Reklama

Reklama

Souboj vojevůdců

(seriál)
  • USA Clash of Warriors
USA, 2002, 26x44 min

Obsahy(1)

Největší bitvy v dějinách byly vždy soubojem dvou vojevůdců, bylo to utkání odvahy, odolnosti, vytrvalosti a strategické prozíravosti. Americký dokumentární cyklus připomíná některé z významných bitev první a druhé světové války, kdy v čele jednotlivých armád stáli významní velitelé, jejichž jména posléze vešla do dějin.
První řada: 1. Von Falkenhayn proti Pétainovi
2. Pershing proti Gallwitzovi
3. Rommel proti Montgomerymu
4. Alexander proti von Arnimovi
5. Žukov proti von Bockovi
6. Yamamoto proti Nimitzovi
7. Vandegrift proti Hyakutakeovi
8. Paulus proti Čujkovovi
9. Von Manstein proti Vatutinovi
10. Patton proti von Klugemu
11. Bradley proti Modelovi
12. Clark proti Kesselringovi
13. Dajan proti Ámirovi

Druhá řada: 1. Velkokníže Nikolaj proti Hindenburgovi
2. Allenby proti von Sandersovi
3. Haig proti Ludendorffovi
4. Dowding proti Goeringovi
5. Horton proti Dönitzovi
6. Harris proti Kammhuberovi
7. Von Rundstedt proti Eisenhowerovi
8. Honda proti Stillvellovi
9. Halsey proti Kuritovi
10. Buckner proti Ušidžimovi
11. MacArthur proti Jamašitovi
12. Giap proti Westmorelandovi
13. Schwarzkopf proti Saddámovi (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin mapující velká válečnická střetnutí dvacátého století čistě technicky, z obou stran barikády, se stručnými životopisy generálů/admirálů "před" i "po" (pokud nějaké bylo)... a bohužel i s počítačovými animacemi jako z roku 1994. Mně osobně tato faktografická rychlovka vyhovovala, ale dovedl bych si to představit i lépe provedené. Pozitivně hodnotím i to, že třeba na rozdíl od Leteckých Stíhačů V Boji jsem neměl pocit, že by tvůrci vyzdvihovali "ty svoje" do kamene vytesávané a z bronzu odlévané vojvody. 70% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl jen pár dílů, ale i z toho je jasně poznat, že se jedná o jeden z nejlepších a nejzajímavějších válečných dokumentů. Vzhledem k délce jednoho dílu nepopisuje boje zas až tak do hloubky, ale pro laika určitě báječně shrnutí největších válečných bitev. Naprosto souhlasím s komentářem Tannita......... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Viz gudaulin. Zvláště ta pasáž o ekonomice je naprosto přesná. Na straně především západních spojenců bitvy a tažení nevyhrávala ani tak brilantnost jejich generálů, ale především obrovské hospodářské rezervy. I to ostatní podepisuju. Nejkvalitnější jsou díly o první světové válce. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z formálního hlediska je Souboj vojevůdců kvalitně odvedenou dokumentární prací, když seriál využívá všech klasických i moderních výrobních postupů, jako jsou atraktivní archivní záběry, počítačová animace a příhodně vybraná hudební kulisa. Pokud divák není zasvěceným fanouškem vojenské historie, bohatě to k seznámení s tématem postačí. Z hlediska obsahového už bych připomínky měl, a to poměrně zásadní...Seriál obsahuje některé nepřesnosti, které ale nejsou podstatné a vzhledem k rozsahu díla je lze přehlédnout. Málokterý rozsáhlý dokument se jim dokáže zcela vyhnout. Horší a pro mě neakceptovatelné je to už s celkovou koncepcí. Autoři seriálu se dopouští tradiční západní tendenčnosti při bagatelizaci významu východní fronty, kdy válčiště v severní Africe nebo v Itálii mělo z hlediska celkového průběhu 2. světové války ryze podružný význam. Například kapitulace vojsk osy v Tunisku nebyla způsobena ani tak mistrovstvím spojeneckých důstojníků a zápalem angloamerických vojsk, jako spíš naprostou "podvyživeností" německo-italských jednotek, když drtivá většina posil a výzbroje putovala na východní frontu. Zvlášť americké jednotky předváděly v pravdě zoufalou podívanou. Význam bitev na západní frontě zdaleka nedosahoval významu střetnutí na východě a tyto bitvy byly rozhodovány díky výrazné převaze ve výzbroji i v počtu vojáků. Naprosto pominuty byly bitvy, ve kterých zvítězily německé a japonské jednotky v počátečním období války, byť se jednalo často o brilantně připravené a provedené akce. Zejména velké obkličovací operace Wehrmachtu v roce 1941, jako byla likvidace jižního uskupení sovětských vojsk v kyjevském kotli. Výběr jednotlivých bitev byl tedy hodně tendenční, kdy byly neúnosně vyzdviženy operace, na kterých se podílela americká armáda. Dále je pominutý fakt, že mnohé operace nevyhrávali ani tak vojevůdci, jako spíš štáby a ještě spíš ekonomiky zúčastněných zemí. Není dostatečně zohledněn poměr sil a komentář je mnohdy takový patetický, typicky americky bombastický, viz "tato bitva měla rozhodnout o osudu celé války" nebo "tento generál byl jediný, kdo mohl zachránit.." atd. Někdy si komentář odporuje v nástinu situace a jejím následném detailním popisu. Celkový dojem: 65 %. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Kvalitní řada dokumentů, jen mě občas zamrzelo, když některé dobové záběry pustili v průběhu dílu dvakrát za sebou, což ve mě vyvolávalo dojem, že jim nestačily záběry, tak jich pár pustili dvakrát.. Dost zvláštní bylo, jak jednotlivé úspěchy či prohry v bitvách připisovaly těm generálům, ačkoliv mnohdy těch vlivů bylo mnohem víc! Jo a počítačové simulace byly špatné, ale těch bylo vždycky naštěstí jen málo. To jsou snad jediné vady, jinak poměrně poučná a nenudící série! (Obsah rozebírat nebudu, natolik odborník nejsem) ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dokumentární rekonstrukce bitev nejen světových válek. Velice napínavé a především pro milovníky dějepisu a vojenství zajímavé ohlédnutí za milníky, které byly značně důležité pro mnoho lidí. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Velice dobře udělaný dokument, který se snaží zachytit všechny zúčastněné strany, zhodnotit jejich chyby i dobré strategie, která změnila celý průběh války. Vše doloženo spousty reálných záběrů, které vám berou dech. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Oceňuji nezaujatost tvůrců. Upozornili na taktické chyby, ale i klady obou konfrontovaných stran. Výborná didaktická pomůcka. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Budu hodnotit pouze jediný díl, který jsem viděl, a to souboj Ludendoffa s Haigem na Sommě skoro koncem války, zbytek dílů mi bohužel uniknul. :-( Líbila se mi kombinace informací o vývoji války jako celku, politického pozadí, vojenské situace v daném místě a doplnění životopisem obou generálů. Vybrané archivní materiály jsou také velmi dobré, z 1. války moc záběrů přímo z bojiště není. K pochopení situace pomáhaly zejména počítačové mapy a schémata. Naopak virtuální "první tanková bitva na světě" mě skoro až rozesmála. Dokument je sice zjednodušující, ale v rámci omezené stopáže nijak zásadně. Vytknul bych jen lacinou animaci a opakující se stejné záběry z bojiště. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobře udělaný dokument. Člověk vidí válečné operace vždy z obou stran a to jak ze strany spojenců tak i z té německé. Jsou zde k vidění skutečně excelentní záběry, třeba v díle o bitvě u Stalingradu, člověk má pocit jako by stál vedle kameramana a mohl si na válku sáhnout. Dokument taky podává dost informací o jednotlivých vojevůdcích, od jejich narození, jejich předválečných úspěchů, působení ve WW2 až po jejich smrt. Vše je dobře nakombinované a podtrženo znamenitou hudbou. Určitě jeden z nejlepších dokumentů mapujících události 2. světové války a životy jednotlivých vojevůdců. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Velice dobře udělaný dokument, který vás vtáhne do jiné doby, ano který se snaží zachytit všechny zúčastněné strany, zhodnotit jejich chyby i dobré strategie, která změnila celý průběh války. Vše je doloženo spousty reálných záběrů, které vám berou dech. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Sleduju to celkem pravidelně a vždy se dozvím spoustu zajímavých fakt z pozadí nejdůležitějších bitev druhé světové války. Hodně povedená série dokumentů...8/10. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice podevený dokument. Velice oceňuji záběry z 2. sv. války, ty se moc nevidí, a taky velice kvalitní zpracování dokumentů. Opravdu mě dostal. 85% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá exkurze do zákulisí známých i méně známých bitev moderní historie. U mě vyhrál Rommel proti Montgomerymu v Africe, protože mě toto téma velice zajímá. Jediná kaňka je naprosto identická stavba každého dílu. 80% ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 3-4, ale to je jen mojí deformací. po technické stráce se na našich obrovkách dalšího podobně kvalitního dokumentu jen tak nedočkáme. Trochu mě mrzí učebnicové informace bez širšího rozsahu a jednostrané zaujetím výběrem bitev vítězů. ()

Reklama

Reklama