Reklama

Reklama

Maska zrcadla

Trailer

Bílá královna upadla do hlubokého spánku a jen tak se neprobudí. Celé její království pokryl černý stín. Rovnováha mezi temnotou a světlem byla narušena a znovu nastolit ji dokáže pouze Maska zrcadla. A tak se Helena, sama uprostřed neznámé země, vydává na dlouhou cestu za ztraceným šperkem, který musí nalézt dříve, než temnota zahalí Svět snů navždy. Autorem scénáře je držitel mnoha ocenění v oboru fantasy Neil Gaiman a i jeho zásluhou se z Masky zrcadla – díky kombinaci hraných scén a animací - stala lahůdka pro oči i duši. Poznejte zvláštní a tajemná stvoření v neuvěřitelném světě fantazie, k jehož dokonalosti přispívají i působivé obrazové prostředky a nekonečná představivost výtvarníka a režiséra Davea McKeana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dave McKean a Neil Gaiman, to znamená Sandmana. A to pro mě osobně znamená velkou dávku imaginace a magii comicsu v množství o hodně větším než malém. A teď je tu film, další dítko vzniklé ze spolupráce těchhle dvou, a je to přesně to, co jsem čekal. Příběh prostý a čtenářům Gaimana známý - něco jako Koralina, chtělo by se říct. A stejně jako u Koraliny, knížečky na jedno deštivé odpoledne, to funguje výborně. Co se vizuální podoby týká, citoval bych jeden nejmenovaný loutkový film - "Já mu to žeru, co ty?" To, co doteď při čtení obstarával mozek, se teď divákovi servíruje jako ti pohádkoví pečení holubi přímo do... A je to takový masakr jako je Stephen Fry velký herec. Z něj sice uvidíte jenom malý kousek, ale ten hlas si nejde splést;) Závěrem snad ještě potlesk pro Stephanie Leonidas, protože ty rozdílné herecké figury zvládla s bravurou a narozdíl od mnoha jiných jí ve dvaceti tu patnáctku věřím;) Ode mě je to za 90%, protože věřím, že tohle byla jen první vlaštovka... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Příběh mdlý, pokoukání šmakózní. Masku zrcadla, ani jednotlivé záběry z ní, nemusím vidět podruhé, velice by mne nicméně zajímalo, jaké speciální hříbky v Británii rostou. Přece nemůže být náhodou, že ve stejné krajině často tvoří třeba Terry Gilliam. 70% Zajímavé komentáře: mm, kitano, Džebe ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nádherný, nápaditý vizuál, ktorý navyše vďaka McKeanovmu typickému rukopisu nepripomína nič zo súčasnej filmovej fantasy tvorby, mimoriadne sympatická hlavná predstaviteľka, ktorá by "Eragona a Pevensiovcov zabila pľuvancom", ale... Gaiman ako scenárista sa veľmi neodviazal a v druhej polovici, keď sa človek nasýti netradičnej obrazovej stránky, to začne byť nečakaná nuda. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příběhem krásný film, který zaručeně nesedne každému. Někdo si v něm třeba najde zhnusení a tak tady ocení především tu originalitu. Zhnusení ve zpracování, protože to se od jakékoliv jiné fantasy liší. Tady digitální efekty vynahrazují zvláštní kulisy a působivé postavy a jejich zpracování. Každá tu má vzhled takový, jaká vlastnost u ní dominuje. Tím pádem film hraje hlavně obrazově. Po chvíli jsem si ale na tento příběh dokázal zvyknout a spolu se sympatickou hlavní herečkou jsem si to perfektně užil. Můžu říct, že tak zvláštně zasněný a melancholický film jsem hodně dlouho neviděl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $866,999Tržby Celosvetovo $-║ ťažoba plná halúcinácií /40%/ ()

Faye 

všechny recenze uživatele

..... „Často si pleteme to co si přejeme s tím, čím to ve skutečnosti je.“ Po vizuální stránce naprosto omračující už od úvodních titulků. Příběh Heleny, která se po konfliktech s rodiči ocitá ve Městě světla plné masek ..... bez masky (pouze s vlastní tváří) ..... „Jak poznáš jestli jsi šťastná nebo smutná, když nemáš masku? Nebo rozčilená? Nebo připravená na moučník? -Mám obličej.“. „Abych byl upřímný, vy lidé pro mě vypadáte všichni stejně. Bez pořádných obličejů můžete být kdokoliv.“ Černé lepkavé bláto ze Země stínů, z kterého s každým plesknutím vznikne pavouk s obrovským okem. Okřídlené kočky s lidskou maskou, které si pochutnávají na knihách. Urážlivé létající knihy „Dokud si myslí, že se ti nelíbí, tak se stěhují zpátky do městské knihovny“. A možnost okny nahlédnout do reality, na sebe sama. Originální šílenost u které jsem pouze na pochybách pro koho je vlastně určená, ale pro děti asi ne. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Výtvarno-scenáristická spolupráca McKean-Gaiman postúpila na ďalší level -> režia-scenár. McKeanove charakteristické prvky jeho výtvarne nezameniteľnej tvorby ostali zachované, dokonca prechodom na iné médium boli výrazne posilnené v kombinácii s neustálou ruchovou audiostopou a na prvý posluch možno disharmonickým hudobným podfarbením, čo však spolu s obrazom vytváralo sled hypnotických sekvencií, v ktorých nebola núdza o nenápadné prechody od ambientných skladieb až k jazzovej roztopašnosti varietných trúbiek. Aj napriek tomu, že sa nosná časť deja odohráva v obrazovo rozpitom svete "snov", kde nad prísnou logickou nadväznosťou vládne iracionalita s koncentráciou na náladu a samotné pocity, je Gaimanov scenár až príliš jednoduchý a na autorove pomery plocho "uhladený". ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dave McKean je geniální a fenomenální výtvarník s velice osobitým stylem. Ovšem to o něm bohužel neplatí pokud je v pozici režiséra. Vizuálně je Mirrormask dílem bezesporu originálním, ale je na něm až přespříliš znát omezený rozpočet, který zabránil v rozletu McKeanova tvořivého ducha. Nápady mu nechybí, ale pokud se nemůže opřít o herce ani scénář, napsaný společně s dalším velikánem Neilem Gaimanem, tak mu toho mnoho nezbývá. Vznikl tedy shluk více či méně dobrých scén, které tu a tam nepostrádají atmosféru, ale dohromady netvoří konzistentní celek, který by zaujal, natož vtáhl, do této fantaskní pohádky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Helena chce utéct z cirkusu do normálního života. zvládla by ,,normální život“?.... nestává se mi často, abych film nedokoukal. prostě tohle mi nesedí. drama, maminka v nemocnici, cirkusové prostředí a později začínají ,,fantastické“ odkazy a výjevy. nerozumím tomu. nechápu to!! nelíbí se mi to. nemusím rozumět všemu. bohužel nebo bohu dík. jedině podle masky poznáš náladu.... masky mi nic neříkají, celkové zpracování jde mimo mě. úplně. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Celkem normální pohádka, obalená do Gaimanovské fantazie, která jednoduchému příběhu dodává další rozměr. Možná neuchvátí příběhem, ale vaše oči budou nadšené. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Popravde receno, podle me az zbytecne uchylna stylizace a to na ukor pribehu. Ne, ze by byl pribeh spatnej, jen je takovej hodne jednoduchej, cela ta mytologie je taky hodne jednoducha a na zaver to tak nak vyzni do ztracena. Jinak co se tyce triku, ty jsou vetsinou takovy desne jednoduchy a cely to pusobi hodne pocitacove, ale v tomhle pripade to asi byl ucel a ono to fakt docela funguje, obcas fakt clovek nestaci cumet, ale misty to uz je skutecne trochu moc. Navic se to ani nejak poradne nerozjede, celej film jen tak pomalu plyne. Nicmene musim pochvalit Stephanie Leonidas, ktera byla fakt dokonala. Celkove lepsi 3*. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Jednou vetou by sa to dalo napísať ako absolútny vizuálny masaker. Divák, pre ktorého je (podobne ako pre mňa) výtvarná stránka filmu podstatným kritériom pre hodnotenie si určite príde na svoje. Fantastično vedľajšej "reality" vyráža dych, každú chvíľu tu nájdete niekoľko výborných a neotrelých nápadov. Veľmi sa mi páčila Stephanie Leonidas v hlavnej roli, naopak by som ukameňoval alter ego Jasona Barryho. Jediným dôvodom, prečo nedávam absolútne hodnotenie je, že MirrorMask naozaj chýba zložitejší a nosnejší príbeh. 9/10 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jakmile se příběh dostal ze současnosti do fantasy části, začlo to být zatraceně zajímavé. Heleně výlet do jiného světa velmi prospěl, protože si začala vážit toho svého a navíc mi svým odhodláním, nadšením a věčně dobrou náladou byla moc sympatická. Velmi pěkné a netradiční byly postavy z toho druhého světa, mělo to mnoho zajímavých myšlenek a vtipných rozhovorů a všechno to bylo prodchnuto Gaimanovou genialitou, takže výsledek je jeden opravdu neobyčejný film. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Film vypadá i přes mizivý rozpočet magicky a krásně, bohužel to hlavní - snový příběh - mě ničím zvlášť nezaujal a emocionálně nestrhl. Je to strašná škoda, protože herecky, vizuálně i hudebně jde o víc než nadprůměr... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

>Helenka v říši světla podél stínů< ...aneb fantastický dobrodružný SEN (!) o hledání "zrcadlové masky", o hledání sebe sama a touze dospět. A taky o tom, jak velmi užitečné je MÍTI a VĚDĚT (když už máte tu "velmi užitečnou knihu"... ;-) . . . Vizuálně úžasně vyvedené a povedené podobenství o tom, že když něco moc hledáte, nejspíš na to (třeba i přes souboj se svým druhým já) koukáte, protože to leží před vámi (anebo je to přímo někde uvnitř vás (?)... ;-)... A tak - jako v každé dobré (i když pro dospělé) pohádce - všechno dobře dopadne, Helena se po podivuhodné noci ráno probudí do dobré zprávy o tom, že maminka (královna světla i stínů) se uzdraví a zbytečné je sebeobviňování a výčitky, ráno je prostě moudřejší večera a i ta budoucnost nakonec bude jen taková, jakou si ji sama udělá. A nakonec ten >normální< život, po kterém tak touží, je jen jeden - ten její - a sama před sebou a tím životem stejně nikam neuteče... . . . Maska zrcadla je přes jistou náročnou uchopitelnost a potřebu >vlídného< soustředění vskutku skvělý film, jak tvůrčí surealistickou fantazií Davea McKeana, jak čistě výtvarným a technickým zpracováním animací a vizuálních efektů, tak i zobrazením reality a života v cirkusu, z jehož světa by mladá Helena nejdříve tak ráda utekla, aby nakonec pochopila, kde je její místo, její rodina, její kořeny a nakonec možný i ten skutečný (viz. Valentin, že... ;-) život. Fascinující jsou samy o sobě třeba už jen ty záběry exteriérů i interiérů velikého obytného domu, kde postavy žijí, tam na nároží přímořského bulváru v britském městě Brightonu - bizarní, navenek rozpadající se funkcionalistická bílá stavba, monumentálně čnící nad okolní lázeňskou zástavbou, sama o sobě až téměř snově působící jako pohádková pevnost či postmoderní kouzelný palác na pobřeží moře, ve své zchátralé nadčasové modernosti jako dokonalá kulisa pro Helenin kreativní a umělecky plodný vnitřní svět... - - - Co dodat... Tenhle film si nejspíš nejlíp užijí sami o sobě tvůrčí lidé, lidé s fantazií, lidé schopní snít a vnímat sny, lidé bystří a poučení, co si i přes dospělost uchovali kousek toho dětského bytí... Docela líto mi je pak těch, co i když nepochopili, tak ani nedokázali alespoň pokorně hledět, těch co se nudili a byli potom zklamaní, co pak nadělili tomuhle filmu průměrné a nižší hodnocení... Ale nakonec je i chápu. Dobře jim tak... :o) - - - P.S. Protože mi to nedalo, hledal jsem a (myslím, že i) našel - viz. http://www.uk-photos.co.uk/aerial/brighton_seafront.jpg - je to zdá se ten velký bílý rožák, téměř uprostřed snímku (na okraji zelené plochy ležící mezi silnicí a pláží... :-) - - - P.P.S. Ejhle - jedna dobrá a pozorná duše zde z ČSFD - glamgirl - (kteréžto tím velmi děkuji :-) mi s laskavostí nezměrnou poslala odkaz na stránky, týkající se onoho úžasného domu. "Embassy Court" v celé své kráse! ... Více tedy kdo má zájem každý sám: http://www.c20society.org.uk/botm/archive/2005/embassy-court-brighton.html , ještě více pak tady: http://www.google.com/search?q=Embassy+Court,+Brighton&hl=cs&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=vtbvTpzvC5OGhQfJzfmrCA&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBAQ_AUoAQ&biw=1026&bih=879- - - - - (Poprvé viděno 1.6.2008 na dvd, komentář zde devadesátý čtvrtý - 1.6.2008, doplněn o P.P.S. 9.3.2009) () (méně) (více)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní. Vizuálně nápadité (hlavně sfingy), herci skvělí, scénář místy geniální "Mám takovej pocit, že UPS a Promiň, už to nidky neudělám asi ledy neprolomí", herci skvělí (všichni, naprosto, včetně mimiky sfing).. ale tempo. Film postrádá jakékoliv větší tempo..jen ubíhá. Nenudí, ale nestrhne. Jenom sem tam nadchne viuální vynalézaostí tvůrců. Ale je to moc pěkný ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Cožpak o to, fazónu má tenhle snímek surrealistickou, otázkou je, jestli má i surrealistického ducha. Nejde o to, že je příběh nesrozumitelný, on je podle mě na podobný typ filmu srozumitelný až moc, jeho příběh je prostinký a podaný až moc polopatisticky a zároveň sentimentálně. Pokud se Neil Gaiman skutečně podílel na scénáři, tak jde o jeho nejslabší kousek, ze kterého bych nepoznal, že má na svědomí desítky skvělých fantasy, které pohlcují čtenáře na celém světě. Nejhorší ze všeho je, že Maska zrcadla ve mě nevyvolala žádný zájem o osudy hlavní hrdinky ani ostatních vedlejších postav a její zápas o vlastní identitu i osud matky mi byl vyloženě ukradený. Uznávám, že po vizuální stránce je ten kousek zajímavý, ale to už si radši zajdu někam do galerie a nebudu ztrácet čas před televizní obrazovkou. Celkový dojem: 40 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film odo mňa dostane pár superlatívov. Určite sa jedná o najosobitejší a vizuálne najštýlovejší film aký som doposiaľ videl. Nádherné farby, inovátorské motívy a celkové snové prostredie pôsobí neskutočne kúzelne. Škoda, že to ale nestačí. Zrakovo síce púta, no obsahovo priam nudí. Nápad je síce niečo pomerne nové a netrúfnem si povedať, čo na ňom dejovo meniť, no jednoducho ma pomerne dosť nezaujal. Určite si však rád pozriem aj ďalší McKeanov "výplod". 60%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád fantasy filmy, tak tento vřele doporučuji už kvůli sympatické Stephanie Leonidas, kterou bych rád viděl ve více zajímavých filmů a kvůli fantasy atmosféře, která je zde opravdu okouzlující. Příběhová linie je sice slabší, ale i tak se dostávám na slušné 4 hvězdičkové hodnocení... ()

Související novinky

Gaiman jede – chystá se Nikdykde

Gaiman jede – chystá se Nikdykde

25.08.2007

Fantasy Hvězdný prach se v zámořských kinech kdovíjak nedaří, ale recenze nešetří chválou, a tak se pozvolna začíná uvažovat o adaptaci další knížky Neila Gaimana. Tentokrát by šlo o Nikdykde,… (více)

Reklama

Reklama