Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh osmiletého chlapce, kterého si po smrti jeho rodičů, indiánské maminky a bílého otce, odvedli k sobě babička a dědeček. Babička z kmene Čerokijů učila chlapce moudrosti předků, laskavý děda zase řemeslu a umění přežít a vyjít čestně se světem i sám sebou. Osiřelý chlapec, kterému říkali Malý indián, zažil vysoko v srdci hor v prostém srubu prarodičů ty nejintenzivnější pocity štěstí a pospolitosti. Zákon ho ovšem donutí opustit je a místo toho je vězněn v chladných zdech internátní školy pro Indiány. Jeho velký indiánský přítel Wilow John však vyslyší chlapcovy prosby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

tron 

všechny recenze uživatele

„Bolo nám fajn a nabudúce bude ešte lepšie.“ VÝCHOVA MALÉHO STROMU je presne ten typ filmu, kedy sa otrepané frázy menia v životné pravdy a klišé vo funkčné zápletky. Pravda, Robert Redford by to nakrútil inak, toto je napriek dospelejším motívom (stádovité holenie hláv do „spoločenstva priemerných“, malý úprimný zhovorčivý chlapec verzus svet kvázi vysoko postavených krátkozrakých dospelých, rasizmus, xenofóbia, fanatické náboženstvo, katolíci ako Zlo, smrť ako súčasť života, zvieratá ako najlepší priateľ človeka) skôr rozprávka s nostalgicky baladickou atmosférou, dojemným ale logickým záverom, kvalitným hereckým obsadením (Cromwell, Greene, Cardinalová a malý Ashton) a, samozrejme, krásnou prírodou „dávnych dôb“. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Knížka - jak už to bejvá - byla lepší, a film - jak už to bejvá - je trochu jinej a něco si upravil podle svýho. Nicméně nemůžu dát míň, protože ke knížce mám blízkej vztah a přijde mi, že její filmová podoba nedopadla vůbec špatně, ba co víc, dopadla víc než dobře. Pro role babičky a Wilow Johna nemohli sehnat lepší herce, než je Tantoo Cardinal a Graham Green. James Cromwell mi sice míšence nepřipomínal ani trochu, ale uhrál to na jedničku. Prkenej kluk "jak se jmenuje" nerušil a vlastně tam celkem zapadnul. Knížka má pro mě neopakovatelný kouzlo a to se objevuje i při sledování filmu, což u mě mluví jasně... Ale jestli budete mít možnost, přečtěte si tu knížku! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kouzelná krajina, sem tam pěkná moudrost, nadprůměrné herecké výkony, příjemná atmosféra; jen trochu rozvláčné. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Po delší době snímek, kterému se podařilo mě malinko emočně rozněžnit. Překrásný příběh o lidskosti, harmonii člověka s přírodou, duševní svobodě a hledání skutečného štěstí, který jemně kritizuje všechny civilizační nešvary, které přišly ruku v ruce s pokrokem a o domov a štěstí značnou část lidstva připravily. Opravdu bych se rád někdy dožil doby, kdy se lidi konečně naučí používat a rozvíjet obě své poloviny mozku a najít si mezi nimi tu správnou rovnováhu. Pokud se bude technologický pokrok rozpínat stále rychleji a rychleji, zatímco duchovní život člověka zůstane stále v útlumu, tak dojde ke katastrofě mnohem rychleji, než si troufáme představit. Krásné, moudré a inspirativní. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Adaptace jedné z nejkrásnějších knihy, která není žádný „tlustopis“, přesto se do filmu nevešla celá. Možná dokonce chybí to podstatné – moudrost dědy a babičky v jejich přístupu k životu i smrti, v jejich názorech na svět okolo, chybí také hlubší vykreslení jejich vztahu, a také komentáře malého hrdiny. Do filmu se dostaly především snadněji filmovatelné dramatické pasáže, takže nálada filmu je trochu jiná než u knihy. Ovšem i přesto je to silný, nádherný příběh, plný moudrých postřehů, které nezní jako prázdné fráze, i dojemných okamžiků bez laciného patosu a neznat knihu, bylo by to o hvězdu víc. Hlavní zásluhu na zdařilém výsledku mají především James Cromwell a Tantoo Cardinal svými nádherně podanými postavami dedy a babičky, na které člověk jen tak nezapomene. „Rodí se nový den.“ ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Education of Little Tree je film pohybující se na hraně mezi přeslazeností a filozofickou pravdivostí. Asi je na každém, kolik si z čeho vezme a jak v sobě nechá film plynout. 7/10 ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Příběh napůl indiánského chlapce, kterému prarodiče odkryli moudrost a tradici jeho předků i obyčejné lidské štěstí - prostě nádhera. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film, podle mne lepší než knižní předloha. Akorát nechápu, proč změnili Malého stroma na Malého indiána. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Předlohu neznám a určitě je lepší, ale tento film myslím nikoho neurazí a někoho zaujme. Graham Greene jako vždy skvělý. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Bohužel, síly originálu to nedosahuje. Je to dobrý film, ale je to vyloženě film pro děti, leč ta kniha je pro všechny. Část drsnosti a duchovnosti originálu ve filmu chybí. Dědečka, Vrbovýho Johna, Malého Stroma (v českém dabingu nevím proč přejmenovaného) si představuji jinak, a teď doufám, že se mi tyto filmové podoby nebudou plést do četby. Čtyři hvězdy, ale slabé. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film dobrý, kniha Forresta Cartera (jedná se o The Education of Little Tree) lepší (doporučuji poslechovou verzi Českého rozhlasu nejen "Malého Stromu", ale také "Odvedu vás do Sierry Madre - Watch for Me on the Mountain"). Nejlepší je ale komunikovat s ním přes Psí hvězdu. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Výborny film pre deti , ale aj dospelé deti ako som ja, aj keď skutočné dieťa som bol Old Shaterhand a Jozue.Katolíci, ktorí ako zlo boli v tých časoch viac ako dobro samo od seba, ale což ani vesmír nieje celkom dokonalý. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Opět jedna z nejkrásnějších knih na filmovém plátně. Je mi trochu líto, že v tomhle zpracování se objevil jenom zlomek z toho, co mne na tom příběhu tolik okouzluje. Ale to už je snad osud veklé spousty literárních předloh.... Hlavní myšlenka naštěstí zůstává jakž takž nepošramocena a nadčasově platná: dětství v nádherné nedotčené přírodě po boku nesmírně moudrých a (bez patosu) milujících bytostí, kteří chlapce vychovávají především vlastním příkladem, v kontrastu s absurdním přístupem institucí, jež jsou považovány za ty, které mají na výchovu "patent". Se vším, co k tomu bohužel patří: pouhé zákazy a příkazy, mentorování, chlad, tresty, dogmata, ... aj... Vážně mě potěšil výběr exteriérů a vůbec - vizuální zpracování pokládám za velmi slušné. Hodně mě nadchlo i celkové ztvárnění postav obou prarodičů (o dost méně už malý hlavní hrdina). Co mě ovšem zaráží nejvíc, je (tradičně) záležitost s českým překladem... Proboha, PROČ?! ()

korinťan 

všechny recenze uživatele

Oproti knižní předloze (Forest Carter) jsme ochuzeni o myšlenky a postřehy Malého Stroma. Na druhou stranu je obraz babičky a hlavně dědečka (skvělý James Cromwell)vykreslen dosti věrně. Největší problém je s představitelem Malého Stroma, který má účes ála Jarka Metelka a ani jeho herecký výkon není z nejlepších. Doporučuji přečíst knihu a pak shlédnout film. Bude se Vám líbit víc. ()

inyan 

všechny recenze uživatele

Krásný a poutavý příběh indiánského chlapce, vychovávaného v duchu svých předků, natočený, dle mého soudu, podle jedné z nejlepších knih, které jsem v poslední době přečetl. Byl jsem i na divadelním představení ŠKOLA MALÉHO STROMU(Divadlo Klub Lávka). A nemělo to chybu! Doporučuji v tomto pořadí : kniha, divadlo, film ... ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Nerada srovnávám filmové adaptace s literárním originálem, ale tentokrát jsem se tomu nemohla ubránit. Mám pocit, že ze spousty scén mohl Friedenberg vytěžit podstatně víc. Většina původně nesouvislých událostí je slita dohromady ve snaze natěsnat do stopáže co nejvíc původního materiálu, místo toho se ale tvůrci mohli pokusit lépe prokreslit hloubku porozumění mezi Stromem a jeho prarodiči. Výsledný emocionální dopad by pak mohl nabýt stejné intenzity jako po přečtení Carterovy knížky. V režii třeba takového Lasse Hallströma by to určitě bylo jiné kafe! ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Tedy nevím, který distributor došel k tomuto nesmyslnému názvu filmu, překlad originálu i knihy Forresta Cartera je "Škola Malého Stromu". Film se velmi věrně drží děje knihy a v roli dědečka exceluje James Cromwell (Zelená míle). Graham Greene (Tanec s Vlky) s Tantoo Cardinal (Strážce snů) snad ani špatně hrát neumí, a tak se před námi odehrává nádherné drama ze života malého indiánského chlapce žijícího v době, která jeho národ velmi poznamenala. Příběh je plný lásky, ale také lidské tragédie a smutku. "Převýchova" Malého stromu je brutální ukázkou toho, kam až byl ochoten rasistický američan bílé pleti zajít...asi stejně daleko jako katoličtí misionáři o několik století dříve... ()

TICHOPAN 

všechny recenze uživatele

Krásně vyprávěný příběh i kniha je nádherná.Skvěle ukázaná realita života citlivě provázaná s hlubokou moudrostí a vztahem k přírodě jako univerzální síle...Rád se k tomuto snímku vracím. ()

Reklama

Reklama