Reklama

Reklama

Baramui paiteo

  • Jižní Korea 바람의 파이터 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film vypráví životní příběh korejského mladíka jménem Choi Bae-dal, který se stal zakladatelem karate stylu Kyokyushinkai. Nyní se jeho styl učí asi ve 120 zemí a má více než 12 milionů žáků. Můžeme se těšit na propracované bojové scény, které se vyvíjejí jako postava sama. Přes imigranta, zachránce mladých japonských dívek až k mistru karate. Spravedlnost bez síly je marná, ale síla bez práva je jen zločin. (BUD-SFIS)

(více)

Recenze (100)

Fr 

všechny recenze uživatele

Bojím se boje. Bojím se, že prohraju a budu ztracen. Ale víc se bojím, že přežiju a budu mrzák.…. Příběh o hrdinství, síle a obratnosti, kterak se drsným osudem zmítaný Korejec Choi Bae-dal stal ikonou pro dnešní asijské teenagery a mohl tak být zařazen mezi největší japonské hrdiny. Říká se, že cesta ke štěstí je dlážděna dobrými skutky. V případě Bea-dala jde spíše o utrpení a tvrdé rány. Není důvod nevěřit. Děj sice občas zabředne do méně zajímavějších chvilek, ale hlavně díky předváděnému bojovému umění znovu poutá moji pozornost. Hlavní hrdina není mýtus, ačkoliv tak některé věci mohou vypadat. Třeba když se stává poustevníkem a jeho výcvikové podmínky si v ničem nezadají s těmi, kterými nás ohromil Rocky na Sibiři. Jen zde by zbledl závistí i Yeti. Má to být efektní a je. Bohužel mnoho emocí ve mne příběh nevzbuzuje. Což je škoda, protože i díky hlavnímu představiteli je film důstojnou vzpomínkou. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ ** Co uvidíme (možná) příště? Tak schválně: který mistr bojových umění ještě nemá svůj film? ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Nesympatický a vypatlaný Chuj Paj-dal, každý ho šikanoval, a tak si po hodině a půl obvyklého semidebilního korejského čurákování skáknul na pár let do hor, kde žral sníh a mlátil pěstičkama do šutrů, až vymyslel úpa nový čupr kataristický styl Kokotsitaktonetai, vrátil se dokonale zharmonizován a v perfektní choreografii baletní přípravky dal skoro na piču japonskému ministrovi kultury a sportu. A já u toho málem z nudy otráveně umlátil bezchybnou sérii silových úderů a kopů svého plyšového Pikača, taky krutohustého kataristu, protože je to zkurvený polský nacionalista a snažil se mi brutálně okupovat postel, načež jsem si na spravení pochroumaného Či musel pustit Džetlího. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Životný príbeh Bae-Dal Choia - zakladateľa jedného z najtvrdších karate štýlov - Kyokushinkai. I keď viac ako životný príbeh by sa hodilo pomenovanie "voľné inšpirované", pretože príbeh filmu vychádza z comicsovej verzie Bae-Dalových osudov a ako taký je notne štylizovaný do takmer "rozprávkového" hávu o boji jednotlivca, ktorý sa tvrdým tréningom premení z nikoho na majstra. Príjemným zistením je skutočnosť, že viac ako o súbojoch (ktorých si ale aj tak užijete dosť a aj napriek skutočnosti, že sa v ich nasnímaní využívajú občas až zbytočné prehnané viaceré optické triky - od vynechávania framov, cez časté strihy až po spomaľovačky a zrýchľovačky, sála z ich prevedenia neskutočná dravosť a živočíšnosť) je film o postavách, čím získava snímka presvedčivý rozmer drámy s jednoliatou atmosférou. K hodnovernému prekresleniu prerodu hlavnej postavy napomáha skvelý Yun-ho Yang, ktorý vás svojím výkonom doslova strhne. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný příběh vycházející ze skutečného života a osudů jednoho z nejlepších bojovníků všech dob a zakladatele jednoho z vůbec nejtvrdších a nejbrutálnějších bojových stylů. Je to spíše filosofické dílo o bojových uměních, lidských hranicích jak fyzických tak psychických, smyslu a účelu a v neposlední řadě i formě bojového umění. Film má jistou podobu v o něco mladším Fearless, ovšem liší se v rámci hlavní postavy v základním bodě a tím je samotný hrdina obou filmů. Zatímcio Jet Li představoval původně rozmazleného a namyšleného spratka s neuvěřitelnými vlohami pro bojová umění, Du-hong Jeong zde hraje zejména v první polovině filmu loosera, otloukánka z ulice, který ovšem skryté vlohy v bojových uměních má... Potom, co je nalezne je ještě musí dovést k dokonalosti a tím film přechází do druhé poloviny, která se markantně liší od první a to již samotným ztvárněním, prostředím, dinamikou a vážností filmu. Zde nabere film obrátek a ztvárnění nejvyšších kvalit!! Hlavní hrdina nemá výsady ostatních tehdejších mistrů a jejich žáků. Nemá vůbec nic, nemá školu, kde by se mohl učit, nemá peníze za které by se mohl učit, nepochází z váženého rodu ... a proto si svůj sen vyloženě vydře neuvěřitelnou houževnatostí, tvrdostí až krutostí k sobě samému. Na začátku filmu mu hlavní mistr, se kterým svede souboj na konci filmu, říká: "Trénuji karate od 5ti let a ještě mne nikdo neporazil! Nechápu, jak nula z ulice jako ty mi mohl dát tak dobrý úder." Ano hlavní hrdina nemá ani tu možnost trénovat bojová umění od dětství, jak tomu prakticky bylo u většiny největších mistrů v dějinách. Ale všechny tyto nepřízně osudu zlomí a překoná i v podstatě vyšším věku. Ve chvíli, kdy začne trénovat v šílených podmínkách v horách, začne se z něj stávat vyloženě postrach všech mistrů. Není žádným bojovým strojem, jako ostatní mistři. Je to bojovník tvrdší než skála, bojovník s nesmírně sníženým prahem bolestivosti a strašlivě silnými údery a kopy. A tady se dostávám k další úžasné složce filmu a tou jsou souboje. Ty jsou přesně vyobrazené ve své brutalitě, rychlosti, nekompromislnosti. Tak jak tomu bývá ve skutečnosti. Scény kdy protivníky vyloženě zpětně bolí údery které hlavnímu hrdinovi uštědřují, jejich údiv, úžas, nenávost a strach v očích ... to jsou snad nejlepší chvíle filmu. Ano, tento film považuji jednoznačně za jeden z nejlepších filmů zabývajících se bojovým uměním (martial arts). K tomu úžasná hudba, střih, kamera, herecký výkon hlavního hrdiny. Prostě skvost!! ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Co se týká bojových scén a atmosféry, nemá to chybu, ale příběhově je to o něco slabší. Podle mě toho chtěli za ty dvě hodiny stihnout až moc. Po herecké stránce je to vynikající. Dong Geun Yang předvedl skvělý a uvěřitelný výkon. Přijde mi, že v sobě má kousek Jang Hyuka a Raina, což je pro mě přímo vražedná kombinace. Filmy o bojovém umění vyloženě nevyhledávám, ale asi bych sem tam na nějaký mrknout měla. 4* ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Životní příběh utlačovaného mladíka ze spodku společnosti o tom, jak se pozvedl z prachu, vymyslel vlastní, speciální bojové umění a propracoval se až k vrcholnému, neporazitelnému bojovníkovi. Bitky v průběhu jsou velice slušné, avšak nutno podotknout, že již dříve překonané a také jich mohlo být krapet víc... Až samotný závěr je konečně ta vrcholná podívaná. Naneštěstí film má dost slabých míst, režie není zcela vyrovnaná a třebaže jde o celý "životní příběh" (částečně i filozoficky pojat), Fighter in the Wind prostě nemá dostatek "materiálu", aby zaujal diváka na celé 2 hodiny. 7/10 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Žádnej IP man, ale Fighter in the wind je správnej biografickej film o legendě bojových umění, takhle by to mělo vypadat. Podle mě to má všechno, co by to mělo mít - je to dramatický, bojový scény jsou skvělý, ale zároveň reálný, má to silnej příběh, kde zejména výcvik a Bae-dalovy duely s mistrama všech stylů jsou vynikající, ale i předchozí děj od narukování do letectva až po zachraňovaní japonských dívek před americkými vojáky, kterej je spíš normálním životním dramatem, neni filmově o nic míň slabší, fakt vůbec netušim co bych tomu moh vytknout, možná jen některý scény nejsou tak silný, jak by mohly být, ale to tenhle film od mých 5* nezachrání. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Fighter in the Wind dělá Kyokushin Karate opravdu dobrou reklamu a souboje jsou vskutku geniální a trénink v hlubokých horách dodá jen na zážitku viz. Tréning, příběh trochu pokulhává, ale rozhodně není špatný na stvárnění životního příběhu Choi Bae-dala. Aya Hirayama je jak anděl z nebe a když se objevila na plátně nemohl jsem od ní odtrhnout oči. Rozhodně lepší než Ip Man, který se tvářil trochu arogantně.. . I když by se dal film rozdělit na dvě poloviny, tak přesto se na něj opravdu dobře dívá a i přes některé záběry je hodně uvěřitelný. 90 % ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Na začátku bych rád podotkl, že vůbec není snadné tento film ohodnotit. První hodinu se vlastně skoro nic podstatného neděje, divák se jen seznamuje s postavami a je nucen sledovat rozvláčný příběh, který je stejně jen předlouhým prologem k druhé půli. Začátek, který nás navnadí na konečný souboj je sice skvostný, ale tím to také celé končí. Celá tato část je natočena dost kostrbatě, nepřehledně a o její důležitosti pro následující děj by se dalo dlouho spekulovat. Jenže pak se snímek přehoupne přes padesátou minutu a režisér překvapivě přijde s naprosto jiným stylem natáčení. Po ne zrovna povedeném souboji mafiánů proti těm hodným následuje zajímavý přerod hlavního hrdiny, ''pochcánka'', do úžasného bojovníka, který přežije veškeré údery, ale pěst od něj je smrtelná. Nemá smysl klepat si na čelo a ušklíbat se, neboť je to celé natočeno velice dobře, takže na nic takového ani nezbude čas. Celá druhá část je o dost povedenější než ta první a uteče až překvapivě rychle, neboť zde je stále na co koukat. Celkově se jedná o průměr, ale protože závěr, včetně finálního souboje, pokládám za opravdu povedený, nakonec hodnotím 80%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný životopisný film. Má veľmi dobrý príbeh o hrdom juhokórejskom mladíkovi, ktorý sa počas druhej svetovej vojny túži stať pilotom a preto vstúpi do japonskej armády, no pilotom sa nestane, no vojnu prežije a zostane stále žiť v Japonsku, kde má problémy nielen s mafiou, ktorá robí problémy menším obchodníkom, ale aj s americkými vojakmi, ktorí napádajú miestne ženy a on sa ich vždy zastane. No jeho hrdosť ho núti byť najlepším a nemá rád japonské povýšenectvo a tak urobí všetko preto, aby im to ukázal. Spracovanie sa mi páči, ale predsa len sa z toho dalo získať ešte o trochu viac. Film by sa dal rozdeliť na dve polovice, prvá sa venuje udalostiam, ktoré viedli mladíka k tomu, aby sa vycvičil v bojových umeniach a bavilo ma to, všetky dôvody sú dobre podané a chválim ich dobrý výber, či už vzťah k japonskému dôstojníkovi, ale aj ten zaujímavý a zábavný prvok s americkými vojakmi. Na moje prekvapenie samotný tréning má len veľmi málo priestoru, síce je podaný dobre a hlavný hrdina využíva v rámci žánru dosť nezvyklé, ale zase efektívne metódy, no len preda by som uvítal, keby to trvalo dlhšie a nielen tých pár minút v polovici filmu. A ako celok chválim aj druhú polovicu, hlavne to vyzývanie jednotlivých škôl, len škoda, že to nedostalo viac priestoru. Takže skutočne tie jednotlivé zásadné prvky v oboch častiach sú výborne zvolené, ale zároveň sa tu stále nájde aj plno priemerných scén, ktoré celkový dojem o niečo znižujú. Akcie je tu priemerné množstvo a páči sa mi. Ešte v prvej polovici sú súboje také menej výrazné, ale to je kvôli úrovni hlavného hrdiny pochopiteľné, no potom sa to už zmení a tie tvrdé nekompromisné súboje sú výborne zvládnuté a je skutočne radosť sledovať na drsného hrdinu, ktorý si s ľahkosťou poradí s učiteľmi školy karate a to sa mi aj na celom filme páči najviac. Herecké obsadenie je na tom dobre, síce hlavný hrdina je po stránke charizmy asi najslabší zo všetkých filmových majstrov bojových umení, ale bavil ma a v súbojoch sa mu nedá nefandiť, výborný Masaya Kato ako špičkový japonský karatista a v menšej úlohe poteší aj Jung Doo-Hong. Réžia a technická stránka nie sú dokonalé, pár detailov sa ešte dalo vylepšiť, ale nič výraznejšie sa im vytknúť nedá. Za špičkou tohto typu filmu ako Obávaný bojovník, Ip Man alebo Once upon a time in China tento film predsa len zaostáva, ale aj tak je Fighter in the wind vydarený film s dobrým príbehom, postavami a aj akciou. 76% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Musashi Miyamoto, Huo Yuan Jia, Bruce Lee, Choi Bae-dal...slavny azijsky bojovnici, ktory sa stali inspiraciou pre statisice ludi po celom svete. O kazdom z nich uz bol natoceny film a Fighter in the wind je o poslednom menovanom - Choi Bae-dalovi. Rozhodol som sa tento film zrovnat s minulorocnym Fearless. Obidva su vystavane ako pribehy o narodnych hrdinoch, ktory sa svojim umenim preslavili a nezanechali za sebou len kopu dolamanych neboztikov, ale aj nieco viac. Kdezto u Fearless je legenda vyuzita takmer vylucne ako pozadie akcneho filmu (niekto by mohol namietat, avsak pritomnost mnoha cisto na efekte vystavanych subojov a "hviezd" ako Nathan Jones....to fak smrdi viac prachmi ako umyslom ozivit legendu), Fighter in the wind na to ide trochu inak. Sam reziser tohto snimku priznal, ze ide o film akcny, je vsak zrejme ze film nebol toceny len pre efekt. Priam naopak. Aj ked je akcia permanentne pritomna pocas celeho filmu, o nejakych extra rezanicach sa neda hovorit (mozno vyjma tej poslednej:), Dalsov vecov je ze autori sa rozhodli suboje spravit realisticke a oni take naozaj aj su. Nedockate sa ziadnych nadprirodzenych pohybov ci pocitacovych efektov. Nic take. Prave preto som bol zo zaciatku aj mierne sklamany. Tym ma film donutil sustredit sa viac na dej a na hlavny charakter. Dejovo film zo zaciatku taktiez viazne, ale ako sa mi to stalo uz pri niekolkych korejskych filmoch, film si ma doslova nepozorovane ziskal a ja som sa v druhej polovici "nacapal", ze aj ked vlastne ani neviem pre co, zarazu hrdinovy strasne fandim a citim s nim. Taktiez s postupnou premenou hrdinu (vlastne po extra tvrdom treningu:) sa cibri aj jeho bojovy styl a tym aj cela akcia. Film nam predvadza akisy drsny styl, kde hrdina rany nielen rozdava, ale aj pekne dostava. Ziadne super skvela choreografia, alebo "ty brdo!!!" triky, ale ta surovost a realistickost a hlavne to ako "so srdcom" hlavny hrdina bojuje je to co tomu dava naboj. Alebo inak - nebojoval koli tomu aby sa pomstil, ale koli tomu, aby bol najlepsi. Takze to zhrniem - film nema dokonaly dej, ani dokonalu akciu, avsak napriek tomu si ma ziskal a vedla vyhypovaneho Fearlessu je neporovnatelne lepsim fimom. A ten epilog fakt nema chybu :) (8.5/10) ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

První polovina ucajdaná a nablblá, souboje zmatečné a ničím vyjimečné, do toho romantika po korejském způsobu... hm. Od poloviny se to trochu rozjede, ale i tak se nemůžu zbavit pocitu, že hodina filmu přebývá a zbylá hodina prostě není ničím nadprůměrným. Navíc při tak impotentních akčních scénách už si člověk všimne i postav plastických jak papírová vystřihovánka. Tak nevyužitý potenciál už jsem dlouho neviděla. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mám rád historické kung fu, karate snímky o ninjoch, samurajoch či pouličných bojovníkoch. Obzvlášť keď je samotný príbeh o posilnení vôle, ducha, morálky, respektíve dosahovaní maximálnych fyzických síl. Napriek tomu, že tento film spĺňa všetky uvedené aspekty, nijak mimoriadne si ma nezískal. Neviem čím to bolo, možno hlavným hrdinom, možno tým, že samotné bojové scény na mňa pôsobili viac menej poulične, než konkrétnym bojovým umením systémovo schématicky, ako to bolo v iných prípadoch, starších snímkoch, kde hral napríklad J. Chan. Dobrý film, ale dobre je iba na trojku. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Toto sú tí kórejci, ktorí odmietli kamikadze!" Jeden z nich má odvahy za dvoch, ale v boji väčšinou dostáva nakladačku. Možno je to aj tým, že natrafí vždy na kvalitných nepriateľov. No, nevzdáva sa. Odchádza do lesa, kde tvrdo trénuje. Dosť tvrdo. Päsťami lúska skaly ako orechy, láme stromy a na chrbát si necháva spúšťať obrovský kmeň. Áno, ten ktorým Arnold zabil predátora. O pár mesiacov je tvrdý ako titánový vrták a v Japonsku si to chce rozdať s každým, kto niečo v bojovom umení znamená. Ako film o bojovom umení obstojí a rozhodne stojí za pozretie. Čo mi trošku vadí je, že postava ktorej príbeh sledujeme skutočne žila. A to chce tým pádom poriadny nadhľad a film sa jednoducho nedá brať úplne vážne.Tak to už v kung-fu filmoch chodí. Zvlášť mi nesedelo záverečné meranie síl a hľadanie protivníkov po celom Japonsku. Pravý majster nevyhľadáva súboje a nemusí za každú cenu dokazovať, že je najlepší. Aspoň tak som to slýchal vo všetkých filmoch o bojových umeniach , ktorými som sa za tie roky prekopal.60%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film kterej se snaží působit jako patnáctka z klášterního pivovaru v horách, ale ve výsledku je jenom monstrózně přeslazenou šťávou z ředkve. Zabaleno v šeď průměrnosti s pár dobrými souboji a zajímavou hudbou. Konec hlášení. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nemohu říct, že by šlo o špatný nebo vyloženě průměrný snímek, jak by se z mého hodnocení mohlo zdát, ovšem mé očekávání bylo pravděpodobně vyšší. Ve skrytu divácké duše jsem doufal v další skvostný počin jako byl Ip Man, avšak toho jsem se nedočkal. Přesto se však jedná o zdařilý počin s povedenou choreografií a celkem chytlavým příběhem. Za nejpovedenější považuji tréninkové sekvence. ()

balone 

všechny recenze uživatele

U většiny filmů, když je to hlavně o bojování, tak příběh slábne a veškeré ostaní prvky toho filmu jdou někam. Tady se však podařilo Korejcům skvělé historické drama, kde na jedné straně stojí korejec učící se karate a na druhé straně stojí celé Japonsko a jejich doja s různými dany. Film mě nadchnul snad všemi svými žánry to, že to bylo podle skutečného života je ještě více fascinující. Myslim si, že každý kdo má rád boj, historii, drama, romantiku, tak si vybere v tomto filmu to své. 90% za mne. (možná jen hudba mi občas přišla špatná) ()

Reklama

Reklama