Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slíbil jí, že z ní udělá hvězdu, jakou vždy chtěla být. Svůj slib splnil beze zbytku. Zaujala ho okamžitě, jakmile poprvé přišla do jeho ateliéru v bývalé továrně na klobouky. Díky své neobyčejné kráse a nepřehlédnutelnému charismatu, se mladá Edie Sedgwick stala takřka přes noc ikonou pro tisíce lidí. V polovině šedesátých let plnila titulní stránky prestižních módních časopisů, plátna kin a byla samozřejmě také ozdobou snad všech večírků. Konec její kariéry i života přišel ale stejně rychle a brzy, jako její závratný vstup do světel reflektorů. Ocitla se ve společnosti nejhorší spodiny. Věčně opilá, věčně zfetovaná, věčně bez peněz. Nedokázala se o sebe postarat a všichni se k ní obrátili zády. Přestože zemřela v pouhých 28ti letech, svět na ni nezapomněl. Nejméně dvě písně Boba Dylana jsou prý právě o ní, skupina The Cult pro ni také složila píseň a ve videoklipu dokonce použili originální Ediiny fotografie...

George Hickenlooper si vybral do hlavní role nádhernou Siennu Miller (Po krk v extázi/Layer Cake, Casanova). Světoznámého Andyho Warhola zde ztvárnil vynikající Guy Pearce (Memento, Proposition) a v postavě Ediiny velké lásky poznáme mladého Haydena Christensena (Star Wars II, III). Film se před příchodem do kin potýkal se spoustou problémů. Například Bob Dylan chtěl zabránit promítání tohoto snímku. Film podle něho prý naznačuje, že múza Andyho Warhola zemřela právě kvůli němu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

O´Hara 

všechny recenze uživatele

It was amazing film.Great...nemám slov, jsem z toho naprosto ohromen, ne ve smyslu, že bych to mohl vidět pořád dokola, ale v tom, že je to opravdu jedinečné, otevřené, smutné a krásné zároveň. Sienna Miller je zde naprosto dokonalá, téměř každý mi dá asi za pravdu, že z této herečky se stává nová ikona amerického filmu....a dává to zde naprosto všem jasně najevo!! ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Obrazově je ten film dost dobrý. Super střih. Jen jsem se nějak nedokázala donutit ho dokoukat do konce. I když jsem si kdysi četla ve Warholových denících - a jeho jednotlivé útržky myšlenek mi nebyly až tak cizí, jeho umění je mi dost vzdálené, ač je svébytné... Třeba si ten film dám později v lepší náladě a přijdu na to, že je skvělý. Z toho, co jsem viděla, na mě šla ale jen prázdnota, což nemusí být chybou filmařů... Zatím tedy jen tři hvězdičky... ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Múzy jsou předurčeny k tomu, aby inspirovaly umělce a nezacláněly. Během filmu jsem pořád myslela na motýly, kteří umírají, když se někdo dotkne jejich křídel. Snad pro Edieiny umělé řasy nebo pro její křehkost volající o pomoc a o ochranu, která se skrývala za jejím zářivým úsměvem a nevázaným chováním. Ovšem bohužel pro múzu, v tomto příběhu je umělec pošahaný egocentrický hnusák s divnými vlasy, špatnou pletí a psychedelickou matinkou. Těžko říct, jaký Warhol skutečně byl a jaká byla skutečná Edie, ale pominu-li pitomý název, film působí až znepokojivě skutečně. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Holá to pravda, holý to fakt. Miss pop-art. Sametová Sirael, dívka z továrny stříbrné, která se stala hitem, dobovým artiklem, která se až příliš prudce, nepřiměřenou rychlostí, projela velkým světem, světlem k temnotě. Dojela na podlý flám, falešnou tvář neřízených zářivých /b/lesků ramp, a její stvořitel, Pygmalion vyrobených celebrit a vymodlených hvězdiček, pláče nehnutě. Nalíčená sláva, nelíčený pád. Výtah nahoru a dolů. Památná to královna, která z trůnu sjela do přízemí zničených kurtizán. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšik Andyho Warhola, ale to nie je problém. Problémom je scenár, ktorý je slabučký a povrchný, a to ešte viac, než sám Warhol. Vzťahy medzi postavami nefungujú, vo filme nie sú takmer žiadne emócie (možno okrem záveru) a celé je to chladné a odtažité, ako kus ľadu. Je tu však jedno ALE a tým je Sienna Miller, ktorá je dokonalá po všetkých stránkach a ktorú som si užíval každú sekundu, čo bola na obrazovke. Je nádherná a vynikajúco svoju rolu zahrala. Pochválil by som tiež "technickú" stránku filmu, ktorému bohužiaľ chýba pevnejší scenár a dej, živšie dialógy aj postavy. Ale Sienna je bohyňa! ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Výkon Pearce mi připoměl Hoffmana v Capotem a Kilmera alias Morrisona. Parádní zážitek, hodně jsem čekal a hodně dostal. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Drogová královna, která shodou okolností byla neuvěřitelně krásná, ale také velice lehkomyslná. Nezajímalo jí co bude zítra, nezajímalo jí co bude večer, zajímal jí právě ten okamžik, který je. A tak se z populární bohaté princezny stala feťácká šlapka. Její zvučné jméno, ale žije dál. 3* za Siennu Miller ()

Chasm 

všechny recenze uživatele

Nadchla mě především skvělá Sienna Miller, vizuální stránka filmu, práce s kamerou a hudba, ale je pravda, že film má poměrně dost nedostatků - jakoby opravdu děj nebyl důležitý, díky čemuž se Factory Girl stane vcelku tuctovým biografickým dramatem... Nicméně, vykašlu se na Civala, protože ho nemám rád a filmu o "první ženě, která vnesla sex-appeal do americké vyšíí společnosti" dám čtyři... ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k negativním komentářům zde otištěným, i když oceňuji aspoň to, že jsem prostřednictvím filmu nahlédl do bájné Warholovy Factory a udělal si jakýs takýs obrázek, jak to tam chodilo (ovšem zůstává ootázkou, nakolik hodnověrné tohle ztvárnění je). Za klad beru i to, že film se proti osobě velkého Andyho vymezuje vpodstatě negativně (i podle mého je to přeceňovaný autor, který měl nanejvýš prst na tepu doby, víc nic), tj ukazuje ho jako člověka nesmírně vlivného a vpravdě sebestředného, jakousi magnetickou horu, jakéhosi pseudootce -- ovšem bez pocitu jakékoli odpovědnosti vůči svým "groupies". ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

zoufale průměrný film...trocha toho dramatu, trocha té retro stylizace, důsledné a zajímavé není ani jedno...schematické a nezáživné... ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Tento film mě zaujal již v roce 2006, kdy jsem se na něj neskutečně těšila. A byla jsem nadmíru spokojena. Pro někoho, kdo neví jaká byla doba v 60tých letech (já to na vlastní kůži sice taky nevim, ale zajímám se o to), tak mu to prostředí přijde hodně zvláštní. A ono doopravdy bylo. Andy Warhol byl podivín, kterého Guy Pearce zahrál tak přesvědčivě, že bych si od něj nějaký obraz snad koupila :D Ale hlavní pro mě byla Sienna Miller, která mi přijde neskutečně krásná a v tomto filmu svoji krásu patřičně využila. Nemohla jsem se na ní vynadívat...Film není nějak moc dlouhý, což je výhoda, jelikož tam nejsou zbytečnosti, prolíná se tam undeground s realitou a je tam dobrám ukázka toho, jak lidé z vyšší společnosti a se zájmem o současnot, naráží na lidi s vlastním nápadem...a nebo je to opačně? ;) Hayden Christensen v roli "Boba" byl jako blesk z čistého nebe a pohled na něj byl osudovým jak pro Edie, tak pro mě ;) Prolínání z léčebny a minulosti, kterou Edie prožila je velice příjemná a závěrečné titulky s krátkým vysvětlením, to byla jen tečka za výborným filmem :) ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

Trosku zklamani, clovek by cekal ze lidi a prostredi kolem Factory budou vykresleni vic napadite. Sienna Miller mi navic typove do postavy Edie Sedgwick vubec nesedla. ()

Ewey 

všechny recenze uživatele

Pěkné oblečky, všechno tak pěkně barevné, ale přesto atmosféra warholovských šedesátých let z filmu nesálá. Čekala bych lepší vykreslení charakterů a více informací o přeci tak zajímavých postavách, kterými Andy i Edie určitě byli. ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Andyho tvorbu jsem měl možnost poznat jen na pár výstavách. Byl to výstřední blázen a pop artový genius. Film o Warholově spřízněné duši Edie je jako jízda na tripu. Mix barev, zvuků, střihu, halucinací, sexu, povrchnosti a prázdnoty. Komplikovaná holka. Obtěžované dítě. Superstar. A nakonec troska. Andy říkal, že umění je vše, co vám projde. Vztaženo na Factory Girl by měl Hickenlooper v tomhle směru určitě smůlu, ale já se u filmu rozhodně nenudil. 3* ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film se zvláštním obsazením. Pořád přemýšlím, zda je to hodně špatné A-čko či překvapivé B-čko. Děj je takový rozhádaný, zápletka mdlá a atmosféra plochá. Sympatie ke kterékoli z postav se hledají těžko. Andy vyznívá jako sebestředný chladný egomaniak, Hayden dělá z Boba ještě většího fouňu a Eidi je taková holka, co si myslela, že je mnohem větší jak její stín, egocentricky nerozvážná a lehkomyslná, která dělá přešlapy na každém kroku a přisuzuje je svému okolí. A když na chvíli najde stabilitu a perspektivu, tak ji zahodí za to, aby se ještě strměji mohla řítit ke svému dnu. Prostě o holce, které se stříbrná lžička rozpustila v puse... Ano, někde tam na začátku, tak krásná holka (jak by řekl Andy), s takovým talentem. Jenže myslet si, že ti svět spadne do klína většinou znamená, že sama padneš k jeho nohám. Občas nejsme tím, čím jsme jen díky sobě, ale díky tomu, co z nás dělají ostatní. I když to nechcete vidět, v dobrém či zlém. A ne vše se vždy v dobré obrátí, a ne navždy tu pro vás budou ti, co vás milují. Jak řekl ke konci Bob - "I would help her if I could...". ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

50-60% ... Sienna Miller bola úžasná a príbeh Edie, ktorú šoubiz nadosmrti poznačil by bol krásny byť lepšie spracovaný. Malo to slabú výpovednú hodnotu. ()

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama