Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tři astronauti se chystají vrátit na Zemi poté, co strávili několik měsíců na vesmírné stanici. Zjistí však, jejich lodi nefungují návratové rakety. NASA nejprve zamýšlí zanechat je jejich osudu na oběžné dráze, nakonec však vyšle záchrannou výpravu. Plány komplikuje hurikán blížící se ke startovní rampě a docházející zásoby kyslíku v kabině astronautů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z nejlepších "reálných sci-fi filmů", co jsem viděl. Zajati vesmírem jsou místy obrovská psychologická ždímačka, která tedy alespoň na mě zapůsobila setsakra silně. Vynikající herecké výkony v čele s bezmocným a vystresovaným Genem Hackmanem, tísnivá atmosféra, scény, ve kterých se toho sice moc neděje (první start), ale nějakým záhadným způsobem jsou napínavé, hudba - jestli se tomu dá vůbec tak říct, stále působivé vizuální efekty... To všechno přispělo k mé takřka absolutní spokojenosti. Až jsem litoval, že film nebyl o něco delší a některé věci, kterých se dotkl jen okrajově (příprava záchranné rakety), více nerozpitval... Pohříchu neznámý snímek za pět hvězd. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Vždycky je tam hurikán, manželky astronautů málokdy. Ze šroubovanýho sovětskýho finále museli během "Summer of Love" stříkat blahem. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajatí vesmírem (Marooned) by šel ve zkratce popsat jako starší verze Apolla 13 z roku 95. Podobnost je pochopitelně zarážející, na druhou stranu tématika vesmíru a problémů v něm je v podstatě téma, bez možnosti výrazně měnit příběh nebo postupy. John Sturges však není žádné béčko (kdo viděl třeba velký útěk ví své) a tak předvádí s filmem příjemné kousky i s problematickou délkou 134 minut, která byla i pro A13 trochu problematická. Pomáhají mu však velmi dobří herci, v čele s Gregory peckem, Richardem Crennou a Genem Hackmanem (sakra, ta jeho postava je protivná....). Potěšil i pohled do "zákulisí" a skutečných motivů v rozhodování prezidenta USA v podobných situacích. Mnohé také překvapí konec, který je však vzhledem k celému filmu trochu (nechci říct nesmyslný, ale spíše) kostrbatý (protože vytváří mnoho dalších otázek...). Přesto velmi příjemná a kvalitní vesmírná podívaná, která má pochopitelně pro dnešního diváka již "vtipné" vizuální efekty. PS:vzhledem k oscaru za vizuální efekty pro snímek 2001: Vesmírná oddysea je pochopitelné, že o rok později Marooned dostalo stejnou cenu za stejné efekty:) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Studená válka skončila symbolicky ve vesmíru. Alespoň na filmovém plátně tedy. Film, který významově předběhl svou dobu. Po technické stránce ale hodně zestárl. Navíc ta přepálená stopáž jde trochu proti tomuhle jinak celkem originálnímu pra-sci-fi, tvůrcům se nepodařilo udržet napětí po dobu více než dvou hodin, on by to byl také zázrak vzhledem k tam průhlednému dějovému oblouku... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Věřim, že v roce 1969 to asi byla bomba, ale z dnešního pohledu je to už trochu naivní. Na filmu se mi líbilo, že nepůsobí nijak supermansky nebo přehnaně pateticky. K celý záchranný akci se přistupuje tak, že to jako asi nevyjde, kosmonauti taky nejsou žádný neohrožený gerojové, ale naopak jsou nervózní, vystresovaný, dělaj chyby, atd... Výbornej byl zejména Gene Hackman. Velkym překvapenim pak bylo, že celou situaci zachránil rusák. To je v americkym filmu něco nečekanýho a nevídanýho. Celkově vzato se jedná o docela slušnej film, ale už ho dost nahlodal zub času, takže jenom 3 hvězdy. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený film o bezmocném čekání, s velkolepou výpravou... on nasadil Kubrick vysokou laťku, takže tady nebylo odfláklé vůbec nic. Z výborných herců Peck, co si naštěstí jen nejel rutinu, za povšimnutí stojí hlavně Hackman, jehož psychotické stavy byly dost přesvědčivé. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Starší předchůdce Apolla13 a podobných katastrofických filmů z vesmíru. Technickou stránku má Sturges v malíku i efekty ujdou. Hereckou sestavu táhne znamenitý Gregory Peck, ale proč je sakra ten film taková nuda? Navrch ten idealistický konec to je vpravdě sci-fi... No za poctivou nostalgii si to ty 3* nakonec zaslouží.50% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Poctivá filmařina se skvělými efekty a bezchybným hereckým obsazením. Sturges byl ve své době mahr, které mu šla studia, scénáře i lidé na ruku... Psychologická hra s časem, nervy a kyslíkem na jedné nešťastné misi s nepříliš profesionální posádkou..!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajati vesmírem jsou dalším důkazem toho, že i ve starých dobách vznikaly výborné sci-fi filmy, které sice po technické stránce zestárly, ale z hlediska napětí, myšlenek či příběhu směle konkurují dnešním triky našlapaným trhákům. Zajati vesmírem se honosí hvězdným hereckým obsazením a perfektně houstnoucí atmosférou ke konci filmu, zejména příprava na záchrannou misi je výborně pojatá. Gregory Peck, Richard Crenna, James Franciscus a Gene Hackman jsou opravdu vynikající ve svých rolích a s blížícím se závěrem jde kvalita hereckého projevu všech zmíněných, zejména pak astronautů, hodně nahoru. Možná, že je tu řada klišé, ale přesto má tato sci-fi záležitost vše, co má mít a pro mě osobně v mnohém předčí i opěvovanou novinku Gravitaci. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Předem děkuji za tip D.Moorovi. Příjemné připomenutí atmosféry sci-fi filmů šedesátých let. Pomalu plynoucí děj, dlouhé záběry, záhadné pazvuky vesmíru a prapodivné tóny industriální hudby budoucnosti. Bez těchto ingrediencí se žádný film té doby a tohoto žánru neobešel. Mělo to (a stále má) rozhodně své kouzlo. Díky těmto filmům si může dnes člověk uvědomit, co v začátcích letů do vesmíru lidé dokázali a hlavně s jakým vybavením. Jako bych už slyšela zvídavé dotazy dětí: "Páni, ti filmaři si ta zařízení představovali ale srandovně, taková neohrabaná, veliká". A překvapující odpověď: "Ale to si ti pánové nevymysleli, to se opravdu používalo". ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne porovnateľné s Apollom 13, možno trocha slabšie. Síce nejde o môj preferovaný námet, avšak film ma svojimi formálnymi prostriedkami dokázal zaujať, po obsahovej stránke už trocha menej. Naozaj je obdivuhodné, ako je snímok vzhľadom na rok svojej výroby výborne technicky zvládnutý. Prospelo by však, keby tam bolo menej technických termínov a náležitostí čo sa týka štartu a obsluhy rakety vo vesmíre. Namiesto toho sa tu mohlo lepšie pohrať s jednotlivými postavami a venovať viac času ich psychológii. Minimálne by to pomohlo emotívnej a atmosferickej stránke, ktoré tu dosiahli ledva priemernú úroveň. 70/100 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zajati vesmírem z dnešního pohledu působí spíše jako chladné procedurální drama než nervy drásající thriller - podporují to i odměřené (ač hvězdné) herecké výkony a nulový apel na emoce diváka. S emocionálním dopadem pozdějších podobných filmů Apollo 13 a Gravitace absolutně nesrovnatelné. Po technické stránce však bez výtek. Oscarové speciální efekty jsou super, ačkoliv rok po uvedení 2001: vesmírné odysey se nabízí nějaké kritičtější srovnání, triky v tomto snímku jsou stále na perfektní úrovni své doby. Dokáži si představit, jak byli diváci v kinech v roce 1969 ohromeni. Bohužel v jiných ohledech tento snímek příliš nekráčí vstříc diváckým očekáváním a empatii. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nepotřebuji ty nejdokonalejší počítačové triky, stačí dobří herci, abych uvěřila, že vidím to, co si přáli autoři filmu. A to se mi zde splnilo. Navíc snímek netrpí neduhem sentimentality. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Snímka akoby predznamenávala vlnu katastrofických diel nasledujúcej dekády. Zároveň tu išlo aj o pacifistické posolstvo, ale na to politici bohužiaľ príliš nereagovali. Takže aj Apollo 13 alebo Gravitácia majú svojich predchodcov a taktiež aj kvázi doku-drámy-thrillery typu United 93. Sturges si je tohto prístupu vedomý a chce, aby divák občas zabudol, že sleduje hraný film. K tomu ale príliš nesedia rozhovory s manželkami, ale zase dá sa pochopiť, že štúdio muselo myslieť na širšiu divácku obec. Len ich radšej malo rozptýliť do celej druhej polovice a nie hneď za sebou. Zároveň má Marooned čo povedať aj dnešnému divákovi. Obsesia cestovania do vesmíru, či skôr do blízkosti Zeme, sa v podstate skončila a vesmír dnes znamená hlavne jeho pozorovanie zo Zeme. Priority výskumu sa tak, možno dosť nečakane, ale logicky, zmenili. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Stoja výsledky, ktoré ste dosiahli, za cenu životov, ktoré ste stratili?" Keď zodpovedal inak sympatický Gregory Peck na túto otázku redaktorom rázne a kladne, vyvolalo to vo mne pocit odporu.. ale páčilo sa mi ako Peck stvárnil rolu šéfa riskantného kozmického výskumu, resp. že táto hlavná postava nepredstavovala prvoplánového hrdinu a vyvolávala v súvislosti s konaním k rozhodnutiu o záchrane tragickej výpravy rozporuplné pocity. Zajatí vesmírom sú skôr dobrodružným filmom okolo vtedy už reálne prebiehajúcich výskumných letov do vesmíru, než tradičným sci-fi. Vychutnával som si od začiatku skoro až dokumentárne zachytený proces fungovania vesmírnej stanice a neskôr film v rámci skvelo vybudovaného napätia už dianie moju pozornosť ani na chvíľu neopustilo. Vo chvíli, keď začína byť jasné, že jeden z troch kozmonautov posádky bude musieť obetovať svoj život pre záchranu zvyšných dvoch, je to pomerne slušná existenciálna tieseň. Každopádne po (viac-menej očakávaným) sklamaním či rozčarovaním z 2001 Vesmírnej odysey tentokrát za mňa úplná trefa do čierneho! (90%) (52 rokov filmu za 52 týždňov) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

I přes legendy před i za kamerou se jedná o neskutečně utahaný a nudný snímek o záchraně astronautů, kteří uvízli ve vesmíru. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Realisticky pojaté sci-fi v štýle Apollo 13 alebo Marťan. Tentokrát sa Houston snaží dostať späť na zem trojčlennú posádku z vesmírnej stanice na ktorej strávili niekoľko mesiacov. Ale motory v raketopláne v ktorom letia sa pokazia a nastal problém. Takže nás čaká milión technoblábolov, ktoré sa tvária realisticky. Posádka je celkom sympatická. Tvorí ju rozvážny kapitán Crenna, chladný matematik Fanciscus a horkokrvný zmätkár Hackman. A v Houstone to celé riadi Peck. Prostredná časť filmu v ktorej sa snažia prísť na to jak astronautov dostať na zem je najlepšia. Napriek nekonečným technoblábolom je celkom napínavá. Na druhej strane už strašne zastarali komické scény z vesmíru alebo poskakovanie hercov na lanách evidentne v štúdiu, čo má predstavovať interiér vesmírnej stanice. Preto ma úvodná dvadsaťminútovka už príliš nebavila. No a záver so záchranou v ktorej sa zázračne ukáže aj ruskú kúzelník je mi pripadala trochu WTF. Keď už do toho chceli zapojiť rusov, tak to mohli urobiť oveľa skôr spôsobom, že by sa ich snažila USA vláda požiadať o pomoc. A nie že sa tam objaví z čista jasna v poslednej minúte chlapík v červenom a vodkou v skafandri. To trochu preháňam, ale tak to pôsobilo a tú snahu o realističnosť to dosť narušilo. Takže celkovo to je už dosť zastaralý sci-fi film, ale pre fanúšikov žánru sa to raz oplatí vidieť. 5/10. ()

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama