Reklama

Reklama

Volání vlků

Obsahy(1)

Mladý biolog se nechá dobrovolně vysadit kdesi v severní Kanadě, aby zde studoval a shromažďoval údaje o vlcích, kteří údajně mohou za stále se zmenšující stáda Karibu. Postupně se biolog seznamuje s okolím a dokonce s životem vlků samotných. Zjišťuje, že vlci nejsou zdaleka takovou hrozbou jako lidé, kteří vlky vybíjejí pro jejich kůži. Dokáže se mladý biolog rozhodnout na čí stranu se přiklonit? (TomikZlesa)

(více)

Recenze (77)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Díky Never Cry Wolf se mnohým z nás otevřel jiný pohled na "zlého" vlka, který sežere vše včetně babičky a Karkulky. Tady to byl elegantní, krásný, hrdý tvor, s notnou dávkou inteligence, schopností si hrát i "zpívat". Tady - to ale znamená v přírodě, která vítá a objímá, je laskavá i nekompromisní. A krásná. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Za boha si nevzpomenu na český název, pod kterém to běželo na ČT2 asi před 7-8 lety. Ovšem dodnes mám tenhle znamenitý film v živé paměti. Příběh vědce, který se vydá do vzdálených končin na Aljašce zkoumat život vlků. Opravdu nádherná kamera, zajímavý scenář, myšlenkově hluboký film s mnoha nezapomenutelnými scénami. Přestože to produkovalo studio Walta Disneye, má to k rodinné zábavě hodně daleko. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Lima má pravdu, tenhle "dokument" je velice dobrý film. Výkon C. M. Smithe, kvalitní scénář, prostředí takřka nedotčené Kanady, práce kamery a hudba Marka Ishama daly vzniknout něčemu naprosto jinému než co byste od studia Disney čekali. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Film búra mýty o vlkovi ako o krvilačnej beštii, práve naopak, ponúka pohľad na to, ako ľahko sa môžu stať obeťami lovcov, ktorí chcú zbohatnúť kvôli ich kožušine. Celý film sa odohráva v prírodnom prostredí kanadskej tundry, nie je príliš ukecaný a vystupuje tam minimálny počet ľudí, no krása. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Lehce dokumentární nádech dává filmu zvláštní ráz. Jednoduchá linie příběhu a hodně zapamatovatelných situací. Taková ukázka konzumace myší zůstane člověku v hlavě ještě hodně dlouho! Na druhou stranu, konec vyznívá trochu do ztracena a nakonec nevíte, co si o filmu máte vlastně myslet. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Vlci jako filmový námět, proč ne, uvážíme-li, že mají svůj vlastní inteligentní svět, tak jak vidno jejich démonizace nadále platí. Celé vyprávění je milé i proto, že se netváří hlubokomyslně. Prazvláštní poetika a vizuální radostnost kouzel obrazů krajiny umocňuje příjemně zážitek z filmu. Herec Charles Martin Smith v postavě (Farley Mowat) to zahrál naprosto autentickým způsobem. A kromě toho, okrajově podává také svědectví, jak mimoděk někteří lidé stále bezmyšlenkovitě život v přírodě pošlapávají. Ačkoliv filmové dílo nedosahuje zcela velikosti literární předlohy, je jistě potěšitelné, že se vyslovuje apartně k vážným věcem. Možná to bude znít nadneseně, ale příběh se skutečně zajímavě zamýšlí nad otázkou přírodních hodnot a vztahu člověka k vlkům, nu což, to posuďte již sami. :-)) Kdo nehledá ve filmu jen komerci, ten mne určitě pochopí. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Never Cry Wolf bojuje zejména s falešným nenávistným mýtem o zlém "karkulkovském" vlkovi, který se v lidech během staletí usadil, a ačkoliv nevnucuje žádné pevné stanovisko, ponechává mnoho podnětů k zamyšlení. Scénáristická gradace je úchvatná, od rozpačitého začátku s přistáním v zasněžených končinách putuje přes dokumentaristicky laděnou pasáž s pozorováním vlčí rodiny až k uhrančivě nasnímané scéně se stádem karibu. Následuje už jen přímočarý, avšak realisticky tvrdý závěr, který v dokonale načasovaném momentě odhalí propastné rozdíly mezi vysněnými ideály a krutou realitou. Mladému vědci nezbývá, než se bezmocně poprat s faktem, že i v dobrém úmyslu vyslaná sonda může znamenat předvoj smrti, a že technologický pokrok lidské civilizace ruku v ruce s bezohledností automaticky deklasuje bezelstnou divočinu do role obětního beránka. Nic moc objevného, "pouze" natočeno fascinujícím způsobem s několika nezapomenutelnými scénami, nádhernou hudbou i kamerou a úžasnou severoamerickou přírodou. Never Cry Wolf je zkrátka hezky přirozený film, s nádherně sladěnou formou a obsahem, který si i přes svou krásu zachovává střízlivost a dává s přehledem přes ústa všem filmům o divočině z (nejen) poslední doby. Pro vlkofily povinnost a pravděpodobně láska na první pohled. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Krásná příroda, člověk a vlk, přátelství i pytláctví, to vše ve snímku o člověku, který byl povolán prozkoumat velký úbytek sobů na Aljašce... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Filmy, jejichž děj se odehrává v člověkem téměř nenarušené přírodě, patří do kategorie mých srdečních kinematografických záležitostí. Never Cry Wolf není výjimkou a už během sledování se zařadil mezi ně - skvosty typu Himaláj karavana, Zálesák (1966), Útěk do divočiny, Poslední traper,...Na Ballardově snímku bych vyzdvihl vykreslení soužití člověka s přírodou, lásku člověka k ní a ke zvířatům, dále pak sestříhání scén, jež místy působilo mírně komicky (záběr na vlka lovícího myš a následně Tylera konzumujícího jednu malou myšku za druhou), ale také samotný děj a postavy, zejména pak hlavního hrdiny a zkušeného, moudrého Ooteka. Závěr snímku za doprovodu pěkné melodie a textu staré inuitské písně dotvořil výsledný dojem za neodmyslitelné 4*. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že přírodní a zvířecí zákony by měly být postaveny mnohem výše než ty lidské. 100 minut naprosté nostalgie v podobě krásných záběrů na dosud nedotknutelnou část naší planety a zároveň příběh nesoucí důležité a oslovující přírodní poselství, o kterém by měl každý člověk vědět a respektovat ho. Velká škoda, že snímek stojí tak moc v pozadí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná záležitosť s veľkým posolstvom, na ktorú ale treba byť duševne naladený. Krásne súznenie človeka s prírodou, aspoň symbolický jeho návrat tam, kam patrí.... Človek, ktorý je tesne spätý s prírodou nemá čas a ani chuť na rôzne intrigy a zlo proti druhému, čo je žiaľ pre moderného človeka tak príslovečné a šíriace sa našou civilizáciou ako mor. Jednoduchý život, no zato krásny a nesmierne bohatý. Jediné čo by som vytkol je to, že tu bola pomerne častá náhodilosť (napr. hneď prvý deň chlapík stretne inuitu, ktorý ho zachráni) a pár ťažko uveriteľných scénok. Inak veľká spokojnosť. 80/100 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neviem, či je Charles Martin Smith taký nasprostastý od prírody alebo to iba hrá. Ako to iba hrá, tak to je jediné, čo dokáže skvele. Videl som ho v Americkom graffiti a odvtedy sa nepohol dopredu ani o piaď. Pokúšal som sa vnímať príbeh, ale kvôli jeho nepochopiteľnému správaniu som si musel pomáhať rýchloposunom. A ak by som chcel film o vlkoch, tak kvalitných prírodopisných snímok je množstvo. Netuším pre akú cieľovú skupinu je táto údajná dráma určená, viem len, že ja do takej skupiny určite nepatrím. Dráma, ktorú by som ocenil by bola vtedy, ak by toho hlupáka hneď na druhý deň vlci spotrebovali v rámci spestrenia svojho jedálnička. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jediný film z dílny Walta Disneye, který není pro ty nejmenší. Vzhledem ke své ponuré atmosféře a celkové dějové konstrukci je mizivá šance, že by naplnil očekávání dítěte. Tohle výjimečně vyprávění má v sobě hloubku, nějaký cíl, výraznou psychologii a také hrdinu poznávajíc nejen sebe samotného, ale hlavně duše majestátních vlků, jejichž fantasticky nasnímané pohledy a pohyby jsou nejednou třešničkou na dortu. Originálně zpracovaný scénář nemá v takovém tématu obdoby. Téměř každá věta má šarm a většina z nich nutí diváka se zamyslet. Před takovýmito filmy smekám a vzdávám jim hold. Zajímavá podívaná o nelítostné přírodě, která dává poutavým způsobem najevo, že ne všichni predátoři mají v sobě jen dravost a zlou krev. Mají hrdost, city a dobrosrdečnost, což bohužel některým narušeným jedincům z rodu Homo sapiens chybí. 80% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Niekoľko mesiacov v divočine so správnymi ľuďmi a medzi správnymi zvieratami dokáže zmeniť človeka ... verím tomu ... ale nie každého. Niektoré zábery spolu s muzikou naozaj ohromujúce. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný dobrodružný film o zapáleném biologovi, který bojuje o přežití v nehostinných podmínkách severní Kanady aby zde studoval život a chování místních vlků. Velice dobrý výkon Martina Smithe, nádherné kanadské prostředí a pár opravdu povedených scén (převážně scéna s krysami mě velice pobavila) jsou hlavními devizami tohoto nepříliš známého ale příjemného snímku. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jestli ten nehrdinsky vypadající badatel očůrá vlky, tak mě teda tvůrci prostoduchého scénáře neopijí rohlíkem. V prostotě je sice síla, ale ten scénář je tak přihlouple šroubovaný, že od skutečné přírody odpoutávají pozornost "akce" při příletu letadla, při prolomení se ledu nebo myší invaze a následná degustace myší za přihlížení myší... Navíc se filmaři nevyvarovali chyb a po scéně, kdy má badatel zamrzlé brýle, se v další vteřině ve stejném prostředí a pravděpodobně za stejné teploty dívá přes brýle čisté... Krásy přírody obdivuji dvěma hvězdičkami. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Při scéně se stádem karibů jsem přestal dýchat a pocit ze sledování příjemného čtyřhvězdičkového filmu vzal za své. Nenásilné s nečekaným respektem k matce přírodě. Opravdu se jedná o produkt studia Disney? Těžko k uvěření. Podobné filmy se už netočí. ()

Reklama

Reklama