Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

I v lásce platí pravidla aneb Těžký život rozhodčího. Americký komik Billy Crystal, známý mj. pravidelným uváděním oscarových ceremoniálů, se v 90. letech s úspěchem postavil na druhou stranu kamery. Jeho druhým režijním počinem je romantická komedie Zapomeň na Paříž, k níž ho podle jeho slov inspirovalo vlastní šťastné manželství – „chtěl jsem ukázat, jak ohromné ale také těžké může být manželství a co všechno musejí dva lidé podstoupit, když se opravdu milují“. Ve spolupráci s renomovanou autorskou dvojicí Lowell Ganz a Babaloo Mandel (např. úspěšné komedie Noční směna, Žbluňk, Špióni jako my, Rodičovství, Dobrodruzi z velkoměsta, Velké vítězství, Jako vejce vejci a naposledy EDtv) napsal příběh basketbalového rozhodčího, který se romanticky zamiluje, ale teprve po svatbě poznává, zač je toho loket... Billy Crystal sám hrával košíkovou při studiu na střední škole a jeho velkým přáním, jež si tímto sám splnil, bylo ztělesnit někdy basketbalového rozhodčího, neboť jejich práci dobře zná. Navíc se mu do příběhu hodil ten fakt, že rozhodčí tráví v sezóně hodně času na cestách, což do jeho manželství vnáší řadu problémů. Natáčení basketbalových scén bylo posvěceno funkcionáři NBA a ve filmu se také objevuje celá řada předních profesionálních hráčů, např. Charles Barkley, Kevin Johnson, Dan Majerle, Patrick Ewing, John Starks, Charles Oakley, Chris Mullen, Tim Hardaway, Spud Webb a Kareem Abdul-Jabbar. Crystalovou partnerkou ve filmu je Debra Wingerová, která do té doby vynikala především jako dramatická herečka (oscarové nominace za snímky Důstojník a gentleman, Cena za něžnost) a jejíž výrazný zastřený hlas Spielberg využil při tvorbě hlasového projevu E.T. – Mimozemšťana.
Příběh seznámení a následného manželství se odvíjí jako retrospektiva, kterou vypráví Mickeyho přítel Andy (Joe Mantegna) své snoubence Liz (Cynthia Stevensonová) v manhattanské restauraci, a kterou svými postřehy doplňují další páry jeho přátel Craig a Lucy (Richard Masur a Julie Kavnerová) a Jack s Lois (John Spencer a Cathy Moriartyová). Crystalův pohled na soužití pohlaví v lecčems připomíná Woodyho Allena, ovšem zbaveného filozofujícího nánosu a všudypřítomného existenciálního strachu. Zapomeň na Paříž sice pojednává i o vážných věcech, ale především je to komedie, která chce bavit (což se jí daří). V epizodní úloze Ellenina senilního tatínka září William Hickey (nominovaný na Oscara za postavu mafiánského Dona Corrada ve Cti rodu Prizziů). Film zdařile střídá situační humor (scéna s přilepeným holubem) s verbální komikou, jež v sobě mnohdy obsahuje hlubší podtexty, jako např. v Andyho pozoruhodně pravdivé replice – „manželství nemůže fungovat, když je jeden šťastnej a druhýmu je mizerně, v manželství má bejt oběma stejně… mizerně“. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

Chevees 

všechny recenze uživatele

Na televizního komika Billyho Cristala nezvykle dobrý film (jak po stránce herecké, tak po stránce režijní). Příběh není zas až tak originální (také co originálního se dá vymyslet do žánru romantická komedie ;)), ale ten ten způsob, jakým je vyprávěn zas až tak obvyklý není - celý příběh je vlastně vyprávění přátel v restauraci, kde si navzájem předávají "štafetu" a celý vyprávěný příběh čeká na své rozuzlení - na příchod hlavních aktérů do restaurace... ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Billy Crystal se zřejmě rozpomenul na své účinkování ve filmu Když Harry potkal Sally (který považuji za jednu nejlepších romantických komedií všech dob) a rozhodl se pod svým vlastním režijním vedením natočit komedii obdobného typu. A i přesto, že nějaké mouchy by se najít daly, snímek Zapomeň na Paříž se celkem povedl, potěšil i pobavil, navíc se Billy Crystal ukázal jako poměrně schopný režisér. ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Crystal je dobrý herec a prvotřídní moderátor a komik, režie je u něho výjimečnou záležitostí. Zapomeň na Paříž přesto nevypadá jako dílo začátečníka. Orámování příběhu vyprávěním přátel v restauraci vypadá jako nápad Woodyho Allena. Tak vytříbené dialogy jako u Allena v příběhu nenajdeme, Crystal ovšem není žánrově daleko. Na sobotní odpoledne výtečné, obzvlášť když pak v prime timu neběží zhola nic. ()

Sejkorka 

všechny recenze uživatele

Slušná romantika trochu šmrnclá Harrym co potkal Sally, kde Billy Crystal hraje právě Harryho (a perfektně mu to sedí s Meg Ryan). Tady je jeho protějškem Debra Winger, a nevede si špatně. Metoda vrstevnatého vyprávění o osudu této dvojice prostřednictvím přátel, kteří na ně čekají v restauraci, není zas tak originální. Ale dobrá je proto pointa. Když Mickey s ....Debrou .... chtějí vyprávět svůj příběh, ostatní ho už dopodrobna znají.  Natáčení basketbalových scén bylo posvěceno funkcionáři NBA a ve filmu se také objevuje celá řada předních profesionálních hráčů, např. Charles Barkley, Kevin Johnson, Dan Majerle, Patrick Ewing, John Starks, Charles Oakley, Chris Mullen, Tim Hardaway, Spud Webb a Kareem Abdul-Jabbar. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl komedii "s rodným listem z USA" od dob J. Lemmona, která by mě zaujala svou inteligencí a vtipností dialogů jako tato. Bravo. Dialogy vybroušené jako křišťálové sklo, humor vkusný a nevtíravý, jako oděv první dámy USA. Obvykle bývají romantické a komediální filmy ze zámořského teritoria hodně plytké a uboze sentimentální. Tahle má v sobě ducha i jiskru a mimořádně si mě získala. ČT1 na rozdíl od komerčních stanic umí pro diváky vybírat hodnotné snímky. Díky ČT1, díky tvůrčí skupino Aleny Poledňákové za skvělý dabing. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Sama sebe si zde zahrála celá řada v té době vynikajících basketbalistů, jako například: David Robinson, Kareem Abdul-Jabbar, Reggie Miller a další. Autentičtí jsou také trenéři a komentátoři, kteří si stejně jako hráči zahráli sami sebe. (haack)

Reklama

Reklama