Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z posledních hollywoodských velikánů Kirk Douglas (1916-2020) se v sedmdesátých letech dvakrát pokusil o režii, nejprve dobrodružným snímkem Rošťák na motivy Stevensonova "Ostrova pokladů" a potom westernem Patrola, v němž sám ztělesnil cynického muže zákona s politickými ambicemi. Marshal Nightingale je v čele svého oddílu v patách obávanému bankovnímu lupiči Jacku Strawhornovi. Svou snahu o prosazení práva dává okázale najevo obyvatelům texaského městečka, kde hodlá zlosyna poslat k čertu. Chce se totiž stát senátorem a každý hlas se může hodit. Ovšem události nabírají nečekaný směr, když se role obrátí a psanec vezme namyšleného představitele zákona do zajetí. Nestačí mu, že ho zesměšní, jeho pomsta je totiž mnohem rafinovanější. Řídí se při ní heslem: "Čestný muž zůstane čestným jen do okamžiku, kdy se mu to vyplatí." Douglas se poučil z nezdaru své režijní prvotiny a vytvořil revizionistický western, typický pro první polovinu sedmdesátých let (např. McCabe a paní Millerová), kdy se řada žánrových snímků nepokrytě vyjadřovala k současné politické situaci. Mezi dalšími herci zaujme zejména Bruce Dern, jenž svého psance Strawhorna pojal jako neohroženého lidového hrdinu. V menší roli Mexičana Pepeho se objevuje pozdější mexický režisér Alfonso Arau (Jako voda na čokoládu, Procházka v oblacích). (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zřejmě vysněný Douglasův western, když si ho i zaplatil a natočil. Nicméně tu chybí výraznější hudební doprovod, víc se tu kecá a námět je taky takový nevýrazný. To je ale jediné, co je na tomto westernu slabší, takové postavy nebo exteriéry, ty jsou americká westernová klasika. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

WANTED a VOTE. Podobnost těch dvou slov na plakátech (nejen) Divokého západu je jen čistě náhodná.. Netradičně pojatý western s podtextem politické kritiky, v jehož finále nerozhodují rychlejší a přesnější střelci, ale peníze (Honest men stay honest only as long as it pays). De facto vizionářské, že..? Bruce Dern, 40 let předtím než si musel vyslechnout historku o černém ptáku, podává akurátní desperátní výkon.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Westernová léta sedmdesátá - to jsou především nehrdinské nečernobílé postavy, cynismus a deziluze v plné parádě. Tento snímek navíc nepostrádá silný satirický tón a zajímavě převrácenou polaritu "dobra a zla" (pokud se o něčem takovém dá v tomto světě vůbec mluvit). Ačkoli se pár přestřelek objeví (a jsou docela krvavé a realistické), film se jim spíše vyhýbá a skutečnou zbraní postav jsou dialogy. Zkušený žánrový matador Kirk Douglas nezklamal, i když jej Bruce Dern, díky přeci jen o něco zábavnější roli, lehce zastínil. 80%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zajímavé Douglasovské western-okénko. :-) Zajímavý počin, kterak je laťka zákona pomyslně vysoko nad vším, leč stačí málo a z pronásledujících jsou pronásledovaní..!! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočený western, který poněkud sráží absence kladné postavy. Nepochybně je to záměr, ovšem v daném žánru by mělo fungovat jak zlo, tak dobro. Na druhé straně je sympatické na každém metru filmu proklamované přesvědčení autorů, že politici byli vždycky hochštapleři. V hodnocení trošku přidávám za Kirk Douglase, který hraje jako z partesu a navíc ho mám rád. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Väčšinou spravodlivý pištoľník alebo šerif chytá skazeného psanca na úteku. Tentokrát nie je ale motiváciou hlavného hrdinu spravodlivosť, ale úspešný vstup do politiky. No a postupne sa hranice medzi dobrom a zlom stierajú, respektíve viac prikláňajú na tú menej hrdinskú stranu hranice. Zaujme dlhá sekvencia vo vlaku okorenená výbuchom, čo znie síce ako klišé, ale v tomto podaní to vyzerá originálne. No a záverečný zvrat s peniazmi a samotný záver mi len potvrdili, že Douglas a jeho dvaja scenáristi rozhodne nešľapli vedľa. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kirk v hořkokyselé roli maršala kandidujícího do senátu. Spíše netypické spojení politiky a westernu, ovšem prvky v žánru neinovativní. Jinými slovy, nuda, a tak jedinou zajímavostí bylo sledovat během dnešního vysílání na ČT2, jak ještě před koncem filmu přibývají hodnocení :-( ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý western (maršal a jeh pomocníci idú po zloduchovi), ale svižný, s dobrými hercami a originálnou pointou. Trochu zamrzí len mierne nudný politický prejav, bez ktorého by sa film obišiel (inak politické pozadie je zaujímavé). Nedávno som videl POSLEDNÍ OSTRÍ MUŽI. Toto je podobný prípad, kedy síce nejde o kultovú klasiku, ale kvôli pár skvelým momentom, musím dať štvrtý šuter... ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Drsný zločinec Dern vs. samolibý fašistický populista Douglas a jeho patrola, o které si myslí, že je mu věrná. K tomu srabáčtí obyvatelé městečka: kripl novinář, všechny ženský jsou děvky, a další potentáti. Antiwestern jak má bejt. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Western, kdy hlavní "kladný" hrdina není zase až tak kladný a "záporáka" by jste snad nejraději přivítali u rodinného krbu v přátelském objetí. Zakončení příběhu bylo dosti utažené za vlasy. Tak tedy NIC MOC. Lepší kovbojku prožívám u TV obrazovky na ČT1 po 19.00 hodině v Událostech s "kladnou" , ale teprve třikrát rozvedenou Marcelkou Augustovou. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Satirický až výsměšný western, kde Kirk Douglas zpochybňuje základní hodnoty, na které jsme na Divokém západě zvyklí. Jeho U.S. Marshall kandidující na senátora je mazaný pokrytec, jenž si dokáže svým projevem omotat prostý lid kolem prstu a má pusu plnou bezobsažných plků. Bruce Dern tak v roli přímočarého desperáta vedle něj působí jako vzor všech ctností. Zpočátku dokonce nevíme, s kým máme sympatizovat a tahle dvojznačnost funguje až do konce. Kirk Douglas se ukázal být sebekritickým a přemýšlivým tvůrcem, který neváhá i do zdánlivě klasického westernu vložit spousty demýtizujících prvků (ani ta americká vlajka nevyjde bez úhony), takže po skončení máme o čem přemýšlet. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně velikánský překvapení. Netradičně "antihrdinské" sociální drama vyprávějící příběh dvou antagonistů, mezi jejichž subjektivním "dobrem a zlem" vede jenom velice tenká dělící čára. 80% ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Douglasův druhý režisérský pokus, po kterým to naštěstí už vzdal. Když mi v první polovině filmu opakovaně rval do hlavy ty předvolební songy, bylo to docela nepříjemný, ale pořád jsem se držel iluze o chlapácký "posse" kolem. Měli docela dobrý kostýmy, byli to profíci a šukali pěkný holky. Iluze o chlapácích se ale na konci rozplynula nejen Marshallovi Nightingalovi, ale i mně. Celkově tedy můžu pochválit koncept filmu, který je originální, avšak filmové zpracování už nějak vázlo. A navíc mi dost vadil nesympatickej Strawhorn (Bruce Dern). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slaby western pod taktovkou rezisera Kirka Douglasa /Spartacus/. Pokus o akysi politicky western vobec nevysiel. Nie som fanda politwesternov : 20 % ()

Reklama

Reklama