Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z posledních hollywoodských velikánů Kirk Douglas (1916-2020) se v sedmdesátých letech dvakrát pokusil o režii, nejprve dobrodružným snímkem Rošťák na motivy Stevensonova "Ostrova pokladů" a potom westernem Patrola, v němž sám ztělesnil cynického muže zákona s politickými ambicemi. Marshal Nightingale je v čele svého oddílu v patách obávanému bankovnímu lupiči Jacku Strawhornovi. Svou snahu o prosazení práva dává okázale najevo obyvatelům texaského městečka, kde hodlá zlosyna poslat k čertu. Chce se totiž stát senátorem a každý hlas se může hodit. Ovšem události nabírají nečekaný směr, když se role obrátí a psanec vezme namyšleného představitele zákona do zajetí. Nestačí mu, že ho zesměšní, jeho pomsta je totiž mnohem rafinovanější. Řídí se při ní heslem: "Čestný muž zůstane čestným jen do okamžiku, kdy se mu to vyplatí." Douglas se poučil z nezdaru své režijní prvotiny a vytvořil revizionistický western, typický pro první polovinu sedmdesátých let (např. McCabe a paní Millerová), kdy se řada žánrových snímků nepokrytě vyjadřovala k současné politické situaci. Mezi dalšími herci zaujme zejména Bruce Dern, jenž svého psance Strawhorna pojal jako neohroženého lidového hrdinu. V menší roli Mexičana Pepeho se objevuje pozdější mexický režisér Alfonso Arau (Jako voda na čokoládu, Procházka v oblacích). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Väčšinou spravodlivý pištoľník alebo šerif chytá skazeného psanca na úteku. Tentokrát nie je ale motiváciou hlavného hrdinu spravodlivosť, ale úspešný vstup do politiky. No a postupne sa hranice medzi dobrom a zlom stierajú, respektíve viac prikláňajú na tú menej hrdinskú stranu hranice. Zaujme dlhá sekvencia vo vlaku okorenená výbuchom, čo znie síce ako klišé, ale v tomto podaní to vyzerá originálne. No a záverečný zvrat s peniazmi a samotný záver mi len potvrdili, že Douglas a jeho dvaja scenáristi rozhodne nešľapli vedľa. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

TO THE POLLS, YE SONS OF FREEDOM!!! Ani ne tak Nightindale (slavík), jako spíš Night In Dale. Kirk se zde vyobrazil jako křivák a to mi trochu vadilo, páč ho člověk chce vždycky vidět jako toho správňáka. Film měl dobrou akci a největší sympatie jsem teda měl k Nighindaleově bandě. Hlavně na konci. Jeden za všechny a všichni za jednoho, ale jen do doby dokud se ten jeden k vám neotočí zády po tom, co se z něj stane senátor. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

"Patrola začíná jako většina westernů, končí jako žádný z nich". V tom druhém má hláška na plakátu bohužel pravdu. Přišlo mi v tu chvíli, že se film dostal do své polovinu a začne něco drsného, westernového, ve stylu Clinta Eastwooda. Jenže ono jen vyvrcholí to škádlení s penězi, politikou a oddaností nějaké věci. Na rok 1975 mi navíc film přišel jak z hódně staré školy. Spíš bych zařadil někam před rok 1960, kdy kovbojové chodili v pestrobarevných hadrech, a přestřelky vypadaly jak amatérské video ještě s nádechem nadsázky. Ale ten pohled na maršála kandidujícího do senátu zajímavý byl. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Western, kdy hlavní "kladný" hrdina není zase až tak kladný a "záporáka" by jste snad nejraději přivítali u rodinného krbu v přátelském objetí. Zakončení příběhu bylo dosti utažené za vlasy. Tak tedy NIC MOC. Lepší kovbojku prožívám u TV obrazovky na ČT1 po 19.00 hodině v Událostech s "kladnou" , ale teprve třikrát rozvedenou Marcelkou Augustovou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

WANTED a VOTE. Podobnost těch dvou slov na plakátech (nejen) Divokého západu je jen čistě náhodná.. Netradičně pojatý western s podtextem politické kritiky, v jehož finále nerozhodují rychlejší a přesnější střelci, ale peníze (Honest men stay honest only as long as it pays). De facto vizionářské, že..? Bruce Dern, 40 let předtím než si musel vyslechnout historku o černém ptáku, podává akurátní desperátní výkon.. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu Pepe (Alfonso Arau) říká Strawhornovi (Bruce Dern): "Co jste čekali Joaquina Murrieta?" Mluví přitom o Joaquinovi Carrillo Murrietovi, který byl nechvalně známým banditou při zlaté horečce v padesátých letech devatenáctého století. (Mol)
  • Pro Jamese Stacyho byla role Harolda Hellmana první od jeho nehody v roce 1973, kdy byl na své motorce sražen opilým řidičem. Přišel tehdy o svou levou ruku a levou nohu. Kirk Douglas napsal tuhle roli přímo pro něj. (Mol)

Reklama

Reklama