Reklama

Reklama

Ride Lonesome

  • Slovensko Osamelý jazdec
Trailer

Obsahy(1)

Lovec hlav (Randolph Scott) už zase zajal nějakého desperáta. Teď ještě lumpa dopravit do nejbližšího městečka, dokud šibenice stojí. To, že mu je následně v patách desperátův bratr (Lee Van Cleef), Lovce hlav tentokrát příliš nevzrušuje. Začíná tak klasický western s výjimečně nepřímočarým dějem a zajímavou pointou. (kagemush)

Recenze (23)

RHK 

všechny recenze uživatele

Lovec lidí chytne psance a veze ho do města údajně za účelem oběšení, pravým cílem je však krevní msta. Osamělý jezdec jednoznačně bodoval u kritiky: Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete; Snad nejlepší béčkový western všech dob (Dennis Schwartz - Ozus' World Movie Reviews); Krásně napsané Burtem Kennedym - malé mistrovské dílo (Geoff Andrew - Time Out ); Ride Lonesome nikdy nezahraje falešnou notu (Jeffrey M. Anderson -Combustible Celluloid)... Navíc zde hraje mladičký Lee Van Cleef a začínající James Coburn, k tomu krásná a výrazně vyvinutá blondýna Karen Steele v roli čerstvé vdovy (v reálu s ní režisér Boetticher měl tehdy vážný románek). Tak proč jsem se já jako milovník westernů chvílemi kousal nudou? Možná je na vině nedostatek akce a napětí, možná nevýrazná režie. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=G3AZJv43cb4 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pokračujem v pravidelnom sledovaní westernových víkendov so stanicou Dajto a Osamelý jazdec s R. Scottom opäť nesklamal. Lee Van Cleef v úlohe záporáka dostal fakt málo priestoru, navyše z väčšej časti sa ukázal až v samom závere. Scenár k filmu je na westernový žáner pomerne chytrý a až v polovici filmu sa postupne dozvedáme o čo vlastne osamelému jazdcovi ide. V rámci žánru je to voľba, ktorá by nemala sklamať i napriek tomu, že film je už pomerne starší. 70%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Western, kde sú všetky postavy zaujímavé a charizmatické. Western, pri ktorom pri pohľade na Karen Steele pochopíte, prečo boli chlapi kvôli ženám ochotní riskovať život. Zápletka má síce klasickú westernovú kostru, avšak je napísaná pomerne neotrele a vďaka nastolenej situácii sú postavy v neustálom napätí. Western, ktorý nepatrí medzi tie vysokorozpočtové, avšak komornosť mu sluší. Je škoda, že bol v televízii odvysielaný v orezanom formáte (že vraj bol natočený ako širokouhlý) a ktorému neuškodil ani slovenský dabing. Kino a pôvodné znenie by mu však slušali viac. BTW stále nemôžem prísť nato, ako zatknutí zločinci v putách chodili na potrebu a filmári sa tomuto zobrazovaniu vytrvale vyhýbajú. 70%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Grantův už stárnoucí kámoš Randolph dlouho skrývá podstatu věcí, aby nakonec v lahůdkovém závěru dokonal to, kvůli čemu bylo tohle dobrodružství vůbec natočeno. Poctivá filmařina, skvělá kamera v barvě a parádní exteriéry, viděno na PDA ve slovenském dabingu. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Ve westernových kulisách se řeší morální a milostná (tak zaobaleně puritánsky vyjádřené názory o sexualitě ženy z úst Jamese Coburna se opravdu jen tak neslyší, přesto z kamerového nasnímání Karen Steelové musela mít spousta mužů závratě, jak z ní sálala živočišnost) dilemata, zasetá v duši Američana. Emancipovaná žena? Ano, či ne? Lze omluvit zločin (nebo na něj zapomenout) a začít nový život?Optimistický závěr s hořícím popravčím stromem je vskutku efektní. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Minimalismus zápletky v sytých širokoúhlých kompozicích často obraz deformující kamery. Podobné westernu Odhalená stopa Anthony Manna, stoicismus prošedivělého Randolpha Scotta mi ale k tématu sedl mnohm víc než neurotičnost Jamese Stewarta. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Monumentálne preceňovaný western, ktorému kvitujem iba krátku minutáž a minimálnu psychologizáciu postáv, či samotného deja. A ešte tak kameramansky zvládnuté nasnímanie. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Je tu snaha o originálnější zápletku a snad i pointu, ale ve výsledku je to nevzrušivý film s neskutečně toporným hlavním hrdinou, který nijak zvlášť nezaujme. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

U westernu "Ride Lonesome" už je vidět, že waynovské postavy nebyly až tak zajímavé a bylo potřeba přijít v žánru s něčím zajímavějším. Tenhle western má tak příjemně špinavé a upocené chlapy, stejně jako jednu krásou ženu, že výborně funguje už jen po této stránce. Pak ale nechybí ani příběh, který je zajímavý a nakonec dojde i nějakého toho překvapení. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Na to že natočeno v r.59, kupodivu téměř realistická epizodka ze života drsňáků se zajímavou zápletkou,aneb jak se dá k naplnění pomsty fikaně dopracovat,se spoustou drobných odboček v ději,což je při cca 70 min.podivuhodné.(jen ten frontální sebevražedný útok apačů byl trochu debil,poplatný době vzniku filmu). -Samotný závěr u mě film pozvedá na nadprůměr,-i díky rozkrytí Scottovy manipulace.Ve srovnání s jindy poměrně přímočarými westwernovými příběhy je tohle bonbónek.- V čechách kupodivu téměř neznámý film,-ale vono to příde... (viděno se slovenským dabingem a podle mě výborně nadabovaný Randolph Scott) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ovela lepsi bol western Canadian Railway 1949. Toto je len radove  westernove  b-cko. Randolph Scott nikdy nebol klasicky western hrdina   : 45 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU SAID YOU WANTED TO START OVER. I HOPE SO. 'CAUSE IF YOU DON'T I'LL BE THE ONE WHO COMES LOOKING TO FIND YOU!!! Hodně epický film na rok 59. Natřískané skvělými momenty až po prérijní nebe. Už jen herecké obsazení: Scott, Cleef a Coburn. Cleef sice moc prostoru neměl, ale závěrečné střetnutí jeho postavy s Brigadem je vysoce koukatelné. Když totiž vrazí ostruhy do slabin svého koně, který tryskem vyrazí proti mířícím puškám, zatím co ve stejný okamžik se jeho bratr začne houpat na konci provazu, to vám pane přeběhne mráz po zádech. Mohl bych tu pět ódy na tento skvělí film déle než je jeho samotná stopáž, ale to bych nosil vodu do řeky. Podívejte se samy a uvidíte co je to zač. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Do třetice Boetticherův western se Scottem v hlavní roli a do třetice totéž. Skupina mužů a jedna žena, která převáží trestance z bodu A do bodu B a každý má vlastní motivaci. Na papíře to zní dobře, ale je to naprosto mizerně zahrané a zrežírované. Scott je starý, nevýrazný a nesympatický, Coburn má vedlejší roli stejně jako van Cleef a jede to v naprosto mrtvolném tempu od začátku až do konce bez jediné vzrušující scény. A opět nechybí banda zlotřilých indiánů na odstřel, kteří se chovají jako tupci - útok s kopíma proti puškám a ve stylu pojedeme na ležení a budeme jezdit dokola, než nás postřílí. 2* za slušný scénář. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5   "He's got a horse. Wants to make a trade." "For what?" "You. He wants to take you for his squaw."   Opäť raz obvyklá naivita klasických amerických westernov - naivný je príbeh, naivné sú postavy, dialógy a obzvlášť tá hlúpučká hudba, ktorá sa hodí skôr do večerníčka ako do niečoho aspoň trochu seriózneho. Vystupuje tu niekoľko nevýrazných postáv, ktorých snaženie a osudy mi boli celkom ukradnuté - medzi nimi nudný starý pištoľník (Randolph Scott), blonďavá kráska (Karen Steele), mimoriadne obdarená v horných partiách (nie, nemám na mysli rozum) a jeden tak trochu pribrzdený chlapík (výborný James Coburn vo svojom debute, vlastne jediný, ktorý dokáže nejako herecky zaujať). Film pôsobí často nechcene úsmevne, trebárs veľká prestrelka s indiánmi vyzerá dosť komicky - ten nízky rozpočet sa jednoducho musel prejaviť. No a pri chlapíkovi na koči, ktorému trčala z hrude akási fujara, som vybuchol do smiechu (tu scénu som si musel niekoľko krát vrátiť). Celkový dojem trochu vylepšuje záver, ktorý je tým najlepším z celého filmu. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch westernů, který by si zasloužil remake (prosím, prosím ať to někoho napadne), protože příběh je super, ale není zas tak dobře provedenej. Hned první konfrontace s banditou je nevěrohodná. Vždyť Scotta mohli snadno obklíčit, nebo zastřelit, ale bandité dostanou záchvat dobromyslnosti a Scottovi střílí jen pod nohy. A třeba u prvního záběru toho stromu bych si dokázal představit mnohem vygradovanější hudbu a tenzi. To měl být naprostý vrchol filmu. Napínavý film buduje napětí, které časem stoupá, až dosáhne maxima, nebo napětí může stoupat a klesat a pak v jednu chvíli vygradovat na maximum, ale nikoliv jako zde, že se drží pořád skoro stejné linie. Je to škoda, protože nápadů bylo dost, ale každá potencionálně vynikající scéna je nedotažená. I to odhalení tajemství postrádá potřebnou sílu. Ještě k hercům. Scott si vybral trochu slabší chvilku a vypadá dřevěně, Karen Steele jde naopak lehce přes čáru, Cleef, Roberts a Coburn ve vedlejších rolích jsou výborní. ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Pri súčasnej saturácii a digitálu určite ujde kamerovo špinavý film. Partia ľudí so zahmlenými pohnútkami pri pomalom tempe chodí od bodu A po bod D. Dialógy, cesta, dialógy, cesta...aby sa pred záverom vyložili karty a tajomno sa rozplynulo. Zaujímavá „divadelná“ dráma, kde veľkú úlohu hrá aj strom, ktorý je v konečnom zábere priam treťou osobou. (videné 21.06.2014, DajTo) ()

Reklama

Reklama