Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slíbil jí, že z ní udělá hvězdu, jakou vždy chtěla být. Svůj slib splnil beze zbytku. Zaujala ho okamžitě, jakmile poprvé přišla do jeho ateliéru v bývalé továrně na klobouky. Díky své neobyčejné kráse a nepřehlédnutelnému charismatu, se mladá Edie Sedgwick stala takřka přes noc ikonou pro tisíce lidí. V polovině šedesátých let plnila titulní stránky prestižních módních časopisů, plátna kin a byla samozřejmě také ozdobou snad všech večírků. Konec její kariéry i života přišel ale stejně rychle a brzy, jako její závratný vstup do světel reflektorů. Ocitla se ve společnosti nejhorší spodiny. Věčně opilá, věčně zfetovaná, věčně bez peněz. Nedokázala se o sebe postarat a všichni se k ní obrátili zády. Přestože zemřela v pouhých 28ti letech, svět na ni nezapomněl. Nejméně dvě písně Boba Dylana jsou prý právě o ní, skupina The Cult pro ni také složila píseň a ve videoklipu dokonce použili originální Ediiny fotografie...

George Hickenlooper si vybral do hlavní role nádhernou Siennu Miller (Po krk v extázi/Layer Cake, Casanova). Světoznámého Andyho Warhola zde ztvárnil vynikající Guy Pearce (Memento, Proposition) a v postavě Ediiny velké lásky poznáme mladého Haydena Christensena (Star Wars II, III). Film se před příchodem do kin potýkal se spoustou problémů. Například Bob Dylan chtěl zabránit promítání tohoto snímku. Film podle něho prý naznačuje, že múza Andyho Warhola zemřela právě kvůli němu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

zElina 

všechny recenze uživatele

Warhol byl jistě úchyl, některé z jeho děl jsou fascinující, ale způsob jakým uvažoval je cizí myslím i součastným lidem. Ovšem příběh tohoto filmu zasahuje velice emočně. Nebo taky naopak někoho nemusí ani líznout. Životní příběh nádherné nadané warholky je neveselý, ovšem co takové osobě vyčítat. Nebýt bláznovství člověk by se jen těžko stal umělcem. Tomuhle filmu prostě nic nechybí alespoň podle mých priorit. Neuvěřitelně realistické, emoční, krásně podbarvené a z prostředí kde by si ani mimozemšťani nepřipadali být doma. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Istá podobnosť medzi Siennou Miller a Edie Sedgwick tam je, to taktiež platí u Guy Pearce s Andym. Film presne poukázal na to, čo chcel režisér zdôrazniť. Po emočnej stránke, čím viac bežal film tým viac sa to burcovalo. Máme pohľady cez klasickú kameru, farebnú kameru, ktorá zrní a potom čiernobiela, to všetko bolo síce skvelé, no ako celok to veľmi nedrží pohromade, lepšie je mať farebnú a čiernobielu kameru, než 3 kamery a nevedieť, kde kedy ktorú použiť. Čiernobiely pohľad, mi dal maximálne to, že Sienna Miller by bola skvelá vo čiernobielych filmoch. Scenár a celkovo spracovanie, mohlo byť na lepšej úrovni. Edie Sedwigcková bola veľmi zaujímavá osoba, jej zmysel pre módu a obliekanie bol fantastický, disponovala príjemným hlasom, pekná tvár aj napriek tomu všetkému nemala veľmi priaznivý osud. Po emocionálne stránke je to poctivý kúsok, len keby to spracovanie bolo lepšie. /45%/ ()

Hank 

všechny recenze uživatele

Hodně nevyrovnané a matoucí. Snažíc se napodobit atmosféru nebo dosáhnout té atsmosféry pomcí klišé, unylých pseudo dialogů? Film to není rozhodně špatný, jen je otázka zda je pro lidi, kteří o tehdejší době neví nic nebo pro ty, kteří ví a mají přehled? První skupina je zmatena a zhnusena a druhá to samé, ale z jiných důvodů...takhle to prostě nebylo. Nezadařilo se tak jak jsme doufal, ale i tak, Sienna Miller umí.... ()

honeybunn2 

všechny recenze uživatele

Nepáčilo sa mi to. Ani príbeh, ani herecké výkony. Počas celého filmu som si neurobila vzťah k ani jednej postave, nepochopila som ich spávanie, ani dôvody ich životných rozhodnutí. Všetci mi boli nesympatický a štýl akým bol film natočený sa mi tiež nepáčil. Chápem ale že sa tento typ príbehu môže niekomu páčiť, ale mne určite nie. horko ťažko 2 hviezdy. Aj to len za veľmi pekne kostýmy a zachytenie doby. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

hodně podprůměrný film, sice nějaké momenty byli dobré, když byla dívčina ještě sama sebou, ale pak dopadla na tvrdé dno, kde se už těžko dávala dohromady, drogové dýchanky, alkohol, vše dohromady, a nakonec tento film ničím nemůže oslovit, herci nebyli vyloženě špatný, ale to boheřžel nemohlo tneto film zachránit ()

Verunka84 

všechny recenze uživatele

Za Guye Pierce a Sienu Miller. A taky za kostymy. A za Haydena Christensena. Nastesti to nebylo moc dlouhy, ale misty me to strasne stvalo, jak je to vlastne silene prazdny film. Vsechno jenom obrazky, povrch, uvnitr krome chlastu a drog neni nic. Ale 60. leta v NY bych chtela zazit. ()

Bigwave 

všechny recenze uživatele

Životopisný snímek Edie Sedgwick, které vedle Warhola vyrostla jak nejkrásnější poupě první jarní růže, ale i božský květ musí někdy odkvést a uvadnout. Ona sama obviňovala Endyho z jejího konce, ale však za to mohli drogy a životní styl na který se vydala. Zajímavý film ve kterém se objevují významní umělci 60.-70.let a především nejznámější ateliér té doby tzv. Továrna "Faktory", kde začali první filmové experimenty Andyho Warholy. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Pouze průměrný životopisný film, který trochu přehání, dost fabuluje a není ničím moc zvláštní. 60% ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Poněkud povrchní biografické sondě do života popartových umělců dominuje Pearceova warholovská kreace. 60 % (Ci 01/2008) ()

Carlie 

všechny recenze uživatele

Opravdu špatný film. Andyho Warhola v jistém slova smyslu obdivuji, ač je mi jeho pop- art umění spíše protivné a do obýváku bych si ho zrovna nepověsila, je to umělec o kterém bych mnohem raději viděla podobný film. Ta Edie Sedgwick mě totiž absolutně nezajímala. ()

akcul 

všechny recenze uživatele

Natočit film o lidech, kteří jsou součástí historie, ale i současnosti, je podle mě velmi těžké, čímž se nechci nikoho zastávat, ale vždy je to asi trochu ožehavé. Nevím, co chtěl režisér vlastně natočit "za žánr", ale problém je asi v tom, že film pořádně neuspokojí ani jednu cílovou skupinu: ani fanoušky pop-artu, ani ty, co o Warholovi neví nic. Kdo chce drama, dostane příběh bez emocí, kdo chce biografii, tak mu to taky nesedne. Nebude mi vadit podívat se znovu a přehodnotit to, ale film mnou prošel a nic nezanechal, a to je veliká škoda, neb materiál čerpající ze života Andyho a Edie je přece fascinující a nemusel takto vyšumět. Na Haydena Christensena si ne a ne zvyknout. Škoda jen Sienny Miller, že tohle všechno nedokázala utáhnout, mně se fakt líbila. ()

migsee 

všechny recenze uživatele

Ten film mě nadchnul. Jednak se mně moc líbila hudba, která nádherně pokreslovala celej příběh, a pak se mně líbí, že ten film nevykreslil Andyho Warhola jako úžasnýho a skvělýho a já nevím ještě jak brilantního umělce, ale prostě jako divnýho vyčůranýho patrona, kterej tráví hodiny na telefonu a tváří se jak vyoraná myš:) Správně, nemám Warhola ráda a tenhle film mně udělal opravdu radost:) ()

silak_xup 

všechny recenze uživatele

Příběh o mladé, krásné a nadané ale také naivní Edie Sedwick, která dokázala svým úsměvem změnit špatné věci na dobré. Bohužel okolnosti showbizu z ní udělali trosku. Pro mě silný příběh, který jsem poprvé shlédl ještě na vysoké škole na doporučení kamaráda. Od té doby jsem viděl film cca 10x, je na co koukat. Hodně mě dostala jedna ze závěrečných scén, kdy Edie sedí s kamarádem ze školy v taxíku který ji vytáhne z feťáckého doupěte, ukáže jí její fotku ze školy když jí vyfotil, než odjela poznávat svět a zeptá se: ,,poznáváš tu dívku?´´ Edie: ,,ne´´. Síla. Pěkné, smutné, syrové. Škoda že jsem tuhle holku neměl šanci v životě potkat. ()

vodkasesemte 

všechny recenze uživatele

Tak z tohodle jsem si na zadek nesedl. Dvě hodiny se mužete dívat na roztomilou tvářičku a ksicht uchylnýho kripla. Prakticky nic se tam neděje a po chvíli zvítězí negativní dojem a přemýšlíte nad tím, proč jste si to vlastně stáhli. ()

maruji 

všechny recenze uživatele

Jsem docela překvapena hodnocením, které jsem tu našla. Warholku považuji za jasně průměrnou záležitost. Pearcemu se sice chvílemi daří držet dojem, že je opravdu Andy, ale hned za okamžik působí příliš bez života. Tenhle film je v několika momentech rozkošný a zábavný, ael zároveň rozpolcený jako samotný Warhol a nedaří se mu držet se "zadání" celou svou stopáž. Téměř celou dobu působí uměle, tváří se jako film o něčem a z nějaké doby, ale vy cítíte, že je to jen póza. Nebudete se nudit, tenhle film vám k tomu nedá příležitost, neustále na vás vytahuje něco nového, zkouší se vám dostat pod kůži různými způsoby, ale zároveň nedojdete naplění. Po 90 minutách to prostě skončí a život jde dál. ()

Sunwise 

všechny recenze uživatele

O Andy Warholovi jsem dosud nevěděla skoro nic, a o existenci Edie Sedgwick už vůbec ne. V tomto směru mi snímek rozšířil obzory, a to poměrně příjemným, nenudícím způsobem. Užívala jsem si hlavně pěknou tvářičku Sienny Miller, neméně pohledného Haydena Christensena coby Boba Dylana, naproti tomu Andy Warhol byl vylíčen velmi odpudivě, jako bezskrupulózní požitkář, který se stará jen sám o sebe... přesvědčivě zahraný, nechtěla bych se s ním potkat v reálu. Proměna Edie z všemi obdivované hvězdy ve zdrogovanou trosku proběhla velmi rychle, téměř nepostřehnuta... ale byla dost působivá, tísnivá a depresivní. Líbil se mi i způsob vyprávění, kde se prolínaly tři časové roviny... ()

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama