Reklama

Reklama

Ze života lékaře u faraonova dvora... Snad žádný jiný historický román nedokázal vzbudit takový zájem o starověkou egyptskou civilizaci jako "Egypťan Sinuhet" z pera finského spisovatele Miky Waltariho. Poprvé byl publikován v roce 1945 a už o devět let později vznikla velkolepá hollywoodská adaptace v režii Michaela Curtize (Casablanca, Mildred Piercová, Bílé Vánoce). Výpravný historický epos přináší příběh slavného egyptského lékaře Sinuheta, který na sklonku života dožívá ve vyhnanství u břehů Rudého moře a sepisuje své pozoruhodné paměti. V jeho životním osudu se věrně zrcadlí bouřlivé dějiny a sláva starověkého Egypta, které dodnes vzbuzují pozornost. Sinuhetův příběh začíná i končí stejně – o samotě. Připlouvá po hladině Nilu jako nechtěné dítě v malé lodičce spletené z rákosí a svázané ptačími uzly. Vyrůstá v domě svých pěstounů, kteří ho vylovili z řeky. Nevlastní otec se živí jako lékař chudých a navíc ovládá prastaré lékařské umění otevírání lebek. V mládí proto Sinuhet nastoupí do školy života, aby se stal po jeho vzoru lékařem. Přísahá, že bude věrně sloužit chudým, ale díky mimořádným znalostem se stane rodinným lékařem nového faraona. Zásadní životní zlom nastává ve chvílí, kdy se Sinuhet setkává s krásnou Nefer. Kvůli vidině veškeré dokonalosti lásky neváhá obětovat svou čest, veškerý majetek a dokonce i zdravý rozum. Za svou zaslepenost ale zaplatí příliš vysokou cenu a čeká ho dlouhá cesta za nalezením milosti ve svém srdci. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Možná je ve filmu plno historických nepřesností, ale pokud k tomu přistoupíte jako k Hollywoodu padesátých let, tak musíte i tak být na výsost spokojení. Jednoznačně epická záležitost. Exteriéry, námětem, který je geniální už od románu Mika Waltariho, výbornou kamerou, ale i prostředím, které v té době nebylo ve filmech úplně běžné. Přitom jestli v té době tento film vytvořil zájem o egyptskou mytologii, tak bych řekl, že splnil účel minimálně na dvě stě dvacet procent. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5miliónovTržby USA $15,000,000Tržby Celosvetovo $-║ dosť kvalitne spracovaný historický epos o vládnutí a nevyhnutných intrigách, dobré triky, kulisy /60%/ ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zručně natočené historické kostýmní drama podle známé knižní předlohy s podtitulem "15 knih ze života lékaře", ale v tomto případě šlo už o starověké staroegyptské literární dílo "Povídka o Sinuhetovi", film už tak známý není. Ještě do nedávna však jsem ani netušil, že se ze starého Egypta něco podobného natočilo. Příběh se odehrává z období někdy koncem 18. dynastie za vlády pacifistického faraona Achnatona, který zbožňoval kult slunce, a jeho krásné manželky Nefertiti, která ve filmu ale moc vidět nebyla. Je to kus dějin, podaných v tomto filmu, poměrně přesně i co se týče některých historických souvislostí, byla tu i taková maličkost jako první použití železných zbraní, v tomto případě Chetity. Některé postavy včetně titulní byly sice fiktivní, některé zcela chyběly, ale ve 140 minutách , oproti obsáhlé knize, co by jsme chtěli.. Výprava, kostýmy, hudba, kamera, ale i styl vyprávění z pohledu zavrženého lékaře, to byly asi hlavní držáky filmu. O moc pozadu však nestály ani herecké výkony jednotlivých protagonistů, z nichž bych vyzdvihl hlavně herečky. Především krásnou, ve filmu sice milující, ale na druhou stranu bohužel i nešťastnou, zklamanou a posléze na pár let i opuštěnou Jean Simmons (Merit), dále, jak už bylo napsáno, nový filmový objev Bellu Darvi v roli tajuplné mstící a intrikářské kněžky Nefef s jejím uhrančivým pohledem, sváděcími metodami, které jistě nenechaly chladným nejednoho muže. Třetí do počtu byl ovšem muž, nikoliv však hlavní románový hrdina lékař Sinuhet (Edmund Purdom) ani velitel egyptského vojska Horemheb (Victor Mature, známý z jiných history filmů Demetria nebo Roucha), ale k nepoznání ušmudlaný a špinavý, ale hlavně prostořeký a lišácky mazaný sluha Kaptah (opravdu skvělý a hlavně vtipný Peter Ustinov). Moc pěkný film, natočený v barvě a technikou CinemaScope,film plný nečekaných zvratů, odplat, odpuštění. Film, při kterém možná nejen na konec uroníte i nejednu slzu. Egypt tehdy se svými monumentálními stavbami a třpytivým leskem svých paláců musel být opravdu senzační stát (potažmo civlizace).. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když jsem před mnoha lety četl Waltariho rozsáhlý román, byl to pro mě po všech stránkách hluboký zážitek. Waltari Sinuheta pojal jako možnost přiblížit západnímu čtenáři všechno, co v době vzniku románu bylo o starém Egyptě a jeho kultuře známo. Egyptologie se sice rozvíjí, nové objevy by možná trošku revidovaly obsah Waltariho textu, ale přesto věřím, že kdybych se k četbě vrátil, rozhodně nebudu zklamaný. Curtizův film je pouhou historickou připomínkou určité kapitoly vývoje americké studiové kinematografie. V 50. a 60. letech tyhle nákladné kostýmní projekty ze starověkých říší letěly a představovaly výkladní skříň tehdejší produkce. Co naplat, k vrcholům Egypťan Sinuhet určitě nepatří a dnes už přímo vadí mělkost a osekání mnohavrstevných románových motivů. Je to prostě kostýmní biják z 50. let... Celkový dojem: 40 %. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Způsob natočení filmu zřejmě odpovídá době, kdy byl natočen. I když je to opravdu dlouho, co jsem knihu četla, i tak vnímám, že filmu chybí opravdu ještě spousta z příběhu egyptského lékaře. Herecké výkony excelentní, ale jinak bez náboje, bez napětí ... Knihu málo co překoná. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na Egypťanovi je vynikající, že jej lze vnímat jako další stupeň rozvoje historických spektáklů, které Michael Curtiz, tehdy ještě jako Michael Kertész, točil už v Rakousku ve 20. letech, jeho velkofilmy jako Sodom und Gomorrha, Harun al Raschid nebo Die Sklavenkönigin předcházely Sinuhetovi tak přirozeně, jak jen si je možné představit. Waltariho proslavený román je ideální materiál pro epický CinemaScope v barvách De Luxe. Příběh je velkolepý, zábavný, poučný, má všechny předpoklady stát se nesmrtelným a takovým se i stává. Herecky vyniká tradičně Ustinov, ale výborný je i Victor Mature, s jehož výkonem v Samson and Delilah jsem se nicméně ještě nevyrovnala. Ze sošných Egypťanek (které jsou ve skutečnosti děvky babylónské) vládne mému srdci Bella Darvi. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velice pěkný historický velkofilm. Literární předloha je ovšem někde jinde. Kniha je filozoficko historický román do hloubky popisující střet náboženských nauk a usilování o velmocenské postavení Egypta v dané době vykreslované na několika zajímavých proplétajících se osobních příbězích, zeména postavy Waltarim vymyšleného lékaře Sinuheta. Film je ovšem v první polovině snímkem o nešťastné lásce a potvornosti žen a ve druhé variacemi na uplatňování touhy po moci. Námět je zřejmě zralý pro remake, nejlépe možná pro seriál BBC. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Čas zde bohužel už zapracoval. Technicky a herecky výborné, divácky ohromující. Ale zároveň - nejspíš kvůli době vzniku - také poněkud sterilní. Ovšem netvrdím, že by sledování Egypťana Sinuheta bylo ztrátou času. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V rámci päťdesiatkových výpravných historických spektáklov skôr priemer, čo ale nebude ani Curtizova chyba, ako skôr chyba scenáru plného patetických dialógov (doplnených rovnakou hudbou) a štúdia, ktoré zrejme chcelo presne to, čo chcelo a Curtiz iba naplnil jeho prianie. Reakcie postáv na niektoré významné udalosti sú prinajmenšom divné, napríklad reakcia Sinuheta na smrť blízkej osoby alebo Faraónove zistenie, čo v skutočnosti vypil. V intrigách ale nie je ťažké sa vyznať a dej je prehľadný. Vizuál je síce výpravný a farebný, ale proste tu cítiť to štúdio, kulisy a papundekel. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď som pred 60 rokmi čítal román Mika Waltariho, predstavoval pre mňa veľkolepý zážitok. Dodnes ho mám medzi stovkou mojich najobľúbenejších kníh. O to väčšie boli moje očakávania, keď sa film objavil v ponuke ČT2. Dočkal som sa veľkého sklamania, pričom nedokážem rozhodnúť, ktorý z nedostatkov dominuje. Rovnako ťažko sa mi hľadá niečo, čo ma z filmu zaujalo. A vlastne ani nemám potrebu sa týmto nepodareným filmom zaoberať dlhšie. Zaslúžil by si dve hviezdičky, ale nenahneval ma, iba sklamal. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dvou a čtvrt hodinová nuda. Sice poměrně výpravná, s krásnou kamerou, působivou hudbou a povedenými kostýmy, přesto velmi dlouhý a co se týče napětí a zvratů, nezáživný epos. Jste-li obdivovateli těchto antických příběhů a tento egyptský Sinuhetův vám nesmí uniknout, připravte si k filmu žehlení nebo nějakou jinou "dočasnou vedlejší" činnost, jinak se uzíváte. Jako žánrově podobný film raději doporučím Samsona a Delilah. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tuctová sandálovka, která se ke knižní předloze nepřibližuje ani z povzdálí. Stejně jako podobně laděné hollywoodské cajdáky se může pyšnit bombastickou výpravou a nádhernými kostýmy. Ale to je tak vše. Nijak zvlášť nezabodovali ani herci, pokud nepočítám Jean Simmons, na kterou se alespoň hezky dívá. Příliš jsem nečekal, takže ani nemohu být zklamán. Waltariho kniha pro mě stále zůstává nezfilmovatelná. 40% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak trochu koncept Forresta Gumpa. Z pohľadu jedného chudobného začínajúceho doktora spoznáme dejiny starovekého Egypta od najchudobnejších vrstiev až po tie najvyššie. Bitky ale nečakajte. Dočkáme sa skôr intríg a boj o moc. Ale aj toho len tak nejak mimochodom. Najväčší problém vidím v tom, že hlavný hrdina je strašne nezáživne napísaný alebo zahraný. Neviem sa rozhodnúť. Asi obidvoje. Vývoj, ktorým si prejde, je obrovský, ale celý čas pôsobí tak znudene, že vo mne nevyvolal nielen žiadne emócie, ale vlastne ani záujem o jeho postavu. Naviac ma dosť srala dlhšia epizódka, v ktorej ho pobláznila chamtivá Nefer. Ostatné postavy pôsobia tiež ako len také starilné figúrky na šachovnici. Jediný kto ma zaujal, bol celkom vtipný drzý zlodejíček v podaní Ustinova, ktorý celý čas verne slúži hlavnému hrdinovi. Takže film najlepšie pôsobí ako taká exkurzia do čias starovekého Egypta. Ku koncu sa film pokúsi aj o nejaký filozoficko-náboženský presah a oslavu predchodcu kresťanstva dávno pred narodením Krista. Zvláštny film. Nestrhne ale ani nenudí. Celkom rád som ho videl. 6/10. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Prakticky vše, co jsem chtěl napsat dokonale vystihl Aky. Po technické stránce Egypťan Sinuhet s ohledem na dobu, kdy byl natočen, vypadá velmi dobře. Ovšem děj je příliš lineární, charaktery povrchní. Rozdělení filmu na dvě části, před Sinuhetovým odjezdem do Sýrie a následný střih po jeho příjezdu působí velmi nepřirozeně. První polovina s epizodkou kolem Nefernefernefer je velmi dobrá, druhá je již trošku mimo a nezachrání to ani Sinuhetova závěrečná řeč. S Waltariho knihou se film totiž absolutně nedá srovnávat, jelikož se ani nepřiblížil její podstatě. Vykreslení Sinuhetova vývoje na pozadí doby, kdy došlo k pokusu o kulturní, náboženskou a filozofickou revoluci, následné setkání se s nepochopením a postupný Amonův návrat. Symbolistický střet rohů a křížů kontrastující s fašistickou realitou doby, kdy byla kniha psána. Knižní předloha je rovněž unikátní starověký cestopis, kdy Sinuhet projde celý antický svět a doslova čerpá jeho moudrost. Celá tato část je ve filmu prakticky přeskočena. Závěrem bych dodal, že se jedná o slušně vypadající historický film odpovídající stylu velkofilmů své doby, který ovšem nenaplnil podstatu knihy. Doufám, že taková HBO brzy pochopí, že se jedná o dokonalý materiál. Strašně rád bych někdy na filmovém plátně spatřil Mineu, chrobáka a hlavně velitele Gazy:). ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Výpravný a hvězdně obsazený velkofilm, který je bohužel jinak velmi nudný, zdlouhavý a ukecaný. Nicméně předlohu si určitě někdy přečtu. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TICHO, PRICHÁDZA BOH!" ,,O ČOM TO HOVORÍ?" ,,ŽE PRICHÁDZA BOH." __ Prečo? Pýta sa hlavne zo začiatku neustále Sinuhet a ja by som mu odpovedal tak, ako sa aj mňa niekedy pýtal jeden z mojich profesorov na strednej škole keď niečo nevedel inak sformulovať: ,,Viem, že otázku prečo má klásť dieťa do 6 rokov, ale...". A rovnako som sa pýtal aj ja sám seba pri sledovaní tohto filmu. Bolo to na otázku: Prečo to vlastne sledujem? Historické filmy klasického Hollywoodu mám už od detstva rád, navyše tento patrí skôr k tým menej známym a ešte k tomu tu hrajú jedni z mojich obľúbencov Victor ,,Maturuje" :-) a Peter Ustinov. Lenže prvá hodina a štvrť zaberajúca hlavne románik medzi Sinuhetom a Nefer je tak neskonale nudná až som mal chuť vypnúť a viac sa k filmu nevracať. V ostávajúcej poslednej hodine sa kadečo povylepšuje no stále je to len priemer, ak nie vyslovená slabota. Solídne zvládnutá hudba velikánov Newmana a Herrmanna, k tomu výprava a špeciálne efekty síce tvoria obal historických veľkofilmov, nie však jeho srdce. Pritom mal zaujímavý filozofický záver. P. S.: Film som kedysi dávno už videl (i keď asi nie celý). Pripomenul som si ho pri scéne keď jednému z robotníkov zavalí obrovský balvan nohu. Ako vtedy tak aj dnes som bol surovosťou záberu ohromený. (62. hodnotenie, 11. komentár k filmu) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Na egyptský trůn nastupuje mladý, pokrokový faraón Achnaton. Život mu zachrání dvojice mužů z lidu, mírumilovný lékař a jeho bojechtivý přítel. Za to jsou přizváni k faraónovu dvoru. Setkání s krásnou babylónskou kněžkou Nefer je však pro lékaře Sinuheta osudné. Na vlastní kůži pozná moc intrik, zradu i nenávist. Pozná i svou minulost a původ a dostane příležitost změnit dějiny Egypta. Neprávem opomíjený historický velkofilm. ()

Reklama

Reklama