Reklama

Reklama

Souboj vojevůdců

(seriál)
  • USA Clash of Warriors
USA, 2002, 26x44 min

Obsahy(1)

Největší bitvy v dějinách byly vždy soubojem dvou vojevůdců, bylo to utkání odvahy, odolnosti, vytrvalosti a strategické prozíravosti. Americký dokumentární cyklus připomíná některé z významných bitev první a druhé světové války, kdy v čele jednotlivých armád stáli významní velitelé, jejichž jména posléze vešla do dějin.
První řada: 1. Von Falkenhayn proti Pétainovi
2. Pershing proti Gallwitzovi
3. Rommel proti Montgomerymu
4. Alexander proti von Arnimovi
5. Žukov proti von Bockovi
6. Yamamoto proti Nimitzovi
7. Vandegrift proti Hyakutakeovi
8. Paulus proti Čujkovovi
9. Von Manstein proti Vatutinovi
10. Patton proti von Klugemu
11. Bradley proti Modelovi
12. Clark proti Kesselringovi
13. Dajan proti Ámirovi

Druhá řada: 1. Velkokníže Nikolaj proti Hindenburgovi
2. Allenby proti von Sandersovi
3. Haig proti Ludendorffovi
4. Dowding proti Goeringovi
5. Horton proti Dönitzovi
6. Harris proti Kammhuberovi
7. Von Rundstedt proti Eisenhowerovi
8. Honda proti Stillvellovi
9. Halsey proti Kuritovi
10. Buckner proti Ušidžimovi
11. MacArthur proti Jamašitovi
12. Giap proti Westmorelandovi
13. Schwarzkopf proti Saddámovi (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl jen pár dílů, ale i z toho je jasně poznat, že se jedná o jeden z nejlepších a nejzajímavějších válečných dokumentů. Vzhledem k délce jednoho dílu nepopisuje boje zas až tak do hloubky, ale pro laika určitě báječně shrnutí největších válečných bitev. Naprosto souhlasím s komentářem Tannita......... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Kvalitní řada dokumentů, jen mě občas zamrzelo, když některé dobové záběry pustili v průběhu dílu dvakrát za sebou, což ve mě vyvolávalo dojem, že jim nestačily záběry, tak jich pár pustili dvakrát.. Dost zvláštní bylo, jak jednotlivé úspěchy či prohry v bitvách připisovaly těm generálům, ačkoliv mnohdy těch vlivů bylo mnohem víc! Jo a počítačové simulace byly špatné, ale těch bylo vždycky naštěstí jen málo. To jsou snad jediné vady, jinak poměrně poučná a nenudící série! (Obsah rozebírat nebudu, natolik odborník nejsem) ()

Reklama

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobře udělaný dokument. Člověk vidí válečné operace vždy z obou stran a to jak ze strany spojenců tak i z té německé. Jsou zde k vidění skutečně excelentní záběry, třeba v díle o bitvě u Stalingradu, člověk má pocit jako by stál vedle kameramana a mohl si na válku sáhnout. Dokument taky podává dost informací o jednotlivých vojevůdcích, od jejich narození, jejich předválečných úspěchů, působení ve WW2 až po jejich smrt. Vše je dobře nakombinované a podtrženo znamenitou hudbou. Určitě jeden z nejlepších dokumentů mapujících události 2. světové války a životy jednotlivých vojevůdců. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Budu hodnotit pouze jediný díl, který jsem viděl, a to souboj Ludendoffa s Haigem na Sommě skoro koncem války, zbytek dílů mi bohužel uniknul. :-( Líbila se mi kombinace informací o vývoji války jako celku, politického pozadí, vojenské situace v daném místě a doplnění životopisem obou generálů. Vybrané archivní materiály jsou také velmi dobré, z 1. války moc záběrů přímo z bojiště není. K pochopení situace pomáhaly zejména počítačové mapy a schémata. Naopak virtuální "první tanková bitva na světě" mě skoro až rozesmála. Dokument je sice zjednodušující, ale v rámci omezené stopáže nijak zásadně. Vytknul bych jen lacinou animaci a opakující se stejné záběry z bojiště. ()

sahier 

všechny recenze uživatele

Výborne podaný výklad o jednotlivých bojoch , vrátane počítačových animácii, pre toho kto sa zaoberá históriou a najmä vojnovou už len doplňujúca a nie naplňujúca zábavka ,ale pre všeobecné prehĺbenie znalostí niekomu kto sa chce o jednotlivých historických udalostiach dozvedieť viac naozaj postačujúce. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama