Reklama

Reklama

Bitva o Midway

Trailer

Obsahy(1)

Šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor hlásí američtí zpravodajci, že objevili zvýšenou aktivitu Japonců. Podle odhadu velícího důstojníka by mohlo jít o útok na ostrov Midway. Admirál Nimitz na rozdíl od vojenských úředníků ve Washingtonu uvěří v útok a podle toho jedná. Soustředí k ostrovu konvoje letadlových lodí i průzkumná letadla. Mezitím na palubě bitevní lodi admirála Yamamota probíhá důležité jednání. Jeho cílem je vyprovokovat bitvu, při které chtějí Japonci zničit americké loďstvo a následně ovládnout Tichý oceán. Přesně 3. července 1942 však boj skončí naprostou porážkou sebevědomé japonské flotily a stane se jedním ze zlomových okamžiků v historii druhé světové války. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Nestane se mi celkem často, že bych viděl 2 filmy za jeden den, a už vůbec se mi nestane, že bych viděl dva filmy, který se i téměř stejně jmenujou za jeden den. Ale když má člověk bolavý záda a volnej kvartýr, tak proč ne :o). Začnu tím líp hodnoceným kouskem....Hlásím spokojenost. Oceňuju to, že se do filmu napasovaly dobový záběry, takže to působí hodně reálně. Taky oceňuju, že sem se tady mnohem víc dozvěděl o strateggii a o všech těch maličkostech, který rozhodly tuhle klíčovou bitvu. Jasný, je to už "stará" vykopávka :o), ale má to grády i parádní obsazení... Jediný co bych vynechal, tak "trable" jedný japonečky a vojáčka, to sem nepatřilo... ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Technicky dobré, ale mám podezření, že z těch autentickým záběrům ty dobré záběry vzali z Tora! Tora! Tora! a dotočili jen ty velmi mizerné zadní projekce. Kromě samotné akce i pěkná taktická a psychologická bitva. Jen ten vlezlý románek američan-japonka si mohli odpustit, na druhou stranu dnes by to asi bylo ústřední téma. Stejně jako Tora! je mi tu daleko sympatičtější ta japonská půlka filmu. ()

Reklama

bartias 

všechny recenze uživatele

Režisér Jack Smight s použitím dobových záběrů a za pomoci hvězdného hereckého obsazení líčí napadení amerických základen Pearl Harbor a Midway. Ukazuje, že se muži, kteří pevně stály na svých místech, s hrozbou dokázali vyrovnat. Bitva o Midway je ale hodně dlouhý film, a protože se jeho děj postupně omezuje jenom na další a další záběry letadel nalétávajích na lodě, ke konci působí nudně. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Bitva o Midway patří mezi dokumentárně laděnými sníky o druhé světové spíš mezi ty slabší - rozhodně nedosahuje kvalit kupříkladu takového Tora! Tora! Tora! a to především vinou sic ušlechtilé, ale pro diváka ne moc příjemné, režiséry snahy klást maximální důraz na dokumentárnost na úkor působivosti a filmařské preciznosti. Je mi líto, ale ta tuna reálných záběrů z války tam skutečně ruší! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Začínáme povinným představením postav a jedním - vcelku zbytečným - milostným motivem mezi nezajímavým americkým chlapcem a japonskou dívkou. Pak se zvýší obrátky při přípravě na bitvu, lidé váhají, stojí před rozhodnutími, která můžou změnit svět, dělají chyby, jindy se rozhodnou správně a občas kartami zamíchá prostě smůla nebo štěstí. ____Začíná bitva a film se soustředí už jen na její průběh. Téměř dokumentární záznam bitvy o Midway, bez emocí, jen boj podpořený skvěle vloženými reálnými záběry. Přesto to není v žádném případě chladný film, i když nevidíme žádné slzy, žádné srdceryvné loučení se s umírajícími kamarády. Vojáci jsou muži vykonávajícími svoji práci a přesto z filmu emoce přímo sálají, divák si je ale musí přebrat sám, protože je vtažen do děje. Film z nikoho neždímá dojetí prvoplánovými scénami, ale prostým popisem jedné z nejdůležitějších bitev druhé světové války. /3. 9. 14. - vida, můj komentář č. 1 400/ ()

Galerie (29)

Zajímavosti (17)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama