Reklama

Reklama

Souboj vojevůdců

(seriál)
  • USA Clash of Warriors
USA, 2002, 26x44 min

Obsahy(1)

Největší bitvy v dějinách byly vždy soubojem dvou vojevůdců, bylo to utkání odvahy, odolnosti, vytrvalosti a strategické prozíravosti. Americký dokumentární cyklus připomíná některé z významných bitev první a druhé světové války, kdy v čele jednotlivých armád stáli významní velitelé, jejichž jména posléze vešla do dějin.
První řada: 1. Von Falkenhayn proti Pétainovi
2. Pershing proti Gallwitzovi
3. Rommel proti Montgomerymu
4. Alexander proti von Arnimovi
5. Žukov proti von Bockovi
6. Yamamoto proti Nimitzovi
7. Vandegrift proti Hyakutakeovi
8. Paulus proti Čujkovovi
9. Von Manstein proti Vatutinovi
10. Patton proti von Klugemu
11. Bradley proti Modelovi
12. Clark proti Kesselringovi
13. Dajan proti Ámirovi

Druhá řada: 1. Velkokníže Nikolaj proti Hindenburgovi
2. Allenby proti von Sandersovi
3. Haig proti Ludendorffovi
4. Dowding proti Goeringovi
5. Horton proti Dönitzovi
6. Harris proti Kammhuberovi
7. Von Rundstedt proti Eisenhowerovi
8. Honda proti Stillvellovi
9. Halsey proti Kuritovi
10. Buckner proti Ušidžimovi
11. MacArthur proti Jamašitovi
12. Giap proti Westmorelandovi
13. Schwarzkopf proti Saddámovi (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Sosak 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument v duchu Mortal kombatu mezi slavnými vojevůdci obou světových válek :) Dodává to šťávu a náznak napětí, zároveň ale nijak nesráží historickou stránku filmu a všechna fakta, zde uváděná. Na druhou stranu to není bůhvíjak zábavné a ty 3D znázorňující animace působí děsuplně...to musel dělat nějakej třináctiletej klučík s příručkou Začínáme s tvrbou 3D grafiky. ()

lajkus 

všechny recenze uživatele

Bitvy (popřípadě ofenzívy) nemůžeme shrnout jako souboj pouze 2 osob, nemůžeme srovnávat jejich životy a kariéru a to že tento generál vyhrál tuto bitvu není mnohdy ani záluhou jeho taktických schopností ale zásluhou odhodlanosti vojáků, popřípadě lepší výzbrojí....... V dokumentu mi též chyběli některé bitvy vyhrané nacisty (Francie, dobytí Hong-Kongu a Singapuru Japonci, Rommelovo dobytí Libye)...... ()

Reklama

S120 

všechny recenze uživatele

Tak gudaulin to opravdu vystihl naprosto přesně. Co se týče druhé světové války, tak je určitě škoda, že jsou zmíněny jen notoricky známé bitvy, kde přinést něco nového je hodně těžké. Marně jsem čekal, že by se v tak velkém množství dílů dostalo na největší bitvu druhé světové války - na operaci Bagration, při které Rudá armáda prakticky rozmetala skupinu armád Střed a nastoipila rozhodující postup na západ. O tom, že by se dostalo na velkolepý úspěch Wehrmachtu v Kyjevském kotli jsem ani neuvažoval. Místo toho jsem sledoval nepodstatné bitvy spojenců v Tunisu apod. Co se týče dílů z první světové války, některé považuji za poměrně zdařilé (například o bitvě u Tannenbergu), jinak byly vybrány opět ty nejznámější bitvy a opět jen ty, kde vyhrály (nebo se za vítěze mohly považovat) státy Dohody - až na ten Tannenberg. Celkově seriálu asi neprospělo ono pojetí jako souboj vojevůdců, protože mnohdy se na rozhodujících momentech popisovaných bitev nepodílel jeden vojevůdce a tak například u Stalingradu, kde jde v seriálu o souboj Čujkova a Pauluse se nakonec stejně o Čujkovovi příliš nemluví ... ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Cilem autoru bylo zjednodusit jednotlive bitvy na pouhy souboj dvou osob, ale to se jim v konecnem dusledku NASTESTI nepovedlo. Casto sklouzavaji uplne mimo ne a to je spravne. Dokument je preplnen uzasnymi autentickymi zabery a neni nastesti natocen stylem "modernich" americkych dokumentu, kde je pulka zaber na nekoho na zidli a kazdych 5 minut je reklama na to, co bude v dalsich 5 minutach. Pocitacove simulace jsou omezeny na minimum a maji za cil pouze schematicke naznaceni, na to nizsi uroven grafiky zcela staci. Cili secteno velmi dobry pocin, skoda jen jednotvarnejsimu vyberu bitev (hlavne vyhry spojencu na zapadni fronte). 75% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Budu hodnotit pouze jediný díl, který jsem viděl, a to souboj Ludendoffa s Haigem na Sommě skoro koncem války, zbytek dílů mi bohužel uniknul. :-( Líbila se mi kombinace informací o vývoji války jako celku, politického pozadí, vojenské situace v daném místě a doplnění životopisem obou generálů. Vybrané archivní materiály jsou také velmi dobré, z 1. války moc záběrů přímo z bojiště není. K pochopení situace pomáhaly zejména počítačové mapy a schémata. Naopak virtuální "první tanková bitva na světě" mě skoro až rozesmála. Dokument je sice zjednodušující, ale v rámci omezené stopáže nijak zásadně. Vytknul bych jen lacinou animaci a opakující se stejné záběry z bojiště. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama