Reklama

Reklama

Kaidan semuši otoko

  • Japonsko 怪談せむし男 (více)
Horor / Mysteriózní
Japonsko / Itálie, 1965, 81 min

Obsahy(1)

Muž, Chonin Mitake, zemřel po dlouhé šílené agónii a jeho mrtvé tělo je zpopelněno. Jeho vdova Yoshi začne pátrat po jeho minulosti a vydá se do sídla, kterému se přezdívá „Satanova jáma“, kde dříve žil. (sator)

Recenze (3)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Best obscure Japanese-Gothic horror! Zlaté období gotického hororu a jeden a nejspíš i jediný majstrštyk z Japonska! Nevídané a neslýchané, že se v zemi zapadajícího slunce, povedlo v té době něco takového natočit, tady je alespoň názorně vidět, jak daleko se dostaly vlivy z evropské hororové školy a to samozřejmě platí i naopak. "Kaidan semushi otoko" je tedy skutečně jedním z mála japonských tzv "Haunted House" nebo " "Ghost Horror" filmů vyrobených v průběhu 60. let v této zemi, proto už jen v tomto bodě, si film zaslouží uznání a respekt ke všem tehdejším filmovým pracovníkům a tvůrcům. Vlivy italské gotické hororové školy včele s Bavou ("Lo spettro"), Margheritim (" I lunghi capelli della morte"), nebo Riccardem Fredou ("Danza macabra"), se asi nebude snažit nikdo zpochybnit (film trochu připomání i Wiseho "Strašení"). To vše by ale samo o sobě ještě nebylo podivné, jde jen o to jak se to všechno podá, je to všecko o talentu a šikovnosti, a tady tohle všechno zafungovalo opravdu mimořádně dobře. Režisér zde použije několik svých dobrých nápadů a myšlenek které jsem nikde jinde neviděl, herectví je překvapivě solidní (přesto že stále blíže mám k evropským hercům, kteří se mi zdají sympatičtější a charismatičtější), nápadná černobílá fotografie spolupomáhá vytvářet tu atmosféru, se všemi typicky horor-gotickými prvky (osiřelé sídlo, temné chodby a sklepy, stíny, mlha, duchové nedávné minulosti, sténání, výkřiky, etc), film opravdu netrpí nedostatkem napětí a hrůzy, k vidění je tu spousta děsivých a hrůzných scén a výlevů, které dokážou opravdu parádně postrašit a vystrašit. Násilí je tady o dost větší než v evropských filmech. Nejlepší postava ve filmu, jednoznačně hrbáč! V Itálii byl film vydán pod názvem "Il Pozzo di Satana", ale jak to rychle vyšlo, tak ještě rychleji to upadlo v zapomnění (neprávem), což je vzhledem k jiným filmům (kolikrát, ne zrovna moc ucházejících kvalit) samozřejmě škoda. Pokud na film náhodou už narazíte, nenechte si ho určitě ujít, nezaslouží si to, je to klenot žánru, a já ho doporučím kde mohu. ()

sator

všechny recenze uživatele

Muž, Chonin Mitake, zemřel po dlouhé  šílené agónii a jeho mrtvé tělo je zpopelněno. Jeho vdova Yoshi, začne pátrat po jeho minulosti s vydá se do sídla přezdívaném „Satanova jáma“, kde dříve žil. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Skupina pěti lidí v začarovaném sídle, agresivní hrbáč, posedlá žena a různé strašení, sténání a výkřiky.(50%) ()

Reklama

Reklama