Reklama

Reklama

Bezúčelná procházka

  • USA Aimless Walk
Krátkometrážní / Dokumentární
Československo, 1930, 9 min

Obsahy(1)

Avantgardní film z pražské periferie – jednoduchý příběh muže, který jede tramvají ven z města, do průmyslové zóny pražských předměstí. Kamera se identifikuje s anonymním hrdinou a zkoumá atmosféru průmyslových čtvrtí a reflexi světa. Ulice, domy a siluety získávají v pohledu kamery novou estetickou kvalitu a nové, překvapivé významy. (minus)

(více)

Recenze (21)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Bohužel, pokus o českého Muže s kinoaparátem nevyšel. A je to škoda. Materiál by k tomu jistě byl, takže toto Hackenschmiedovo dílo chápu spíše jako nevyužitou šanci. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Možná bezúčelná, ale moc příjemná procházka. Jen tak se společně s hlavním anonymním „hrdinou“ dívat kolem sebe, občas se zastavit…nechat působit. A na výsledný dojem má obrovský vliv velmi dobře zvolená a krásná hudba. Silné 4*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na avantgardu mi to prišlo trochu klasické, čo ale nie je výhrada. Zopár krásnych záberov, náhle vyrušenie z krásnej kamerovej letargie niečím intímnym a koniec. Atmosféru starých časov ale nezachytí nič lepšie, ako vtedajší záznam. Navyše ak si dáva záležať na impresionistickom tóne. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Česká filmová avatgarda se v domácím prostředí nemohla dlouho projevit v praxi, protože soukromý filmový průmysl nebyl podobným experimentům zvlášť nakloněn (u výrobců převládalo z pochopitelných důvodů komerční hledisko). Určitou podporu nalezli mezitím tvůrci ve Francii a v Sovětském svazu, kde mohli již od poloviny dvacátých let uplatňovat své myšlenky a ideály. V Československu patří mezi pionýry avantgardní tvorby významný architekt Alexander Hackenschmied, který v roce 1930 realizoval svůj pokus o impresionisticky pojatý obraz života velkoměsta pod názvem Bezúčelná procházka. Snímek obsahuje fantastické záběry a detaily. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Dokumentární exkurz do 30. let, jejž skvěle popisuje jeho samotný název, a v němž má divák možnost poněkud střízlivým způsobem nasát dobovou atmosféru. Oceňuji jízdu tramvají, která dodala filmu na dynamičnosti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zvláštní - synovi to doporučím a nemám tady ani hodnocení, ani komentář? Vsadil bych se, že jsem jej psal. Takže ještě jednou - hezké je, že žádná procházka není bezúčelná. Ani tato. Švýcarský spisovatel Robert Walser dokonce v roce 1917 - a dost možná odtud bral tvůrce inspiraci - napsal knížku Procházka, kde popisuje to, co při procházce vidí, nejen budovy a místa, ale i to, jak na něho působí, jakou mají atmosféru, a podobně se rozepisuje o lidech, které potká. Moje žena by tu knihu nečetla, jak říká, nemá v knihách ráda popisy, protože se v nich neorientuje. Ostatně i v literárním díle Gustava Meyrinka se často objevuje motiv procházky (s nutností umět se dívat kolem sebe) a cesty, a také čeští režiséři Miroslav Macháček či Pavel Juráček se ve svých knihách rozepisují o svých procházkách. Takové procházky mají několikanásobnou funkci - čistí hlavu, tříbí myšlenky, uklidňují rozbouřeného ducha, umožňují sepětí s duchovní podstatou člověka a s přírodou, a v neposlední řadě, řečeno moderními trendy, pomáhají v hubnutí. Estetická rovina se prolíná i tímto kraťasem, a když si uvědomíme, že to není jako dnes, kdy podobné video natočíme mobilem, ale že se musela tahat pěkně těžká kamera (viz film Báječní muži s klikou) a dost dlouho se nastavovat, tak je nutno smeknout, co za skvělé záběry se povedlo natočit. Jen je mi líto, že většina těch míst už neexistuje a Praha už není tak přívětivá a otevřená jako kdysi. A také je zajímavé vidět, jak se tady kdysi makalo rukama, a ne že se sedí v kanclících, ve kterých nemáte kus soukromí. V Praze se žel už nic nevyrábí. A konečně je tu i ona poetická rovina a hodně mne pobavil záběr s komínem v pozadí a ležícím mužem v popředí, který kouří cigaretu. Dobrý komentář SeanLSD. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Bezúčelná procházka upomíná na poetické kvality Machatého filmů, ale i impresi městských symfonií Jorise Ivense. Důležitým prvkem navíc je hlavní postava, která nás celou tou procházkou provází. V celkovém souhrnu velmi krásné. Jedná se o stěžejní bod celého Hackenschmiedova filmového díla, což lze docenit až po nakoukání jeho pozdějších prací. Mnohé prvky, zde anticipované, se v něm totiž odrážejí - ať jde o netypické kompozice, vychýlení kamery z osy, nebo celkovou nejednoznačnost, zde reprezentovanou motivem rozdvojení hlavní postavy na úplném konci (vzpomeňme na Meshes of the Afternoon). ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Příjemná procházka, která možná byla absolvována už stokrát, ale když se na ní chodec vydá s kamerou, záhy je veškerá její zevšednělost pryč a stačí jen znovu a hlouběji objevovat její prvotní impulsy. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Srovnávání s Mužem s kinoaparátem mi přijde dost mimo, protože oba filmy mají úplně jinou ambici. Hackenschmiedovi nejde o to se se svým "okem" nacpat na co nejvíc míst, místo toho se zaměřuje na příběh jedné postavy. Díky tomu je její procházka pro diváka osobnější a bližší. Nejlepší moment: rozdvojení hlavní postavy a závěrečný motiv zrcadlení (inspirace tvorbou francouzského fotografa Eugèna Atgeta) - obojí bylo použito i v pozdějším Meshes of the Afternoon, které se mi líbilo o něco víc, takže hodnotím "jen" čtyřmi *. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jako by někdo natočil film čistě a jenom pro mě. Hodně se mi to líbilo, asi i proto, že tyhle "bezúčelné procházky" provozuji často, rád a dělají mi v životě radost. Kdybych měl točit něco podobného, tak tam bude hodně záběrů krajin, mraků a polí. ovšem nevysvětlitelné sdělení by zůstalo stejné. A jaké že to sdělení vlastně je? Koukněte na Bezúčelnou procházku sami a jestli ani pak nebudete chápat nebo aspoň tušit, tak to asi není film pro vás. 5* ()

snob 

všechny recenze uživatele

Tuze krásní černobílí lidé, kterých se netýkaly pojmy jako Youtube, EU či kabelová televize. Lidé, kteří už jsou valem všichni tuze mrtví. Lidé a jejich Praha. Lidé a jejich ne tak nesmyslně uspěchaná doba. Jak my jsme trapně pomíjiví. Tací - zaprášilo se a už se tu není. Chtělo se mi při koukání vlétnout mezi ně, zčernobílet, říct jim o Hitlerovi, o bolševicích, o skáze lidskosti, o zhovadilosti tržní ekonomiky, která trhá, netrží. A aby těch odkazů v komentářích nebylo málo, tak tu je také jeden : http://www.viddler.com/explore/Ms_Valerie/videos/337/ ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Nevím, asi to byl pokus o vyjádření pěkného prožitku z procházky? Či pokus o českou verzi Muže s kinoaparátem? No, byla to teda nuda, 2 hvězdy. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Žiadna prechádzka nie je bezúčelná. Viem to. A vedel to aj AH... ostatne, stvoril vďaka nej síce nijak originálne, ale oneskorene prvé české avantgardné dielo potom čo o tom vyše desaťročia žvanili všetci tí tlčhubovia z Devětsilu plní krásnych rečičiek a plamenného lyrického písania, ale pomenej skutočných filmových činov. ()

Reklama

Reklama