Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejznámější román F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby (1925) nebyl zprvu právě populárním čtivem, i když během jednoho roku od prvního vydání vznikla divadelní adaptace, již na Broadwayi režíroval George Cukor, a podle ní také hollywoodský film režiséra Herberta Brenona, jenž se bohužel nedochoval. O pár let později byla kniha prakticky zapomenuta a teprve po dalších, poválečných vydáních se dočkala zaslouženého uznání i čtenářské obliby. Kniha zachycuje "jazzový věk" bouřlivých dvacátých let, kdy nečekaná hospodářská prosperita byla často vykoupena ztrátou morálních hodnot a kdy "stará" aristokracie těžce snášela nastupující konkurenci z řad nejrůznějších zbohatlíků, z nichž mnozí byli zapojeni do bujícího organizovaného zločinu. Podruhé byl román zfilmován v roce 1949 (režie Elliott Nugent, titulní role Alan Ladd), ale nejznámější je dnes asi třetí filmová verze z roku 1974. Jejím režisérem je známý anglický tvůrce Jack Clayton (mj. klasické Místo nahoře), který pracoval se štědrým rozpočtem (cca 6,5 milionu dolarů) podle scénáře Francise Forda Coppoly a měl k dispozici přední herecké hvězdy, zejména Roberta Redforda do titulní úlohy a Miu Farrowovou jako Daisy. Snímek natočený v duchu tehdy módních retrofilmů (Takoví jsme byli, Podraz) sice ctitele předlohy a filmové kritiky příliš nepřesvědčil, nicméně patřil ve své době k divácky nejúspěšnějším titulům. Americká akademie ho vyznamenala dvěma Oscary, za kostýmy Theoni V. Aldredgeové a hudební adaptaci Nelsona Riddlea. (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Priznávam, že už samotná predloha Francisa Scotta Fitzgeralda ma akosi vôbec nezaujala a neoslovila... Preto som dúfal, že aspoň vizualizácia a filmové spracovanie môj dojem z toho celého trošku vylepšia, ale nie - takýto zázrak sa bohužiaľ nekonal. Mám rád literárnu klasiku, ale Gatsbyho buď nechápem, alebo možno ani chápať nechcem. Komplikované vzťahy, keď si ženatí muži hľadajú milenky a potom sa čudujú, že ich manželky im utekajú s inými? A to dlhoročné čakanie na niekdajšiu Lásku, ktorá sa medzičasom vydala? Nemá to ďaleko od telenovely, hoci udalosti v tomto prípade zásadne gradovali do všemožnej tragédie - čo ma vlastne zaujalo najviacej. No nič, ešte stále to môže napraviť "nový" Gatsby z roku 2013, ktorému určite šancu dám (a snáď to vylepší môj celkový dojem). ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Točit film podle slavné románové předlohy je vždy o hubu. Právě tento snímek se prostě moc nepovedl. Ne že by byl úplně špatný, ale režisérovi se nepovedlo vykreslit, resp. navodit tu správnou atmosféru, která na Vás dýchá, když čtete román. Většina diváků má asi problém s náhledem na film, když nejdřívě četli románovou předlohu. Celkový dojem max. za 3. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Fuj, to bylo ale nijaké... romantika postavená na vlajících závěsech Gatsbyho honosného domu a dekadentní výstřednost opulentních večírků, rámovaná dobovou hudbou a zběsilým tancem, nemohla odměnit dvě a půl hodiny divákovy trpělivosti, a to ani snahou o dodání třpytu a lesku brilantinou pánů, očí dam a reklamy na zubní pastu Thymolin, kterou evokoval každičký úsměv obsazených - při orion hvězdičce zlášť povedených vycenění jsem bystřila, zda neuslyším ono pověstné "cink". Bohužel, i obsazení mě nechávalo zcela chladnou, nevyhledávám žádného z hlavních herců a tímto snímkem nedošlo ke změně, jen Mia Farrow mě utvrdila v názoru, že umí zahrát pouze a jen neurotické mimózy... ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem film a velmi se mi líbil. Zaváhala jsem ale s hodnocením, protože jsem si přečetla, že snímek jen kulhá za literární předlohou. Tak jsem přečetla novelu a musím si stát za svým. Za řádky jsem stále viděla filmové postavy, bez nichž by mi ty literární těžko připadaly životné. To, co mému chápání zcela uniká na stránkách knihy, to okouzlení penězi, mi je mnohem bližší z filmu. Scénu, kdy Daisy pláče přemožena krásou pánských košil, bych si bez podání Mii Farrow vážně nedokázala představit. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

V pořadí již třetí filmová adaptace slavného románu F. Scotta Fitzgeralda z roku 1974 s Robertem Redfordem a Miou Farrow v hlavních rolích. Scénář : Francis Ford Coppola. Kamera : Douglas Slocombe. Mia Farrowová byla v době natáčení těhotná, což se režisér rozhodl zakrýt tím, že kamera herečku zabírala z blízka, případně na sobě Farrowová měla rozevláté šaty, které její narůstající bříško do značné míry zakrývaly. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Anachronismus: Objevuje se tu Packard z roku 1934. (NinadeL)

Reklama

Reklama