Reklama

Reklama

Poslední ostří hoši

  • USA The Last Hard Men (více)

Obsahy(1)

Až se konečně střetnou, jeden z nich zaváhá a zemře! ... Zástupce zákona ve výslužbě Sam Burgade (Charlton Heston) a indiánský míšenec Zach Provo (James Coburn) představují dávné nepřátelé ze starých časů Divokého západu. Svět kolem nich prochází překotnou změnou, ale teď nastal čas definitivně uzavřít jednu starou záležitost. Krvelačný trestanec Provo má v životě jedinou motivaci – pomstít se bývalému šerifovi Burgadeovi, který ho jako jediný dokázal dostat za mříže. Při zatýkání se navíc šerif postaral, aby na něj nikdy nezapomněl, protože byla zastřelena jeho mladá manželka. Po útěku z vězení vede Provo šestici nejkrutějších desperátů, kteří prahnou po pomstě a odvetě. Starý šerif Burgade moc dobře ví, že nastal čas ještě jednou a naposledy vzít do rukou nabitou zbraň a šerifskou hvězdu. V novinách nechá jako návnadu otisknout zprávu o velké dodávce zlata, kterou má na starosti strážit. Lstivý Provo ovšem dokáže být vždy o krok napřed a unese svému úhlavnímu nepříteli milovanou dceru do indiánské rezervace, kde ji drží jako rukojmí a drží v ruce všechny triumfy pro osudové zúčtování. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

RHK 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý drsný krimi western se dvěma charismatickými herci - v hlavních rolích Charlton Heston a James Coburn. Hlavním hrdinou je zkušený již penzionovaný šerif Burgade (Heston), kterému banda zabijáků uprchlých v okovech z nucených prací v čele s indiánským míšencem Provem (Coburn) unese dceru a tu poté i obtěžuje. Cíl vůdce uprchlíků je jasný: Burgadeovi se pomstít, vylákat ho a zabít. Burgade s několika dalšími muži bandu stíhá a postupně se mu daří uprchlé vězně likvidovat. Psanec Provo s dcerou jako rukojmím však rozhodně není snadným protivníkem a teprve ve finále se ukáže, kdo bude mít navrch. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=937ZokQHQcs&feature=related ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý drsný westernový vyvražďovák. Andrew V. McLaglen, jeden z předních westernových tvůrců, se s ničím moc nepáral a po realistické stránce se vyřádil. Přestřelky jsou uvěřitelné, po zásahu kulkou teče krev. Do hlavních rolí obsadil dva Hollywoodské nestory - Charltona Hestona, coby ochránce zákona Samuela Burgadea a Jamese Coburna coby chladného a surového zabijáka Prova. Skvělý kousek. "Mys hrůzy" we westernovém balení. 78%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Drsný western s výraznou příchutí akčního filmu. Modrooký, zkušený a po čertech zarputilý šerif v penzi Charlton Heston líčí past a později i pronásleduje modrookého, ledově chladného záporáka Jamese Coburna. K tomu hraje Jerry Goldsmith (a používá úplně totožný motiv jako ve filmu 100 pušek, to mě podržte, snad mi to Google vysvětlí) a režie má v rukávu připraveny místy až nečekaně kruté momenty, které neprozradím. Na přestřelku v hořícím travnatém svahu a na finále ve skalách ("Došly ti náboje!") budu dlouho vzpomínat.___P.S. Film se mi tak moc líbil i navzdory neskonale šerednému, rozostřenému, přesvětlenému a samozřejmě také ořezanému televiznímu obrazu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

J.Coburn v roli dosť slizkého kriminálnika, no hlavne pomstiteľa. Po úteku z väzenia sa rozhodne vybaviť si staré účty. Ch. Heston, ktorý mu pred rokmi poriadne skrížil plány, chce späť svoju dcéru, ktorú si vzal ako rukojemníčku i návnadu zároveň. Heston už nie je najmladší, má problém vyliezť na koňa, no strieľať nezabudol. Prekvapivo dobre pozerateľný western, moc streľby tu nie je, ale o to viac sa tvorcovia sústredili na príbeh. Mexikán tam je iba jeden...Prikláňam sa k slabším štyrom. 70%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Naprosto výborné western-drama..... perfektní a brutální tak, jak to má přeci být! Od té doby jsem měl Coburna stále fixovaného jako psychopatického vrahounka....ale perfektního...!!! Mimochodem, režisér dost výrazných westernových dramat a naprosto skoro až "céčkových" napodobenin slavných filmů v pozdější své filmografii...zvláštní rozpolcenost pana McLaglena..:-) Řadím mezi nejlepší světové westerny.! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velice drsný a syrový western plný krve a brutality, který vskutku připomíná tvorbu Sama Peckinpaha. Andrew V. McLaglen umí točit, takže i The Last Hard Men jsou zdařilým počinem, kterému napomáhá perfektní James Coburn v opravdu silně záporné roli a Charlton Heston na opačné straně zákona, jakožto vysloužilec. Ústřední motiv pomsty je velmi lákavý a líbilo se mi její pojetí - dvě bandy proti sobě. Parťák Zacha, Menandez, vytvořil s hlavním záporňákem skvělý tandem, ovšem i jejich kumpáni byli výborní. Na druhé straně mladíček po boku Burgade se zhostil své role také na výbornou. Dalším kladem, který musím zmínit, je hudba a prostředí, v němž se děj odehrává. Samotný závěr je parádní, ovšem docela nechává divákovi prostor pro jeho vlastní interpretaci. Také jsem se, jako mnozí jiní uživatelé, zamyslel, jak by asi snímek vypadal, kdyby kapitána v důchodě hrál John Wayne. :) Pro svoji absolutní spokojenost dávám 5*. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasický western natočený na sklonku velké westernové éry stavící na dvou velkých hereckých osobnostech. Příjemné je, že nezůstává na povrchu ve střeleckých exhibicích, ale při zachování napětí a značné dávky brutality se noří hlouběji do vztahů a psychiky protagonistů. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Trochu neprávem zapadlý akčně-thrillerový western, který svou špinavostí nezapře vznik v 70. letech. Duel nesmiřitelných drsňáků ze staré školy, stárnoucího zásadového šerifa a pomstychtivého lotra, se v akci rozhodně neštítí cákánců krve ani násilí na ženách (inspirace Peckinpahovými drasťáky je dost zjevná). Kromě spolehlivého Hestona a nevyzpytatelného démona Coburna zvládnou zaujmout i někteří členové padouchovy rozmanité bandy. Přitom je prakticky jisté, že výtečný Coburn by záporáckou stranu utáhnul i sólo. První hodina je sice celkově spíš průměrná, výsledný dojem ale hodně táhne nahoru hutná a nonstop napínavá poslední třetina, která graduje bez většího zaváhání. Andrew V. McLaglen byl vždy rutinér bez vlastního rukopisu, za tuhle poctivou chlapáckou žánrovku se ale stydět určitě nemusel. 70 % ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Je tu triviálny príbeh, ale má to fakt niečo do seba. Spomalené zábery fungujú ako majú, rovnako ako nekompromisná akcia. Obsadenie charakterových hercov kompenzuje menší záujem o psychologiu postáv. Občas postrehnete chyby (strih, zábery) ale je to western, ktorý sa vyhýba klišé. Dávam 4, aby bolo jasné, že nejde o tuctovú prestrelku... ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Zajímavý western, ovšem ne tak, aby měl bavil až do konce. Po velice slibném úvodu přichází klasický scénář o pomstě. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby to nebylo tak nudné a neatmosférické. Tři hvězdy za syrovost a skvělého Jamese Coburna. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

... ktorí toho veľa nepredviedli. X-tá variácia bez sviežeho závanu. Lepší priemer z toho robí iba obsadenie. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Poslední ostří hoši pokračují v tradici amerického westernu 70. let, který byl ovlivněný Samem Peckinpahem a jeho zpomalenými krvavými balety a stavěl žánrová pravidla na hlavu. Zde máme na první pohled klasickou premisu pomstychtivý zabiják vs. ochránce zákona, se kterou se ale umně a překvapivě pracuje - nejvíce v momentu, kdy se má dcera hlavního hrdiny stát obětí znásilnění. Tady by se asi družina pod vedením Johna Waynea zachovala trochu jinak. Herecky dominuje především James Coburn, expert na všechny druhy drsných chlapů a taktéž mě zaujal mladý Michael Parks v roli šerifa pozorujícího zpovzdálí svého zkušeného předchůdce. Zajímalo by mě, co si v posledním záběru všichni přeživší mohli mezi sebou říkat.... ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Není to tak slabé jak často bývá a není to tak dobré, jak se tady často povídá. Námět klasický, scénář má chyby, a režisér jakoby chvílemi odpočíval a nechal štáb řídit nějakým studentíkem. Je to škoda. Trochu si s tím více pohrát a mohla to být westernová klasika. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Heston v důchodu si s kotletama, za které by se nemusel stydět ani Elvis, podrobuje bandu grázlů. Už jen to zní skvěle. Drsné, krev cáká (nedělá jen fleky na košilích) a závěr na kopci graduje parádní zpomalovačkou. Velkou zásluhu na tom má i skutečně ďábelský James Coburn. Pár scén v paměti zůstane. Třeba jako férový vyškolení mexikánce dvouma koltama. -"Ty zatracenej parchante! Kde je moje dcera?!" ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Andrew V. McLaglen /Shenandoah, Bandolero/ natocil posobivy drsny western, ktory je uz tak trochu labutou piesnou zanru. Pribeh divaka drzi cely cas v napati, Charlton Heston /Touch of Evil, Ben Hur/ bol na urovni. 78 % ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Dobrej western. Coburna mam rad a Heston me sere, takze komu fandit bylo jasny. ale akorat sem chtel aby to skoncilo naopak a jeste dcerunka mohla byt vickrat sprznena... .-) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Novodobejší western...veru, westernov z obdobia 20. storočia veľa asi nebude. Osobne si na predchádzajúci nepamätám. Telefón, automobily, polícia, modernejšie zbrane...ešteže trestaných zločincov treba pekne krásne naháňať na koňoch. Z hercov sa mi viac páčil J.Coburn v roli nevyspytateľného záporáka. Škoda, že okrem 2 hlavných postáv boli ostatné skôr do počtu, a to aj so svojou rýchlou smrťou. Od 4 * tomuto filmu čo-to chýba, ale jedno sa mu uprieť nedá - hudba Jerryho Goldsmitha a rýchloutekajúci dej...poldruha hodiny vám zbehne relatívne rýchlo. Hodnotenie: 70% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Čí "stanice" osiří? Síry v sanicích, na rukavicích, síly zastánce tradicí? Hořlavost antipatií se vyhrotí. V houštině, na úpatí. Jeden z nich sko(n)čí, propálen. V propadlišti popelavých hlubin. ()

Reklama

Reklama