Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V čínské čtvrti v San Francisku je zavražděn Floyd Merkle a v okolí jeho detektivní kanceláře je nalezeno několik dalších mrtvých. Nejvíce podezřelým je soukromý detektiv Lou Peckinpaugh, který musí čelit podezření policie z vraždy svého společníka. Přitom kromě toho hledá odcizené doklady francouzského odbojového pracovníka Paula a pátrá po drahocených diamantech... Kriminální komedii natočil režisér Robert Moore. Příběh napsaný dramatikem a scenáristou Neilem Simonem těží v mnohém z klasického filmu Johna Hustona Maltézský sokol, stejně jako z neméně slavného romantického špionážního dramatu tvůrce Michaela Curtize Casablanca. Úlohu detektiva Peckinpaugha hraje Peter Falk (jeho neobyčejná popularita narostla díky seriálu Columbo, kde ztvárnil stejnojmennou postavu). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Parodie na Casablancu a Maltézského sokola, která balancuje na hranici debility a geniality, což byl zcela určitě záměr. Skvěle jsem se bavil. Peter Falk je jako parodie na Bogarta luxusní. Všechna noirová klišé jsou vyhnána ad absurdum. A všem, co tu řeší dabing, překlad a Josefa Větrovce bych vzkázal jedno. Pusťte si to v originále. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Další retro krimikomedie s Falkem. Ten je jako drsný, frajerský bogartovský detektiv samozřejmě výborný a ani na vteřinu nepřipomíná ošuntělého Columba. Ve vedlejších rolích je spousta známějších jmen a tváří včetně překvapivě nezáporné Louise Fletcher. Bavilo mě jaký je hrdina děvkař, jak mrtvoly zůstávají v poslední pozici před smrtí a párkrát jsem se pousmál. Což je hlavní výtka - ten humor byl slabý, prostě občas někde pronese s kamennou tváří a toť vše. Čekal jsem ohňostroj nápadů jako ve Vraždě na večeři. Krimi příběh je spíše na pozadí, kdo, co, proč se moc neřeší a je to spíše než variace na noiry variace na Casablancu. Která je samozřejmě xkrát lepší než všechny její napodobeniny. Zkrátka průměrný příběh, průměrný humor, pěkně natočené a zahrané tak akorát na 3*. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Scénárista Neil Simon a režisér Robert Moore natočili vynikající parodii na detektivky, 'Vraždu na večeři'. Na její úspěch navázali tímto filmem, tentokráte jde o parodii na kriminálky s Humphreyem Bogartem 'Casablanca' a 'Maltézský sokol'. Některé nápady jsou vynikající, ale celkově je ten film podstatně méně povedený než 'Vražda'. Navíc český dabing je příšerný. Josef Větrovec, dabující Petera Falka? Kdepak. A Jiřina Bohdalová - nerad to říkám - svým drsným hlasem naprosto zkazila herecký výkon Madeline Kahnové. Ale při dobré vůli se to i tak dá vidět bez větší újmy na zdraví. 60 % ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Neznám ani jeden z filmů, který jsou zde parodovaný, takže jsem většinu vtipů ani neodhalil. Tim pádem mě to moc nebavilo. Bylo pěkný vidět pro změnu Petera Falka jinde než v Colombovi, ale to je asi tak všechno. Navíc má film dost divnej českej dabing. Netušil jsem, že Jiřina Bohdalová kromě Rákosníčka dabovala taky filmy. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Columbo paroduje Bogarta. Určite sa to nedá označiť za poctu filmu noir, skôr naopak, vysmieva sa z ich prílišnej komplikovanosti a zvláštneho správania postáv. To zvláda Peter Falk rovnako dobre ako Columba, čo je tiež veľmi svojská kreatúra. Nad príbehom a zápletkou som sa veľmi nezamýšľal, nechcel som si zbytočne zavariť mozog, a to ani nebolo cieľom filmu. A tak som vnímal iba parodované scény, Louove ženy, Monu Lisu na stene, fóry a hlášky. Tie sú aj v českom dabingu v poriadku, a ktoré neboli, tie som asi prehliadol. Jednoducho som sa bavil, aj keď som Casablancu videl dávno a veľa noiroviek nepoznám. –––– Odejdeme každý zvlášť. Bude líp, když odejdu první. – A pročpak? – Abych nemusel zaplatit účet. –––– Pozdě plakat nad spláchnutým manželem. –––– Klidně mi děkuj Lou. Třeba hned tady. Ani nevíš, jak dlouho čekám na taký pořádný dík. –––– Kruci, kdy už ten případ skončí! ()

Galerie (32)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Reklama

Reklama