Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pokud vás osud postaví před volbu, podle níž můžete: buď 1. udělat kariéru v Hollywoodu, nebo 2. zemřít vysílením v pustině anebo 3. být zavražděna penězichtivým manželem... pak (ale jedině pak) lze doporučit alternativu číslo 1. Duše na prodej "je film ve filmu" - a sice jeden z prvních, které fiktivní hrdiny (ovšem v podání hvězd známých všem tehdejším pravidelným návštěvníkům kin – viz výše) uvádějí do „reálného“ (jenže co je v Hollywoodu reálné?) filmového světa, mezi veličiny, které „hrají“ samy sebe. V Duších na prodej tak můžeme krátce zahlédnout největší americké režiséry oné doby: Ericha von Stroheima, Charlese Chaplina, Kinga Vidora, Freda Nibla, oblíbené komiky Chestera Conklina a Raymonda Griffithe a populární hvězdy Bessie Loveovou, ZaSu Pittsovou, Blanche Sweetovou či Florence Vidorovou. (NFA)

(více)

Recenze (3)

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě průměrný snímek, kterému ale přidává na hodnotě nejen jasná sebereflexe, kdy je od samého začátku řečeno, že se jedná o červenou knihovnu a mnoho scén a dialogů je ironických, ale i skvělá závěrečná scéna o využití živlů k natočení spektakulárního závěru. Trochu to připomíná Pytlákovu schovanku, je tu vidět hodně lásky k filmu a pohrdání filmovým průmyslem, postavy jsou tak klišovité, jak jen to jde. Rozhodně stojí za vidění. ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Zajímavý multižánrový film-zpočátku se vše jeví jako romantická idyla(čerství novomanželé cestují na líbánky),aby se postupně děj filmu dostal od thrilleru(manžel je sňatkový podvodník),k dramatu(dívka z vlaku ve kterém cestuje "ztroskotá" na opuštěné poušti),přes komedii(dívka v poušti narazí na filmový štáb a započíná úžasnou hereckou kariéru)i semidokument(autentické záběry například Chaplina nebo Von Stroheima při práci na jejich filmech),až k jemné závěrečné moralitě-"Musíme si cenit práce filmových tvůrců a herců,protože dávají všanc svůj čas a mnohdy i životy,kvůli našemu pobavení." ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem hodně dávno, ve filmovém archivu, hezky z celuloidu na plátno... Na svou dobu pozoruhodně klame tělem a hraje si s žánry a filmovou řečí (to může znít u němého filmu ironicky, ale nemyslím to jako vtip). ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama