Reklama

Reklama

Souboj vojevůdců

(seriál)
  • USA Clash of Warriors
USA, 2002, 26x44 min

Obsahy(1)

Největší bitvy v dějinách byly vždy soubojem dvou vojevůdců, bylo to utkání odvahy, odolnosti, vytrvalosti a strategické prozíravosti. Americký dokumentární cyklus připomíná některé z významných bitev první a druhé světové války, kdy v čele jednotlivých armád stáli významní velitelé, jejichž jména posléze vešla do dějin.
První řada: 1. Von Falkenhayn proti Pétainovi
2. Pershing proti Gallwitzovi
3. Rommel proti Montgomerymu
4. Alexander proti von Arnimovi
5. Žukov proti von Bockovi
6. Yamamoto proti Nimitzovi
7. Vandegrift proti Hyakutakeovi
8. Paulus proti Čujkovovi
9. Von Manstein proti Vatutinovi
10. Patton proti von Klugemu
11. Bradley proti Modelovi
12. Clark proti Kesselringovi
13. Dajan proti Ámirovi

Druhá řada: 1. Velkokníže Nikolaj proti Hindenburgovi
2. Allenby proti von Sandersovi
3. Haig proti Ludendorffovi
4. Dowding proti Goeringovi
5. Horton proti Dönitzovi
6. Harris proti Kammhuberovi
7. Von Rundstedt proti Eisenhowerovi
8. Honda proti Stillvellovi
9. Halsey proti Kuritovi
10. Buckner proti Ušidžimovi
11. MacArthur proti Jamašitovi
12. Giap proti Westmorelandovi
13. Schwarzkopf proti Saddámovi (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

sahier 

všechny recenze uživatele

Výborne podaný výklad o jednotlivých bojoch , vrátane počítačových animácii, pre toho kto sa zaoberá históriou a najmä vojnovou už len doplňujúca a nie naplňujúca zábavka ,ale pre všeobecné prehĺbenie znalostí niekomu kto sa chce o jednotlivých historických udalostiach dozvedieť viac naozaj postačujúce. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentárny seriál sa mi hodnotí dosť ťažko. Z obsahovej stránky to je brilantne spracovaný dokument, ktorý vypovedá o najväčších bitkách predovšetkým z období oboch svetových vojen. Jednotlivé časti majú ucelenú koncepciu (v úvode rozprávanie o tom, o akú bitku sa jedná a akí vojvodcovia sa v nej proti sebe stretli, potom ich život do osudovej bitky, detailné vykreslenie jednotlivých bitiek a v závere život oboch vojvodcov po bitke) a prinášajú zaujímavé informácie. Avšak na druhej strane je nutné povedať, že aj napriek skvelým dobovým záberom ma iritovalo najmä to, že tieto zábery sa veľakrát opakovali, tak ako aj určité komentáre (čo ma zvádzalo k miernej neprofesionalite zo strany tvorcov) a to nehovorím o vizuálnych efektoch zobrazujúcich jednotlivé bitky, ktoré boli na úrovni zhruba Wolfensteinu 3D z polovice 90. rokov minulého storočia. Škoda, znížilo to tento dokument iba na určitú úroveň nadpriemernosti. 70 % ()

Reklama

lajkus 

všechny recenze uživatele

Bitvy (popřípadě ofenzívy) nemůžeme shrnout jako souboj pouze 2 osob, nemůžeme srovnávat jejich životy a kariéru a to že tento generál vyhrál tuto bitvu není mnohdy ani záluhou jeho taktických schopností ale zásluhou odhodlanosti vojáků, popřípadě lepší výzbrojí....... V dokumentu mi též chyběli některé bitvy vyhrané nacisty (Francie, dobytí Hong-Kongu a Singapuru Japonci, Rommelovo dobytí Libye)...... ()

Tomket 

všechny recenze uživatele

Od prvního žvance.... nemám rád, když se amíci arizonští, co žerou fazole, pustí do evropských tradičně historických obilnin. Představte si jak amíci vaří například rajskou. Katastofa. Neumí to uvařit a tak melou a kvedlají a kecají o tom, jak nejlépe to udělat aby se to vzhledově líbilo a ti pitomci to sežrali. Knedlíky jsou malé, trošku oplzlé, spařené a nikde nezjistím z jakého těsta jsou, kolik a jaké mouky bylo použito i když pravda trošku bych se jich při prvním pohledu najedl, ale ta rajská omáčka mi to totálně znechutí. Nevěřim jí, přotože opět nevim kolik tam bylo dáno ingrediencí, a pochybuji nad lhůtou spotřeby. Při detaílním zkoumání objevuji stopy penicilinových skvrn a strašně to zapachá. Samozřejmě ti idioti se nenamáhali ani přidat libové hovězí jen nějaků masovou náhražku. Tohle fakt žrát nebudu!!!!!!!!!!!! Doporučuji jen těm, kterým chutnají americké kvalitní pokrmy z fast foods. ()

amyth 

všechny recenze uživatele

Bohužel je tento dokumentární seriál natočen zcela tendenčně. I malé dítě pochopí, že nejlepší a nejprofesionálnější generály mělo Německo. Prusové jako Guderian, Von Manstein a další dokázali se značně menšími silami prakticky rozbít celou Evropu a jen náhoda, italská neschopnost (Jugoslávie) a zbytečné dobývání Kyjeva (dva ztracené měsíce) zabránili němcům zničit SSSR během čtvrt roku. Vyzdvihovat potom ruské generály kteří používali taktiku "nás mnógo" a američanů, kteří bojovali jen a pouze proti zbytkům wermachtu a oslabeným divizím je zvěrstvo. Zatímco němci jsou označováni za nacisty (ačkoliv prakticky nikdo z vyššího velení nebyl v NSDAP) tak Žukov s Pattonem jsou oslavováni jako hrdinové. A přitom stačilo aby vyjelo zbytek Tigerů na Ardeny a nebýt nedostatku paliva tak se spojenci zastavili až o moře. Chápu nenávist a zaujatost proti nacismu, ale tento dokument mi silně připomínal něco jako sestřihy z Call of duty - my jsme ti dobří a němci jsou náckové a zbabělci. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama