Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v lásce platí pravidla aneb Těžký život rozhodčího. Americký komik Billy Crystal, známý mj. pravidelným uváděním oscarových ceremoniálů, se v 90. letech s úspěchem postavil na druhou stranu kamery. Jeho druhým režijním počinem je romantická komedie Zapomeň na Paříž, k níž ho podle jeho slov inspirovalo vlastní šťastné manželství – „chtěl jsem ukázat, jak ohromné ale také těžké může být manželství a co všechno musejí dva lidé podstoupit, když se opravdu milují“. Ve spolupráci s renomovanou autorskou dvojicí Lowell Ganz a Babaloo Mandel (např. úspěšné komedie Noční směna, Žbluňk, Špióni jako my, Rodičovství, Dobrodruzi z velkoměsta, Velké vítězství, Jako vejce vejci a naposledy EDtv) napsal příběh basketbalového rozhodčího, který se romanticky zamiluje, ale teprve po svatbě poznává, zač je toho loket... Billy Crystal sám hrával košíkovou při studiu na střední škole a jeho velkým přáním, jež si tímto sám splnil, bylo ztělesnit někdy basketbalového rozhodčího, neboť jejich práci dobře zná. Navíc se mu do příběhu hodil ten fakt, že rozhodčí tráví v sezóně hodně času na cestách, což do jeho manželství vnáší řadu problémů. Natáčení basketbalových scén bylo posvěceno funkcionáři NBA a ve filmu se také objevuje celá řada předních profesionálních hráčů, např. Charles Barkley, Kevin Johnson, Dan Majerle, Patrick Ewing, John Starks, Charles Oakley, Chris Mullen, Tim Hardaway, Spud Webb a Kareem Abdul-Jabbar. Crystalovou partnerkou ve filmu je Debra Wingerová, která do té doby vynikala především jako dramatická herečka (oscarové nominace za snímky Důstojník a gentleman, Cena za něžnost) a jejíž výrazný zastřený hlas Spielberg využil při tvorbě hlasového projevu E.T. – Mimozemšťana.
Příběh seznámení a následného manželství se odvíjí jako retrospektiva, kterou vypráví Mickeyho přítel Andy (Joe Mantegna) své snoubence Liz (Cynthia Stevensonová) v manhattanské restauraci, a kterou svými postřehy doplňují další páry jeho přátel Craig a Lucy (Richard Masur a Julie Kavnerová) a Jack s Lois (John Spencer a Cathy Moriartyová). Crystalův pohled na soužití pohlaví v lecčems připomíná Woodyho Allena, ovšem zbaveného filozofujícího nánosu a všudypřítomného existenciálního strachu. Zapomeň na Paříž sice pojednává i o vážných věcech, ale především je to komedie, která chce bavit (což se jí daří). V epizodní úloze Ellenina senilního tatínka září William Hickey (nominovaný na Oscara za postavu mafiánského Dona Corrada ve Cti rodu Prizziů). Film zdařile střídá situační humor (scéna s přilepeným holubem) s verbální komikou, jež v sobě mnohdy obsahuje hlubší podtexty, jako např. v Andyho pozoruhodně pravdivé replice – „manželství nemůže fungovat, když je jeden šťastnej a druhýmu je mizerně, v manželství má bejt oběma stejně… mizerně“. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

golfista 

všechny recenze uživatele

Na tradiční večeři několika přátel se při čekání na jednu dvojici probírá celý jejich společný život plný lásky i rozchodů. Jenom není jasné zda přijdou spolu, nebo každý zvlášť. Inteligentní zábava kterou si sám pro sebe zručně zrežíroval Billy Crystal. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Billy Crystal neni jako režisér marnej, dovede namíchat koktejl z partnerský reality tak, aby byla hodně povědomá těm, co už si zadali, a nenudila nedotčené, cinkne to vtipem, ironií i moudry, brčko jako by přihodil Woody Allen, čiší z toho na sto honů laskavost, ale na jazyk to nepadá, naopak. 4,5*. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se připojuji k většině zdejších spokojených diváků. Největší devizou tohohle cukrů, cukrů je reálnost , uvěřitelnost a přirozenost a navíc mě jako vrcholného romantika vždy lákala představa zamilovat se právě v Paříži, mít tam takový to první rande, ťapat kolem Sény, zastavit se na Alexnadrově mostu, rozhlídnout se eifelovy čtyřnožky, jenže i to jednou skončí a pak přijde tradiční kličkovaní mezi hovnama ve Vršovicích, závody v placení složenek a zákonitě se pak zapomíná na to hlavní. Jo Billy, jsi frajer udělat romantiku takovýmhle způsobem je na potlesk. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Billy Crystal sice není zrovna můj oblíbenec, ale tady se mi docela líbil. Trochu tomu napomohlo i ono basketbalové pozadí snímku, ale jinak musím říct, že jde o vtipný a zábavný film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hezká a přijatelná romantika, u které je vidět, že Billy Crystal si vzal kus z Woodyho Allena a vše zamíchal především se svojí osobitostí. Výsledek je takový, že sice nijak závratně nenadchne, ale zase Vám po shlédnutí filmu nebude na blití. A to se také v případě romantické komedie počítá. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Už jen protože jsem romantička tělem i duší, musím tomuhle příběhu dát vyšší ohodnocení i když zase tak naivní nejsem, abych si nebyla vědoma, že ne všechny příběhy končí jako tady. Cesta Mickey a Ellen nebyla vždycky posypaná jen samými růžemi a to bylo na tomhle příběhu moc prima, že občas vítr ty růže odvál a přišly chvíle tvrdé reality, které se jim někdy podařilo celkem dobře ustát, ale i ty druhé, kde došlo k oboustrannému selhání. A o tom je celý náš život, který je také někdy jak na houpačce a kdo ví, v jakém budeme zrovna životním rozpoložení, až půjdeme na nějakou podobnou párty, či sedánku. Billyho mám ráda a přesně tenhle typ chlápků mu sedne, sympaťák každým coulem, takže mu musíte fandit i kdyby jste nakrásně nechtěli a zapomenout na Paříž se fakt nedá, ať je pro nás ta naše osobní Paříž kdekoliv. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Aneb když i z problémů dvou lidí může čišet pohoda a uvolněnost. Jen bych rád dodal, že zapomenout se dá na spoustu věcí, ale Paříž mezi ně ani náhodou nepatří. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Mickey se s Ellen stále rozchází a schází, Mickeyho zkoušenou psychikou trpí i basketbalová soutěž a přestože vtipné momenty zpříjemňují děj, tak originalitou tento snímek trpí naprosto minimálně. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Pekný film. Lepšie by vlastne dopadol jedine keby: a.) scenár písal Allen, b.) ženský part hrala Meg Ryan. Ale aj takto je načo pozerať; je to strašne ľudské, normálne, s jemným humorom a pár fakt fajn scénami. A hlavne tie obmeny významu názvu filmu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Překvapivě vtipná variace na Woodyho Allena z pera Billyho Crystala. Film stojí převážně na jeho humoru a po většinu času to výborně funguje. Zároveň film zvládá i reálný pohled na rozpad dříve fungujícího vztahu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Mě to nebavilo. Nelíbil se mi nikdo, příliš ukecané, řešila se spousta kravin. Nesedlo. Dvě za poetiku v Paříži. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Sice se to rozjelo až od druhé půlky, ale pak to chvílema stálo za to. V životě by mě nenapadla taková souvislost sejra s neprůchodností vaječníků, musím se nad tím vážně zamyslet. A další věta do studnice moudrosti: "Před svatbou jsem zvracel tejden každej den. Samozřejmě se ukázalo, že mě její matka chtěla otrávit."☺☺☺Každopádně doporučuju tuhle konverzačku všem, kteří se rozhodují vstoupit do svazku manželského. Myslím, že statistika rozvodovosti poleze raketově nahoru (v lepším slova smyslu). ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl komedii "s rodným listem z USA" od dob J. Lemmona, která by mě zaujala svou inteligencí a vtipností dialogů jako tato. Bravo. Dialogy vybroušené jako křišťálové sklo, humor vkusný a nevtíravý, jako oděv první dámy USA. Obvykle bývají romantické a komediální filmy ze zámořského teritoria hodně plytké a uboze sentimentální. Tahle má v sobě ducha i jiskru a mimořádně si mě získala. ČT1 na rozdíl od komerčních stanic umí pro diváky vybírat hodnotné snímky. Díky ČT1, díky tvůrčí skupino Aleny Poledňákové za skvělý dabing. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Paříž, ústřední dvojice, přirozenost a Billy Crystal - to jsou přesně ty ingredience, které vcelku provařený romantický příběh o střetu lásky s běžnou realitou vyzdvihují nad průměr. Snad nikdo nepochybuje o tom, že Paříž je pro romantické sbližování jako dělaná a ačkoliv už jsem viděla pár snímků, které si s atmosférou jejích uliček, bulvárů a sluncem zalitých procházek podél Seiny, přeci jen vyhrály o něco lépe, je to volba, která nikdy nezklame. Mickey a Ellen jsou přesně ten typ lidí, které když potkáte někde na večírku nebo na večeři, budete pak vyprávět svým přátelům, s jak moc zábavným a sympatickým párem jste se seznámili. A ta přirozenost a lehkost celého filmu jdou na vrub právě Crystalově povedené režii a zejména pak scénáři, jehož inteligentní humor nezapře jednu podstatnou skutečnost, že Billy je svým založením především výborným stand - up komikem, ty vtipné a nezřídka velmi trefné postřehy, co z něho neustále padaly, mě na celé té podívané bavily zdaleka nejvíc. ()

Reklama

Reklama