Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmačtyřicetiletý hrubián Len Rowan a jeho rodina jsou postrachem jinak poklidného amerického městečka Darby. Urážejí a terorizují obyvatele už řadu let a sociopat Len za tu dobu stál už devatenáctkrát před soudem. Za žhářství, krádeže, týrání dětí. Jeho vychytralý advokát však vždycky dokázal svého klienta vysekat z toho nejhoršího. Jednoho dne je jeho dcera Adina přistižena v obchodě při pokusu o krádež. Nevinná poznámka prodavačky Ruth Westermanové se stává příčinou další hrůzy. Ruth i její manžel, majitel obchodu, i obchod samotný se stávají terčem urážek a útoků Rowana a jeho rodiny. Jejich intenzita se stupňuje až do okamžiku, kdy je pan Westerman Rowanem napaden a velmi těžce zraněn. Útočník je zatčen, ale dostane se ven na kauci a jeho právní zástupce různými kličkami dosáhne odkladu soudního jednání téměř o celý rok. A během celé té doby Rowan vyhrožuje svědkům incidentu a beztrestně pokračuje v terorizování městečka. Pak pohár jednoho dne přeteče a zoufalí lidé, kteří cítí, že už toho bylo příliš, se rozhodnou vzít zákon do vlastních rukou a se zbraněmi se vydají na Rowana. Znechucení bezmocností institucí, které mají udržovat právo a pořádek, jsou odhodláni vyměřit trest sami. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

tomisaburo 

všechny recenze uživatele

Člověk by řekl, že Brian Dennehy a Ken Rex McElroy musí být dvojčata. Brian se role zhostil tak přesvědčivě, že váhám jestli to vůbec hrál. Násilí je téměř výhradně psychické, ale atmosféra tak hutná, že obyvatelé městečka při setkání s vepřovou hlavou plaše klopí oči a jen největší tvrďáci se vracejí domů z nákupu na první pokus a neposraní. Dennehy se pro tyhle role prostě narodil. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Poměrně vydařený neo western, Dennehy je skutečně neskonale hnusný patron a tomu naštvání lidí kolem něj se nelze divit. Za bílého dne je slušný průměr obdařený výbornou hudbou. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Lepší by to bylo jako fiktivní příběh o strachu, který může na malém městě šířit jeden darebák. Pokud totiž film má být rekonstrukcí skutečného příběhu, člověk nemůže pominout otázku, jestli by tu historii někdo jiný nepřevyprávěl docela jinak. Koneckonců, Rowan nebyl nikdy trestán, že? Co když všechny jeho údajné zločiny byly jen pomluvami a překrucováním pravdy? Co když ho celé město nenávidělo jenom proto, že byl zkrátka jiný? Arogantní macho se spoustou žen, který se nestyděl a nebál. --- Zajímavá historie, ale z uměleckého hlediska jsem nic památného neviděl. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Za prvé, nestojí to len na Brianovi Dennehym, ktorý sa výborne hodí na záporné role, tu netypicky s nafarbeným három. A za druhé, mám rád filmy, pri ktorých lomcujú silné emócie. "Občan" malomesta terorizujúci okolie je originálny nápad bez ohľadu na to, či je to natočené podľa skutočnej udalosti. Asi každý divák sa sám seba opýta, čo by spravil on. Aj keď celou dobou mi behali myšlienky, ako je to v iných amerických filmoch situovaných do juhozápadných malomiest iné, kde šerif či policajti dokážu buzerovať občana a tu sa miestni strážcovia zákona zmôžu iba na neustále hlášky, že polícia nemôže v tejto veci konať. Ako si chlapík, ktorý býva v starom dome a jazdí v starej rachotine môže zrazu dovoliť nemalé súdne trovy, nový vyblýskaný pick-up a dokonca 30-tisícovú $ kauciu a pritom takmer nepracuje. Ako sa všetci boja jednej rodiny, síce ostrej, vyzbrojenej, ale stále iba jednej. Aspońže záver priniesol zadosťučinenie, síce logické, ale na filmovom plátne tamer nevýdané. No a vzhľadom na televízný film ide o vydarené spracovanie. ()

charge 

všechny recenze uživatele

Vynikající hudební motiv, který vyniknul hlavně při příjezdu konvoje hlavního antihrdiny a jako by upozorňoval, že teď se blíží něco zlýho, něco hodně hnusnýho. ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Na televizní film je to hodně dodrý.Tak jednoduchý a nenápadný a přece docela silný.Určitě nadprůměr. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Pěknej zmetek tenhle Rowan. Krade farmářům dobytek, když ho někdo naštve, tak ho střelí, zapálí mu dům... Jeho manželka s nevychovanejma dětma jsou pokřivení podobně. Jenže šikovnej právník ho ze všeho vytáhne. Obyvatelé městečka už neustálého zastrašování mají dost a protože v zákoně oporu nemají, hodlají ho vzít do svých rukou. Film, u kterého by se divákovi málem až otevřela kudla v kapse, Rowan je opravdu zmetek jak sviňa. Film je to docela povedenej, závěr se poved. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Víc než slušný TV film, nečekaný zvrat, pomalu stupňované napětí. Psychologické drama (jak toto spojení nemám ráda, ale tady se holt hodí), velmi vydaření, poodhalující kus toho, jací jsme a můžeme být - ať už jde o obě strany. Příjemné překvapení. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Takových thrillerů je opravdu málo. Celý film si drží svoji úroveň a neubíhá z cesty vyprávěného příběhu. Postupně si buduje atmosféru, při kterém se i zároveň zvedá napětí. A ono napětí by se skutečně dalo krájet. Celé je to vlastně o bezmocnosti a nesprávnému přístupu úřadů. Téměř bych řekl, jako ze života. Když se soudy nemají k tomu, aby malé městečko zbavilo hrubiána a šikovatele, tak hold si musí lidé pomoct sami. Televizní snímek, který se povedl a který stojí za zhlédnutí. ()

John80 

všechny recenze uživatele

Krimi dráma o typkovi, ktorý so svojou ženou terorizuju obyvateľov mesta v ktorom žiju a ľudia sa začnú proti nemu búriť a sťažovať , nesmie chýbať samozrejme súd a záverečná pointa  Netreba veľa od filmu očakávať 2* ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Vynikající film s mrazivě fascinujícím výkonem Briana Dennehyho v roli bytostného hajzla Lena Rowana. Zapomeňte na předsudky o méněcennosti tzv. TV filmů a nenechte si ujít mimořádný zážitek. ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

Dennehy si toho darebáka zahrál skvěle. V celku nebylo co mu neuvěřit. A v celku docela slušná westernovka. Sice o trochu více koní, než bývá zvykem, ale jako co by kdyby. Happy end byl ... ()

FILMAKER 

všechny recenze uživatele

Mě to připomíná tragédii ve Frenštátě pod Radhoštěm! Ale že museli zemřít i nevinné děti, to je fakt hnus. ()

Reklama

Reklama