Reklama

Reklama

Proč žít... a proč umírat

  • Česko Důvod žít a zemřít (více)
Trailer
Itálie / Španělsko / Francie / Západní Německo, 1972, 79 min (Director's Cut: 119 min, Alternativní 113 min)

Roku 1862 se banda odsouzenců na smrt – vrahů a hochštaplerů – ze Severu snaží pod velením plukovníka Pembrocka dobýt zpět pevnost Fort Holman, kterou ztratili podlou lstí jižanského majora Wortha. Major zajal plukovníkova syna a slíbil, že jej propustí, pokud se plukovník, i se svou pevností, vzdá. Svůj slib však nedodržel – mladíka zabil. Plukovník si po útěku ze zajateckého tábora nyní přichází pro svou pomstu… (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na začiatku boli asi veľké ambície, obsadenie je pomerne hviezdne, výprava slušná, režíruje Leoneho pravá ruka... ale chýba tomu nejaký zábavný nápad, čosi, čo by vytrhlo celý film z rutiny. Je to solídne natočené, ale stále iba rutina. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Řemeslně natočený válečný spaghetti westernový remake Tuctu špinavců zasazený do doby války Severu proti jihu. Všechno už tady ale bylo: Tucet špinavců natočil mnohem lépe Aldrich o pět let dříve. Tématicky zde jde o jakousi kombinaci Mission Impossible a Kellyho hrdinů a tedy o útok hrstky vojáků na nedobytnou pevnost, který nepřekvapivě vyjde dějově, ale boužel už ne filmařinou. Dobrý western sice Valerii nakonec natočil (Mé jméno je Nikdo), ale až o rok později a jen jako pomocník velkého Sergia Leoneho. Tohleto Valeriiho samostatné dílko je prostě bez výrazných nápadů, s řadou nedotažených scén a ospalé. Koneckonců o nenápaditosti svědčí i délka názvu - Una ragione per vivere e una per morire. I ten Telly Savalas si zahrál zde jen miniroli oproti své výrazné postavě v Tuctu špinavců. Co naopak lze pochválit je závěrečná bitva o pevnost plná akce, střelby a výbuchů. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=hYg73xNCxHA ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hodný, zlý Kojak a sedm ošklivých.. Dobývání nedobytné konfederační pevnosti tlupou nápadně připomínající pětinu kopy nemytých se snaží ctít zásady spaghetti westernů. Mlčenlivý hrdina má motiv a plán, jeho parťák z donucení se umí ze všeho vykecat, Ortolani si bere co nejvíc z Morriconeho a aby toho nebylo málo, na scéně se objeví i McBainova farma z Tenkrát na západě, ovšem co si budeme nalhávat, na ty nejlepší žánrové kusy se to bez přesvědčivého režijního vedení a charismatických postav dívá zdola. Spoiler: Savalasův zpomalený skon, u kterého na prahu smrti ještě dostal migrénu, lze směle zařadit mezi nejtrapnější filmová úmrtí historie.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný western s velmi dobrým příběhem (označení "Tucet špinavců na divokém Západě" je bezesporu na místě), který potápí mizerná technická stránka (doba vzniku nemůže být omluvou) a odbytá režie (těžko uvěřit, že stejný režisér natočil tohle). Ten, kdo se kdesi vyjádřil o teatrálním umírání v Pro hrst dolarů, určitě neviděl zdejší závěrečnou bitvu. Na druhou stranu herecké obsazení nezklame (především James Coburn, či Bud Spencer v nepříliš typické poloze) a závěrečný dialog patří mezi nezapomenutelné. 60%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Partička desperátov je doslova vyvlečená spod šibeničnej oprátky, aby sa rozhodla zachrániť si krk životu nebezpečnou samovražednou misiou pri oslobodení pevnosti spod južanských rúk. Aby sa vrahúni a rebeli nevymykli spod kontroly, musí im byť ponúknutá dostatočná motivácia v podobe sľubu o veľkom poklade v pevnosti. Drsná akcia na spôsobu Tucta špinavcov (no nedotiahnutá tak do dokonalosti) môže začať. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Coburn je od začátku do konce nesmírně protivný a tudíž nesympatický. Savalas se filmem pouze mihne, ale to mihnutí stojí za to. V hlavní roli je jednoznačně Bud Spencer, který předvádí, že umí opustit svoji škatulku a bez potíží zvládnout dramatickou úlohu. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ja tieto westerny moc nedávam. Videl som DC-čko, niekde okolo polky som úplne stratil záujem o dej a dĺžka záverečnej bitky to paradoxne ešte zhoršila. Dávam si teraz westernový dvojmesiac a asi to ukončím predčasne, lebo ešte jeden takýto film a skapem od nudy. Tri hviezdy za remeslo. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Válečný western na způsob Tuctu špinavců. V hlavní roli hraje James Coburn jako plukovník severní armády, který dostane za úkol zničit jižní pevnost Fort Holman. Za tímto účelem zachrání před oprátkou osm trestanců. Hlavním záporákem je Telly Savalas, ovšem ten má jen malou roli, takže Kojaka si tu člověk moc neužije. V Coburnově osmičlenné skvadře se mezi různými hajzly a vrahouny objevuje i Bud Spencer v roli zlodějíčka, kterému jako jedinému Coburn věří. Tato role byla původně psaná pro Eliho Wallacha, který ale odmítl. Zaskočil tedy Spencer, což dost otrávilo Coburna, kterému se nelíbilo, že pro něj neznámý Ital (a přece jen o dost slabší herec, než Wallach) má větší roli, než on. Proto působí tak otráveně a skoro ani nehraje. Spencer přesto podává vynikající výkon, lepší, než by od něj kdokoli čekal, a zastiňuje zbytek obsazení snad kromě Savalase, nespravedlivě odstrčeného scénářem. Scénář je sice celkem děravý a film až příliš neakční, ale závěrečná bitva to celkem vynahrazuje. I díky Spencerovi je na co koukat i ve zbytku filmu, takže celkem doporučuju. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Telly Savalas v jedné z "hlavních" rolí se objeví až 70 (!) minut po začátku filmu. James Coburn ve své znuděnosti horko těžko sbírá body. Ty naopak sbírá Bud Spencer v poměrně nezvyklé poloze, kromě toho je tu pár chytře vymyšlených momentů a naopak celkem předvídatelný konec. Za mě sympatická jednohubka, kterou není nutné vidět víckrát. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Westernovy Tucet spinavcov. V centre deja mal byt asi Coburn ako velitel tej bandy parchantov so svojou vlastnou osobnou motivaciou pre dobitie pevnosti, ale film si pre seba ukradol a vsetkych uplne zatienil Bud Spencer v netypickej ulohe ukecaneho neschopneho roztomileho podvodnika. Dokonca tu nikoho ani nenefackuje. Ale vsetky tie jeho etudy su neskutocne zabavne a Bud znova dokazuje, ze dokazal predviest viac ako len tu svoju slavnu jednu polohu. Z ostatnych tych darebakov si po par dnoch spomeniem uz len na chamtiveho neprijemneho serzanta v podani Reinharda Kolldehoffa. Zvysok bandy je nevyrazny, takze ked zacali postupne umierat, tak mi to bolo jedno. Za zmienku stoji este slizky Savalas ako hlavny zaporak. Tempo filmu je pomalsie a poriadnej akcie sa dockame az v zavere. Ta mi pripadala strasne fadne natocena. Celkovo je rezia dost slaba a nebyt uchvatnej Spencerovej postavy, tak je to dost nezazivny film. Ale pri Budovych scenach som sa dost bavil a kedze tu ma nastastie dost vela priestoru, tak je vysledok mierne nadpriemerny. Rozhodne film odporucam vsetkym Spencerovym fanusikom. 6/10. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TENTO JE NAJHORŠÍ ZO VŠETKÝCH - POBOŽNÝ FANATIK." __ Zvláštne spracovaný western. Na jednej strane pomerne zručne nakrútený s viditeľnou skúsenosťou režiséra v rámci žánru, na druhej strane viacero nepodstatných alebo neúmerne dlhých sekvencií ubíja napredovanie pomerne jednoduchej zápletky. 40 minútový rozdiel medzi oficiálnou a režisérskou verziou je skoro neuveriteľný! Hoci som videl som dlhšiu verziu obsahujúcu napr. päťminútové močenie Buda Spencera (!), nikam nevedúce dialógy bez pointy alebo neuveriteľne spomalené zábery úmrtí, je veľmi možné, že 79 minútová verzia by zase až priveľmi ohlodala príbeh a najlepšou možnosťou by vyvstal akýsi konsenzus. Ďalšími slabými stránkami filmu sú však ešte slabé využitie hereckého potenciálu a logické nedostatky. Ako už bolo napísané jediným poriadne hrajúcim hercom a zároveň hlavnou postavou (Coburn to ozaj nie je) je Bud Spencer, ktorého som mal dosiaľ zafixovaného iba z rôznych komických rúbačiek. Savalasov veliteľ pevnosti má veľmi málo priestoru a jeho postava je aj zle napísaná. Väčší rozvoj charakterov som tiež očakával aspoň u podaktorých typovo dobre vybratých banditov (napr. indián), k čomu však neprišlo. Záverečnému boju o pevnosť nemožno ubrať efektnosť, zároveň je však skoro detinsky naivný. Z viacerých ma napadá jedna otázka k odvahe scenáristu: Ak by sa chlapom nepodarilo dostať ku trom guľometom, ako inak by si poradilo s početnou vojenskou posádkou? Celý záver napokon vyznie ako bez konca, bez naplnenia niečo podstatnejšieho. Film preto nenadchne a vyslovene neurazí fanúšikov spaghetti westernov. Vedel by som si predstaviť, že by sa námetu chopil Tarantino a nejako ho osviežil. __ P.S. Že sa tam ako kulisa objaví aj McBainov ranč z ,,Vtedy na Západe"? (374. hodnotenie, 25. komentár k filmu) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je snad parafrází na Tucet Špinavců, mají spolu mnoho společného. Zatímco Špinavci bojují o pevnost ve druhé světové válce, tahle banda osmi chlápků chtějí zdolat jinou pevnost během války Severu proti Jihu. Výborné role pro Buda Spencera, Jamese Coburna a Tellyho Savalase. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Celkem sympatický western se za vlasy přitaženou zápletkou, která neklade příliš mnoho důrazu na absurditu celé mise (dobývat v sedmi vojenskou pevnost, to jako fakt?). Bud Spencer potěšil. (1 205.) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z tych slabsich filmov, ktore natocil Bud Spencer, za rok 1972 si pamatam hlavne Dva Machri mezi nebem a peklem. Tuna ide o obciansku vojnu v USA 1861 - 1865 - fakt nechapem, odkial sa berie ta talianska amerikanofilia. Ked pozeram napriklad filmy Spencera a Hilla, takmer vsetky sa odohravaju v USA, naopak taky Orson Welles - cisty American - a vacsina jeho filmov je europskej proveniencie. No nic, Savalasa som vzdy neznasal, tu sa len mihol, James Coburn mi nevadil takmer vobec, a bol tu aj Reinhard Koldehoff /Dva Machri mezi nebem a peklem -plati to iste, co som napisal o Spencerovi/. Westerny v 60. rokoch zazivali inflaciu a najotrepanejsim klise bola kradez koni. Ta tu nie je, naopak, aspon ze ide o dobytie nepristupnej pevnosti, co je na western slusny namet na film : 69 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Příběh plný průhledných i méně průhledných chytračin - a Bud Spencer v úloze, která pro něho není úplně typická, neboť namísto silných pěstí používá častokrát jazyk, když se pokouší naklonit si osud ... žvaněním. Nicméně zachová si tvář, čehož si cením ... a jeho netradiční parťák - mohu-li ho tak nazvat - je nadmíru zajímavou a charismatickou postavou. Vyprávění si dává načas, jakoby už dopředu počítalo s tím, že má v záloze velkolepý masakr, kterým může dostatečně ospravedlnit svou počáteční liknavost. Ovšem co se mě týká, finále mi žádnou zvláštní radost nepřineslo ... třebaže jsem ho pochopitelně očekávala - a chápala jsem i důvody, které k němu vedly. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Námet podobný s filmom Tucet špinavcov, kde tiež vyšší dôstojník ide na tajnú akciu s partiou odsúdených zločincov. Lenže v "Špinavcoch" sú charaktery postáv výborne spracované, tu sa na to viacmenej kašľalo. Podivne napríklad pôsobí Spencerova rola drobného zločinca a náturou jednoduchého somráka, ktorý pri nachytaní v pevnosti len tak z rukáva odohrá bez akéhokoľvek zakoktania uveriteľné divadielko. Možno sa tak sústrediť iba na akciu a presvedčivého Coburna. Nieže by mu Spencer nesekundoval, minutážou určite, ale nie herecky. Savalas ako protistrana nedostáva zasa dostatočný priestor. Príbeh samozrejme vtiahne a akcia je tiež v poriadku, už len trebalo popracovať na nadávkovaní väčšia množstva napätia, kde sa to priam pýtalo. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli James Coburn a Bud Spencer, v hostující pak i Telly Savalas. Dá se říct variace na Tucet špinavců. Vážný film, žádná komedie, ale Coburn i Spencer jsou pohodáři, takže občas se tady člověk i nasměje. V tomto nezaostává ani Savalas, ani tady nevydržel aby něco zvláštního neudělal, a takhle to má být. Celkem dobře napsaný film, akorát moc se tady nepospíchá. Pomůže když člověk zná dobře více z těch herců, jinak to pomalejší tempo opravdu může vadit. 3,5/5 ()

Reklama

Reklama