Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
  • USA Battlestar Galactica (více)
USA / Velká Británie, (2004–2009), 61 h 28 min (Minutáž: 42–103 min)

Hrají:

Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, James Callis, Grace Park, Tricia Helfer, Katee Sackhoff, Aaron Douglas, Michael Hogan, Tahmoh Penikett (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(73)

Obsahy(1)

Cyloni byli stvořeni lidmi. Povstali proti nim. Vyvinuli se. Vypadají a cítí jako lidé. Někteří jsou naprogramováni, aby si mysleli, že lidmi jsou. Existují v mnoha kopiích. A mají plán. Vesmírná loď Galactica v čele pronásledované flotily, která se po útoku Cylonů na lidské vesmírné kolonie vydává za novou nadějí a domovem - bájnou 13. kolonií zvanou Země. (berg.12)

(více)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (74)

Battlestar Galactica (2004) 

Jen hodně výjimečných seriálů si je schopných udržet stejnou kvalitu a vysokou laťku i po několika sériích. A jen naprosté minimum z nich to má ještě tak, že poslední série jsou lepší než ty první. A to naprosté minimum je podle mě snad jen Battlestar Galactica, bo si teď na nic jiného nevzpomínám. Navíc když je ten seriál promyšlený a logicky vedený po celou svoji dobu, včetně spousty s tím souvisejících zvratů. A úplný závěr přišel s tím snad nejlepším a nejpovedenějším koncem, jaký jsem kdy u různých seriálů zažil. A tady si myslím, že ho jen tak něco nepřekoná. Stejně mě ale překvapuje, že přes můj počáteční skepticismus z toho nakonec vypadl jeden z nejlepších seriálů, jaký jsem kdy viděl... I přes pár mdlých a vatoidních epizod, kterých tu ale bylo mnohem míň, než u skoro všech takhle "dlouhých" seriálů... Btw, moje nejoblíbenější postavy byly Gaius a Starbuck/Kara. A myslete si o tom co chcete. Podrobněji u komentářů k jednotlivým epizodám. 5* ()

Série 1 (2004) (S01) 

Hodně slibný rozjezd. Tak snad to kvalitou půjde spíš jen nahoru, než dolů, protože to vypadá skutečně dost zajímavě. Podrobněji u komentářům k jednotlivým epizodám. Silné 4* ()

Třicet tři (2004) (S01E01) 

Hodně solidní pilot. Prvních 10 minut mě teda moc nebralo, ale nakonec mě to úplně pohltilo a u závěrečných 10 minut jsem ani oči od obrazovky odtrhnout nedokázal. Rozhodně mě to navnadilo na další díly, akorát se obávám, jestli se to pořád bude tak slibně vyvíjet a odhalovat, protože se trochu obávám, jestli to na celé 4.série vystačí... Silné 4* ()

Voda (2004) (S01E02) 

O něco slabší než předchozí epizoda, protože v téhle se toho moc nestane ani nenaznačí/nepoodhalí, ale pořád nějak funguje, pořád má nějakou atmosféru a ta SPOILER závěrečná radost z nalezení planety s vodou KONEC SPOILERU je natolik zdařilá, že to u mě vytáhla na slabé čtyři. Ale příště už doufám v něco víc. Slabé 4* ()

Dobytí Bastily (2004) (S01E03) 

Pořád se to vyvíjí stále slibněji a slibněji. Akorát teda nechápu, z jakého důvodu se na té lodi vzali vězni, když místo nich mohlo být na palubě víc přeživších ze Země. Ale i tak jsem dost zvědavý, kam se to bude vyvíjet dál, protože se tu neustále děje dost zajímavého. 4* ()

Akt lítosti (2004) (S01E04) 

Takový klasický případ skvělé "oddychové" epizody. To se povedlo zatím snad jen u Final Space a třetí série Twin Peaks. A ačkoli zde vůbec není doktor a děj se bůhvíkam neposune, i tak mě tahle epizoda nadchla svým dějem a hlavně svojí atmosférou, pro další díly mě taky nadchla a ačkoli mi k plnému počtu něco zase chybí, na solidní čtyři hvězdy bude určitě. A to oddychová platí spíš v uvozovkách, sice to zde není vyloženě vypjaté, ale začátek a konec rozhodně klidný není... ()

Domů už nemůžeš (2004) (S01E05) 

Tak tady už ten plný počet dát musím, tady fakt nemám co vyčítat. Od začátku do konce napínavé, skvěle vymyšlené... prostě tady se to povedlo (konečně!) skutečně dokonale a doufám, že takových epizod bude víc a víc. Asi Battlestar Galacticu konečně pořádně rozkoukám - teda až dokoukám Final Space, to mě pořád bere o poznání víc... 5* ()

Lakmus (2004) (S01E06) 

Tak trochu epizoda o ničem, která sice pořád má slušnou atmosféru a napětí, ale nepohltila mě tolik, jako všechny předchozí. A ani se to v ní nikam dál neposunulo - když teda pominu úžasný závěr, kvůli kterému nakonec dávám slabé 4* ()

Šest stupňů odloučení (2004) (S01E07) 

Trošku jsem zklamaný, jelikož jsem tak nějak doufal, že když se pomalu začíná odhalovat pravda o Sharon, bude se tomu tenhle díl věnovat víc než čemukoli ostatnímu. Jenže se tomu věnuje jen v jedné scéně, jinak vůbec. I tak ale nemůžu říct, že bych byl vyloženě nespokojený - po dlouhé době se to konečně zase motá okolo doktora a na toho tady nečeká nic moc hezkého... Napínavé to bylo tak akorát, zajímavé taktéž, jenom bych příště už čekal něco, co ten stěžejní děj posune zase o kousíček dál... 4* ()

Z masa a kostí (2004) (S01E08) 

Zatím snad ta nejlepší epizoda ze všech. Napínavá od začátku do konce, děj posouvá o dost dál, silná a navíc přijde s několika dost zajímavými zvraty. Tady fakt nemám co vytýkat, jelikož jsem byl uchvácený po celou dobu a přitom to celou dobu bylo naplněné vším možným. 5* ()

Překvapení pro Tighe (2004) (S01E09) 

Jedna z těch slabších epizod, kdy se vše motá kolem něčeho ne moc důležitého a přitom se na pozadí začínají odehrávat další důležité věci, kterým se ale zas tak moc nevěnuje. Ten hodně velký zvrat na konci (který mi vysvětlil jednu nelogičnost) mé dojmy zase vytáhl na slabé čtyři, nicméně bych byl rád, kdyby Battlestar Galactica měla víc epizod podobných té minulé. Slabé 4* ()

Ruka boží (2005) (S01E10) 

Dost dobrá epizoda, ale není to ta, které bych ten plný počet dal. Tady mi přišlo, že jsou tu vatová místa a i nějaké hluché se tu najde, ale i tak jsem spokojený. Zajímavé to bylo, napínavé celkem taky a kam se to posune dál jsem pořád dost zvědavý - ačkoli tady zase jde jen o to vyřešit jednu, sice dost podstatnou věc, ale stejně se všechno motá jen okolo toho... 4* ()

Poslední záblesk Kobolu, část 1. (2005) (S01E12) 

Hodně atmosférická a dost napínavá předzvěst něčeho velkého. Dojde k tomu, nedojde k tomu - příští epizoda ukáže. Nicméně tady mi k naprostém nadšení chybělo opravdu málo, takže slabých 5* ještě dám. ()

Poslední záblesk Kobolu, část 2. (2005) (S01E13) 

Tak k velkému skutečně došlo, protože tady se děj posunul dopředu opravdu neskutečně. Stalo se toho opravdu hodně, došlo k hodně zásadním zvratům, v napětí jsem byl úplně celou epizodu a navíc je zde znát, že v druhé sérii (nejspíš) dojde v ději k obratu o 180°. Navíc ta úplně závěrečná scéna a ten zvrat v ní mě totálně odrovnal a šokoval. Marně přemýšlím, jestli už mě někdy jiný zvrat tak moc šokoval jako tenhle, ale takových je opravdu minimum. Jsem hodně zvědavý, kam se to v druhé sérii posune dál, protože teď to slibuje skutečně hodně. Jinak naprosté nadšení, přesně jak jsem si přál. 5* ()

Ztraceni (2005) (S02E01) 

Hodně povedený začátek druhé série, který toho opravdu hodně slibuje do budoucna a tahle epizoda to jen potvrzuje. Caprica, Kobol, Galactica... na každým z těch míst se toho bude ještě dost vyvíjet, aspoň doufám. Drobné výtky bych měl, ale jinak mě tahle epizoda naprosto uchvátila a stalo se v ní toho víc než dost, takže slabých 5*  si to zaslouží určitě. ()

Údolí temnoty (2005) (S02E02) 

Tak tentokrát je to spíš jen vata, které - jako u jí podobných epizod - chybí nějaký šok na závěr, kvůli čemu bych tu čtvrtou hvězdu dal. SPOILERY Kromě jedné smrti (u které moc nechápu, proč se před ní vůbec nikdo (aspoň ze zoufalství) neobrátil na Gaiuse a jeho posudek situace) a Gaiusova dalšího snu se to totiž nikam moc nehne a linka s výpadkem proudu mi opravdu přišla spíš jen jako vata. KONEC SPOILERU Ale nevadí, příště už to doufám bude zase skvělé. Silné 3* ()

Postřelen (2005) (S02E03) 

Jo, tak tady už se to zase rozjelo. Z toho plešouna (teď si fakt nevybavím jméno, když tak ho sem zítra dopíšu, jestli na to budu mít čas) se stává čím dál tím větší hovado, Adama se pořád neprobírá a na Kobolu je snad úplně nejhůř. Stane se toho dost, ale dojmy na plný počet opravdu bohužel nemám. Na silné 4* ale jo. ()

Hnutí odporu (2005) (S02E04) 

Taktéž dost dobrá epizoda, kvalitativně srovnatelná s tou předchozí. Hodně se stane, napínavé je to dost, ale na plný počet ta epizoda prostě není. Silné 4* ()

Farma (2005) (S02E05) 

Ačkoli mi bylo jasné hned, jak se to s tou nemocnicí vlastně má, i tak mi to kupodivu nevadí, protože s tím myslím tvůrci počítali a tak rozhodně nebylo nouze o spoustu napětí, nejeden zvrat a dalšího posunu dál. A to včetně něčeho, co do budoucna určitě vyvolá rozporuplné názory... Takřka naprosté nadšení. Slabých 5* ()

Domov, část 1. (2005) (S02E06) 

Ne tak dokonalé, podmanivé a napínavé, abych dal plný počet, ale i tak se mi ta epizoda líbila hodně. Opět se dost posouvá dál, opět slibuje hodně do budoucna, opět se mi hodně líbí. Hned zítra si určitě pustím druhý díl, protože mě hodně zajímá, jak to celé na Kobolu vlastně dopadne. Btw, fakt hodně se mi líbí, jak skvěle se zde pracuje s postavami, protože ani jedna tu totiž není černobílá. Naopak, všechny jsou dokonale uvěřitelné... Silné 4* ()

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Battlestar Galactica dostane pokračování

Battlestar Galactica dostane pokračování

18.09.2019

Kultovní sci-fi seriál Battlestar Galactica se dočká pokračování. Oznámili to zástupci stanice NBC, kteří zároveň veřejnosti odhalili svoji novou chystanou streamovací službu nazvanou Peacock. Jak… (více)

Drsné holky pro Expendables v sukních

Drsné holky pro Expendables v sukních

09.10.2012

Zpočátku zněly plány studia Lionsgate natočit jakési „ženské Expendables“ jen jako součást kampaně před uvedením druhé mise legendárních vysloužilců. Všechno ale nasvědčuje tomu, že se filmu opravdu… (více)

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

24.09.2012

To samozřejmě neznamená, že bychom upozorňovali na další reprízu oblíbeného filmu, který v roce 2001 pomohl katapultovat Heatha Ledgera ke slávě. Televizní stanice ABC spojila síly se Sony Pictures a… (více)

Reklama

Reklama