Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V čínské čtvrti v San Francisku je zavražděn Floyd Merkle a v okolí jeho detektivní kanceláře je nalezeno několik dalších mrtvých. Nejvíce podezřelým je soukromý detektiv Lou Peckinpaugh, který musí čelit podezření policie z vraždy svého společníka. Přitom kromě toho hledá odcizené doklady francouzského odbojového pracovníka Paula a pátrá po drahocených diamantech... Kriminální komedii natočil režisér Robert Moore. Příběh napsaný dramatikem a scenáristou Neilem Simonem těží v mnohém z klasického filmu Johna Hustona Maltézský sokol, stejně jako z neméně slavného romantického špionážního dramatu tvůrce Michaela Curtize Casablanca. Úlohu detektiva Peckinpaugha hraje Peter Falk (jeho neobyčejná popularita narostla díky seriálu Columbo, kde ztvárnil stejnojmennou postavu). (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

Tosim 

všechny recenze uživatele

I bláznivá zábava má své meze. Mrzí mě to o to víc, že zde se nepovedla mému milovanému Neilu Simonovi. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Krutě neobjektivních pět, protože když někdo takovýmhle způsobem namixuje Casablancu s Maltézským sokolem a dosadí do toho geniálního Falka, nemůžu jinak. Samozřejmě se tu paroduje i Mít a nemít nebo Hluboký spánek a čím víc máte tyhle filmy nakoukané, tím víc se budete bavit. Navíc je tu přehlídka luxusních slečen (víc Ann-Margret!), neuvěřitelně přesný "bergmanovský akcent" Louise Fletcher a kupa geniálních hlášek... ano, byl jsem v sedmém nebi :) "You don't give a hill of beans about me, do you." "That's not true, Louis. I do give a hill." ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Scénárista Neil Simon a režisér Robert Moore natočili vynikající parodii na detektivky, 'Vraždu na večeři'. Na její úspěch navázali tímto filmem, tentokráte jde o parodii na kriminálky s Humphreyem Bogartem 'Casablanca' a 'Maltézský sokol'. Některé nápady jsou vynikající, ale celkově je ten film podstatně méně povedený než 'Vražda'. Navíc český dabing je příšerný. Josef Větrovec, dabující Petera Falka? Kdepak. A Jiřina Bohdalová - nerad to říkám - svým drsným hlasem naprosto zkazila herecký výkon Madeline Kahnové. Ale při dobré vůli se to i tak dá vidět bez větší újmy na zdraví. 60 % ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nakoukáno mám, ale že bych se nějak extra bavil, to teda ne. Falk je přesný, ale ty vtipy jsou nějak slabé. Mnohem lepší poctu Casablance a Bogartovi složil Woody Allen v Zahrej to znovu, Same. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Neznám ani jeden z filmů, který jsou zde parodovaný, takže jsem většinu vtipů ani neodhalil. Tim pádem mě to moc nebavilo. Bylo pěkný vidět pro změnu Petera Falka jinde než v Colombovi, ale to je asi tak všechno. Navíc má film dost divnej českej dabing. Netušil jsem, že Jiřina Bohdalová kromě Rákosníčka dabovala taky filmy. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Americký humor je poněkud jiný, než ten náš, ale když si Američani začnou dělat srandu sami z sebe, může to být buď velká trapárna nebo také obrovská sranda. Tady jsem se výborně bavila. Parodie odkazuje na víc filmů, bavili mě jak hlášky, tak objevovat, na které filmy zrovna odkazují. Podobně jako dopitaka mě trochu iritoval Větrovec, ale jak si člověk jednou zvykne, už to ani nevnímá. Herecký koncert, defilé svůdných žen, spousta vytuněných replik. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po stránce příběhu by to byly hezké 3*, ale za herecké představení Petera Falka přihodím i čtvrtou. Je příjemné jej vidět v mladším věku v jiné roli než jako poručíka Columba. Zde zdárně hraje postavu v duchu Bogartových snímků, takřka ho paroduje. Detektiv ze San Franciska je plný odkazů na snímky jako je Casablanca, Mít a nemít, Maltézský sokol, Vražda na večeři či Hluboký spánek. To už tu ovšem zmiňují i ostatní uživatelé. Pochválit musím atmosféru, která na diváka dýchne hned od prvních minut. Potěšila mě i malá role pro Davida Ogden Stierse (známého z MASHe coby Charlese E. Winchestera). S dabingem jsem nějaký zvláštní problém neměl, byť Josef Větrovec k Falkovi příliš nepasuje. Na druhou stranu do drsněji pojaté role by se mi k němu nehodil ani Haničinec či Klapka, co jej dabovali v Columbovi a jiných filmech. Originál by byl v tomto případě jistě lepší, ale větších výhrad nemám. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dobre, možno môže za mnohé český dabing a v origináli film vyznieva inak, respektíve vtipnejšie. Ale napriek tomu mám dojem, že takto sa pocta filmu noir vyznávať nemá. Príliš doslovné, ak uvážime fakt, že väčšina Američanov a filmových fanúšikov na svete vie, na čo sa odkazuje. Niečo relatívne podobné zopakovali začiatkom tisícročia Česi v Mazanom Filipovi, ale ešte menej mazanejšie. Nakoniec ma najviac pobavili Hergot a Schnell, ale aj táto scénka je skôr na prvú signálnu. Ani ten nekonečný sympaťák Falk mi tu nesadol. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mazaný Filip po falkovsku, a o pětadvacet let dřív. Samozřejmě tvůrci asi znali "Laciného detektiva", vždyť dabing vznikl na Barrandově už tři roky po vzniku, a je ozdobou tohoto dílka. Dialogy jsou opravdu mistrné, měl jsem možnost porovnávat je s anglickými titulky, a současní překladatelé (oficiální i warézoví) by tenhle film měli mít povinně jako součást znalostí. Jak si mistr K. M. W. vyhrál se slovy, kolikrát zcela změnil význam, a přesto udržel nit, a vytříbil vtip, to je lahoda. Hlas Josefa Větrovce se ke Colombovi opravdu nehodí, ale pokud mu nebudete odezírat ze rtů, zvyknete si rychle a rádi, protože JV je skvělý. Dokonale hrají a mluví také Jiřina Bohdalová, další zhruba pětice žen, samozřejmě Ota Sklenčka, Sobí Sejk i Jan Skopeček. Retra já můžu, a tahle parodie (na ostatní žánry zcela zapomeňte!) je skvělá. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Měla to být typická, bláznivá parodie na detektivky, ale zůstalo to někde na půli cesty. Peter Falk už v té době měl za sebou několik Columbů a zde si zkoušel výrazně komediálnější rovinu. Starší "vraždu na večeři" mám radši. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kvalitný scenár Neila Simona ťaží predovšetkým z vynikajúcich slovných hračiek, dialógy sú určite kvalitnejšie než všetko ostatné. Paródia na staršie Bogartove filmy ( Casablanca, Maltézsky sokol, Hlboký spánok...) má luxusné obsadenie, aj tak mám pocit, že snímok mohol byť šťavnatejší. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to strašně divnej film s ujetým, minimalistickým humorem. Asi to na pět hvězd není, ale mně to přišlo vtipný. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nutno říct, že hodně fórů je zde dobrých a upřímně jsem se nahlas zasmál. Ale pak jsou zde trapné pasáže (třeba sebefackování) a trapné fóry, a ten konec ve stylu harému mi sem také nějak neseděl. Parodie na Maltézského sokola přejde v parodii na Casablancu, a když filmu dvacet pět minut před koncem dojde dech, vytáhne se ještě parodie na Sbohem buď, lásko má. Žel často tak vynikne, jak jsou některé scény v parodovaných filmech daleko lépe a zajímavěji natočené, takže tady ta parodičnost kvůli tomu nevyjde. Celkově je to vlastně nuda, protože tušíme, vlastně víme, kam to celé směřuje, že asi bude slavné loučení z Casablancy postavené na hlavu (dnes by asi odešli oba chlapi spolu, aby to bylo politicky korektní), ale až na těch pár skutečně vynikajících fórů, jeden za čtvrt hodiny, možná dvacet minut, je to takové rozhárané. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že jste to všichni viděli s příšerným dabingem- já to viděl v originále a naprosto nemůžu jinak! ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Parodie na Casablancu a Maltézského sokola, která balancuje na hranici debility a geniality, což byl zcela určitě záměr. Skvěle jsem se bavil. Peter Falk je jako parodie na Bogarta luxusní. Všechna noirová klišé jsou vyhnána ad absurdum. A všem, co tu řeší dabing, překlad a Josefa Větrovce bych vzkázal jedno. Pusťte si to v originále. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Film navazuje na předchozí, tematicky podobnou Vraždu na večeři, v níž Peter Falk také hrál detektiva "drsné školy". Je to celkem sranda, ale Vražda na večeři je lepší, už kvůli obsazení (Sellers, Niven, Guiness...). V menších rolích zde jsou i někteří herci z Vraždy: James Coco, Eileen Brennan, James Cromwell. V roli číšníka se objeví Charles Emerson Winchester III. z M.A.S.H, David Ogden Stiers, dále se tu mihnou komici Sid Caesar a Phil Silvers. Co se týče dabingu, naplno souhlasím s Oskarem. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tuhle šílenou parodii na filmy ze čtyřicátých let si vychutnají nejvíc fanoušci, kteří ty snímky znají. Já jsem je bohužel neviděl, ale i tak jsem se bavil a občas nechápal tu kadenci absurdních scének v rychlém sledu za sebou, nicméně jsem se rychle adaptoval a tuhle nářezovou jízdu jsem si užil. Luxusně a hravě byly narafičeny všechny mordy, kdy mrtvoly třeba stály nebo seděly, kouzelné! Obsazení skvostné, o tom žádná, co však film zase povyšuje do nebeských výšin je mazácký český dabing v plné palbě! Josef Větrovec jako Peter Falk nemá konkurenci! Dále třeba Jiřina Bohdalová (která nikdy zas tak moc nedabovala), Marie Drahokoupilová, Jarmila Švehlová, Simona Stašová, Čestmír Řanda, Miroslav Moravec, Soběslav Sejk, Vilém Besser, Ota Sklenčka a další a další, naprostá paráda! Teď by to chtělo ještě nakoukat ty tři filmy, které Detektiv ze San Franciska paroduje a pak si ho pustit znovu, věřím, že pak napálím klidně za pět! ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Nemůžu dát plnou palbu jako u Mrtvých mužů, co nenosí skotskou sukni. Některý scény byly až moooc dlouhýýý. Ovšem ti co mají nakoukaný noirovky  budou buď blaženě vrnět, nebo se tlemit jako že skoro furt (nebo oboje). A nežerte u toho, nebo se tak jako já (skoro) udusíte. ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Reklama

Reklama