Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh osmiletého chlapce, kterého si po smrti jeho rodičů, indiánské maminky a bílého otce, odvedli k sobě babička a dědeček. Babička z kmene Čerokijů učila chlapce moudrosti předků, laskavý děda zase řemeslu a umění přežít a vyjít čestně se světem i sám sebou. Osiřelý chlapec, kterému říkali Malý indián, zažil vysoko v srdci hor v prostém srubu prarodičů ty nejintenzivnější pocity štěstí a pospolitosti. Zákon ho ovšem donutí opustit je a místo toho je vězněn v chladných zdech internátní školy pro Indiány. Jeho velký indiánský přítel Wilow John však vyslyší chlapcovy prosby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

nash. 

všechny recenze uživatele

Adaptace jedné z nejkrásnějších knihy, která není žádný „tlustopis“, přesto se do filmu nevešla celá. Možná dokonce chybí to podstatné – moudrost dědy a babičky v jejich přístupu k životu i smrti, v jejich názorech na svět okolo, chybí také hlubší vykreslení jejich vztahu, a také komentáře malého hrdiny. Do filmu se dostaly především snadněji filmovatelné dramatické pasáže, takže nálada filmu je trochu jiná než u knihy. Ovšem i přesto je to silný, nádherný příběh, plný moudrých postřehů, které nezní jako prázdné fráze, i dojemných okamžiků bez laciného patosu a neznat knihu, bylo by to o hvězdu víc. Hlavní zásluhu na zdařilém výsledku mají především James Cromwell a Tantoo Cardinal svými nádherně podanými postavami dedy a babičky, na které člověk jen tak nezapomene. „Rodí se nový den.“ ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Tedy nevím, který distributor došel k tomuto nesmyslnému názvu filmu, překlad originálu i knihy Forresta Cartera je "Škola Malého Stromu". Film se velmi věrně drží děje knihy a v roli dědečka exceluje James Cromwell (Zelená míle). Graham Greene (Tanec s Vlky) s Tantoo Cardinal (Strážce snů) snad ani špatně hrát neumí, a tak se před námi odehrává nádherné drama ze života malého indiánského chlapce žijícího v době, která jeho národ velmi poznamenala. Příběh je plný lásky, ale také lidské tragédie a smutku. "Převýchova" Malého stromu je brutální ukázkou toho, kam až byl ochoten rasistický američan bílé pleti zajít...asi stejně daleko jako katoličtí misionáři o několik století dříve... ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Knížka - jak už to bejvá - byla lepší, a film - jak už to bejvá - je trochu jinej a něco si upravil podle svýho. Nicméně nemůžu dát míň, protože ke knížce mám blízkej vztah a přijde mi, že její filmová podoba nedopadla vůbec špatně, ba co víc, dopadla víc než dobře. Pro role babičky a Wilow Johna nemohli sehnat lepší herce, než je Tantoo Cardinal a Graham Green. James Cromwell mi sice míšence nepřipomínal ani trochu, ale uhrál to na jedničku. Prkenej kluk "jak se jmenuje" nerušil a vlastně tam celkem zapadnul. Knížka má pro mě neopakovatelný kouzlo a to se objevuje i při sledování filmu, což u mě mluví jasně... Ale jestli budete mít možnost, přečtěte si tu knížku! ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Bohužel, síly originálu to nedosahuje. Je to dobrý film, ale je to vyloženě film pro děti, leč ta kniha je pro všechny. Část drsnosti a duchovnosti originálu ve filmu chybí. Dědečka, Vrbovýho Johna, Malého Stroma (v českém dabingu nevím proč přejmenovaného) si představuji jinak, a teď doufám, že se mi tyto filmové podoby nebudou plést do četby. Čtyři hvězdy, ale slabé. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bolo nám fajn a nabudúce bude ešte lepšie.“ VÝCHOVA MALÉHO STROMU je presne ten typ filmu, kedy sa otrepané frázy menia v životné pravdy a klišé vo funkčné zápletky. Pravda, Robert Redford by to nakrútil inak, toto je napriek dospelejším motívom (stádovité holenie hláv do „spoločenstva priemerných“, malý úprimný zhovorčivý chlapec verzus svet kvázi vysoko postavených krátkozrakých dospelých, rasizmus, xenofóbia, fanatické náboženstvo, katolíci ako Zlo, smrť ako súčasť života, zvieratá ako najlepší priateľ človeka) skôr rozprávka s nostalgicky baladickou atmosférou, dojemným ale logickým záverom, kvalitným hereckým obsadením (Cromwell, Greene, Cardinalová a malý Ashton) a, samozrejme, krásnou prírodou „dávnych dôb“. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Education of Little tree" od Asa Earla Cartera z roku 1976 (Terva)

Reklama

Reklama