Reklama

Reklama

Bitva o Midway

Trailer

Obsahy(1)

Šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor hlásí američtí zpravodajci, že objevili zvýšenou aktivitu Japonců. Podle odhadu velícího důstojníka by mohlo jít o útok na ostrov Midway. Admirál Nimitz na rozdíl od vojenských úředníků ve Washingtonu uvěří v útok a podle toho jedná. Soustředí k ostrovu konvoje letadlových lodí i průzkumná letadla. Mezitím na palubě bitevní lodi admirála Yamamota probíhá důležité jednání. Jeho cílem je vyprovokovat bitvu, při které chtějí Japonci zničit americké loďstvo a následně ovládnout Tichý oceán. Přesně 3. července 1942 však boj skončí naprostou porážkou sebevědomé japonské flotily a stane se jedním ze zlomových okamžiků v historii druhé světové války. (TV Nova)

(více)

Recenze (139)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Herecké obsazení a na tehdejší dobu skvělé efekty zkombinované s autentickými záběry dělají z tohoto válečného velkofilmu výjimečnou podívanou. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem viděl Bitvu o Midway asi před 20 lety a byl jsem z ní úplně hotový. Je to skvělý válečný film, nabušený hereckými veličinami, předvádějící skvělé akční záběry válčících letounů, určitě ve svém žánru top špička. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $43,220,000Tržby Celosvetovo $43,500,000║ Prvotné vykreslenie stratégie boja veľmi dobré, nie je v tom zmätok ale keď nastane bitka už to tak neberie, príde to moc zhurta, len priemer. /65%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpůsobivějších a přitom překvapivě věrných válečných velkofilmů v pravém slova smyslu. Vojska, především piloti, jsou tady bohudík nazíráni jako masa, což však vůbec nebrání jednotlivým skvělým výkonům. Bitva o Midway si svojí důležitostí a válečnou surovostí reprezentovanou situací, kdy proti sobě "stály" lodě, jež na sebe navzájem neviděly, a přesto se posílaly ke dnu, jistě právem zaslouží důstojný pomník, jejž jí tento film vytvořil. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Slavná jména zajímavé téma, ale když se to vezme tak je to docela nuda. Nejvíc mi utkvěla postava jménem George Gay, ten chudák nejenže schytal takové jméno, ale ještě k tomu se asi půlku filmu topil v moři. Jo a John Fujioka srandovně vypadá. :-))) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Bitva o Midway stojí na pomezí mezi válečným dramatem a hraným dokumentem. Pravda, je ještě stále o malinko více hraná než dokumentující, rozdíl je však minimální. Aby měl divák celkový přehled a jasnou představu o tom, co že se to tenkrát u onoho ostrova přihodilo, soustředí se hlavně na nejvyšší velení nasazených jednotek. Postavy, které je představují (Nimitz, Spruance, Halsey, Yamamoto, Nagumo, Kondó), obdařuje film podivnou mluvou. Přirozenost je jí trošku cizí, zato však v sobě obsahuje spousty relevantních fakt, hlášení, informací a vysvětlení. To každému nemusí být po chuti, já si však tohle opáčku z dějepisu udělal rád. Dokonce jsem se těšil z toho, že film přípravě k boji a manévrování věnuje zhruba stejný prostor jako boji samotnému. Slabé ****. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

skvělej válečnej velkofilm. a sem to označení opravdu patří. všechny ty záběry se opravdu vyvořily pro filmaře (pokud nejsou autentický). neuvěřitelné herecké obsazení a výkony dělají z tohohle snímku jeden z nejlepších válečných filmů všech dob. za zmínku taky stojí, že společně s filmy MacArthur a Tora! Tora! Tora! to vytváří jeden z nejjednotnějších pohledů na nějaké ze světových bojišť druhé velké války. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Solidní film, sice si tu a tam vypomáhá záběry z Tora! Tora! Tora! (které je ovšem lepší) a dobovými dokumentárními záběry, i tak ale působí přesvědčivěji, než cgi ala Michael Bay. Bitvu sice trochu zjednodušuje, ale podstatného celkem moc nechybí, snad jen role ponorky I 168. Každý, kdo četl Hubáčka, si to musí vychutnat. "AF má potíže s pitnou vodou", poztrácené pumy v peruti kapitána McCluskyho apod. Chápu, že někteří diváci se ve jménech a událostech můžou ztrácet, jenže bitva je komplexní událost a prakticky nikdy ji nerozhoduje jeden filmový hrdina, tak to nefunguje. Pokud se film jmenuje Midway, má být o Midway a o podstatných věcech. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vůle současně zvládnout akci a dokumentárnost byla evidentně v případě tohoto filmu úspěšnější než snaha o umělecké dotvoření a propracování atraktivního tématu, kterým boj o malý tichomořský ostrov nesporně je. Bitevní scény, přímo orgie válečné techniky z obou stran jsou báječné. Srovnáváme-li však toto ztvárnění s filmem TORA, TORA, TORA! vynikne mnohem podstatněji jeho kompoziční hluchost a zaměnitelná skutečná úroveň zpracování. Co pro ctitele akčního filmu vyznívá jako úžasné, to pro ostatní přátele kinematografie dopadá jako ne zcela zvládnuté zadání. Tato vnitřní dichotomie i po desetiletích propůjčuje zhlédnutí z MIDWAY rozštěpený dojem, oslabující možná až příliš účinek, který ani po tomto vymezení neztrácí značnou část své především technické působivosti. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Bitva u Midway byla klíčová pro osud celé války (kdyby Japonci neutrpěli takové ztráty, Američanům by pořádně zatápěli ještě dlouho a buhvíjak by dnes vypadala mapa Asie). Je mi ale trochu líto, že místo zhola nepřirozených hereckých výkonů (a dost mě prudilo, jak nutili rodilé japonce mluvit mezi sebou anglicky) raději rovnou nebyl nějaký voiceover a film se nesoustředil více na taktický rozbor, proč bitva dopadla, jak dopadla. Stejně jako u Guadalcanalu, Japonci měli všechny předpoklady vyhrát, ale jejich velitelé nepochopitelně hráli příliš na jistotu a obávali se riskovat. Tím nakonec ztratili všechno. Nimitzovi velitelé naopak zvolili značně neučebnicovou taktiku, a za cenu velkých obětí mnohonásobně silnějšího nepřítele velmi citelně zasáhli. Podstatné pro vývoj války nebylo až to, jaký počet lidí ztratili obě strany (pilotů obě skoro všechny, které nasadily), ale to, že Japonci utrpěli těžké zásahy všech letadlových lodí, a na nich zahynula více než polovina vysoce kvalifikovaného leteckého personálu, který vůbec měli. A vyškolit špičkového mechanika trvá několik let. Zároveň se ukázal nedostatek kvalifikovaných pilotů -- zpočátku měli Japonci výrazně zkušenější piloty než Američani (nabrali zkušenosti už během války o Čínu). Postupně o ně přicházeli a doplňovali je pomalu, po Midway jim jich moc nezbylo. Nicméně, mám dojem, že stejně jako v celé pacifické kampani byl hlavní problém v tom, že Američani si nepřipustili, že by mohli prohrát, kdežto Japonci podvědomě nevěřili, že by mohli vyhrát -- a to je ovlivnilo. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jestliže tenhle film něčím trpí, pak tím, že namísto nějakého hlubšího ztotožnění se s postavami a příběhem nás neustále krmí informacemi typu "ten a ten poručík z té a té perutě", "stalo se v tolik a tolik" a scénami, které mají sice dokumentaristický význam, ale pražádný dramatický potenciál. Proto v hodnocení dopadl stejně jako třeba "Bitva o Británii" nebo "Tora, Tora, Tora!" ()

sud 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby skvělý válečný velkofilm ze staré školy. Ale nejspíš chyba je ve mne, ale já se v příběhu ztratil. V žádném případě netvrdím, že jsem se nudil, to ani náhodou, ale bylo zde tolik postav, že jsem se úplně ztratil. Film obsahuje spoustu opravdových hvězd a pánů herců, kteří jsou výteční. Nejvíce na mě zapůsobili Charlton Heston, Henry Fonda, Toshiro Mifune a Robert Mitchum. Ale škoda toho zmatku, protože nejen po herecké, ale i po technické stránce je příběh v naprostém pořádku. Jeden z posledních skvělých Anglo-Amerických válečných velkofilmů o druhé světové válce. A je to škoda, protože ty novodobé, až na výjimky, jim nesahají ani pa paty. "Příliš vzdálený most", natočený o rok později, kapitolu poctivých velkofilmů z druhé světové války uzavírá. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Bitva o Midway patří mezi dokumentárně laděnými sníky o druhé světové spíš mezi ty slabší - rozhodně nedosahuje kvalit kupříkladu takového Tora! Tora! Tora! a to především vinou sic ušlechtilé, ale pro diváka ne moc příjemné, režiséry snahy klást maximální důraz na dokumentárnost na úkor působivosti a filmařské preciznosti. Je mi líto, ale ta tuna reálných záběrů z války tam skutečně ruší! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dohnal jsem rest a musím uznat, že i když tenhle film už trochu ohlodal zub času, tak je určitě tahle stará verze o trošku lepší než ta od Emmericha. Hlavně v tom jak pracuje s postavami které jsou ztvárněné charizmatickými hvězdami 70 let v čele s mým oblíbencem Hestonem. V bojových scénách se pak uplatní starý dobrý praktický efekty, který sice už trochu zestárly, ale pořád se na to kouká o něco líp než když je všechno před zeleným pozadím. Baví mě obě verze této bitvy, ale tady hvězdu přidám, abych ten rozdíl vyjádřil.70% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa dnes už takéto veľkofilmy nerobia. Film o najväčšej letecko-námornickej bitke v druhej svetovej vojne je hlavne pre vojnových nadšencov veľkým lákadlom. Oceňujem veľmi citlivo a nenápadne zakomponované dobové zábery, ktoré si menej všímavý divák ani nevšimne. Americká i japonská strana dostávajú vo filme takmer rovnaký priestor a stratégia obidvoch velení vyplňuje hlavne prvú polovicu filmu. Romantická linka pôsobí tak nejak navyše, ale letecké nálety a súboje potešia, preto sú slabiny filmu rýchlo zabudnuté. Poraziť takú japonskú silu, to je malý zázrak. Tomuto zázraku vzdali hold mnohí a medzi nimi aj vojnoví nadšenci zo skupiny SABATON v skladbe s rovnakým názvom - Midway .80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Trochu sklamanie. Bojové scény sú aj vďaka dobovým dokumentárnym záberom epic, ale tá prvá neakčná hodina je dosť nezáživná. A nepomáhajú ani Heston s Fondom. Tora!Tora!Tora je lepšie 7/10 ()

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama