Reklama

Reklama

Proč žít... a proč umírat

  • Česko Důvod žít a zemřít (více)
Trailer
Itálie / Španělsko / Francie / Západní Německo, 1972, 79 min (Director's Cut: 119 min, Alternativní 113 min)

Roku 1862 se banda odsouzenců na smrt – vrahů a hochštaplerů – ze Severu snaží pod velením plukovníka Pembrocka dobýt zpět pevnost Fort Holman, kterou ztratili podlou lstí jižanského majora Wortha. Major zajal plukovníkova syna a slíbil, že jej propustí, pokud se plukovník, i se svou pevností, vzdá. Svůj slib však nedodržel – mladíka zabil. Plukovník si po útěku ze zajateckého tábora nyní přichází pro svou pomstu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

argenson 

všechny recenze uživatele

Telly Savalas v jedné z "hlavních" rolí se objeví až 70 (!) minut po začátku filmu. James Coburn ve své znuděnosti horko těžko sbírá body. Ty naopak sbírá Bud Spencer v poměrně nezvyklé poloze, kromě toho je tu pár chytře vymyšlených momentů a naopak celkem předvídatelný konec. Za mě sympatická jednohubka, kterou není nutné vidět víckrát. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hodný, zlý Kojak a sedm ošklivých.. Dobývání nedobytné konfederační pevnosti tlupou nápadně připomínající pětinu kopy nemytých se snaží ctít zásady spaghetti westernů. Mlčenlivý hrdina má motiv a plán, jeho parťák z donucení se umí ze všeho vykecat, Ortolani si bere co nejvíc z Morriconeho a aby toho nebylo málo, na scéně se objeví i McBainova farma z Tenkrát na západě, ovšem co si budeme nalhávat, na ty nejlepší žánrové kusy se to bez přesvědčivého režijního vedení a charismatických postav dívá zdola. Spoiler: Savalasův zpomalený skon, u kterého na prahu smrti ještě dostal migrénu, lze směle zařadit mezi nejtrapnější filmová úmrtí historie.. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Partička desperátov je doslova vyvlečená spod šibeničnej oprátky, aby sa rozhodla zachrániť si krk životu nebezpečnou samovražednou misiou pri oslobodení pevnosti spod južanských rúk. Aby sa vrahúni a rebeli nevymykli spod kontroly, musí im byť ponúknutá dostatočná motivácia v podobe sľubu o veľkom poklade v pevnosti. Drsná akcia na spôsobu Tucta špinavcov (no nedotiahnutá tak do dokonalosti) môže začať. ()

kyLuke 

všechny recenze uživatele

Myslím si , že tenhle film Spencerovi sliboval hodně , setkání Jamese Coburna s Telly Savalasem ve válečném westernu . Mohl z toho být jeho nejslavnější film , ale on konec spíše upadl v zapomnění . Ale strejně je pro mě výborný . Spencer zde podle mě podává svůj nejlepší herecký výkon za celou jeho kariéru , je skvěle jiný a jeho zlodějíčka , který se jen tak ničeho nezalekne , ani když mu hrozí o krk ztvárnil dokonale . Jinak James Coburn není nějak vynikající a mezi Spencerem a výborným Savalasem ( který ztvárnil svého majora naprosto dokonale ) se i docela ztrácí , ale rozhodně je postačující , narozdíl od např . Reinharda Koldehoffa . Jinak do toho hraje výborná "pohřební" až válečná hudba Rize Ortolaniho , ktgerý jinak skládal hudbu např . k Mayovce Old Shatterhand . A režie Tonina Valeriho tradičně výborná . Takže ten film sliboval hodně a hodně jsem dostal , takže jsem nadmíru spokojen a myslím , že dál už se vyjadřovat nemusím . ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Příběh plný průhledných i méně průhledných chytračin - a Bud Spencer v úloze, která pro něho není úplně typická, neboť namísto silných pěstí používá častokrát jazyk, když se pokouší naklonit si osud ... žvaněním. Nicméně zachová si tvář, čehož si cením ... a jeho netradiční parťák - mohu-li ho tak nazvat - je nadmíru zajímavou a charismatickou postavou. Vyprávění si dává načas, jakoby už dopředu počítalo s tím, že má v záloze velkolepý masakr, kterým může dostatečně ospravedlnit svou počáteční liknavost. Ovšem co se mě týká, finále mi žádnou zvláštní radost nepřineslo ... třebaže jsem ho pochopitelně očekávala - a chápala jsem i důvody, které k němu vedly. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama