Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve venezuelské džungli objeví výprava entomologů nový druh jedovatého pavouka. Když fotograf výpravy jednoho fotografuje, zdánlivě mrtvé zvíře na něj zaútočí. Fotograf se lekne a instinktivně jej zašlápne. To však vidí z křovin další pavouk. Když se výprava chystá k odletu, vleze do batohu jednoho z nich a je zavlečen do tábora vědců. Tam pronikne do stanu a fotografa usmrtí. V zinkové rakvi se potom pavouk dostane až do kalifornského městečka Caimany, spáří se s druhem místního pavouka a z tohoto spojení se po čase rodí celá armáda smrtonosného hybridního potomstva. Čerstvě vylíhnutí pavouci začnou městečko terorizovat - lezou ze záchodových mís, objevují se v jídle, skrývají se v pantoflích a zatínají jedovatá kusadla do každého kousku lidského masa, které se jim dostane na dosah. Obyvatelé městečka se musejí pustit do boje s invazí pavouků. Bojovat musí nejen Delbert McClintock, šéf městské dezinfekční a dezinsekční stanice nazvané "Pryč se štěnicemi", ale také mladý lékař Ross Jennings, trpící od malička Arachnofóbií, chorobným strachem z pavouků. Právě v jeho stodole si totiž pavouci udělali hnízdo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 2

Recenze (247)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Arachnofobie je víc komedie než horor, ale je to pavoučí klasika. Jeden z nejlepších arachnofobických filmů, co kdy vznikly. I když moc děsu nevyvovává. Pokud chcete čistokrevný horor, tak zkuste francouzkou Havěť (2023), nebo Království pavouků (1977) s živými tarantulemi. Neznám jiné opravdu vážně míněné a děsivé pavoučí horory. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Arachnofobii si pamatuji jako kvalitně obsazený, zábavný a docela svižně odsýpající film, ale přiznám se, že ji hodnotím především z pozice arachnofoba, a to jako jeden z nejzdařilejších mně známých pavoučích hororů. Jakkoli je silně nadsazená a tu a tam až komediálně rozverná, incidenty s pavouky v Arachnofobii totiž vypadají a probíhají způsobem velmi povědomým. Každý arachnofob něco podobného (byť s méně fatálními důsledky) někdy zažil, anebo se něčeho podobného děsí, kdykoli jde na chatě na hajzl, anebo pro vercajk na půdu. Takže vysoké hodnocení prostě dát musím. :-) ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Od Franka Marshalla zboznujem film Kongo, takze som bol zvedavy na nejaky jeho dalsi rezijny pocin. Vysledok je dost rozpacity. Reziser tento film pojal ako klasicky horor s nejakou priserou typu Celuste. Najprv postupne buduje atmosferu. Nastávaju rôzne nevysvetlitelne umrtia, ktore miestni povazuju za nahodu. Ked konecne hlavny hrdina pride na to, co sa deje, tak ho ignoruju a az prakticky v poslednej tretine sa naplno rozbehne boj s priserou. Proste tu su vsetky ohrane klise. Pokial by to fungovalo, tak by to nevadilo. Problem je prave v zvolenych priserach. Pavuky? Tie proste nie su hrôzostrasne a pokial nie su zmutovane ako v zabavnej komedii Eight Legged Freaks, tak je jasne, ze nemaju sancu vyhubit mestecko. Vdaka tomu scenaristi az neznesitelne oddaluju chvilu, kedy naplno vyjde najavo, co sa v mestecku deje. A pri 234 skoku pavuka tesne vedla nejakej postavy mi to pripadalo uz smiesne. V momente, ked pavuci zautocia naplno, tak to tiez nie je ovela zabavnejsie. Teda celkom zabavne to je, ale nenahaňa to ziadnu hrôzu. Ocenujem aspon kvalitnu technicku stranku filmu. Evidentne stal dost penazi. A klasicku osemdesiatkovu atmosferu. Jeff Daniels a Harley Jane Kozak su sympaticki. A John Goodman ako nicitel pavukov je tak mimo az je neskutocne zabavny. Vysledok preto funguje skôr ako komedia napriek tomu, ze to bolo pravdepodobne zamyslane ako horor. 6/10. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Chorobným strachem z pavouků netrpím. Spíše se leknu, když na nějakého natrefím. Ale taky nemůžu říct, že bych tato zákeřná zvířátka zrovna milovala. Tady se můžeme krásně přesvědčit, co způsobí jeden dobře schovaný pavouk, dovežený z džungle. A nedej bože, kdyby se ty potvory žačaly ještě množit. Jeff Daniels mě velmi mile překvapil. Dobře jsem se bavila. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

V mých dětských vzpomínkách byla Arachnofobie regulérní horor. Komediální prvky jsem nevnímal a odlehčená nálada na mě vůbec nepůsobila. Po letech je to spíš naopak. Film není děsivý, nechutný, ani napínavý, ale naštěstí je občas chtěně směšný. V lehce bizarním žánru eko hororů ovšem hraje sotva druhé housle a porovnání se strašidelnými filmy první půlky devadesátých let také nedopadne příliš lichotivě. Nemusím hned vytahovat kalibr typu Jurského parku. V roce 1990 vyšel trochu podobný, ovšem mnohem lepší film Chvění. Obří červi převálcovali malé pavoučky na všech frontách, kromě herecké. John Goodman a Jeff Daniels svedli s Kevinem Baconem a Fredem Wardem vyrovnaný souboj. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • V jednom zo záberov kŕmi arachnológ (Julian Sands) pavúka. V teráriu je pavučina, no keď poklepe po vlákne, vychádza zástupca čeľade Theraphosidae (u nás sú tieto pavúky známe ako vtáčkare a sú nesprávne označované za tarantuly), ktoré si nikdy pavučiny tohto typu nestavajú. (Rain)
  • Natáčení probíhalo v národním parku Canaima ve Venezuele a v americkém státě Kalifornie ve městech Pasadena, Los Angeles a Cambria. Město Canaima, které se ve filmu objevuje, je fiktivní. (Terva)
  • Obrovský pavouk použitý ve filmu byl druh tarantule, která žere ptáky a jejíž rozpětí noh dosahuje délky 25 centimetrů. Tento druh tarantulí není snadno ovladatelný a může člověka ošklivě pokousat. (HappySmile)

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Christopher Landon chystá remake Arachnofobie

Christopher Landon chystá remake Arachnofobie

03.06.2022

Režisér Christopher Landon (Slečna bestie, Všechno nejhorší) se oficiálně upsal režii remaku kultovního hororu Arachnofobie z roku 1990. Původní snímek natočil Frank Marshall (Přežít, Kongo), hlavní… (více)

James Wan a strach z pavouků

James Wan a strach z pavouků

12.06.2018

Mistr hororu James Wan (V zajetí démonů, Saw: Hra o přežití) má momentálně plné ruce práce s vládcem oceánů, mezitím ale pod záštitou své produkční společnosti Atomic Monster nezapomíná ani na své… (více)

Reklama

Reklama