Reklama

Reklama

Poslední ostří hoši

  • USA The Last Hard Men (více)

Obsahy(1)

Až se konečně střetnou, jeden z nich zaváhá a zemře! ... Zástupce zákona ve výslužbě Sam Burgade (Charlton Heston) a indiánský míšenec Zach Provo (James Coburn) představují dávné nepřátelé ze starých časů Divokého západu. Svět kolem nich prochází překotnou změnou, ale teď nastal čas definitivně uzavřít jednu starou záležitost. Krvelačný trestanec Provo má v životě jedinou motivaci – pomstít se bývalému šerifovi Burgadeovi, který ho jako jediný dokázal dostat za mříže. Při zatýkání se navíc šerif postaral, aby na něj nikdy nezapomněl, protože byla zastřelena jeho mladá manželka. Po útěku z vězení vede Provo šestici nejkrutějších desperátů, kteří prahnou po pomstě a odvetě. Starý šerif Burgade moc dobře ví, že nastal čas ještě jednou a naposledy vzít do rukou nabitou zbraň a šerifskou hvězdu. V novinách nechá jako návnadu otisknout zprávu o velké dodávce zlata, kterou má na starosti strážit. Lstivý Provo ovšem dokáže být vždy o krok napřed a unese svému úhlavnímu nepříteli milovanou dceru do indiánské rezervace, kde ji drží jako rukojmí a drží v ruce všechny triumfy pro osudové zúčtování. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

Joe321 

všechny recenze uživatele

Heston v důchodu si s kotletama, za které by se nemusel stydět ani Elvis, podrobuje bandu grázlů. Už jen to zní skvěle. Drsné, krev cáká (nedělá jen fleky na košilích) a závěr na kopci graduje parádní zpomalovačkou. Velkou zásluhu na tom má i skutečně ďábelský James Coburn. Pár scén v paměti zůstane. Třeba jako férový vyškolení mexikánce dvouma koltama. -"Ty zatracenej parchante! Kde je moje dcera?!" ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Trochu neprávem zapadlý akčně-thrillerový western, který svou špinavostí nezapře vznik v 70. letech. Duel nesmiřitelných drsňáků ze staré školy, stárnoucího zásadového šerifa a pomstychtivého lotra, se v akci rozhodně neštítí cákánců krve ani násilí na ženách (inspirace Peckinpahovými drasťáky je dost zjevná). Kromě spolehlivého Hestona a nevyzpytatelného démona Coburna zvládnou zaujmout i někteří členové padouchovy rozmanité bandy. Přitom je prakticky jisté, že výtečný Coburn by záporáckou stranu utáhnul i sólo. První hodina je sice celkově spíš průměrná, výsledný dojem ale hodně táhne nahoru hutná a nonstop napínavá poslední třetina, která graduje bez většího zaváhání. Andrew V. McLaglen byl vždy rutinér bez vlastního rukopisu, za tuhle poctivou chlapáckou žánrovku se ale stydět určitě nemusel. 70 % ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Poslední ostří hoši pokračují v tradici amerického westernu 70. let, který byl ovlivněný Samem Peckinpahem a jeho zpomalenými krvavými balety a stavěl žánrová pravidla na hlavu. Zde máme na první pohled klasickou premisu pomstychtivý zabiják vs. ochránce zákona, se kterou se ale umně a překvapivě pracuje - nejvíce v momentu, kdy se má dcera hlavního hrdiny stát obětí znásilnění. Tady by se asi družina pod vedením Johna Waynea zachovala trochu jinak. Herecky dominuje především James Coburn, expert na všechny druhy drsných chlapů a taktéž mě zaujal mladý Michael Parks v roli šerifa pozorujícího zpovzdálí svého zkušeného předchůdce. Zajímalo by mě, co si v posledním záběru všichni přeživší mohli mezi sebou říkat.... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

J.Coburn v roli dosť slizkého kriminálnika, no hlavne pomstiteľa. Po úteku z väzenia sa rozhodne vybaviť si staré účty. Ch. Heston, ktorý mu pred rokmi poriadne skrížil plány, chce späť svoju dcéru, ktorú si vzal ako rukojemníčku i návnadu zároveň. Heston už nie je najmladší, má problém vyliezť na koňa, no strieľať nezabudol. Prekvapivo dobre pozerateľný western, moc streľby tu nie je, ale o to viac sa tvorcovia sústredili na príbeh. Mexikán tam je iba jeden...Prikláňam sa k slabším štyrom. 70%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

McLaglen klasické westerny uměl, ale tohle je snad až příliš klasický námět. Uprchlý vězeň se chce pomstít šerifovi co ho zavřel a se svou bandou mu unese dceru a ten se ho vydává pronásledovat. Režisér se to snaží ozvláštňovat jak jde, ale ne všechno se daří. Přestřelka na konci je sice brutální a krvavá a realistická jak to jde, ale pomalu jediná. Heston (starý šerif) i Coburn (psychopatický vězeň) bez výtek, hrají výborně. Zasazení do roku 1909 je ovšem otravné a všechny ty auta, telefony a moderní zbraně v příběhu nemají význam. MEGASPOILERY: A cynismus s jakou se jedna z postav zachová při blížícím se znásilnění mě naprosto znechutila, emocionální zaujetí příběhem kleslo na nulu a ve výsledku mě to bylo jedno jak to dopadne (i to že hrdina na 99% ve finále zařval). Průměrný film, průměrné hodnocení. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Ústřední hudební motiv od Jerryho Goldsmitha byl použit již o 8 let dříve ve westernu 100 pušek. (sud)

Reklama

Reklama