ve srovnání se zatím zhlédnutými krátkometrážemi ze stejného období roku 1914 velmi dobré.  Sice trochu nadhodnotím, ale tak za čtyři. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Prvý film Charlie Chaplina ešte nemal tvorca pod svojou kontrolou ( len hral ), čo sa okamžite v ďalších filmoch zmenilo. Nenápadné dielko však predurčovalo závratnú kariéru. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prvá majstrova groteska, ktorá sa síce veľmi neodlišuje od jeho ostatných filmov, je ale trochu chladnejšia. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Už som vo veku a rozpoložení, kedy mi tieto jednoduché grotesky veľmi nevoňajú. Iste ide o prvý Chaplinov a on vedel šikovne strihať a pohrávať sa s možnosťami kamery, lenže nič závratné toto neprinesie. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

První Chaplinova groteska. Ještě s normálním knírem a cylindrem, humoru poskromnu. Co bych taky chtěl vždyť se psal rok 1914. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

První Chaplinův film, vida! Ani mě ho nenapadlo hledat a hned na něj náhodou narazím. Charlie je zde vysoký švihák s cylindrem, pěstěným knírem, monoklem a slušivém oblečení. Ve filmu převyšuje všechny, jeho talent je zcela zřejmý už zde, ale ve výsledku je tahle groteska jen průměrná, nepříliš zajímavá a nemá nic, kvůli čemu si jí budete déle pamatovat (teda až na toho Chaplina, že jo). Není to ani moc vtipné, ale podívaná je to vcelku příjemná a je to i správně dlouhé (respektive krátké), takže ve výsledku jsem nakonec poměrně spokojen i když to v Charlieho filmografii fakt není nic moc. 55%. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

První kroky Ch. Chaplina a "Making a living".¬         Rok 1914 byl úvodním rokem Chaplinovy tvorby filmové. Na třicet pět krátko- případně středometrážních grotesek plus jeden dlouhometrážní snímek ve směs postrádaly větší kvalitu, žertéřství rovnalo se sotva tak jednomu a půl míčku artisty, místy bylo až rozpačitě trapné. Je zřejmé, že společnost "Keystone Studios", s níž měl Chaplin uzavřenu roční smlouvu, si spíš než na kvalitu potrpěla na množství.¬                 Podobně tomu bylo i následujícího roku a počátkem roku 1916, kdy Chaplin pod hollywoodskou společností "Essaney" natočil svých dalších patnáct krátko- příp. středometrážních snímků. Ač v té době už znám a oblíben natolik, že mohl diktovati podmínky producentům a vybírati z nich, nebyla úroveň Ch. snímků ve směs vysoká, ze jména hledíme-li na ně nedobovýma očima.¬                 Není však třeba odsunouti tyto první filmové krůčky a kroky někam do zapomnění, svou kvalitou spolu s vkusností se vyrovnají řadě nynějších zábavných pořadů tak jistě, jako že Ch. Chaplin natočil později taková díla jako "Moderní doba" či "Diktátor".¬                 Snímek "Making a living" byl prvním snímkem, ve kterém Chaplin hrál (natočen byl na začátku února 1914). Vyskytuje se zde v úloze pána oblečeného poněkud jinak, než jak jsme zvyklí viděti v jeho snímcích pozdějších, ale jeho příslušnost k jisté společenské vrstvě je nepopiratelná už zde.¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Chaplin prvýkrát ako herec je s imidžom slušného pánka takmer na nespoznanie. Ten imidž ale dlho netrvá a rýchlo sa všetci zbláznia a nastane to správne groteskové peklo. Až sa nakoniec nechajú hlavní sokovia bezbolestne zraziť električkou. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Tehdy 25letého Chaplina jsem, přiznám se, ani nepoznal. Děj není nikterak závratný, ale zaujmou náznaky pohyblivé (ujíždějící) kamery. ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

[Keystone - Premiéra 2.2.1914] Chaplin poprvé na plátně, hýřící elánem v celkem zajímové roli. Tradiční jednoduchá groteska, nikterak originální avšak velmi dynamická ve které se pořád něco děje. Většinou se Chaplin rve s mužem, kterého potkal na začátku snímku za což si může jen a jen sám. Můžeme vidět i pár podařených záběrů ( autonehoda, dobové záběry ulic a závěrečná scéna s tramvají ). Běžně je k mání verze s necelými devíti minutami, ale nevím jestli původní verze nebyla o trošku delší. Nakonec je to velmi příjemná groteska, která přivedla na plátna jednu z největší legend světové kinematografie! [65%] ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"He's a bum."     Krátka groteska, ktorá je zaujímavá snáď len tým, že je Chaplinova prvá a že tu má Chaplin nezvyčajný vzhľad (oblečenie, fúzy, monokel), ktorý jeho neskoršieho tuláka vôbec nepripomína. Vlastne aj to dianie je v porovnaní s ďalšími groteskami dosť nezvyčajné - hlavne spočiatku to je na nemý film neskutočne urozprávané (bez titulkov), až sa to napokon preklopí do bláznivej akcie (nie príliš vtipnej). Tak ako vo viacerých Chaplinových raných filmoch hraje jeho protivníka režisér Henry Lehrman, takže tú vzájomnú nevraživosť ani nemuseli predstierať. ()

everlong 

všechny recenze uživatele

první, trochu nezvyklý Chaplinův film, i když se zrovna nebude smíchy válet po podlaze..... ZAJÍMAVOST: Chaplin zde vystoupil ještě v kostýmu, který si přinesl z music-hallu - žaket, cylindr, mroží knír a monokl. . DÁLE HRAJÍ: Virginia Kirtley (Girl) Alice Davenport (Mother) Henry Lehrman (Reporter) Minta Durfee (Woman at car wreck) Chester Conklin (policeman/ bum) Tammany Young (onlooker) ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Chaplinovska komika vzdy potesi, urcite nie je jeho vrcholovy vykon, kazdopadne uz vtedy sa zacal formovat jeho typicky styl, ktory uz vlastne nikdy neopustil. ()

Reklama

Reklama