Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Elena a Vara Visinescuovy jsou dvě mladé, hezké Moldavanky, které celou svou duší touží po životě, jaký znají z časopisů a filmů. Jenomže místo toho mají jen každodenní otročinu v místním cukrovaru a vyhlídku, že se z toho marasmu do smrti nevyhrabou. Přitom v Londýně by si za měsíc vydělaly tolik, co tady za rok, mohly by posílat peníze domů a ještě by poznaly svět. Kdo by takové šanci odolal, pokud by se mu nabídla? A na ně dvě se to štěstí usmálo. Možná že starší a zkušenější Elena může mít nějaké pochybnosti, ani ona si však nedokáže uvědomit nebezpečí, do něhož se po hlavě vrhají. A ta nabídka je až příliš lákavá...

Dvoudílný britský film se pokouší rozkrýt zákulisí jednoho z nejšpinavějších a nejodpornějších - zároveň však i nejvýnosnějších - byznysů naší doby, který dosáhl obrovského rozkvětu po pádu komunismu v evropských zemích. Stovky, tisíce mladých žen a dívek sotva odrostlých dětským střevíčkům opouštějí v touze po lepším životě své domovy, aby vzápětí skončily jako sexuální otrokyně v barech a bordelech celé Evropy. A jen mizivému procentu z nich se podaří uniknout tomu prokletí a vrátit se do normálního života.
Snímek režiséra Yatese je mimořádně otevřenou, krutou a působivou obžalobou společnosti, která něco podobného dopouští. Získal také celou řadu prestižních mezinárodních cen. Za všechny uveďme jen sedm cen BAFTA, Prix Italia či Zlatou nymfu MTF Monte Carlo pro představitelku Eleny Anamariu Marincaovou, (která mimochodem stála v tomto filmu vůbec poprvé v životě před kamerou) atd. atd. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

freddy 

všechny recenze uživatele

Třetí stovku svých komentářů načínám komentářem tohoto televizního snímku. David Yates, budoucí režisér závěrečných snímků o Harrym Potterovi, nám tu servíruje pohled na obchod s "bílým masem," který vesele bují ve východní Evropě. Nutno dodat, že se mu to celkem povedlo. I když ze začátku jsem měl problém s tím, že se přeskakovalo v ději z jednoho místa na druhé a těch míst bylo asi šest, ale na to jsem si časem zvykl a v ději se zorientoval. A musím říct, že ač jsem od tohoto dvoudílného televizního filmu očekával cokoliv, byl jsem příjemně překvapen. Yates tento problém uchopil citlivě a do filmu obsadil neokoukané a neznámé herce, a to i herce z východní Evropy. A to je příjemným oživením. Každopádně nemohu posoudit, jak to chodí ve skutečnosti a nakolik se Yates skutečnosti přiblížil. Ale vím, že mně se to docela líbilo, a proto dávám čtyři hvězdičky. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sex Traffic nabízí emocionálně angažované téma nucené prostituce, které by zároveň mohlo lákat erotickou stránkou, pokud by bylo vhodně zabalené. Jenže provedení je zoufale televizní, tzn. rozvleklé a ukecané. Kdyby se dvoudílný film sestříhal o hodinu, bylo by to jen ku prospěchu věci. Takhle připomíná německé kriminální snímky a je poměrně nezáživný. Herecky jde o průměrnou záležitost, rumunské herečky, když už nic jiného, jsou aspoň neokoukané. Scénář je tím, co výsledný efekt řádně otupilo. Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

Piškotka 

všechny recenze uživatele

První díl na můj vkus nechutně drsný a surový. Trochu mi dělají problémy ty skotačivé střihy, tu jsme v USA, tu v Kanadě, pak zase v Srbsku. Takový guláš. Ale tématika pravda aktuální, holt kde je chudoba, tam jsou takové nešvary. Agrese a bezcitnost pasáků, co směňují ženské maso jako mrknutím oka, nezná meze. Myslím si, že ve skutečnosti je to ještě horší. A ten mladý žurnalista je tam jako jehla v kupce sena, bojovník za důstojné lidství se snaží zhola o nemožné. Nemá v ruce nic než ten foťák a vlastní oči, většími pákami bohužel manipuluje zkorumpovaná policie. Klasicky si její přílušníci libují v ponižování žen nucených k prostituci a nejen v ponižování. Sestry Elena s Varou jako mnohé z mnoha naletěly. Druhý díl se nepovedl s nadmírou snahy celý příběh ukončit. Dalo se předvídat, kterým směrem se bude děj ubírat, hlavně ohledně Kernwellu. Co se však povedlo, tak názorná ukázka, že se na nucenou prostituci dá poměrně rychle přivyknout a přizpůsobit se životu na okraji společnosti. Peníze, drogy, odcizení se známým lidem a vlastní podstatě. Novinář nezapadal. Chaotický konec bez happy endu. ()

kanidj 

všechny recenze uživatele

Krutá výpoveď o tom čo sa môže stať keď dve pekné dievčatá snívajú o práci v Londýne. David Yates natočil túto snímku ako TV-film, no moje presvedčenie je, že by tento snímok mal úspech aj na plátnach v kinách. Nie moc známi herci a časté striedanie prostredia nebola zasa až tak moc zlá kombinácia. Aj keď zdanie hovorí o úplne chladnom snímku o obchode s bielym mäsom, predsa len aj tú sa dajú nachádzať prvky dojemných scén ľudských objatí či bozkov. Absolútny chlad prvej časti keď sa dievčatá dostávajú do rúk pasákov, ktorý si ich pohadzujú, vystrieda citlivá výpoveď Eleny, ktorá sa snaží zachrániť sestru v druhej časti filmu. Veľký dojem na mňa urobila Anamaria Marinca, ktorá sa doslova zo škaredého káčatka premení na krásnu labuť až mi sánka padla dolu. Veľmi zaujímavý film, ktorý rozhodne stojí za to, a netreba ho vidieť iba raz, pretože aj na druhé pozretie má stále čo povedať. U mňa štyri hviezdičky. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Trpká, mrazivá dráma o obchode s bielym mäsom. Takýchto príbehov bolo už natočených, hodne a mnohokrát podľa skutočných svedectiev. Majú vždy čo povedať. Tento strhujúci príbeh s podtitulom TV, nemá chybu. Veľmi dôkladne vypracovaný scenár a dramaturgia, so skvelým castingom , výbornou Anamariou Marincou a hodnovernou autenticitou. Je pochopiteľné, že sú aj také, ktoré pre vyšší životný štandard sú schopné obetovať všetko. Ale čo tie, ktoré chcú slušne žiť a ocitnú sa v nesprávny čas, na nesprávnom mieste. Ak ma niekto v sebe trochu citu, musí ho tento príbeh pripútať, bez zbytočne pádnej kritiky, voči jeho zmyslu. ()

Reklama

Reklama