Reklama

Reklama

Tisícročná včela

(seriál)
Československo / Západní Německo / Rakousko, 1983, 3 h 46 min (Minutáž: 55–58 min)

Režie:

Juraj Jakubisko

Předloha:

Peter Jaroš (kniha)

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Jozef Kroner, Štefan Kvietik, Michal Dočolomanský, Jana Janovská, Eva Jakoubková, Jana Dolanská, Ivana Valešová, Jiří Císler, Martin Peterich, Zdeněk Blažek (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cez osudy rozvetvenej rodiny murárskeho majstra Martina Pichandu režisér Juraj Jakubisko zobrazil život liptovských murárov v Hornom Uhorsku od konca 19. po začiatok 20. storočia. Stanete sa svedkami ich putovania za prácou, radostných i tragických udalostí v rodinách, ale aj následkov vojny, či iných politických premien. Fascinujúca rodinná sága na motívy románu Petra Jaroša je divácky najúspešnejšou v histórii domácej tvorby... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tak toto sme presne my. Sme ako tie včely, iba robota nás spasí. Nič nám nezostáva len robiť, aby sme vyžili, ako sa patrí. Veru, sme my ako tie včely. My, Slováci. Národ slovenský. Chcete vedieť aké máme nátury a čo drieme hlboko v našich dušiach? Nádherne, silne poeticky, to vykresli spisovateľ Peter Jaroš vo svojej knihe. Veľmi dobre sa to číta. Krásna, ľúbozvučná hra so slovami a citmi. Slovenský režisérsky guru Juraj Jakubisko túto literárnu predlohu taktiež bravúrne spracoval. Tým pádom sa môžeme pochváliť hneď dvoma skutočne výnimočnými umeleckými dielami. Perfektný román a päť hviezdičková filmová adaptácia. "Tisícročná včela". ***** ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jakubisko pred natáčaním Tisícročnej včely správne pochopil, že kúzlo historického seriálu, respektíve ságy spočíva v detailnom a pravdivom zobrazení reálií doby a v navodení jej atmosféry. Bohužiaľ akoby počas nakrúcania tento zmysel strácal a čím ďalej tým viac sem primiešaval svoje klasické ingrediencie, ktoré, povedzme si pravdu, už väčšine národa po rokoch tak trochu lezú na nervy. Ale dobre, aspoň sa jedná o silný autorský počin. Celá sila Včely však stojí na charizmatickej slovenskej hereckej smotánke, ktorá drží nad vodou aj slabšie momenty. Tie najsilnejšie sú tie, kde je Jakubisko čisto v područí látky a nepredvádza sa. Mám pocit, že prvé dve časti sú silnejšie aj napriek vojnovým a masovým scénam štrajkov v polovici druhej a asi to bude mať niečo spoločné s prítomnosťou Jozefa Krónera. ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Absolutně nechápu všeobecné nadšení z tohoto "opusu". Pokud se na to dívám jako na popis těžkého života v horách v 19.století, tak stačí vidět jeden díl (další díly nepřinesou nic nového). Dívat se na to jako na rodinnou ságu radši nechci, protože mi byla celá rodina Pichandů dost ukradená. A občasné pojící "magické" prvky (včely, meteorit, vichr z hor) mi přišly jako vtip (scenárista asi nevěděl kudy dál). Pár hezkých scén a dobrých hereckých výkonů se tu najde. Ale má cenu kvůli tomu obětovat 4 hodiny života? ()

anli 

všechny recenze uživatele

Seriálová verze stejnojmenného filmu slovenského mistra vyprávění a obrazů,Juraje Jakubiska.Je to vlastně takové surrealistické,epické drama jedné rozvětvené rodiny na přelomu 19. a 20.století.Jakubiskovo podobenství o životě,magické a snové scény jsou opravdu působivé a mistrovsky udělané(i když to možná chvíli s různými vizemi Jakubisko přehání,ale evidentně ho to baví),stejně jako příběh a osudy lidí v něm.Herecké obsazení je skvělé a Jakubisko vše perfektně zvládá a to včetně,na tu dobu velmi odvážných,eroticklých scén(divím se,divím,jak tohle komunističtí cenzoři zkousli).Oproti filmu je seriál trochu pozvolnější a tempo vyprávění je pomalejší,což je logické."Tisícročná včelá"je poetická,něžná,skvěle zahraná a vypráví kus Slovenské historie.U mě jasných 75%(malinko musím ubrat,srovnám-li to s filmem). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdyby někdo položil otázku, který titul považuji za vrchol slovenské filmové tvorby, vzhledem k celkově nižší a po Listopadu 89 spíše skomírající produkci by bylo rozhodování poměrně jednoduché a výběr by se záhy zúžil na dva snímky: Obchod na korze a Tisícročnou včelu. Tu natočil Jakubisko na motivy románu Petera Jaroše a líčí v ní osudy jedné rozvětvené vesnické rodiny a na jejím příběhu mapuje emancipaci a vznik moderního slovenského národa. Po experimentech 70. let a následné odmlce způsobené normalizací Jakubisko dozrál a vytvořil svébytný styl magického realismu. "Magické" scény zde zapadají do konceptu filmu, nepůsobí násilně nebo zmateně a spoluvytvářejí atmosféru snímku. Z hlediska hereckého obsazení pracoval režisér s tím nejlepším, co mu tehdejší slovenská scéna nabízela, a vznikl film, který snesl přísné srovnání se světem a obstojí i v opakovaných reprízách. Kvalitám Tisícročné včely se Jakubisko přiblížil už jen v Sedím na konári, poté následoval citelný sestup kvality a tituly, které nesvědčily ani tak o uměleckém vývoji, jako spíš o tápání, vyhořelosti a později i ztrátě soudnosti. Celkový dojem: 95 %. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • Scéna, v ktorej Barbora Štěpánová (Továrnikova dcéra) odhalí svoje ženské prednosti, sa v roku 2010 stala 70. najlepšou scénou v rebríčku "100 najerotickejšie scén českého a slovenského filmu z obdobia rokov 1940 až 2009", na základe hodnotenia filmových recenzentov so zameraním na českú a slovenskú kinematografiu. (Raccoon.city)
  • Riaditeľ Slovenského filmu Koliba oznámil režisérovi, že Jozef Kroner (Martin Pichanda) potrebuje potvrdenie od lekára, že rolu dohrá a počas nakrúcania neumrie. Herec totiž trpel ťažkými depresiami. (Raccoon.city)
  • Strihač filmu Patrik Pašša strávil nad úpravou natočeného materiálu až 2 200 hodín. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama