Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andy Farmer by chtěl napsat knihu. Přestěhuje se kvůli tomu do provinčního městečka. Potřebuje totiž klid, k němuž by měla přispět i jeho manželka Elizabeth. Stará se nejenom o Andyho, ale také o dům a zahradu. Nemá sice čas, ale stačí jí krátké chvilky, aby dokončila úspěšnou knihu pro děti. Naopak Andy má tvůrčí krizi, takže není divu, že se oba dostanou do sporu, který může vyřešit pouze rozvod. (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (56)

Oskar 

všechny recenze uživatele

George Roy Hill kdysi natočil Butche a Sundance, Správnou dívku, Podraz, Jatka č.5, Svět podle Garpa... Co film, to hravý ornament v mozaice zábavných žánrů. Může se zdát, že nějaká spotřební osmdesátková komedie s Chevym Chasem je hodně trudná tečka za skomírající kariérou, ale věřte, že je to optický klam. Blázinec nevyniká žádnou zjevnou originalitou - městský manželský pár se stěhuje na venkov a tváří v tvář tamějším nástrahám postupně slevuje z představ o tiché idyle. Nic nového pod sluncem. Ten pravý šmak filmu je ve způsobu podání. Rozmyslně vystavěné situace, pointy načasované do míst, kde už je nečekáte, úsporné dialogy bez zbytečného žvanění. Hodinářská práce. Divím se, že se všichni až na woodyho tak vzácně shodli na třech hvězdičkách. Pro mě je Blázinec, připomínající dějem něco mezi filmy Vysněný dům pana Blandingse (1948) a Burani ve městě (1969), snad nejlepší komedií s Chevym Chasem. O chlup jedné vycpané veverky lepší než skvělé Vánoční prázdniny. 100% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Wilderovsky uzavřený příběh, kdy nevíme a ani nepotřebujeme vědět, před čím manželé prchají na venkov. (Za čím přijíždějí, vidíme v závěru, v karikatuře idylického vidlákova.) Humor není, oproti obyčejným buranským komediím, založen výhradně na konfrontaci upejpavých měšťáků s křivozubou venkovskou verbeží. Jedni i druzí jsou stejně směšní a stejně málo lítosti jsem cítil, pokud šlo o násilí na nich činěné. Soucit by řadu drsnějších slapstickových gagů (rybaření) zazdil, což by byla vzhledem ke zručnosti, s jakou Hill pády, skoky a údery servíruje, veliká škoda. Plynulému komediálnímu toku nemálo pomáhá vyšší produkční hodnota, slyšitelná díky Bernsteinově hudbě a viditelná díky Ondříčkově kameře (ony těžko popsatelné scény vtipné zásluhou souhry nedění v popředí a dění v pozadí). Venkovská krajina je zde především místem setkání se smrtí, tedy určitým návratem k přirozenosti zakryté nánosy civilizační přetvářky, což ovšem nestaví do příznivějšího světla Andyho pitomé chování u krbu, ve skutečnosti pouze neobratnou scénáristickou kličku, způsob, kterak posunout příběh do vážnější roviny (ochlazení vztahů symbolicky přichází s podzimem). Na city působící poslední třetina z výše uvedených důvodů (proč se dojímat nad člověkem, kterému jsme se dosud smáli) selhává a s tím drhne i tempo. Finále, nesoucí cynické poselství, že peníze smrdí méně než zetlelý nebožtík, ovšem mnohé napravuje. Milovníci grotesek a dobře načasovaných vtipů obecně nechť se nenechají odradit zdejším průměrným hodnocením. 80% Zajímavý komentář: Oskar ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná komedie od režiséra Podrazu a Butche Cassidyho... se sympaticky umírněným výkonem Chevyho Chase a okouzlující Madolyn Smith. Trestuhodně nedoceněná záležitost! ()

juta 

všechny recenze uživatele

Málo známá komedie s Chevy Chasem a jeho typickým humorem, který docela překvapil. Dá se tu několika situacím zasmát a ani scénář nespadá do podprůměru. Je to spíš taková zlatá střední cesta, která neohromí, ani nezklame. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Chevy Chase je jako Louis de Funés nebo Billy Crystal; už jen jeho pouhá přítomnost dává filmu přidanou hodnotu. Jinak, co si budeme povídat, to mohl být blázinec daleko větší. Jestli je něčím výjimečný, nedokážu to asi ocenit. Komedie totiž oceňuji smíchem, a tady ho tedy až tolik nebylo. Ovšem narážka Farmerová versus Farmer je vtipná i takhle suše napsaná v komentáři! :-D ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Nie práve najvydarenejšia komédia, ktorá strašne nevyužíva svoj potenciál. Buranstvo nie je takmer využité, rovnako ako pohodová vidlácka atmosféra. Teda až na záverečnú skvostnú polhodinku, ktorá ak by bola roztiahnutá na celý film, bolo by to skvelé. Ostatok hodnotenia zahŕňa charizma Chevyho Chasea ... a Sarah Michelle Gellar som si nevšimol a to som ju hľadal, kde sa dalo :( ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Odpočinková komédia z čias, kedy Chevy Chase ešte vedel zabaviť, 80. roky mu veľmi svedčili. Príbeh je síce pomerne prostoduchý, ale zase je tu veľa humorne ladených scénok a skečov nasiaknutých charizmou tohto herca. 65/100 ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Sám bych dobrovolně tento film asi nikdy nevyhledal, ale zahlédl jsem ho v TV a dodíval se zvědavě až do konce. Film je to příjemný, mírně vtipný, nikterak nadprůměrný, ale pobavil mne. A končí hezky, dává dobrý příklad manželům a mladým lidem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

I přes přítomnost Chevyho Chase minimálně vtipné, i přes režijní vedení Roye Hilla minimálně zajímavé a zábavné. Velká a nudná slabota. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem dát dvojku, moc vtipné mi to nepřišlo, Chavyho zmatkářství a neschopnost jsou už známé a tady zrovna nevynikají. Ale zdařilá scéna, na které by se dalo stavět, se přece jen našla a zvedla filmu kredit. Bylo to ve chvíli, kdy se žena na*rala, že jí manžílek vyfouk scénář, no přivlastnil si ho. A jak přilítla nahoru a už žádné cavyky se spícím miláčkem, ale naopak si začla pěkně rázně balit kufr a házet tam, co jí pod ruku přišlo. To jsou vždycky "patové" situace, kdy hněv a zlost pracují na plné obrátky a řeší všecko hned a tady. Když se čistí vzduch, tak se "dělí" narychlo věci a někdy tak rychle, že chudinka veverka letí vzduchem a málem se rozbila, přitom je v tom nevinně, i když za všecko může. :-)) ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Komika Chevy Chase mám rád a v tomto filmu předvádí opět výborný výkon.Film samotný je na 3 ***,ale mám k němu nostalgickou vzpomínku,byl to můj první film půjčený z videopůjčovny(rok 1992),takže dávám * navíc! ()

prome 

všechny recenze uživatele

Nudná "komedie", při které jsem se snad ani jednou nezasmál. Filmy s Chevym Chasem mám rád, ale tohle byl opravdu krok vedle. Něco je špatně, když film začne být trochu vtipný až v závěru. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Vďačné téma. Prechod z mesta na vidiek. Ten malý svet, v ktorom má každý svoju nezanedbateľnú pozíciu a funkciu. Kde každý pozná každého. A do toho príde cudzí element. Film ktorý má všetko a zároveň nič extra. Proste vianočná oddychovka. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Klasicka blazniva Chaseovska komedia. Jeho postava sa sice nevola Clark Griswold, ale svojou zarputilostou a nemotornostou a z toho vyplyvajucou komikou mu je velmi podobna. Najvacsim problemom filmu je jednoduchy scenar, ktory by mohol viac pritlacit na pilu v kontraste medzi prvou castou pribehu, kedy manzelsky par stiha jedna katastrofa za druhou a poslednou tretinou, kde cele mestecko predstiera aky je zivot na vidieku dokonaly. Film obsahuje nastastie aj dostatocne mnozstvo vedlajsich zabavnych postaviciek, ktore sa aj napriek priemernemu scenaru postaraju o slusnu davku zabavy, takze Chevyho fandovia budu spokojny. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Chevy Chase ve variaci na film Dr.Hollywood s M.J.Foxem. Měštáci se rozhodnou žít na venkově, kde to žije vlastním životem. Komedie je to dobrá v začátku viz. stěhováci nebo první chvilky na venkově. Po dobré pulhodině už film jede ze setrvačnosti a vtipů je po skromnu. Závěr a celkové vyústění je očekávané už dávno dopředu. Btw. hledáte-li Sarah MIchelle Gellar, tak máte smůlu. Její snad asi jediná scéna byla nakonec vystřižena. Sám se divím, že je tedy v titulcích. Hodnocení OST: Moc jsem si nevšimnul hudby ve filmu. Nemastná a neslaná a to jinak mám rád hudbu Bernsteina. 4/10 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

V 80. rokoch mohlo ist o lahky nadpriemer s Chevy Chasem, dnes uz film patri len do siveho, sediveho priemeru. Ked uz chlap,. ktory je rotrzity a zmatkar, beriem ovela radsej Pierra Richarda nez dnes uz pravom zabudnuteho Chase-a. 54 % ()

Reklama

Reklama