Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Recenze (393)

ZaFi. 

všechny recenze uživatele

Výborný krimi thriller z dob již dávno minulých o tom, jak jedna zdánlivě nevinná, slepá žena, kterou se vší bravurou zahrála Audrey Hepburn, s malou pomocí mladé holky převeze tři zločince. Výborně však zahrál například i Alan Arkin, v roli přechytralého a mazaného zločince. Film si celou dobu udržuje stoupající napětí, atmosféra houstne a vrcholí skutečně napínavou scénou. A ač je to celé docela předvídatelné, zde nemohu udělit jinak než 5*, neboť toto se opravdu vyvedlo! ()

bmx6 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert herců,který se mi opravdu líbil a totálně jsem si vychutnával tu pekelnou atmosféru.Jsem velice rád,že jsem se k tomuhle filmu konečně dokopal. ()

HennessyVSOP 

všechny recenze uživatele

Na ne elé dvě hodiny stopáže hodně dlouhý film, nicméně s poměrně dobrou zápletkou a dechberoucími pár minutami na konci. Audrey v dobré formě a ani zbytek hereckého obsazení hraje skvěle. Označení horor nicméně nedává smysl ani z tehdejšího pohledu. Pět hvězdiček dát nejde, protože na podobný činoherní snímek postavený na ději obsahuje film příliš mnoho hovadin. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Klasická kriminálna dráma. Ako horor by som snímok nehodnotil. Príbeh je zmysluplný, divák sa nenudí aj keď sa väčšina príbehu sa odohráva na rovnakom mieste. Práca s napätím a atmosférou je na slušnej úrovni. ()

galil 

všechny recenze uživatele

Čekej do tmy stojí na pečlivě budovaném příběhu, napětí a hlavně na skvělích hercích. A to doslova na všech. Kam se na tohle hrabou dnešní filmy typu: Skupina zločinců zadržuje rodinu v jejich domě. Narozdíl od Čekej do tmy si na ně do týdne ani nevzpomenete. ()

stado 

všechny recenze uživatele

Napětí by se dalo krájet. Vše vygradované až do strhujícího závěru. Film opravdu neměl chybu. Audrey byla velmi přesvědčivá ve své slepotě. Další nezapomenutelný zážitek. ()

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

Bezvadný psychologický thriler. Celý film napjatě čekáte, jak příběh skončí, přechytračí slepá žena nebezpečné zločince v jejím bytě? (tehdy Audrey dabovala Taťjana Medvedská) Je to film, který chce několikrát vidět, aby skončil v podvědomí diváka do doby, než ho dočista zapomene. ()

ragtime 

všechny recenze uživatele

Nehitchcockovský Hitchcock s výborným nápadom. Ak tolerujete občasné prehrávanie hercov z čias, keď to ešte bolo cool, tak tu si to užijete. ()

Damnsinead 

všechny recenze uživatele

Logických chyb by se ve filmu několik našlo. Susy se občas dívala až moc jistě na slepého člověka - obracela pohled správným směrem. Nemůžu totéž říct i o jejím pohybu - na to tvůrci mysleli a Susy vlastně po celý film neopustila svůj byt (velmi příhodně umístěný v suterénu). I když... nebyla jsem s to vnímat nic jiného než perfektní duo - Audrey coby slepou Susy a dokonalého záporáka Roata (Alan Arkin) Trochu tu drhne celá hra, kterou zločinci rozehráli - převleky, vymyšlené historky....panenku by mohli získat i míň komplikovaným způsobem. Jenže to by pak nebyl výborný thriller s nezapomenutelným závěrem, který se z části odehrává ve tmě. ()

eelliisskkaa 

všechny recenze uživatele

Co zmůže slepá žena? Ano, to si kde kdo řekne. Jenže když člověk přijde o jeden z 5 smyslů, tak se vyvivinou více ty další...Nemůže člověk brečet nad rozlitým mlékem-jít dál a nevzdát se. Osobně znám jednoho slepce a mohu říci, že s ním je velká zábava. Když např. jedna kamarádka šla na Bungee, tak jí řekl vtip: Víte proč slepec nemůže jít na Bungee?Protože by se poblil jeho pes :-D ()

Strid 

všechny recenze uživatele

Hudba i herci jsou lehce podprůmerní, scénář mě také nijak zvlášť nenadchnul ale přes to všechno má tento film značně příznivou atmosféru která je scela nevypočitatelná s ostatními filmy tohožto žánru ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Udatná Audrey v udatnej hre plnej napätia, ktorá sádza iba na jednu kartu a síce na vygradovanie atmosféry. Darí sa to, no taký Hitchcock by určite ešte viac pritlačil na pílu. ()

hal_jordan 

všechny recenze uživatele

Na Čekej do tmy jsem se chystal roky, ale nakonec mírné zklamání. Pasáž filmu, kdy se u Susy v apartmánu střídají "hosté", kteří se snaží najít někde zapadlou panenku nacpanou heroinem, tedy v podstatě dvě třetiny filmu, mě příliš nestrhla. Ale závěr je dobře vyhrocený, a Hepburn a Arkin výborní. ()

FireFox 

všechny recenze uživatele

Skvělá detektivka - horror, za kterou by se nemusel stydět ani Hitchcock. Audrey se zapřela a bezchybně se bojí. Já taky. ()

Ondrish 

všechny recenze uživatele

Moja obľúbena Audrey H. v desivom thrilleri, ktorý si pamätám už viac ako 20 rokov. Keď film prejde takouto skúškou času, rozhodne stojí za videnie (aj keď je v ňom poväčšine tma). ()

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama