Reklama

Reklama

Rusko roku 1999 je na pokraji anarchie a jeho současný prezident stojí bezmocný proti narůstající nezaměstnanosti, inflaci, rostoucí zločinnosti a korupci. Chaos před blížícími se volbami vítá vůdce pravicové strany Igor Komarov, ze kterého se postupně stává ikona národa, protože zemi slibuje návrat k někdejší moci a slávě. Komarov ale spasitel Ruska není, naopak. Je to zrůda v lidské podobě, což pochopí ti, kteří odhalí přísně tajný dokument Manifest nového Ruska, jehož je Komarov autorem. Jediný, kdo je schopný ho zastavit, je bývalý tajný agent CIA Jason Monk, který zná dokonale ruské prostředí a k zemi ho váže citové pouto. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Moje nadšení z chvíle, kdy jsem v programu viděl titulek Ikona a monumentální 190minutovou stopáž, střídá znechucení srovnatelné snad jen s tím, které cítí Kim Čong Il při dvojsloví "lidská práva". Geniální a do detailu propracovaný majstrštyk Fredericka Forsytha byl zprzněn způsobem, za který by se nemusel stydět ani samotný markýz de Sade. Okaté vykrádání tu Svatého, tam zas Peacemakera (a to nemluvím jen o hudbě), onde třeba M:I-2, korunuje scénář plný nelogičností, děr a "neselhávajících aktuálních témat", jakými jsou geneticky přesné biologické zbraně, extremismus a populismus vrcholných politiků. Politickošpionážní thriller té nejvyšší kvality se zvrhává ve špatně natočenou akční grotesku kombinovanou s rodinným dramatem, plnou známých hereckých jmen. Z nich překvapivě nejmenší vinu na nízkém hodnocení nese Patrick Swayze v titulní roli exagenta CIA Jasona Monka. Když pominu, jak pan scénárista (údajně po konzultaci s autorem knižní předlohy) naložil s každou druhou postavou románu (obzvlášť tragický je šéf britské SIS, Sir Nigel Irvine, ztvárněný Michaelem Yorkem - ten si to snad hodil lépe i v Austinu Powersovi), stejně bych nemohl jít nad tři hvězdy. Jediná moje světlá myšlenka je ta, že snad někdo najde tenhle komentář, uvěří mu a přečte si tu pravou, jedinou, skvělou Ikonu od Mistra Fredericka Forsytha. Jdu se radši učit, abych na to zapomněl... ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Ani kniha nepatří mezi Forsythova vrcholná díla, ale "dá se číst". Na tohle se oproti tomu ani "nedá koukat". Laciné, nevěrohodné a hlavně uboze zadaptované. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Už produkcia Hallmark na začiatku titulkov varovala. Autor Frederick Forsyth ako konzultant zase dodal nádej... Ale nakoniec sa naplnilo to varovanie. Zopár skúseností s knihami FF už mám, preto sa mi nezdalo a nezdá, že by napísal originál takto... a podľa komentárov ostatných veru ani nenapísal. Neviem teda, čo všetko a akým spôsobom bolo oproti predlohe pozmenené, v každom prípade výsledok bol dosť slabý. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že Forsythovu Ikonu som nedočítal (ale raz to určite dokážem :)), no tento film nemal s atmosférou jeho kníh nič spoločné. Je síce uvedený ako autor predlohy a konzultant, ale príbeh je zmenený, klišovitý a má neuveriteľlne stupidné dialógy, réžia slabá... O to viac film funguje, keď sa niečo deje - naháňačka, oslobodenie zo zajatia. Keďže ide o TV, tých pár akčných scén (napr. zastrelenie z dodávky bolo super) ma dokonca láka dať 3*, ale keď si spomeniem, ako sa Patrick občas tváril... ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Do Ruska, běžte se podívat, mají tam jednoho zloducha prezidenta, britského nesmrtelného akčního hrdinu, správnou agentku a jeden smrtelný virus. Celé se to tváří, jako by si půjčili nápad z jedné série 24, ovšem provedení a dialogy to je třída podstatně jiná. Tři hodiny tohoto snímku je opravdu velký nápor na racionální myšlení. Takovou show jsem nečekal ani z produkce Hallmarku. Apropo ta jedna hvězda za dobrých 20 záběrů na jednu restauraci McDonalda + její přilehlé okolí, jelikož jsem při tom dostal hlad. Dle tohoto filmu je Moskva fakt velkoměsto. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taký Hallmarkovský politicky špiónsky film. Čo sa týka veľkoleposti a technickej stránky, tak som spokojný. Je to ešte starý dobrý analógový film, takže sa vo veľkom natáčalo v reálnych lokáciách Moskvy, je tu pár pôsobivých výbuchov, niekoľko solídnych naháňačiek a prestreliek. Proste akcia je Ok a bavila ma viac ako u Netflixovského komplet CGI blockbusteru za 200 mega. Hlavným problémom je, že sa film strašne tiahne a keby z toho zostrihali jeden 90 minútový film, tak by to bolo oveľa lepšie. Nepoznám predlohu a o koľko vrstiev ju osekali, ale vo filme sa toho veľa nedeje, rieši sa tam aj zbytočná súkromná línia hlavného hrdinu a hlavne celé to politické pozadie so zlým kandidátom na ruského prezidenta je podané béčkovo povrchne. Všetky postavy sú jednorozmerné figúrky a už mi chýbalo len to, aby sa zloduch zakaždým diabolsky zasmial. Herecké obsadenie je celkom hviezdne, ale nikto z nich tu nič extra nepredvedie. A že tu všetci hovoria anglicky je dosť rušivé. Takže za niečo fakt stojí len tá akcia. Vďaka nej sa to raz dá prežiť ak budete mať celkovo nízke očakávania. 5/10. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Stopáž filmu je přímo vražedná. Pokud by se sestříhal a samozřejmě zkrátil, dopadl by mnohem lépe. Takhle na mě působil jako velmi spolehlivý uspávací prostředek. Dvě hvězdičky dávám jen kvůli Patrickovi a Michaelu Yorkovi. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečet a ani se na to nechystám, takže je mi šumák, jak moc tahle minisérie mrví původní předlohu. Jako oddychovka to ale není tak zlý. Dějově to odsýpá, na každej osmdesátiminutovej díl jsou v rámci rozpočtu tři solidní akční sekvence a potěší i slušný obsazení a solidní záporák. Hallmark má samozřejmě oproti kanálům jako je HBO nebo Netflix zásadní finanční limity, ale pokud někdo nečeká nějakej zázrak, ale takovou trochu dražší a líp zrežírovanou epizodu Námořní vyšetřovací služby, neměl by být zklamanej. ()

Petroff

všechny recenze uživatele

Jde o adaptaci knihy Fredericka Forsytha. Film podle všeho za moc nestojí, a tak si rozhodně nechystám kazit dojem z velmi dobré knihy (od Forsytha mám přečteno asi vše). ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Kdyby se ponechaly jen záběry Moskvy na pozadí stručného výkladu politické zápletky filmu, mohl by z toho být dobrý úderný dokument na CNN nebo RT odrážející praktiky a cíle všelijakých Společenství zainteresovaných stran, které jsou dnešními hybateli a protagonisty na světové politicko-hospodářsko-finanční scéně. Takhle to je jen šablonové velmi volné a hlavně zdloooooouhavé televizní zpracování románu Fredericka Forsytha "Icon". Důrazný moderní klip cut by tomuto filmu velmi prospěl. Nicméně jsou i zajímavé věci: 1. Tři nebo čtyřikrát ve filmu různí lidé řekli, že Rusko se změnilo. Otázka zní - v čem je podstata jakékoliv země a jakéhokoliv národa? To jest co se nemění nehledě na změny názvů země a společenského zřízení či života? __ 2. "V přeneseném významu znamená slovo „ikona“ člověka či věc, užívanou podobně jako náboženský obraz. Jako určitý vzor, ale do jisté míry i jako ochranný, magický předmět, který má například zajistit či alespoň zaštítit obchodní, či jiný úspěch." Každý větší celek kromě společenského konsensu potřebuje svoji ikonu jako sjednocující ideologický a ideálový symbol. Napadá mne, že již dlouhou dobu nejsvatější, nejznámější a nejrozšířenější ikonou světa je portrét George Washingtona na jednodolarové bankovce. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Televizní film zaštiťující se jedním z nejlepších děl slavného Fredericka Forsytha Ikona a přitom si jde hlavní cestou. Hlavní myšlenka je stejná, ale zpracování je teda opravdu osobité. Na druhou stranu nutno uznat, že tento dlouhý televizní snímek zaujme, je napínavý a Patrick Swayze si střihl velmi dobrou roli agenta Monka. Rozhodně to stojí za vidění. Hudba: Mark Kilian & Daniel Licht ()

HonzaBez odpad!

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že Frederick Forsyth je jedním z mých nejoblibenějších spisovatelů a jeho román Ikona vnímám jako jeden z těch vskutku zdařilých, považuju způsob, jakým byl tento román převeden na filmové plátno za něco naprosto šíleného. Chápu, že nešlo z románu do filmu převést celý děj, ale to co autoři s předlohou udělali, to je fakt síla. Oproti románu to vůbec nemá žádnou myšlenku (např. z filmu vůbec nevyzní, proč se to jmenuje "Ikona") a chybí zde i ono pro Forsytha tak typické překvapivé rozuzlení. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Už první minuty diváka ujistí v jakém duchu Ikona bude. Malý rozpočet+velké ambice+made in Hallmark=podprůměrný film. K tomu Swayze s obličejem zombie filmu moc nepomáhá. Celkově je Ikona směšným špionážním thrillerem. ()

kolemjdouc odpad!

všechny recenze uživatele

takovéhle zpracování své knihy si Forsyth opravdu nezasloužil..Tak tendenčně doprasený scénář se hned tak nevidí. ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Tedy tvrdit, že je Ikona nejlepší román od Forsytha může jen naprostý literární ignorant. Jednoznačně nejlepší kniha je všeobecně známý Den pro Šakala, též známý jako Šakal a svými dalšími knihami se Forsyth bohužel k svému superbestselleru ani nepřiblížil. Většina filmových zpracování jeho thrillerů dopadla mizerně s výjimkou právě Šakala a to ještě jen ve své první verzi (ta s Willisem a Gerem byla znatelně slabší). Dvoudílný televizní film z produkce Hallmarku není žádným veledílem, ale na druhou stranu stojí za shlédnutí. Na Swayzem je již znát věk a hlavně jeho choroba, ale jako herec je stále velmi dobrý. Ben Cross si vystřihl další roli záporáka jakožto šéf KGB , ale Michael York v roli sira Nigela žádný velký prostor k předvedení svého hereckého mistrovství nedostává. ()

Reklama

Reklama